Montessori onderwijs.

18-04-2021 20:01 27 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wie heeft de kinderen op een montessori basisschool? En wat zijn de voor en nadelen? En waarom gekozen voor deze school?
Alle reacties Link kopieren
Per school is het zo verschillend hoe ze zaken invullen. Heel veel reguliere scholen hebben bepaalde zaken overgenomen van de bijzondere scholen. Reguliere scholen werken tegenwoordig ook met een doppelsteen of stoplichten of maken een planning. En voorlezen van oudere jaars aan jongere kinderen is op zoveel scholen.

Daarnaast is werken op 3 niveaus binnen een klas op veel plekken al standaard (dus kinderen per hoofdvak werken op basis/standaard, versneld of extra instructie niveau).

Je moet echt kijken bij verschillende scholen en zien hoe ze dat in de praktijk invullen.

Mijn ervaringen met combinatieklassen zijn slecht bijvoorbeeld. Erg onrustig teveel niveaus (6 bij 2 leerjaren) voor een docent om het goed te kunnen. Ook krijg je (zoals een docent hier al omschrijft) leerlingen die zitten te niksen, zich vervelen of xijn afgeleid omdat de leerkracht continu met een groep bezig is.

Hou er verder rekening mee dat een vrije aanpak voor sommige kinderen minder werkt. Niet ieder kind is zelfstandig/gemotiveerd of een doorzetter. En (anders dan veel vrijere scholen aangegeven) worden ze dat soms ook niet. Kijk dus goed naar welk type kind je hebt.

Montessori scholen die ik ken doen het goed. Maar dat is niet vreemd aangezien er hoog opgeleide witte ouders zitten met een goed (vaak dubbel) inkomen. Die kinderen waren zeer waarschijnlijk al prima terecht gekomen. Omdat ze nu eenmaal alle kansen krijgen, betrokken ouders hebben of voldoende middelen om tijdig bij te sturen of hulp in te schakelen.
Alle reacties Link kopieren
Als je de mogelijkheid hebt zou ik zeker proberen om meerdere montessori scholen te bezoeken, want er kan echt veel verschil in zitten. Dat blijkt ook wel uit de wisselende verhalen die je hier leest. In essentie vind ik het een super mooie onderwijsvorm, maar alleen als het ook echt goed is uitgevoerd. En dan zijn er juist hele betrokken leerkrachten in plaats van afwachtende leerkrachten. Klierende kinderen die niks uitvoeren is echt het gevolg van een verkeerde aanpak van de betreffende school en zou ik zeker vermijden. Ook individualisme vind ik geen woord wat bij Montessori onderwijs past. Kinderen horen juist gestimuleerd te worden om samen te werken en doelen te bereiken in verschillende samenstellingen.

Edit: Overigens is individualisme wel echt iets heel anders dan zelfstandigheid, want dat past dan weer wel heel goed bij Montessori. :-)
Keep on dreaming!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven