Opvoeding en opleiding

20-07-2007 22:21 77 berichten
Alle reacties Link kopieren
Nav een discussie die ik vandaag met een vriendin had over het opvoeden (in de breedste zin des woords) ben ik benieuwd naar jullie mening. In onze omgeving geven (grofweg) alleen de hoger opgeleide vrouwen borstvoeding. Zij denkt toeval, ik denk dat hoger opgeleiden (makkelijker) toegang hebben tot informatie bronnen en daardoor (doordachtere) andere keuzes maken.



Op welke fronten binnen de opvoeding speelt opleiding een rol? Wanneer maakt bijv een hbo-er andere keuzes dan iemand met alleen lagere school?



Of speelt dat op dit vlak eigenlijk niet?
Alle reacties Link kopieren
Is geen toeval hoor, dat in jouw omgeving alleen de hoger opgeleiden BV geven. Statistisch gezien begint 80% ofzo aan BV en is er geen verschil in opleiding. Maar dan gebeurt er iets bizars: de lager opgeleiden haken massaal af en met een maand of 6 zijn het voornamelijk hoger opgeleiden die nog BV geven. Ik heb me ook wel eens afgevraagd waarom. Wellicht zijn ze meer overtuigd van het nut omdat ze meer lezen? Of hebben ze meer doorzettingsvermogen? Of denken ze meer na over voeding? Geen idee.



Wat opvoeden betreft: als ik kijk in mijn omgeving dan zijn het met name de hoger opgeleide, wat oudere moeders die enorm nadenken over opvoeden. En wat mij betreft wordt daar ook wel eens in doorgeslagen. Echt alle boeken worden gelezen, overal is over nagedacht. En het resulteert in twee uitersten: of alles wordt afgedaan als 'hoort bij de ontwikkeling en gaat vanzelf over', resulterende in draken van kinderen, of moeders is zo streng dat het wel heel keurige kindjes zijn die nooit een snoepje mogen tenzij het van de natuurwinkel komt.



Maar goed, dit zijn uitersten hoor. Zelf heb ik HBO, ben bij mijn 2e veel meer overtuigd van BV dan bij de 1e, terwijl ik nu net zoveel weet als destijds. Boeken over opvoeding en kinderpsychologie lees ik nooit, met uitzondering van Ria Blom's boek omdat ik bij nummer 2 (die later een KMA bleek te hebben) radeloos was.



Bij mijn zoon op de PSZ zit van alles qua opleiding ouders en ik zie vooralsnog geen grote verschillen in opvoeding.
Alle reacties Link kopieren
Hai Karlijn, interessante discussie kan dat zijn denk ik!



Eerste wat in me opkomt is dat er wel verschillen zijn volgens mij,

maar dat het moeilijk is te bedenken waar dat aan kan liggen.

Kan je opleidingsniveau koppelen aan 'milieu' waar iemand uit komt ?

Ik denk het wel, wat betekent dat je méér dan alleen opleidingsniveau aleen als oorzaak van opvoedingsverschillen hebt.



Gedachtengang:

Lager opgeleid...minder verantwoordelijk werk...evt. werk puur als 'nodig' voor het geld náást het logischerwijs hebben van een gezin...meer familiebanden/familieinvloeden..ofzo?

Je ziet in bepaalde (in mijn ogen minder-hoog-opgeleidde-wijken) vaak een grote saamhorigheid,

Misschien dan ook veel bemoeienis met elkaars opvoeding ?

Misschien dan ook minder doordacht hoe je het zelf wil doen omdat het hebben van een gezin zo gewoon is dat je mee gaat in de stroom?



Hm, als ik het zo zie staan klinkt het erg kort door de bocht

maar het is maar een gedachtegang hoor !



Ik val zelf onder de hoog opgeleiden, de mensen in mijn omgeving ook

en ik heb het idee dat 'wij' vrij op onszelf zijn.

Ouders/broers/zussen hebben allemaal hun eigen leven/werk/plannen en daardoor valt er ook niet op terug te vallen qua opvoeding/opvang etc.

De keus voor een kind is heel bewust gemaakt, doordat we zo veel rekening wilden houden met opleding/baan/toekomst/financien etc.

Misschien dat 'wij' dan ook bewuster bezig zijn met de opvoeding?

Wel/geen borstvoeding? Het moeten bewijzen van het kunnen geven van borstvoeding?

(dat merkte ik heel erg...het lukte niet...maar voor ik ook durfde te kiezen voor de fles! )

zijn 'wij' meer controle-freaks ?

een gezin 'erbij' .. en dus goede planning nodig om alles draaiende te kunnen houden?

De opvoeding zal dan van te voren misschien veel bewuster besproken worden en daarbij ook meer bestudeerd worden mbv boeken enzo ?



Eigenlijk herken ik mezelf niet geheel in die tweede beschrijving hoor

behalve het laten afhangen van de kinderwens van studie/werk/toekomstperspectief.






Wat was de vraag ook al weer ? :)

of er verschil in opvoeding is?

Ja, dat denk ik dus wel :D
Alle reacties Link kopieren
naast de keuze voor borstvoeding - waarbij het dus blijkbaar ook echt zo is dat (om welke reden dan ook) statistisch gezien hoger opgeleiden langer door blijven gaan, welke rol speelt opleiding bij andere keuzes?Zoals bijvoorbeeld wel/niet en veel/weinig werken na komst kind.



Mijn 'lager' opgeleide vriendinnen met werk waar relatief weinig/kort scholing voor nodig was, willen vrijwel allemaal het liefst thuis blijven. Of omdat het moet 1 of 2 dagen werken.

Mijn hoger opgeleide vriendinnen moeten daar niet aan denken. vinden werk erg belangrijk. Maar zijn echt net zo dol op kids....



Vind dat gewoon bijzonder. Bedoel, een hogere opleiding is toch niet altijd garantie voor een leukere baan dan werk waarvoor je lager opgeleid kunt zijn? En als je hoog bent opgeleid, vind je je kind toch net zo leuk en lief als die andere groep?



Zelfstandig blijven, aan jezelf werken etc. etc. Dat willen beide groepen moeders toch? Of is dat ook 'niveau' afhankelijk?
Alle reacties Link kopieren
wat betreft meer of minder werken na de bevalling. Is het misschien zo dat moeders met een "hoge" opleiding hun eigen ontwikkeling ook heel erg belangrijk vinden. Ik val met mijn hbo-opleiding waarschijnlijk onder de hoger opgeleiden. Van mijzelf weet ik dat ik diep ongelukkig wordt wanneer ik niet buitenshuis zou werken. Ik werk op MBO+ niveau en werk 30 uren per week. Ik vind het heerlijk. Zou niet minder willen. Veel mensen vinden dat veel.



Verder zit ik in een omgeving waarbij alle moeders 3 of 4 dagen werken, en alle vaders 4. Ik zie bij lager opgeleiden ook vaak dat vader gewoon fulltime werkt en moeder 2 dagen ofzo.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me inderdaad voorstellen dat hogeropgeleiden, zoals iemand hier al schreef, eerder geneigd zijn om veel meer te willen lezen en te willen onderzoeken. Veel moeders denken (in mijn omgeving) dat borstvoeding geven toch iets is wat gewoon lukt of niet (en dan vanaf dag een). Toen ik een vriendin vertelde dat ik in mijn zwangerschap een borstvoedingscursus had gevolgd lachte ze me echt uit. In werk in een ziekenhuis maar het overgrote deel van de artsen daar geeft gek genoeg maar heel kort borstvoeding. Simpelweg omdat ze heel snel weer aan de slag moeten en echt geen tijd hebben om tussen de werkzaamheden door te kolven. Het gekke is dat ik de meeste daar niet over hoor klagen.
Alle reacties Link kopieren
Ik las vorige week het volgende artikel van een onderzoek van het Centraal Nureau voor de Statistiek:



"Hoe ouder de moeder, hoe langer zij borstvoeding geeft, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook blijkt uit het onderzoek dat de laatste jaren steeds meer baby's moedermelk krijgen en naarmate de moeders hoger opgeleid zijn, ze langer doorgaan met het geven van borstvoeding.

Het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft, is sinds begin jaren negentig toegenomen. Tweederde van de baby's kreeg toen kort na de geboorte borstvoeding en dat aantal is gestegen naar driekwart van de baby's in 2006. Vlak na de bevalling geeft 78 procent van de jongste moeders (15 tot en met 24 jaar) hun nieuwe kroost borstvoeding, zes maanden later is dat percentage sterk gedaald naar 23 procent. Van de moeders tussen de 25 en 34 jaar geeft 75 procent direct na geboorte borstvoeding. Na zes maanden geldt dat nog maar voor 30 procent. Van de oudste moeders (35 tot en met 44 jaar) voedt 78 procent haar baby meteen na de geboorte met moedermelk en 38 procent doet dat na zes maanden nog steeds.

Volgens het Voedingscentrum profiteren baby's het meest van alle voedingsstoffen en afweerstoffen in moedermelk als ze een half jaar of langer borstvoeding krijgen. De grootste hoeveelheden beschermende stoffen zitten vooral in de moedermelk van de eerste dagen na de geboorte, daarna bevat de melk minder voedingsstoffen. Dit compenseert het kind door meer te drinken naarmate het groter wordt.

Moeders kunnen net zolang doorgaan met borstvoeding geven als zij willen."



De conclusie is dus dat niet alleen hoger opgeleiden langer borstvoeding geven, maar ook oudere moeders.



In het histogram van het artikel is dus ook te zien dat opleidingsniveau inderdaad een grote rol speelt. Opvallend is ook dat de percentages van de middelbaar en lager opgeleide moeders erg dicht bij elkaar liggen. Zo begint bijna 90 procent van de hoger opgeleide moeders aan borstvoeding tegenover 70 procent van de middelbaar en lager opgeleide moeders. 6 weken na de geboorte geeft bijna 80 procent van de hoger opgeleide moeders nog borstvoeding. Van de middelbaar en lager opgeleide moeders is dit bijna 60 procent. Na drie maanden geeft ongeveer 70 procent van de hoger opgeleide moeders nog borstvoeding en bij de middelbaar en lager opgeleide moeders is dit ruim 40 procent. Na 6 maanden geeft ruim 40 procent van de hoger opgeleide moeders nog borstvoeding en van de middelbaar en lager opgeleide moeders is dit ongeveer 25 procent.
Alle reacties Link kopieren
Nureau = Buraeau :D
Alle reacties Link kopieren
Bureau dus. Pfff...Ik ben nog niet wakker.
Alle reacties Link kopieren
Val ik met de deur in huis. Ik ben laag opgeleid, en geef bv. A.s. maandag alweer een jaar. Dus ben ik de uitzondering. Daarintegen ben ik wel fulltime huisvrouw.

( tbm stay at home mother, carpe diem vrouw, fulltime moeder haha) (hoewel ik full time moeder erg raar vind, iedereen is fulltime moeder)



In mijn omgeving wordt sowieso erg weinig bv gegeven. Ik ken niemand die langer dan 1 jaar bv. gaf. 1 iemand die al haar kinderen minimaal 6 maanden bv gaf. En de rest is na een paar weken afgehaakt.



Verder zie ik niet zo veel verschillen tussen de opvoedingen hier in mijn omgeving. dwz zowel hoog als laag opgeleide moeders doen het op hun eigen manier. Ik ken een hbo moeder die haar kinderen totaal niet aankan, terwijl ik ook mensen zie zonder opleiding die hun kinderen wel aankunnen.

 En andersom



Dat heeft meer met karakter te maken denk ik dan opleidings nivo.
Zo ! En dan kunnen we nu weer allemaal normaal doen....
Alle reacties Link kopieren
In dit soort discussies wordt meestal heel politiek correct gezegd dat opleiding en opvoeding niks met elkaar te maken hebben, maar dat is natuurlijk onzin. Als je alleen al hier op het forum kijkt, zie je dat vrouwen die min of meer in dezelfde doelgroep vallen ook min of meer dezelfde opvoedidealen en visies hebben. Maar ook bijvoorbeeld dat ze min of meer dezelfde soort namen kiezen, dezelfde soort producten/merken kopen, dezelfde smaak in kinderkleding hebben, etcetera. (Denk bijvoorbeeld aan het beruchte Winnie the Pooh kinderwagen topic: de vrouwen die dat belachelijk maakten vielen ongeveer in dezelfde demografische groep, zowel qua leeftijd, qua inkomenscategorie als qua opleidingsniveau, de vrouwen die wél van Winnie the Pooh houden vallen ook weer grofweg in dezelfde doelgroep).



Ook in de kletsgroepjes zie je dat gebeuren, soort zoekt soort en soort heeft ongeveer dezelfde meningen over het hele opvoedgebeuren.



Dus ja, opleiding/inkomen heeft wel degelijk invloed op opvoeding, maar dat lijkt me ook niet meer dan logisch.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren


In dit soort discussies wordt meestal heel politiek correct gezegd dat opleiding en opvoeding niks met elkaar te maken hebben, maar dat is natuurlijk onzin. Als je alleen al hier op het forum kijkt, zie je dat vrouwen die min of meer in dezelfde doelgroep vallen ook min of meer dezelfde opvoedidealen en visies hebben. Maar ook bijvoorbeeld dat ze min of meer dezelfde soort namen kiezen, dezelfde soort producten/merken kopen, dezelfde smaak in kinderkleding hebben, etcetera. (Denk bijvoorbeeld aan het beruchte Winnie the Pooh kinderwagen topic: de vrouwen die dat belachelijk maakten vielen ongeveer in dezelfde demografische groep, zowel qua leeftijd, qua inkomenscategorie als qua opleidingsniveau, de vrouwen die wél van Winnie the Pooh houden vallen ook weer grofweg in dezelfde doelgroep).



Ook in de kletsgroepjes zie je dat gebeuren, soort zoekt soort en soort heeft ongeveer dezelfde meningen over het hele opvoedgebeuren.



Dus ja, opleiding/inkomen heeft wel degelijk invloed op opvoeding, maar dat lijkt me ook niet meer dan logisch.



Hier ben ik het grotendeels wel mee eens. Denk alleen wel dat niet het opleidingsniveau bepalend is, maar het IQ, dat is mijns inziens wel een verschil.
Alle reacties Link kopieren




quote: fashionvictim reageerde



In dit soort discussies wordt meestal heel politiek correct gezegd dat opleiding en opvoeding niks met elkaar te maken hebben, maar dat is natuurlijk onzin. Als je alleen al hier op het forum kijkt, zie je dat vrouwen die min of meer in dezelfde doelgroep vallen ook min of meer dezelfde opvoedidealen en visies hebben. Maar ook bijvoorbeeld dat ze min of meer dezelfde soort namen kiezen, dezelfde soort producten/merken kopen, dezelfde smaak in kinderkleding hebben, etcetera. (Denk bijvoorbeeld aan het beruchte Winnie the Pooh kinderwagen topic: de vrouwen die dat belachelijk maakten vielen ongeveer in dezelfde demografische groep, zowel qua leeftijd, qua inkomenscategorie als qua opleidingsniveau, de vrouwen die wél van Winnie the Pooh houden vallen ook weer grofweg in dezelfde doelgroep).



Ook in de kletsgroepjes zie je dat gebeuren, soort zoekt soort en soort heeft ongeveer dezelfde meningen over het hele opvoedgebeuren.



Dus ja, opleiding/inkomen heeft wel degelijk invloed op opvoeding, maar dat lijkt me ook niet meer dan logisch.





Hier ben ik het grotendeels wel mee eens. Denk alleen wel dat niet het opleidingsniveau bepalend is, maar het IQ, dat is mijns inziens wel een verschil.
En gewoon logisch nadenken.
'It could be lupus'
Alle reacties Link kopieren




quote: mamarleen reageerde





quote: fashionvictim reageerde



In dit soort discussies wordt meestal heel politiek correct gezegd dat opleiding en opvoeding niks met elkaar te maken hebben, maar dat is natuurlijk onzin. Als je alleen al hier op het forum kijkt, zie je dat vrouwen die min of meer in dezelfde doelgroep vallen ook min of meer dezelfde opvoedidealen en visies hebben. Maar ook bijvoorbeeld dat ze min of meer dezelfde soort namen kiezen, dezelfde soort producten/merken kopen, dezelfde smaak in kinderkleding hebben, etcetera. (Denk bijvoorbeeld aan het beruchte Winnie the Pooh kinderwagen topic: de vrouwen die dat belachelijk maakten vielen ongeveer in dezelfde demografische groep, zowel qua leeftijd, qua inkomenscategorie als qua opleidingsniveau, de vrouwen die wél van Winnie the Pooh houden vallen ook weer grofweg in dezelfde doelgroep).



Ook in de kletsgroepjes zie je dat gebeuren, soort zoekt soort en soort heeft ongeveer dezelfde meningen over het hele opvoedgebeuren.



Dus ja, opleiding/inkomen heeft wel degelijk invloed op opvoeding, maar dat lijkt me ook niet meer dan logisch.





Hier ben ik het grotendeels wel mee eens. Denk alleen wel dat niet het opleidingsniveau bepalend is, maar het IQ, dat is mijns inziens wel een verschil. En gewoon logisch nadenken.



idd
Alle reacties Link kopieren
Nee Mamamarleen, ben ik denk ik juist niet zo met je eens. Ik denk dat omgeving en milieu veel bepalender zijn dan IQ, en omgeving en milieu hangen sterk samen met opleidingsniveau. Iemand die ondanks hoog IQ niet verder is gekomen dan de bakkersopleiding ( ik vraag me overigens sterk af of het echt zo is dat er zoveel mensen met een hoog IQ rondlopen die desondanks laag opgeleid zijn, maar dat terzijde) heeft vaak een omgeving en bevindt zich in een milieu dat anders is dan iemand die arts is. En die omgeving en dat milieu zijn volgens mij juist zo sterk van invloed.



Je ziet het hier steeds in de werken/thuisblijven en in de borstvoeding/flesvoeding discussies. De werkende moeders geven allemaal aan dat in hun omgeving werken de norm is, terwijl de thuisblijvers aangeven dat dat bij hen niet zo is. Dat heeft dus te maken met je milieu.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren


Nee Mamamarleen, ben ik denk ik juist niet zo met je eens. Ik denk dat omgeving en milieu veel bepalender zijn dan IQ, en omgeving en milieu hangen sterk samen met opleidingsniveau. Iemand die ondanks hoog IQ niet verder is gekomen dan de bakkersopleiding ( ik vraag me overigens sterk af of het echt zo is dat er zoveel mensen met een hoog IQ rondlopen die desondanks laag opgeleid zijn, maar dat terzijde) heeft vaak een omgeving en bevindt zich in een milieu dat anders is dan iemand die arts is. En die omgeving en dat milieu zijn volgens mij juist zo sterk van invloed.



Je ziet het hier steeds in de werken/thuisblijven en in de borstvoeding/flesvoeding discussies. De werkende moeders geven allemaal aan dat in hun omgeving werken de norm is, terwijl de thuisblijvers aangeven dat dat bij hen niet zo is. Dat heeft dus te maken met je milieu.
Ik denk dat het echt een combinatie van meerdere factoren is; omgeving, sociaal milieu, IQ, opleidingsniveau, werk, inkomen etc.



En ja hoor, ze bestaan, mensen met een hoog IQ en lage(re) opleiding :D 



Mamarleen (gymnasium niet afgemaakt omdat ze liever naar het MBO ging en in de gehandicaptenzorg wilde werken ;))
Alle reacties Link kopieren
Ik zie het in mijn omgeving iig heel sterk. Ik zit nog op een ander forum, met moeders tot ongeveer een jaar of 28, de meeste moeders daar zijn rond de 20. En er zijn er misschien 2 die langer dan een paar weken BV hebben gegeven naast mijzelf. Een ander duidelijk verschil dat je in dat groepje ziet is dat de moeders zonder opleiding of met lage opleiding inderdaad niet werken. Sommigen werken omdat het moet 1 of 2 dagen.  

Daar ben ik ook weer een uitzondering op, met 32 uur werk ik absoluut het meest en ben dan ook 1 van de weinigen met een HBO opleiding daar.

Dus wat dat betreft kloppen al die 'vooroordelen'.



Verder zie ik dat die meiden gewoon vaak niet verder kijken dan hun neus lang is. Ze geloven heel vaak alles wat er in de reclames gezegd wordt, geven met 3,5 maand een fruithap omdat hun kind eraan toe zou zijn, zetten hem met 6 maanden op de fiets omdat dat best al kan, flesvoeding is minstens net zo gezond als BV want hun kinderen zijn er ook niet ziek van geworden, en over voeding wordt in het algemeen niet zo nagedacht dus heb je kinderen van 4 maanden die aan de appelmoes zitten en kids van 6 maanden aan de softijs. Wel een beetje overdreven natuurlijk dit stukje, maar in grote lijnen klopt het wel.



Verder ken ik eigenlijk geen hoger opgeleide moeders. En de moeders van mijn eigen leeftijd die ik ken zijn meestal laag opgeleid en daarmee heb ik dus ook niets gemeen. Qua opvoedingsopvattingen heb ik weer veel gemeen met de 'oudere' moeders met een hoge opleiding, maar daar heb ik verder weer niet zo heel veel mee gemeen. Heb altijd een beetje het gevoel dat ik tussen wal en schip val hierdoor. :)
Alle reacties Link kopieren


Ik zie het in mijn omgeving iig heel sterk. Ik zit nog op een ander forum, met moeders tot ongeveer een jaar of 28, de meeste moeders daar zijn rond de 20. En er zijn er misschien 2 die langer dan een paar weken BV hebben gegeven naast mijzelf. Een ander duidelijk verschil dat je in dat groepje ziet is dat de moeders zonder opleiding of met lage opleiding inderdaad niet werken. Sommigen werken omdat het moet 1 of 2 dagen.  

Daar ben ik ook weer een uitzondering op, met 32 uur werk ik absoluut het meest en ben dan ook 1 van de weinigen met een HBO opleiding daar.

Dus wat dat betreft kloppen al die 'vooroordelen'.



Verder zie ik dat die meiden gewoon vaak niet verder kijken dan hun neus lang is. Ze geloven heel vaak alles wat er in de reclames gezegd wordt, geven met 3,5 maand een fruithap omdat hun kind eraan toe zou zijn, zetten hem met 6 maanden op de fiets omdat dat best al kan, flesvoeding is minstens net zo gezond als BV want hun kinderen zijn er ook niet ziek van geworden, en over voeding wordt in het algemeen niet zo nagedacht dus heb je kinderen van 4 maanden die aan de appelmoes zitten en kids van 6 maanden aan de softijs. Wel een beetje overdreven natuurlijk dit stukje, maar in grote lijnen klopt het wel.



Verder ken ik eigenlijk geen hoger opgeleide moeders. En de moeders van mijn eigen leeftijd die ik ken zijn meestal laag opgeleid en daarmee heb ik dus ook niets gemeen. Qua opvoedingsopvattingen heb ik weer veel gemeen met de 'oudere' moeders met een hoge opleiding, maar daar heb ik verder weer niet zo heel veel mee gemeen. Heb altijd een beetje het gevoel dat ik tussen wal en schip val hierdoor. :)




Dat laatste herken ik wel een beetje, maar heb nog wel het geluk dat ik een aantal vriendinnen van rond de 25 heb met kind(eren).



Ik denk dat wat vooral meespeelt in de discussie laag opgeleid/thuis blijven, is het feit dat mensen met een lagere opleiding minder ambitie hebben, of ambities op een ander vlak.

Als ik naar mezelf kijk, ik had best kunnen studeren, ik voelde daar alleen niet zo heel veel voor. Was ook onwijs gelukkig met mijn baan in de gehandicaptenzorg, ik heb nooit de ambitie gehad teamcoordinator of manager te worden. Laat mij maar lekker knutselen met mongolen :P 



En nu ik kinderen heb, heb ik er geen moeite mee om alle dagen thuis te zijn. Sterker nog, een paar oppaskindjes en pleegkinderen erbij en ik ben helemaal in mijn element :D
Alle reacties Link kopieren
Opleiding hangt met meerdere factoren samen natuurlijk. Ik geloof niet dat 'opleiding' alleen nu zorgt voor verschillen in opvoeding. Ik krijg sowieso regelmatig een sik van het etiket 'hoogopgeleid'. Er is een behoorlijke devaluatie van het onderwijs gaande in Nederland, een universitaire titel zegt niet zo heel veel over iemands verstand, laat staan over zijn of haar vermogen om foutloos te spellen.



Borstvoeding vind ik een complex onderwerp. Rondom borstvoeding spelen zoveel thema's een rol. Het geven van borstvoeding bezorgt veel moeders een goed gevoel over zichzelf bijvoorbeeld. Ze doen iets (en offeren zich daar op een bepaalde manier voor op) dat goed is voor hun baby. Mogelijk hebben hoger opgeleide moeders, voor wie een carrière vaak een belangrijke waarde in het leven is, extra behoefte om evt. schuldgevoelens hierover te compenseren met het goede gevoel dat het geven van borstvoeding oplevert?



Het zal niet de enige factor zijn, toegang tot informatie speelt ongetwijfeld ook een rol.
Alle reacties Link kopieren


Opleiding hangt met meerdere factoren samen natuurlijk. Ik geloof niet dat 'opleiding' alleen nu zorgt voor verschillen in opvoeding. Ik krijg sowieso regelmatig een sik van het etiket 'hoogopgeleid'. Er is een behoorlijke devaluatie van het onderwijs gaande in Nederland, een universitaire titel zegt niet zo heel veel over iemands verstand, laat staan over zijn of haar vermogen om foutloos te spellen.



Borstvoeding vind ik een complex onderwerp. Rondom borstvoeding spelen zoveel thema's een rol. Het geven van borstvoeding bezorgt veel moeders een goed gevoel over zichzelf bijvoorbeeld. Ze doen iets (en offeren zich daar op een bepaalde manier voor op) dat goed is voor hun baby. Mogelijk hebben hoger opgeleide moeders, voor wie een carrière vaak een belangrijke waarde in het leven is, extra behoefte om evt. schuldgevoelens hierover te compenseren met het goede gevoel dat het geven van borstvoeding oplevert?



Het zal niet de enige factor zijn, toegang tot informatie speelt ongetwijfeld ook een rol.






:D 



Dat is weer een nieuwe theorie! Hahahaha, ik vind hem grappig! Hoe kom je erop.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren




quote: fashionvictim reageerde



Nee Mamamarleen, ben ik denk ik juist niet zo met je eens. Ik denk dat omgeving en milieu veel bepalender zijn dan IQ, en omgeving en milieu hangen sterk samen met opleidingsniveau. Iemand die ondanks hoog IQ niet verder is gekomen dan de bakkersopleiding ( ik vraag me overigens sterk af of het echt zo is dat er zoveel mensen met een hoog IQ rondlopen die desondanks laag opgeleid zijn, maar dat terzijde) heeft vaak een omgeving en bevindt zich in een milieu dat anders is dan iemand die arts is. En die omgeving en dat milieu zijn volgens mij juist zo sterk van invloed.



Je ziet het hier steeds in de werken/thuisblijven en in de borstvoeding/flesvoeding discussies. De werkende moeders geven allemaal aan dat in hun omgeving werken de norm is, terwijl de thuisblijvers aangeven dat dat bij hen niet zo is. Dat heeft dus te maken met je milieu. Ik denk dat het echt een combinatie van meerdere factoren is; omgeving, sociaal milieu, IQ, opleidingsniveau, werk, inkomen etc.



En ja hoor, ze bestaan, mensen met een hoog IQ en lage(re) opleiding :D 



Mamarleen (gymnasium niet afgemaakt omdat ze liever naar het MBO ging en in de gehandicaptenzorg wilde werken ;))









Persoonlijk denk ik dat de combi hoog IQ / lage opleiding ook vooral met omgevingsfactoren te maken heeft, dus vandaar dat ik denk dat IQ niet zo'n significante rol speelt. Iemand met een hoog IQ en lage opleiding zit eerder in een omgeving die voornamelijk laagopgeleid is en zal dus eerder de "laagopgeleiden" trends volgen dan die van hoogopgeleiden. Ik kan het niet zo helder formuleren, maar iemand die ondanks zijn IQ van 130 toch kok in een bejaardentehuis is, zal waarschijnlijk een ander referentiekader hebben dan iemand die met datzelfde IQ financial controller is geworden. En dat zal dus terug te zien zijn in voorkeuren en idealen, denk ik.



(Zie dit als hardop denken, ik redeneer ook maar wat ins blaue hinein).
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren




quote: mamarleen reageerde





quote: fashionvictim reageerde



Nee Mamamarleen, ben ik denk ik juist niet zo met je eens. Ik denk dat omgeving en milieu veel bepalender zijn dan IQ, en omgeving en milieu hangen sterk samen met opleidingsniveau. Iemand die ondanks hoog IQ niet verder is gekomen dan de bakkersopleiding ( ik vraag me overigens sterk af of het echt zo is dat er zoveel mensen met een hoog IQ rondlopen die desondanks laag opgeleid zijn, maar dat terzijde) heeft vaak een omgeving en bevindt zich in een milieu dat anders is dan iemand die arts is. En die omgeving en dat milieu zijn volgens mij juist zo sterk van invloed.



Je ziet het hier steeds in de werken/thuisblijven en in de borstvoeding/flesvoeding discussies. De werkende moeders geven allemaal aan dat in hun omgeving werken de norm is, terwijl de thuisblijvers aangeven dat dat bij hen niet zo is. Dat heeft dus te maken met je milieu. Ik denk dat het echt een combinatie van meerdere factoren is; omgeving, sociaal milieu, IQ, opleidingsniveau, werk, inkomen etc.



En ja hoor, ze bestaan, mensen met een hoog IQ en lage(re) opleiding :D 



Mamarleen (gymnasium niet afgemaakt omdat ze liever naar het MBO ging en in de gehandicaptenzorg wilde werken ;))





Persoonlijk denk ik dat de combi hoog IQ / lage opleiding ook vooral met omgevingsfactoren te maken heeft, dus vandaar dat ik denk dat IQ niet zo'n significante rol speelt. Iemand met een hoog IQ en lage opleiding zit eerder in een omgeving die voornamelijk laagopgeleid is en zal dus eerder de "laagopgeleiden" trends volgen dan die van hoogopgeleiden. Ik kan het niet zo helder formuleren, maar iemand die ondanks zijn IQ van 130 toch kok in een bejaardentehuis is, zal waarschijnlijk een ander referentiekader hebben dan iemand die met datzelfde IQ financial controller is geworden. En dat zal dus terug te zien zijn in voorkeuren en idealen, denk ik.



(Zie dit als hardop denken, ik redeneer ook maar wat ins blaue hinein).




Ik begrijp je redenatie en voor een gedeelte zal het kloppen. Maar; denk je dat een hoogbegaafde kok in een bejaartehuis enkel vrienden heeft die vuilnis ophalen of billen wassen? En heeft deze kok dan geen hobby's?



Zelf werk ik met collega's die allen MBO-HBO opgeleid zijn. De meeste van mijn vriendinnen hebben HBO (een enkeling WO of MBO). Mijn vriend is HBO'er etc.



Dus nee, denk niet dat dit alles bepalend. Maar voor sommigen zal het allicht een rol spelen... (voor mij persoonlijk dus niet)
Alle reacties Link kopieren




quote: Montanaxx reageerde



Opleiding hangt met meerdere factoren samen natuurlijk. Ik geloof niet dat 'opleiding' alleen nu zorgt voor verschillen in opvoeding. Ik krijg sowieso regelmatig een sik van het etiket 'hoogopgeleid'. Er is een behoorlijke devaluatie van het onderwijs gaande in Nederland, een universitaire titel zegt niet zo heel veel over iemands verstand, laat staan over zijn of haar vermogen om foutloos te spellen.



Borstvoeding vind ik een complex onderwerp. Rondom borstvoeding spelen zoveel thema's een rol. Het geven van borstvoeding bezorgt veel moeders een goed gevoel over zichzelf bijvoorbeeld. Ze doen iets (en offeren zich daar op een bepaalde manier voor op) dat goed is voor hun baby. Mogelijk hebben hoger opgeleide moeders, voor wie een carrière vaak een belangrijke waarde in het leven is, extra behoefte om evt. schuldgevoelens hierover te compenseren met het goede gevoel dat het geven van borstvoeding oplevert?



Het zal niet de enige factor zijn, toegang tot informatie speelt ongetwijfeld ook een rol.



:D 



Dat is weer een nieuwe theorie! Hahahaha, ik vind hem grappig! Hoe kom je erop.
Maar grappig in de zin van "wat een onzin", of zou er iets in kunnen zitten?
Alle reacties Link kopieren
Grappig in de zin van wat een onzin !



Rispa, WO, werkt 32 uur en geeft borstvoeding aan 11 maanden oude dochter.
Alle reacties Link kopieren
Verder is Nederland vrij eenzaam als land in het tot-6-maanden-borstvoeding-geven beleid. Tot 2 jaar is zeker geen uitzondering.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven