Montessori onderwijs

25-03-2022 21:08 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben me erin aan het verdiepen voor dochter en wil graag wat ervaringen van anderen lezen. Wat is goed, wat niet.

Hoe zit het met het Montessori materiaal. Is dat nog wel van deze tijd?

Is het erg individueel of is er ook nog een goed groepsgevoel?

Voor wat voor kinderen is het wel of juist niet geschikt?
Alle reacties Link kopieren
Het wisselt wel behoorlijk per school. Ik heb ervaring zowel zelf als leerling als vanuit mijn werk (ik werk onderwijs-aangrenzend).

Montessori materiaal is erg universeel. Dat is net zo goed van deze tijd als houten blokken oid dat zijn voor peuters. Het groepsgevoel is niet meer of minder dan bij andere soorten scholen. Het grote voordeel is dat er meer ruimte is voor individuele leerlijnen en wat minder een ‘vaste’ mal. Maar tegenwoordig zijn meer
scholen richting het montessori opgeschoven vanwege dat voordeel dus dat kun je op veel plekken vinden.

Het wisselt dus per school maar in het algemeen ben ik enthousiast over montessori onderwijs. De centrale gedachte over eigen interesses en leergierigheid te stimuleren vind ik erg goed. Het is voornamelijk geschikt voor bovengemiddeld intelligente en zelfstandige kinderen.

Mijn eigen kind is een beetje een broodje speciaal qua scholing maar als ik een kind zoals ikzelf zou hebben gehad zou mijn voorkeur ook naar montessori uit zijn gegaan. Als je een timide kind hebt, of een kind wat veel externe structuur nodig heeft, weet ik niet of het de beste fit is.
Alle reacties Link kopieren
Magic5 schreef:
25-03-2022 21:08
Ik ben me erin aan het verdiepen voor dochter en wil graag wat ervaringen van anderen lezen. Wat is goed, wat niet.

Hoe zit het met het Montessori materiaal. Is dat nog wel van deze tijd?

Is het erg individueel of is er ook nog een goed groepsgevoel?

Voor wat voor kinderen is het wel of juist niet geschikt?
Ik heb als leerkracht een dag meegekeken omdat ik me wilde oriënteren op ander soort onderwijs. Ik vond het vreselijk. Het materiaal is prachtig, en ik zie ook hoe je dat mooi in circuits zou kunnen gebruiken. Het idee dat een kind zelf kiest staat me enorm aan, net als het op eigen niveau werken.
Maar ik schrok van de individualiteit. Sommige kinderen werken dan wel met zijn twee of drie aan een taakje. Maar ik miste het groepsgevoel, het lesgeven, het samen. Zelfs het eten werd individueel gedaan. Dus dan zat er aan tafel een kind met een taakje en daarnaast zat iemand in zijn uppie brood te eten.
De pauze was wel gezamenlijk.

De leerkracht zelf was doorgewinterd montessori. Wat ik zag als geklier (vooral in de middag, ik heb lln gezien die in mijn ogen de hele dag niks hebben gedaan) zag hij als op dat moment niet openstaan voor een leermoment. Ik kon er echt niks mee.

Er zou wel een gezamenlijke les zijn, ik reuze nieuwsgierig: 10 minuten automatiseren op een uitgeprint blaadje... zonder instructie. Dat was het.

Deze school staat in een sjieke wijk met veel hoogopgeleide ouders, dus ik verwacht dat ze er niet de kantjes van aflopen. Dat ze die kans niet krijgen.

Ik ging er heen met torenhoge verwachtingen, en was echt teleurgesteld.

Er waren wel wat ijverige kinderen bij die heel lekker bezig waren, met veel plezier, en een hoge intrinsieke motivatie hadden. Dat lijkt me een vereiste om goed te gedijen binnen deze vorm van onderwijs.
Ik hecht zelf veel belang aan onderdeel zijn van een gemeenschap. En hoewel de school pretendeerde dat de ouderen voor de jongeren zouden zorgen, zag ik dat niet terug. Geen gevoel van verbondenheid met de klas (die natuurlijk ook elk jaar weer wisselt), het individu staat centraal.

Er is eerder zo'n topic geweest, en er zijn mensen met hele andere ervaringen. Maar deze kant zag ik en ik schrok er van.
"I'd like a coke". " Is Pepsi ok?" " Is Monopolymoney ok?"
Alle reacties Link kopieren
Ik heb montessori basisonderwijs gehad. Wij hadden gezamenlijke lessen (knutselen, gym, toetsen natuurlijk, jeugdjournaal en soms uitleg over vakken) maar je kon ook veelal je eigen dag indelen zolang je aan het einde van de week bepaalde dingen af had. Ik vond het heerlijk. Merkte ook dat ik veel beter kon plannen dan mijn medeleerlingen op het vmbo.

Ik had meer tijd om bijvoorbeeld taal te leren, ik was daar zelf behoorlijk slecht in.
Kon hier ook individueel les krijgen van een docent die het mij dus echt persoonlijk uitlegde in plaats van een hele klas.
Alle reacties Link kopieren
Het verschilt enorm hoe montessori scholen de principes hanteren.
Wij hebben ook voor montessori gekozen, 3-6, 6-9, 9-12 jaar klassen. Individueel werken, zelf keuzes maken in werk, montessori materialen.
In principe is het voor alle kinderen geschikt.
Groepsgevoel, bij Montessori gaan ze ervan uit dat kinderen tot een bepaalde leeftijd voornamelijk individueel willen werken, dus ze dwingen niet dat Groepsgevoel op.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een kind wat naar montessori onderwijs gaat. Deze school hanteert ook 3-6, 6-9 en 9-12 jaar groepen. Kind is 3 en draait nu als het ware al mee in de kleuterklas. Voor ons kind is dat geweldig en haalt er veel plezier uit. Ik weet echter ook dat er veel 3-jarigen zijn die er echt wel moeite mee hebben. Deze school doet juist veel om het gemeenschapsgevoel te stimuleren. Kinderen helpen elkaar en zijn ook verantwoordelijk voor 'huishoudelijke klussen' zoals opruimen, eten bereiden, schoonmaken, tafel dekken, etc. De lunch is een belangrijk onderdeel van de dag en wordt gezamenlijk gegeten. Ik merk dat er heel veel verschil zit tussen scholen die zichzelf montessori noemen. Het enige antwoord is dus, ga kijken en vraag rond naar ervaringen.
Keep on dreaming!
Alle reacties Link kopieren
Mijn oudste zit ook op een montessorischool.

De materialen vind ik heel beeldend. Je hebt bijvoorbeeld in de klas een grote ‘kalender’ hangen, een soort groot vierkant, en 1 zijde is de lente, 1 de zomer, 1 de herfst, 1 de winter. In die zijdes heb je dan weer onderverdeling in 3 vlakken; de maanden. En daarin dan weer haakjes die de dagen laten zien. En dan hebben ze een lipje dat elke dag een haakje opschuift, elke maand een vlak opschuift en elk seizoen een zijde opschuift. Ik vind dat heel beeldend voor de kinderen, dat soort dingen.

Mijn zoon was best een bang en onzeker kind dat niet gauw nieuwe dingen durft te proberen en zeker geen haantje de voorste is. Na een jaar montessori onderwijs is het een ander kind. Vrolijk, bijdehand, enorme motorische ontwikkeling doorgemaakt, veel meer zelfvertrouwen, stapt nu gemakkelijk(er) in nieuwe situaties, heel leuk om te zien.

Hij werkt op school graag op zijn kleedje op de grond. Het idee van Maria Montessori is dat kinderen niet graag aan een tafel werken en ik kan dat onderschrijven, mijn beide kinderen spelen altijd op de grond. Op school hebben ze dus kleedjes ter grootte van een yogamatje waar ze op mogen werken, vindt hij heerlijk.

Hij is 4 en voornamelijk bezig met rekenen, cijfers en ruimtelijk inzicht nu. Hij doet ook wel eens een taallesje, maar de juf vindt het prima dat hij daar nu enorm druk mee is en zegt ‘interesse in lezen komt vanzelf wel’. Ik vind die houding heel fijn.

Verder geven ze er kosmisch onderwijs, waarbij de samenhang tussen ‘alles’ wordt geprobeerd duidelijk te maken. Hij heeft lessen over ‘het heelal’ en ‘de kringloop’ enzo.

In de klas is het eigenlijk altijd rustig, de kinderen mogen samen een werkje doen of alleen, maar ze moeten zachtjes praten. Als ze ‘wiebelbillen’ hebben of ‘even uit moeten juichen’ mogen ze een paar rondjes over het schoolplein rennen zodat ze weer geconcentreerd verder kunnen werken.

Ze hebben gewoon pauzehapjes (1 fruitmoment, 1 lunchmoment). Ik krijg vaak foto’s dat de hele klas in de kas zit in de winter, zodat ze lekker in het zonnetje kunnen lunchen zonder dat het koud is.

Op het schoolplein hebben ze een moestuin en dieren, ze krijgen naast gym en muziek ook yoga en filosofie, er is een leerlingenraad die onder leiding van de directrice bedenkt wat de school zou kunnen gebruiken. Ze hebben bijvoorbeeld bedacht dat er nieuwe speeltoestellen op het plein moesten komen, en onder leiding van de directrice gaan ze dan werken met een budget, contact leggen met leveranciers, een planning maken, etc. (waarbij de jongste kinderen andere taken hebben dan de achtstegroepers natuurlijk).

Mijn zoon speelt graag met de oudere kleuters, en mag ook lesjes met hen meedoen, dat vindt hij leuk. Op de BSO speelt hij zelfs graag met een jongen van bijna 4 jaar ouder. Dat gaat allemaal heel gemoedelijk en ik ervaar juist een groot gevoel van saamhorigheid over alle lagen heen. Middenbouwers die kleuters kennen van het jaar ervoor, spelen gewoon met ze op het schoolplein enzo.

Zowel mijn zoon, man als ik vinden het een heerlijke school. Ik ben zelf ook een ex-montessorikind en de basisschool vond ik echt fantastisch. Ik hoop dat onze zoons later ook terugkijken op een heel gelukkige schooltijd, maar volgens mij gaat dat helemaal goed komen.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren
Dank jullie wel voor de reacties.

Veel verschil tussen scholen dus. De Montessori hier scoort goed. Veel gaan er na groep acht naar havo en vwo. Ouders zijn ook heel tevreden las ik in een onderzoek. We zijn er geweest op een lesjesochtend en de directeur heeft ons een rondleiding gegeven, maar omdat het een bijzondere ochtend was gaf het niet een goed beeld van hoe het normaal is. Ik kreeg ook niet de indruk dat er veel werd gedaan aan creatieve uiting zoals schilderen of muziek. Is het normaal dat er in de lokalen geen of weinig tekeningen etc. aan de muren hangt?

Dochter is kat uit de boom kijk kind, slim, zit vaak anderen te observeren maar is ook zelfstandig in dingen pakken en doen. Ik denk dat Montessori onderwijs, mits ze genoeg individuele aandacht krijgt en zich uitgedaagd voelt, voor haar best een goede optie is.

Sinds kort gaat ze naar een jenaplanschool. Het is daar leuk, maar ook wat druk en ik weet niet of ze daar tot haar recht zal komen. Wij zijn zelf ook niet tevreden over de communicatie op die school dus kijken we naar de Montessori.
Alle reacties Link kopieren
In principe kan het op iedere school druk zijn, klassen in Nederland zijn nou eenmaal groot.
Uitstroom naar havo/vwo kan ook een gevolg zijn van de populatie op de school. Ik heb daar geen moment naar gekeken bij de keuze voor een school, waarom vindt je dat zo belangrijk?
Als ze het naar haar zin heeft op school zou ik haar persoonlijk daar laten, ik lees nl zaken waar je ontevreden over bent die op iedere school tegen kunnen vallen.

Wat verwacht je bijvoorbeeld van de communicatie en is dat realistisch gezien de werkdruk voor de leraar en het personeelstekort waar bijna iedere school mee te maken heeft? Gaat een montessori school je probleem oplossen?
Alle reacties Link kopieren
mijn dochter heeft t/m groep 5 montessori gedaan. voordeel hiervan is dat ze heel goed haar werk en huiswerk kan plannen.
De gemengde klassen vond ze fijn. hierdoor kende ze ook veel kinderen van andere niveaus. nadelen zijn dat ze een aantal jaar dezelfde leraar kunnen hebben, en als dat niet klikt dan heb je dus een aantal jaar een probleem.
Ander nadeel is dat ze werken op eigen niveau, en toen mijn dochter naar een reguliere basisschool ging vanwege onze verhuizing, had ze wel een grote rekenachterstand.
De school was overigens heel modern, met moderne materialen.
Don't cry, buy a bag and move on.
Mijn kinderen hebben op montessori gezeten. Voor oudste werkte het prima voor jongste minder. Die hebben we na de kleuterklas overgezet naar een reguliere school. Hij ‘misbruikte’ het systeem enigszins. Altijd al een pientere geweest. Ze hadden weektaken. Van alles wat, op taalgebied op rekengebied maar en dat kleuterversies. Hij hing stiekem achter de rug van de juf zijn magneetje om naar de taken waar hij geen zin in had dat het leek alsof hij die al gedaan had zodat en zo kon hij de leuke dubbel doen. Het was voor hem te veel hij mag doen waar hij behoefte en zin in heeft en te weinig structuur
lux- schreef:
26-03-2022 21:00
Mijn oudste zit ook op een montessorischool.

De materialen vind ik heel beeldend. Je hebt bijvoorbeeld in de klas een grote ‘kalender’ hangen, een soort groot vierkant, en 1 zijde is de lente, 1 de zomer, 1 de herfst, 1 de winter. In die zijdes heb je dan weer onderverdeling in 3 vlakken; de maanden. En daarin dan weer haakjes die de dagen laten zien. En dan hebben ze een lipje dat elke dag een haakje opschuift, elke maand een vlak opschuift en elk seizoen een zijde opschuift. Ik vind dat heel beeldend voor de kinderen, dat soort dingen.

Mijn zoon was best een bang en onzeker kind dat niet gauw nieuwe dingen durft te proberen en zeker geen haantje de voorste is. Na een jaar montessori onderwijs is het een ander kind. Vrolijk, bijdehand, enorme motorische ontwikkeling doorgemaakt, veel meer zelfvertrouwen, stapt nu gemakkelijk(er) in nieuwe situaties, heel leuk om te zien.

Hij werkt op school graag op zijn kleedje op de grond. Het idee van Maria Montessori is dat kinderen niet graag aan een tafel werken en ik kan dat onderschrijven, mijn beide kinderen spelen altijd op de grond. Op school hebben ze dus kleedjes ter grootte van een yogamatje waar ze op mogen werken, vindt hij heerlijk.

Hij is 4 en voornamelijk bezig met rekenen, cijfers en ruimtelijk inzicht nu. Hij doet ook wel eens een taallesje, maar de juf vindt het prima dat hij daar nu enorm druk mee is en zegt ‘interesse in lezen komt vanzelf wel’. Ik vind die houding heel fijn.

Verder geven ze er kosmisch onderwijs, waarbij de samenhang tussen ‘alles’ wordt geprobeerd duidelijk te maken. Hij heeft lessen over ‘het heelal’ en ‘de kringloop’ enzo.

In de klas is het eigenlijk altijd rustig, de kinderen mogen samen een werkje doen of alleen, maar ze moeten zachtjes praten. Als ze ‘wiebelbillen’ hebben of ‘even uit moeten juichen’ mogen ze een paar rondjes over het schoolplein rennen zodat ze weer geconcentreerd verder kunnen werken.

Ze hebben gewoon pauzehapjes (1 fruitmoment, 1 lunchmoment). Ik krijg vaak foto’s dat de hele klas in de kas zit in de winter, zodat ze lekker in het zonnetje kunnen lunchen zonder dat het koud is.

Op het schoolplein hebben ze een moestuin en dieren, ze krijgen naast gym en muziek ook yoga en filosofie, er is een leerlingenraad die onder leiding van de directrice bedenkt wat de school zou kunnen gebruiken. Ze hebben bijvoorbeeld bedacht dat er nieuwe speeltoestellen op het plein moesten komen, en onder leiding van de directrice gaan ze dan werken met een budget, contact leggen met leveranciers, een planning maken, etc. (waarbij de jongste kinderen andere taken hebben dan de achtstegroepers natuurlijk).

Mijn zoon speelt graag met de oudere kleuters, en mag ook lesjes met hen meedoen, dat vindt hij leuk. Op de BSO speelt hij zelfs graag met een jongen van bijna 4 jaar ouder. Dat gaat allemaal heel gemoedelijk en ik ervaar juist een groot gevoel van saamhorigheid over alle lagen heen. Middenbouwers die kleuters kennen van het jaar ervoor, spelen gewoon met ze op het schoolplein enzo.

Zowel mijn zoon, man als ik vinden het een heerlijke school. Ik ben zelf ook een ex-montessorikind en de basisschool vond ik echt fantastisch. Ik hoop dat onze zoons later ook terugkijken op een heel gelukkige schooltijd, maar volgens mij gaat dat helemaal goed komen.
Klinkt heerlijk. Klinkt een beetje als de kleuterschool waar mijn kinderen opzaten toen we nog elders woonden. Mijn kinderen hebben daar ook hele goede herinneringen aan, dat was zo'n warme omgeving. Deze kleuterscholen waren niet gestoeld op het Montessori-gedachtengoed, wel op de gedachte dat het kind en de ontwikkeling centraal staan. Het was ontzettend jammer dat de basisscholen daarna zo'n tegenstelling waren (in dit land ook de Montessori-basisschool begreep ik van de buurvrouw).

Ik weet niet hoe het in NL is (ik vermoed beter, want ik lees er hier niets over), maar waar mijn buurvrouw tegenaan liep is dat er ontzettend veel inzet van de ouders verwacht werd. Dat was eigenlijk slecht te combineren met een baan. Dat was ook de reden dat deze school voor ons destijds afviel.
mariposa2 schreef:
27-03-2022 08:10
In principe kan het op iedere school druk zijn, klassen in Nederland zijn nou eenmaal groot.
Uitstroom naar havo/vwo kan ook een gevolg zijn van de populatie op de school. Ik heb daar geen moment naar gekeken bij de keuze voor een school, waarom vindt je dat zo belangrijk?
Als ze het naar haar zin heeft op school zou ik haar persoonlijk daar laten, ik lees nl zaken waar je ontevreden over bent die op iedere school tegen kunnen vallen.

Wat verwacht je bijvoorbeeld van de communicatie en is dat realistisch gezien de werkdruk voor de leraar en het personeelstekort waar bijna iedere school mee te maken heeft? Gaat een montessori school je probleem oplossen?
Uitstroom heeft inderdaad vooral met de populatie te maken. Onze jongste zit op een school met een heel lage uitstroom en dat heeft vooral te maken met de locatie van de school. School is wel erg goed in het aanbieden van individuele leerlijnen, daar hebben ze veel ervaring mee en voor de kinderen is het ook normaal. Nadeel is soms wel dat jongste tegen verschillen aanloopt: hij is wat verder heeft andere interesses. Dit is een nadeel.

TO, het is verder goed te beseffen dat de leerkracht van belang is. Eigenlijk bijna nog meer dan de school zou ik zeggen. Als ouder heb je daar geen invloed op, dus hiermee kun je pech of geluk hebben. En op iedere school kan een situatie razendsnel veranderen, een goede directeur kan weggaan (ook meegemaakt) en met een beetje pech gaan fijne leerkrachten dan mee.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook montessori-onderwijs voor de oudste. Voor hem is het heel goed. Ik zie een zelfstandige en zelfverzekerde jongen, terwijl hij ook voorzichtig is. Hier is het enerzijds qua werk zelfstandig, dus zelf je taken bijhouden, maar daarnaast doen ze ook veel groepsdingen. Er is bijvoorbeeld altijd een groot project, waarin ze samenwerken met dingen maken. Maar ze hadden ook pas een klassenfeest, die dan juist door groep 8 wordt georganiseerd. En elk jaar geeft ook elke klas een voorstelling.

Hier wel 2 jaargroepen in 1 klas, normaal bij montessori is 3 jaargroepen.
Alle reacties Link kopieren
Heb zelf op een Montessorischool gezeten in Groningen, maar bleef zitten net tijdens allemaal gedoe met fusies en Tweede Fase en heb na vier jaar Montessori nog 2 jaar meegemaakt in een reguliere klas.

Het Montessori sfeertje onderling vond ik echt fijn. Gezonde sfeer van competitie tussen leerlingen rond prestaties, klasgenoten gunden elkaar ook een goed cijfer, moedigden elkaar aan. Op het reguliere was ik ineens ‘studiebol’ in negatieve zin. Ik had gelukkig als houvast nog wel veel dezelfde leraren die ik ook gewoon met voornaam aan bleef spreken. Maar ook dus ineens docenten die ik meneer en mevrouw moest noemen :)
Hield zelf uit die ervaring over dat als het aan mij ligt mijn kinderen later naar een Montessorischool gaat, mits ik dingen herken van mijn school vroeger. Echt een andere leer cultuur. Plus meer zelfstandigheid en daardoor meer kijken naar wat goed voor jou is ipv wat goed voor jou gevonden wordt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven