(pre)puber, gamen en online lessen

26-03-2021 12:51 39 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop hier op wat advies, inzicht en misschien wat relativering. In mijn vriendengroep heb ik helaas niemand in een vergelijkbare situatie waar ik dit mee kan bespreken.

Jongste zit in de 2e van voortgezet onderwijs. Hij is nog vrij jong (dit schooljaar 13 geworden) en ook qua ontwikkeling jong hoewel hij nu begint te groeien (en stinken!). Qua gedrag is hij wel al aan het puberen: wij zijn stom en snappen niets, brutale mond, dat soort dingen. Tegelijkertijd kan hij nog wel echt met je komen knuffelen, praat soms honderduit over wat er op school gebeurt of wat hij heeft gezien/in games heeft gedaan.

Die games worden een steeds groter struikelpunt. Hij kan hier echt grenzeloos in zijn, wil het liefst de hele dag gamen. We hebben een tijd een maximaal aantal uren gamen per dag gesteld en dat gaf soms dikke tranen. Dan wilde hij na school gamen, maar kon vriendje pas later, bewaarde hij zijn uren dus daarvoor, maar als vriendje dan toch niet kwam, had hij toch liever eerder met een ander... Of hij had 's middags zijn uren opgemaakt, maar dan kwam eind van de dag nog iemand online waar dan nog even mee gepraat moest worden. Toen over gegaan naar: minimum aantal uren wat anders doen (sporten, buiten zijn, met vrienden buiten afspreken). Dat ging redelijk goed.

De laatste tijd is het gamen continu aanwezig. Met eten wil hij zo snel mogelijk weer omhoog, want "er wachten mensen in de call", via discord wordt er gepraat maar ze lijken allemaal van elkaar te verwachten dat ze dan hele middagen daar bereikbaar zijn. En dus grote mond als hij van ons moet afsluiten om zijn huiswerk te doen. En ik heb hem nu al meerdere keren betrapt op online zijn in games tijdens lessen. Zijn reden "ik moest even iets aanzetten in die server voor een vriend" of zoiets.

Onze insteek is steeds geweest om in gesprek te blijven met hem. Tijden zijn anders dan toen wij jong waren, een deel van hun sociale leven is online (er wordt een hoop gekletst tijdens al die spelletjes) en discord is voor hen net zoiets als whatssapp voor ons. Maar we zien dat hij de hele dag daarmee bezig is, is het niet letterlijk dan wel in zijn hoofd. Hij houdt zich niet aan de afspraken die we erover maken. En nu school er onder gaat lijden, gaan we toch ingrijpen.

We overwegen nu alle games en discord van zijn pc te verwijderen, die kan dan alleen nog voor school gebruikt worden. Als hij dan wil gamen moet het op de laptop van ons en moet er dus toestemming gevraagd worden. Aan de ene kant denk ik dat het nodig is, aan de andere kant wil ik hem niet zijn contacten met vrienden en klasgenoten ontnemen. Ik vind het dus een lastige. En moet je een kind dat in de 2e zit zo gaan 'beperken' of betuttelen? Ik ben echt zoekende wat slim is om te doen op dit moment en ook wat in verhouding is. Wanneer is streng te streng?

Flink verhaal, bedankt voor het lezen. En kom maar op met de tips.
Alle reacties Link kopieren
MarijeMarije schreef:
26-03-2021 14:13
En dit is heel herkenbaar. Ook vanuit mezelf en man, wij gamen soms ook. En ik merk hoe het aan je kan trekken. Even iets aanzetten, want dan tellen de punten vast op, even tussendoor ernaar kijken. Stomme vergadering gehad: even 5 minuten spelletje op de telefoon. Dus ik herken het en soms heb ik zelf ook moeite om mijn grenzen te bewaken. Daarom snap ik dat het voor een 13-jarige helemaal lastig is.
Wat ik veel doe is dat benoemen: "Sjeez wat dom, nu heb ik weer een uur spelletjes zitten doen, terwijl ik ook [insert iets wat zoon interessant vindt] had kunnen doen. Wat is dat ding toch verslavend." of : "Zo ik ga naar bed en ik laat mijn telefoon hier,ander zit ik er zo weer een uur op te staren en ben ik morgenochtend weer chagrijnig." Ik heb een paar verslavende spelletjes van mijn telefoon gehaald en mijn kinderen uitgelegd waarom. Ik heb niet de illusie dat ze dit meteen op zichzelf betrekken, maar hopelijk draagt het wel bij aan de bewustzijn. Andersom benoemen doe ik trouwens ook, na bijv een gezellige avond samen: "Goh wat was dat leuk, hè. Anders hadden we nu de hele avond naar onze eigen telefoon gestaard."
Alle reacties Link kopieren
Eens Captain Hindsight, hij moet het zelf leren en ik vind ook dat het nu de leeftijd is om dat soort dingen te leren. Dat je zelf merkt wat voor jou werkt, want dat kan iets heel anders zijn dan voor een ander. We zien wel enorm verschil met de school van oudste, waar kinderen het eerste jaar heel erg geholpen werden in leren plannen en leren leren (waarbij ze echt verschillende technieken aanboden). School van jongste doet daar veel minder mee, dus we hebben hem het eerste jaar geholpen met leren plannen, vooral rondom toetsweken. Maar hij deed vorig jaar met 2 vingers in zijn neus, dus dat hele plannen had hij niet nodig.

Nu worden de hoeveelheden die je moet leren te groot om even in 2 dagen te doen en loopt hij daarop vast. Dus voor het plannen hebben we sinds korte tijd weer wat meer zicht erop. En hij geeft ook aan dat fijn te vinden. Inzichtelijk wat hij per dag moet doen om op tijd klaar te zijn. Maar het dan daadwerkelijk gaan doen als er ook gegamed kan worden ;-)

Maar ik wil zeker niet gaan sleuren en trekken aan hem, dat is voor niemand hier thuis goed. En als hij netjes zijn best doet, vwo kan doen en toch havo wil doen, sta ik daar helemaal achter.

En dat lange termijn denken zit er echt nog niet in. Huiswerk uitstellen tot de avond ervoor enzo. Dat snap ik ook echt wel, dat hoort erbij op deze leeftijd. En hij is een dromer die nogal eens afgeleid is, is ook op eigen verzoek getest op ADHD (heeft het niet). En hij mag zijn zoals hij is, ik wil niet dat het dromerige weg gaat en ik geniet van zijn fantasie. In die zin, denk ik dat we hem niet op de huid zitten.
Alle reacties Link kopieren
belgali schreef:
26-03-2021 14:39
Je zou wel samen een acceptabel dagritme kunnen afspreken.

Voorbeeld (zelf in te vullen in onderling overleg)
9-15h = school
15-16h = schermtijd
16-17h = huiswerk
17h-18h = buiten activiteit
18-20h = gezinstijd (eten en samen iets doen)
20h-22h = gamen

Dan niet als een havik op de minuut zitten letten, maar meer als algemeen frame.
Hij is geen klein kind meer, dus het gaat niet er om dat je om 16h01 de stekker er uit trekt. Wel dat je hem dan kan wijzen op de gemaakte afspraken en op zijn verantwoordelijkheid. Ook erbij zeggen dat hij veel meer lol en minder gezeur heeft als hij gewoon die kleine stukjes verantwoordelijkheid pakt.
Zoiets hadden we, niet helemaal op het uur ingedeeld, maar wel duidelijk afspraken over wat en wanneer. En daar houdt hij zich dus echt helemaal niet aan. Tijdens school gamen (tegen de afspraken in), huiswerk afraffelen of niet leren, gezinstijd werd steeds korter omdat hij naar boven wilde, zijn muziekinstrument moet hij voor het avondeten oefenen (vanwege de buren) en dat was ook steeds geruzie als hij dat moest doen. Dus afspraken maken en hem daarbinnen ruimte bieden is op dit moment een gepasseerd station.
Alle reacties Link kopieren
Enorm bedankt voor alle reacties! Zet me echt aan het denken waarom en hoe. Heel erg fijn dit.
MarijeMarije schreef:
26-03-2021 14:44


En dat lange termijn denken zit er echt nog niet in. Huiswerk uitstellen tot de avond ervoor enzo. Dat snap ik ook echt wel, dat hoort erbij op deze leeftijd. En hij is een dromer die nogal eens afgeleid is, is ook op eigen verzoek getest op ADHD (heeft het niet). En hij mag zijn zoals hij is, ik wil niet dat het dromerige weg gaat en ik geniet van zijn fantasie. In die zin, denk ik dat we hem niet op de huid zitten.
Nu ik dit lees: gebruikt hij wel een handige agenda? Kijk hier eens naar:

https://www.1blik.nl

Dan leert hij meteen plannen, kun jij in 1 opslag zien hoeveel werk hij heeft per werkdag (dus niet: morgen toets, maar: donderdag en vrijdag leren voor toets op maandag).

Dan kun je ook blokjes met tijd gaan maken.

Het klinkt wellicht wat extreem, maar als je dit voor hem indeelt op bijvoorbeeld een whiteboard, dan ziet hij ook meteen hoeveel tijd hij over heeft voor andere dingen en kan hij makkelijker schuiven. Dat initiatief kun je dan (als het goed gaat) weer aan hem teruggeven. Dit is ook een handige tool voor als hij straks studeert.

Je kunt hem dan ook nog uitleggen dat je verwacht dat hij zijn huiswerk pioriteit geeft. Als dit niet gebeurt, dan zou ik hem op huiswerkbegeleiding gaan zetten. Dan is dat stukje klaar als hij thuiskomt.
Alle reacties Link kopieren
Heel herkenbaar!

Onze puber van 13 heeft veel moeite met die grenzen tussen school en games. Zeker nu met thuisonderwijs, alles is vanaf dezelfde plek, zelfde laptop, zelfde stoel waarop puber zit vastgeplakt.

We hebben een paar regels:
Elke dag 2x naar buiten (ommetje)
Maaltijden in ochtend en avond = gezinstijd
Elke dag de afgesproken taken doen
Elke zaterdag is schermvrije dag voor sport, vrienden en familietijd

Als bovenstaande is afgevinkt dan geldt de basisregel:
Puber vertelt wanneer er huiswerk wordt gemaakt of wordt gegamed. Dit mag met een appje. En prima als er na een half uur huiswerk een kwartiertje afleiding is en dan weer een uur huiswerk. Maar dan wel duidelijk aangegeven in de groepsapp.
Houdt puber zich niet aan die regel?
Dan is het elke 3 kwartier beneden komen en vertellen wat je hebt gedaan inclusief controle op het huiswerk.

Door die bewustwording van tijd en wanneer je wat doet, kun je ook achteraf een gesprek voeren. Bijv. hoe er is voorbereidt op een toets, welke tijden er zijn geleerd en wat de resultaten ervan zijn.
Tot zo ver geeft dat puber best wel inzicht in het eigen gedrag zonder dat wij dwingen of boos moeten zijn.
Hips, hopsakee en pierlala.
Aardbei_86 schreef:
26-03-2021 13:08
Ik vind het wegnemen te streng. Ik zou toch nog een keer met hem om de tafel gaan om afspraken te maken,maar ook consequenties af te spreken als hij zich niet aan de afspraken houdt. Minimum zou ik vinden, dat zijn cijfers goed zijn en ik geen klachten wil krijgen dat hij zijn huiswerk niet doet. Het online zijn in online lessen is natuurlijk niet ok, maar ik snap de verleiding wel als je toch achter de laptop zit. Dus ik zou kijken of er een laptop is die hij tijdens schooltijd voor school gebruikt waarop dan geen discord e.d. staat.
Goed advies.
Eerst de afspraak dat er vrijheid is als de cijfers maar goed zijn.
Werkt dat niet, dan een game device en een leer device.
Als dat ook toestanden oplevert dan pas gaan weghalen.

Ik ben trouwens met mijn jongste heel duidelijk dat ik bepaal wat toestanden zijn. In junior gaslighten heb ik geen zin.
Alle reacties Link kopieren
De dames van 'Tis hier geen hotel' hebben een leuk ebook met tips, misschien heb je er iets aan het heet 'huiswerkstress'.

Voor mezelf is het heel herkenbaar met 2 (tweeling) tweedejaars pubers die ook bijna de hele dag gamen. Ze hebben daarin alle vrijheid omdat ze net genoeg doen voor school om voldoendes te blijven staan. Dat volstaat voor nu want ik snap dat de motivatie tot het nulpunt is gezakt en ze zitten al op niveau (1 jarige brugklas gehad), dus daar hangt verder niks bijzonders van af. Wij overleggen hier veel in huis, dat helpt wel goed. Wil jij na het eten nog gamen? Oke, dat kan, hoe laat zullen we dan eten zodat we even rustig de tijd hebben om een normaal gesprek te voeren aan tafel? Hoe laat kunnen we een spelletje doen/ommetje maken/serie kijken als gezin? Moeten we nog helpen met overhoren, wanneer komt dat uit? Ze in dit soort dingen mee laten plannen helpt hier. Zo gaan we straks om half 9 een leuke film kijken, net aan tafel democratisch besloten. Wordt het dan 10 minuten later omdat je nog even wat af wil maken is dat ook prima, maar dat gebeurt eigenlijk zelden.

Voor de rest eens met de rest. Hier in huis geldt een beetje het motto 'het is je eigen verantwoordelijkheid totdat je laat zien dat je die niet aan kunt, dan grijpen wij in'. Dan zou ik nu ook beginnen met een stevig gesprek en een goede afspraak over gevolgen. Als dat niet helpt inderdaad apparaten scheiden of op een andere plek denk ik. Voor afpakken moet het wel heel gek worden, hun hele leven speelt zich online af, dat zal niet gebeuren.

Hopelijk kunnen ze snel weer gewoon naar school!!!
Alle reacties Link kopieren
Discord kun je niet van een laptop halen, daar heb je niet beslist een aparte app voor nodig, daar kun je bij via iedere browser. (en een laptop zonder browser is toch wel een beetje onhandig).
Misschien een ongebruikelijke tip, los van de andere goede suggesties, maar er werd al gezegd: "verdiep je er samen in". Want het is wel fijn als je het als ouder wat beter inhoudelijk kunt volgen.

Ik heb zondag het nieuwe spel "IT takes two"gedownload op de PS4, en dat is echt een aanrader!

Het is een nadrukkelijke multiplayer; je moet de hele tijd samenwerken. En mijn zoon vind het zo leuk dat hij gister met MIJ wilde gamen ipv met zijn Fortnite/Minecraft vriendje. Niet dat dat voortaan nu zo gaat: laat ze lekker samen spelen. Maar wel een compliment :-).

Het is echt leuk om samen iets te doen te hebben. We hebben samen unravel 2 gespeeld en om de beurt Horizon zero Dawn. Die vond ik het leukste; andere dingen wel geprobeerd (zelfs Fortnite geprobeerd - maar daarvoor ben ik echt te traag en zie ik veel te laat waar ik moet schieten enzo).
Mijn zoon is natuurlijk inmiddels zo veel vaardiger dat het best zoeken is naar een spel waarin ik waarde heb als medespeler zonder alles alleen maar op te houden. Ik kan wel een stuk beter navigeren en springen etc dan mijn man, die er gewoon minder uren in heeft gestoken. Maar als zoon mij bepraat dat ik bv even meedoe in Minecraft, dan heb ik veel vragen, zegt hij de hele tijd "blijf jij even hier" en gaat eigenlijk gewoon zijn eigen gang. Daar ben ik nu dus mee gestopt.

In de game die nu uit is, houden zoon & ik het samen uit, en is het samenwerken echt heel grappig.
Als je samen steeds zegt "ja: HIERNA gaan we echt stoppen!", maar dan ga je toch maar door omdat je in een bossfight zit, dan zit je als ouder even in een heel andere rol. En dat geeft ook wel wat begrip en saamhorigheid.

Ik ga proberen de game toch in kleine stukjes te blijven doseren zodat we langer samen dit project hebben om af en toe echt even iets met elkaar te doen, bv als mijn man soms een avondje weg is.

Naast alle verantwoorde belemmeringen die je voor je kind kunt opwerpen, is het erg fijn om af en toe gewoon een stukje mee te doen.

Je moet kunnen navigeren, slingeren aan touwen, springen, mikken, duiken, schieten. Maar het is verpakt in veel animatie en verhaal, je krijgt steeds andere vaardigheden, en als de een aardig goed is, compenseert dat wel een beetje voor een "mindere" medespeler. Voor mijn zoon is het leuk om beter te zijn dan zijn moeder en me af en toe echt te moeten helpen. Hij kan niet verder als ik iets niet genoeg beheers, dus hij moet me ook laten oefenen. En soms zie ik (gelukkig!) toch ineens een oplossing terwijl hij alleen maar rond loopt te schieten met een nieuwe blobgun ofzo ;-).

https://www.gamemania.nl/nl/games/plays ... -takes-two
Alle reacties Link kopieren
Fortnite en consoorten zijn niet aan mij besteed. Maar dochter heeft nu ontdekt dat moederlief toch een asset is in een spelletje geoguessr - wie had gedacht dat mijn aardrijkskunde ooit nog van pas zou komen :)
Among Us vind ik ook nog wel geinig.
Dus ja, soms wat samen doen, is én leuk én goed voor de onderlinge communicatie.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”
Alle reacties Link kopieren
Bedankt nog voor de berichten en de tips voor games samen. Ik ga er zeker naar kijken!

Van het weekend hebben we een wandeling met zoon gemaakt en er rustig over gepraat. Hij ziet zelf niet dat het teveel een 'drang' is, maar accepteert wel dat we willen helpen hem te focussen op school en huiswerk als het daar tijd voor is. Dus les volgen zonder afleiding. De lessen gaat hij daarom volgen op onze laptop, huiswerk voorlopig maken op zijn eigen pc en we helpen hem met het maken van een planning. Iemand noemde nog een speciale agenda, vanuit zijn school werken ze met plenda. Werkt perfect, als je het gebruikt. Zijn plenda was nog helemaal leeg :-?

Via een vriendje dat betaalt voor een spel was hij moderator gemaakt. Hij vindt dat je dan regelmatig online moet zijn en anderen moet helpen/problemen oplossen. Mooie eigenschap an sich, alleen wat lastig te combineren met school en huiswerk. Hij wil dat moderator-schap voorlopig niet opgeven, dus we gaan kijken hoe dat gaat nu met de andere afspraken.

We zijn in elk geval in gesprek, dat is al iets.
Alle reacties Link kopieren
@MarijeMarije klinkt als een mooi nieuw begin in onderling overleg.
Dochter hier is ook beheerder in een groep. Ze leren daar in elk geval ook van plannen, communiceren, managen. Dit zijn skills die later ook van pas kunnen komen. Dus komt wel goed als jullie blijven praten. Veel succes!
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”
Kijk ook eens naar de app FocusMe.
Lees ik heel veel goede ervaring over. Hij is nog gratis voor mobiel; voor op de PC moet je geloof ik wel betalen.

Maar soms is iets zijn geld waard. Zie het niet als een muur die jij om je zoon heen bouwt, maar als een tool waar je zoon zelf mee leert plannen. Bepaal samen voornemens en kijk of je ze kan ondersteunen met de tool. In de Playstore is hij te koop, maar als je hem download van de website zelf, dan zou er een slot op kunnen dat je kind er niet afkrijgt. Nog beter is het als je dus niet zo tegenover elkaar staat als bewaker en slachtoffer, dus dan kan je ook aan je zoon vragen of hij een slot wil, of dat hij het eerst zelf mag proberen.

Het is een app die je het beheer geeft van alle apps en programma's op je mobiel of pc.
Je kan aan/ uit tijd instellen, maar ook dingen echt met maatwerk aanpassen.

Voorbeeld:
- Dat je tijdens focus tijd (bv huiswerktijd) bepaalde dingen afsluit, maar niet alles.
-Dat je jezelf voor sommige dingen een "budget" toewijst: in de komende 2 uur, heb ik max 15 minuten Whatsapp tijd (voor echt belangrijke berichten), of ik mag een website of tool niet vaker dan 5x openen (om te kijken of er bv berichten zijn).
- mijn zoon mag bv na 20:15 geen games en filmpjes meer kijken op zijn telefoon, maar hij mag wel.spotify luisteren.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven