(pre)puber, gamen en online lessen

26-03-2021 12:51 39 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop hier op wat advies, inzicht en misschien wat relativering. In mijn vriendengroep heb ik helaas niemand in een vergelijkbare situatie waar ik dit mee kan bespreken.

Jongste zit in de 2e van voortgezet onderwijs. Hij is nog vrij jong (dit schooljaar 13 geworden) en ook qua ontwikkeling jong hoewel hij nu begint te groeien (en stinken!). Qua gedrag is hij wel al aan het puberen: wij zijn stom en snappen niets, brutale mond, dat soort dingen. Tegelijkertijd kan hij nog wel echt met je komen knuffelen, praat soms honderduit over wat er op school gebeurt of wat hij heeft gezien/in games heeft gedaan.

Die games worden een steeds groter struikelpunt. Hij kan hier echt grenzeloos in zijn, wil het liefst de hele dag gamen. We hebben een tijd een maximaal aantal uren gamen per dag gesteld en dat gaf soms dikke tranen. Dan wilde hij na school gamen, maar kon vriendje pas later, bewaarde hij zijn uren dus daarvoor, maar als vriendje dan toch niet kwam, had hij toch liever eerder met een ander... Of hij had 's middags zijn uren opgemaakt, maar dan kwam eind van de dag nog iemand online waar dan nog even mee gepraat moest worden. Toen over gegaan naar: minimum aantal uren wat anders doen (sporten, buiten zijn, met vrienden buiten afspreken). Dat ging redelijk goed.

De laatste tijd is het gamen continu aanwezig. Met eten wil hij zo snel mogelijk weer omhoog, want "er wachten mensen in de call", via discord wordt er gepraat maar ze lijken allemaal van elkaar te verwachten dat ze dan hele middagen daar bereikbaar zijn. En dus grote mond als hij van ons moet afsluiten om zijn huiswerk te doen. En ik heb hem nu al meerdere keren betrapt op online zijn in games tijdens lessen. Zijn reden "ik moest even iets aanzetten in die server voor een vriend" of zoiets.

Onze insteek is steeds geweest om in gesprek te blijven met hem. Tijden zijn anders dan toen wij jong waren, een deel van hun sociale leven is online (er wordt een hoop gekletst tijdens al die spelletjes) en discord is voor hen net zoiets als whatssapp voor ons. Maar we zien dat hij de hele dag daarmee bezig is, is het niet letterlijk dan wel in zijn hoofd. Hij houdt zich niet aan de afspraken die we erover maken. En nu school er onder gaat lijden, gaan we toch ingrijpen.

We overwegen nu alle games en discord van zijn pc te verwijderen, die kan dan alleen nog voor school gebruikt worden. Als hij dan wil gamen moet het op de laptop van ons en moet er dus toestemming gevraagd worden. Aan de ene kant denk ik dat het nodig is, aan de andere kant wil ik hem niet zijn contacten met vrienden en klasgenoten ontnemen. Ik vind het dus een lastige. En moet je een kind dat in de 2e zit zo gaan 'beperken' of betuttelen? Ik ben echt zoekende wat slim is om te doen op dit moment en ook wat in verhouding is. Wanneer is streng te streng?

Flink verhaal, bedankt voor het lezen. En kom maar op met de tips.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het wegnemen te streng. Ik zou toch nog een keer met hem om de tafel gaan om afspraken te maken,maar ook consequenties af te spreken als hij zich niet aan de afspraken houdt. Minimum zou ik vinden, dat zijn cijfers goed zijn en ik geen klachten wil krijgen dat hij zijn huiswerk niet doet. Het online zijn in online lessen is natuurlijk niet ok, maar ik snap de verleiding wel als je toch achter de laptop zit. Dus ik zou kijken of er een laptop is die hij tijdens schooltijd voor school gebruikt waarop dan geen discord e.d. staat.
Hier zelfde dilemma, maar omdat zoon net 11 is, gelukkig nog geen huiswerk.

Wij willen binnenkort eerst goed samen voorbereiden, en dan met zoon in gesprek.

We zouden de schermtijd los willen laten binnen bepaalde grenzen, mits het niet ten koste gaat van:
- eten
- slapen
- bewegen (lichamelijke ontwikkeling)
- vrienden/sociale ontwikkeling
- groei thuis (zelfstandig worden en nieuwe dingen leren).
-gezelligheid als gezin.

We willen het voorbereiden door zelf na te denken hoe je bovenstaande punten kwantificeerbaar kan maken.
Daarna willen we kijken of we met zoon heel serieus in gesprek kunnen om hem mee te laten denken, en ook te helpen evalueren hoe het gaat.

Ik kan me voorstellen dat we verschillende opties hebben voor de aanpak, en dat we een periode van bv 3 weken een aanpak uitproberen en daarna evalueren. Zowel voorstellen van zoon als van ons dus. De belangrijkste sleutel zal moeten liggen bij de keuzes die zoon zelf wil maken, al dan niet geholpen door de ervaring dat als het op zijn manier niet werkt, we terug gaan naar een manier die wij voorschrijven. Dus dan moet hij "zijn" manier van aanpakken wel serieus volhouden. Mijn zoon leert het beste door ervaring: vandaar dat we de tijd willen nemen voor verschillende dingen uitproberen.

Naast het grenzen stellen, zijn er meer dingen om invloed te krijgen. Ik ben al een tijdje op zoek naar een game die zoon en ik allebei leuk vinden om ook online samen lol te kunnen hebben. We vonden unravel heel leuk, en Horizon zero Dawn, maar die laatste kan je niet samen (kan niet wachten tot deel 2 met multiplay uitkomt voor de PS5; daar moeten we dus voor sparen). Eind deze maand komt "IT takes two" uit: daar ben ik nu nieuwsgierig naar. Als mijn man 'savonds weg is, is het best leuk om quality time te hebben door samen te gamen met wat lekkers erbij.

We gaan na het eten vaak samen op de overloop darten als hij zijn telefoon weg moet doen na 20:00. Mijn man en ik zijn 'savonds wel moe en zouden best ff wat voor onszelf willen doen, maar dan is het voor een enig kind in huis dus echt saaaaaaai.

Puberberhersenen zijn enorm actief op zoek naar nieuwe prikkels en ervaring. Dus daar moeten we af en toe zelf ook voor uit onze comfortzone...

Als het weer lekkerder wordt, gaan we veel makkelijker avondwandelingen maken met de hond, en dan komen we vanzelf langs de ijssalon...

Ik vind het vooral lastig dat het gamen zo veel leuke prikkels biedt, dat het gewone leven er snel een beetje bleek bij afsteekt. Zijn hersenen worden heel sterk die kant op ontwikkeld.
anoniem_327275 wijzigde dit bericht op 26-03-2021 13:22
9.24% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Hier hoor ik veel mensen met een kale laptop voor school. En dat werkt redelijk.

Dus echt een user zonder rechten.

Je zoon houdt zich niet aan de afspraak. Dat mag best iets kosten. Vroeger hadden we huisarrest en kamerarrest. Nu onlinearrest. Eerste keer een paar dagen. Tweede keer een week. En de derde keer twee weken...

Acties hebben nou eenmaal gevolgen. En ja dan heb je een ongenietbaar kind.

Ik hoorde laatst van een docent die als je ondertussen aan het gamen was je automatisch 2 punten aftrek gaf op de volgende toets..
Alle reacties Link kopieren
Praten en verdiepen in het gamen. Uitleggen wat voor jou niet acceptabel is : tijdens school en te veel. Nagaan wat voor hem belangrijk is. Dan naar mekaar toe bewegen. Game hoeft niet op zijn schoolpc te staan lijkt me. Dat is een verleiding die dan te groot wordt om te weerstaan.

Hier:
School laptop = online les (bij ons moet de camera aan en nemen de leraren absenties als je er niet/niet op tijd bent)
Vaste game pc = mag aan na school. Vroeger hadden we vaste maximum tijden. Sinds er weinig anders leuks meer te beleven is, hebben we dat nu los gelaten.
Huiswerk: kan puber zelf beslissen wanneer ze dat maakt en dat gaat wel eens mis - dus dan zit ze zondagavond laat nog een boekverslag in mekaar te flansen. Maar dat hoort voor mij bij leren plannen. Dus dat probeer ik los te laten.

Ik herken het : "ik moet even iets klaar zetten". Dat is dan meestal ook zo. Daarna komt ze binnen de vijf minuten weer mee een programma kijken.

Probeer het gamen niet als vijand te zien en benoem ook in gesprekken dat je heus wel snapt wat er leuk aan is. Speel eens mee ? Mijn puber lacht zich dan altijd kapot als ik loop te klungelen in een game. Ik benoem bijvoorbeeld ook dat ik zie dat ze heel duidelijk leert een team aansturen en communiceren van het gamen. Dat ze er leuke vrienden worldwide aan heeft over gehouden en dat het haar talen goed doet. Maar ik zeg ook dat school prioriteit heeft en dat ze over moet gaan. Hoeft niet met flying colours, maar zodra ik merk dat ze daar afhaakt, dan staat de game pc op zolder en dat weet ze ook.

Dus een middenweg vinden en interesse tonen is mijn tip.
En consequenties voor het overtreden van in onderling overleg bepaalde regels.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”
Kan het niet andersom? Huiswerk op de laptop, en ergens waar jullie hem bezig kunnen zien?

Games wegnemen gaat het probleem denk ik niet oplossen. Hij moet ook leren de balans te vinden, en dat leert hij dan nooit.
Alle reacties Link kopieren
Interessant en herkenbaar, vooral het doen van andere dingen tijdens schooltijd. De vraag is: lijdt zijn school er echt onder? Gaan zijn resultaten naar beneden?

Mijn brugklasser ziet sinds het thuiswerken de onvoldoendes binnen komen en kreeg daar dusdanig stress van dat hij open stond voor interventies van onze kant. Die gaan in ons geval over de tijd die wordt besteed aan het huiswerk en bemoeienis daarover van onze kant. Uiteraard hadden we daar al eerder een mening over, maar omdat hij nu de noodzaak ziet, werkt hij een soort van mee.

Naar mijn ervaring heeft ingrijpen pas zin als je echt kunt handhaven en kun je beter handhaven als puber op z'n minst snapt waarom er ingegrepen is.

Op zich klinkt jullie plan zinvol, mits je puber uit kunt leggen (op een moment dat hij daarvoor open staat) waarom dit nodig is.Ik zeg trouwens niet dat je alleen in moet grijpen als zijn schoolresultaten achterblijven. Er kunnen natuurlijk ook andere (goede) redenen zijn om in te grijpen, bijv zijn gezondheid. Maar ik zou puber mee proberen te krijgen in het waarom. Anders ga je op veel weerstand, discussies en stiekem gedrag stuiten, vrees ik.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben op een gegeven moment ook een kale laptop gegeven voor school met restricties. De cijfers werden gewoon te slecht dus we hadden geen keus. Het heeft wel geholpen. Hij is minder gaan gamen en heeft nog steeds game tijd.
Alle reacties Link kopieren
Ja ik zou ook de toegang beperken en alleen op jullie laptop. Die games zijn ontzettend verslavend en ik vind het absoluut geen gezonde of leuke hobby. Ik kan me overigens wel voorstellen dat het erg moeilijk is om het binnen de perken te houden als zijn klasgenoten dit ook allemaal zoveel mogen doen (? Maar is dat zo of zijn het allemaal online vrienden waar ze mee spelen?)


Ik bedoel je laat je kind toch ook niet de hele dag youtuben of tv kijken omdat ze dat zo leuk vinden? Of snoepen of liters energy drinks drinken? Dan maar even flink strijd en weerstand tijdens de afkick periode...
Zit hij verder goed in zijn vel ?
ivanova_87 schreef:
26-03-2021 13:46
Ik bedoel je laat je kind toch ook niet de hele dag youtuben of tv kijken omdat ze dat zo leuk vinden? Of snoepen of liters energy drinks drinken? Dan maar even flink strijd en weerstand tijdens de afkick periode...
Nee maar het is handiger om ze te leren hoe de balans te houden dan ze het alleen maar te verbieden.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor zoveel reacties zo snel. Zo fijn om te lezen dat meer mensen hier mee worstelen, die herkenning doet al iets met me merk ik.

Juist schoolwerk op een andere pc vind ik een hele goede. Ik had er ook moeite mee om alles van zijn computer te halen, want het hele gamen afpakken wil ik ook niet. We hebben nog een prive laptop waar school prima op kan, dus dat gaan we doen!

Ik zag wat dingen langskomen over school en dat hij zelf inzicht krijgt in oorzaak-gevolg. School gaat echt hard achteruit op het moment en het kan hem niets schelen. Een 3 lacht hij om, een 5,6 is "toch een voldoende". Hij zit in een 2 havo/vwo en stond prima om naar 3 vwo te mogen, mentor heeft ook uitgesproken dat 3 vwo bij hem past. Van de week met hem erover gesproken dat hij op deze manier niet naar het vwo kan; dat vond hij prima, want op de havo minder huiswerk. Dus er zit (volgens zijn zeggen) totaal geen motivatie in hemzelf om het anders te willen doen. We denken dat hij echt niet zo blij is met lagere cijfers, maar dat niet wil laten merken (stoer doen). Dat is ook de reden dat we nu gaan ingrijpen, vanuit hemzelf komt het niet. Nu nog niet in elk geval.
Alle reacties Link kopieren
Een school-pc waarop hij spellen spelen kan?

Dat is zoiets als een werk-pc waarop ik naar het forum kan...
:nerd:
Wat is de vraag die ik niet weet maar wel moet stellen?
Alle reacties Link kopieren
blijmetmij schreef:
26-03-2021 13:15
Ik vind het vooral lastig dat het gamen zo veel leuke prikkels biedt, dat het gewone leven er snel een beetje bleek bij afsteekt. Zijn hersenen worden heel sterk die kant op ontwikkeld.
En dit is heel herkenbaar. Ook vanuit mezelf en man, wij gamen soms ook. En ik merk hoe het aan je kan trekken. Even iets aanzetten, want dan tellen de punten vast op, even tussendoor ernaar kijken. Stomme vergadering gehad: even 5 minuten spelletje op de telefoon. Dus ik herken het en soms heb ik zelf ook moeite om mijn grenzen te bewaken. Daarom snap ik dat het voor een 13-jarige helemaal lastig is.
Alle reacties Link kopieren
clivia52 schreef:
26-03-2021 13:58
Zit hij verder goed in zijn vel ?
Ja. Denk ik. Voor zover hij met ons deelt. Dus ik durf het niet met 100% te zeggen.

Tijd geleden was er iets vervelend online gebeurd en het heeft heel lang geduurd voordat hij dit met mij durfde te delen. Hij was bang dat we dan anders naar hem zouden kijken. Toen merkten we dat er iets speelde bij hem en ik was blij toen hij het vertelde, dat verklaarde een hoop. Dat gedrag heeft hij nu niet, het is echt het online willen zijn. Hij is nu bij een bepaald spel ook "beheerder" van een server met een vriendje. Geweldig vindt hij dat. Maar het betekent ook dat er mensen steeds vragen stellen en hij het denkt te moeten oplossen. Ook als er 2 online bonje hebben in die server. Man en ik hebben net besloten dat hij moet stoppen met beheerder zijn, dat dit teveel aandacht vraagt gedurende de dag.
MarijeMarije schreef:
26-03-2021 14:13
En dit is heel herkenbaar. Ook vanuit mezelf en man, wij gamen soms ook. En ik merk hoe het aan je kan trekken. Even iets aanzetten, want dan tellen de punten vast op, even tussendoor ernaar kijken. Stomme vergadering gehad: even 5 minuten spelletje op de telefoon. Dus ik herken het en soms heb ik zelf ook moeite om mijn grenzen te bewaken. Daarom snap ik dat het voor een 13-jarige helemaal lastig is.
Tja; ik ben er zelf ook nog niet helmaal aan toe, maar juist met deze ervaring is "voorleven" belangrijk. Misschien schermvrije dagen voor het hele gezin bepalen, en dan samen zoeken naar bevredigende alternatieven...

Mijn zoon kon zo heerlijk met Lego spelen, mijn man maakt altijd muziek; ik heb ook creatieve hobby's, ik zou meer tijd willen vullen met zulke dingen. Maar zoons hersenen moeten echt worden losgescheurd van die schermen... Heel veel.dingen als luisterboeken etc vindt hij nu ineens "saai".

Hij vindt Spotify nu wel een ontdekking: zit ook heel veel nieuwe liedjes op te zoeken. Dus ik probeer zo te sturen als we samen iets grappigs te luisteren hebben bij een klusje ofzo. Een cabaretier, of leuke podcast.
anoniem_327275 wijzigde dit bericht op 26-03-2021 14:23
20.47% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
captain_hindsight schreef:
26-03-2021 14:00
Nee maar het is handiger om ze te leren hoe de balans te houden dan ze het alleen maar te verbieden.
Deze ga ik in mijn achterhoofd houden. We moeten hem leren hoe je balans kunt houden.
MarijeMarije schreef:
26-03-2021 14:19
Deze ga ik in mijn achterhoofd houden. We moeten hem leren hoe je balans kunt houden.
Dit was ook de kern van waar wij naar toe te sturen.
Alle reacties Link kopieren
In deze thuiswerkperiode snap ik dat het handiger is dat zijn huiswerk op zijn kamer gedaan wordt.

Als je inlogt op de router kan je ook zijn gamepc tijdelijk blokkeren. Dan kan ie hem ook niet stiekem alsnog gebruiken tijdens schoolwerk.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Alle reacties Link kopieren
blijmetmij schreef:
26-03-2021 14:19
Tja; ik ben er zelf ook nog niet helmaal aan toe, maar juist met deze ervaring is "voorleven" belangrijk. Misschien schermvrije dagen voor het hele gezin bepalen, en dan samen zoeken naar bevredigende alternatieven...

Mijn zoon kon zo heerlijk met Lego spelen[/list], mijn man maakt altijd muziek; ik heb ook creatieve hobby's.
We doen gelukkig regelmatig niet-scherm dingen als gezin (er is ook nog een ouder kind). Er zijn een aantal buitensporten die we allemaal leuk vinden, dus als het iets mooier weer wordt gaat daar ook weer tijd in zitten. We doen regelmatig een spel bij het avondeten, bordspel of pokeren. Maar we merkten dus de laatste tijd, dat hij daar niet meer aan mee wil doen omdat hij dan het spel moet afmaken voordat hij naar boven kan. Dan eet hij liever snel zijn bord leeg en vertrekt omhoog. En dat vond ik echt niet tof meer.

Hij speelt ook een muziek instrument, op het moment ook dwingen om elke dag 20 minuten te oefenen. Grappige is dat hij nu zichzelf ook gitaar wil gaan leren spelen. Dus er zijn wel meer interesses, maar het doen... En tegelijkertijd zijn verjaardagsgeld opsparen voor een VR-bril o_o
Alle reacties Link kopieren
De game-pc wordt inderdaad gebruikt voor schoolwerk. En met 2 schermen is het natuurlijk heel makkelijk een game ernaast te hebben draaien. Dus die gaat inderdaad uit overdag en de saaie laptop gaat gebruikt worden voor schoolwerk. Van het weekend even opschonen voor hem.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk zelf dat games wegnemen niet de oplossing gaat zijn. Hij moet namelijk ook zelf leren onderzoeken wat de juiste balans is. Misschien kunnen jullie een lijstje maken met de voor en nadelen van school en gamen. Zodat hij een duidelijk beeld krijgt hoe belangrijk school is voor zijn toekomst. Ik denk wel dat hij dit ook weer snel gaat vergeten, maar dit is lijkt me wel een belangrijke eerste stap om te ontdekken hoe belangrijk school nu eigenlijk is. Ik merk namelijk heel erg aan mijn vriend dat hij dit vroeger nooit heeft meegekregen en nu tijdens online thuiswerken zichzelf geen duidelijke grenzen kan opleggen (ook te veel gamen en netflixen en zijn deadlines niet halen, consequentie: geen vast contract gekregen na 2 jaar).. Ik snap dat jouw zoontje hier nu wellicht nog te jong voor is, maar zou er wel rekening mee houden.

Mocht alles niet werken, dan zou 2 laptops altijd nog kunnen. Maar zou eerst nog kijken of het echt niet op een andere manier opgelost kan worden.
Aan de ene kant: zijn hersenen zijn nog niet uitontwikkeld, dus langetermijndenken zit er gewoon niet zo in bij een puber. Beloningen op korte termijn wel.
Daarom wil hij naar de havo want minder huiswerk en meer gamen.

Mijn tip voor puberouders is huiswerkbegeleiding. Misschien nu wel wat lastig maar goed.
Want ik denk ook niet dat je moet gaan sleuren en trekken aan je kind. Want wanneer laat je het hem zelf oplossen? Als hij naar een vervolgopleiding gaat? Of wil je hem eeuwig blijven helpen met huiswerk?
Maar je wil hem wel behoeden voor kortetermijndenken en het bijbehorende gedrag.
Alle reacties Link kopieren
MarijeMarije schreef:
26-03-2021 14:11
Hij zit in een 2 havo/vwo en stond prima om naar 3 vwo te mogen, mentor heeft ook uitgesproken dat 3 vwo bij hem past. Van de week met hem erover gesproken dat hij op deze manier niet naar het vwo kan; dat vond hij prima, want op de havo minder huiswerk. Dus er zit (volgens zijn zeggen) totaal geen motivatie in hemzelf om het anders te willen doen. We denken dat hij echt niet zo blij is met lagere cijfers, maar dat niet wil laten merken (stoer doen). D
Ook herkenbaar. Mijn zoon zit in een brede brugklas op HAVO-niveau en riep ook stoer dat hij "liever MAVO ging doen, minder huiswerk". Maar toen dit scenario dichterbij kwam, krabbelde hij wel degelijk terug, ook dankzij een hele fijne motiverende mentor (kan hij net wat meer van hebben dan van ons).
Alle reacties Link kopieren
Je zou wel samen een acceptabel dagritme kunnen afspreken.

Voorbeeld (zelf in te vullen in onderling overleg)
9-15h = school
15-16h = schermtijd
16-17h = huiswerk
17h-18h = buiten activiteit
18-20h = gezinstijd (eten en samen iets doen)
20h-22h = gamen

Dan niet als een havik op de minuut zitten letten, maar meer als algemeen frame.
Hij is geen klein kind meer, dus het gaat niet er om dat je om 16h01 de stekker er uit trekt. Wel dat je hem dan kan wijzen op de gemaakte afspraken en op zijn verantwoordelijkheid. Ook erbij zeggen dat hij veel meer lol en minder gezeur heeft als hij gewoon die kleine stukjes verantwoordelijkheid pakt.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven