Raar advies kinderarts?

30-06-2008 20:21 41 berichten
Vandaag zijn we met Sarahzoon bij de kinderarts geweest, in de eerste plaats voor zijn huid (vrijwel direct na zijn geboorte dauwworm, en inmiddels smeren we dus bijna twee jaar met hormonenzalf en onderhoudsvaseline, lijkt allemaal niks te helpen. Nu dus bloedgeprikt om te onderzoeken of hij allergiën heeft)



In de tweede plaats om advies te vragen hoe om te gaan met zijn niet eten (qua avondeten). Nu is er over dit laatste hier op het forum al veel gezegd, diverse topics heb ik al gelezen. Maar nergens heb ik dit advies gezien of gehoord van mensen uit mijn omgeving. De kinderarts gaf dus als tip om hem het avondeten (als hij het dus niet eet 's avonds) dan maar 's morgens en tussen de middag aan te bieden. @-(



Ik vind het nogal onmenselijk eigenlijk, moet er zelf ook niet aan denken om smorgens warm eten voor mijn neus te krijgen.... Dat heb ik ook gezegd tegen de kinderarts, maar ze vond dat dat wel meeviel. Ben ik nu raar, of vinden jullie dit ook een raar advies?



(Oh en tips zijn welkom uiteraard, maar heb al veel geprobeerd. Momenteel eet ie elke dag een 6 maanden potje van Olvarit, dat gaat er met smaak in. Ook soep en moussaka van Knorr gaat er in als koek. Mijn plan is om over twee maanden, wanneer Sarahmeisje bijvoeding mag krijgen, om hem dan ook maar weer mee t elaten doen met de voedselintroductie.)
Alle reacties Link kopieren
Sarah Scott schreef op 30 juni 2008 @ 21:43:

Mwoah, huisarts had ook geen tips. Die zei alleen "geen aandacht aan geven, wel blijven aanbieden, wel toetje geven". Zo deed ik het dus ook. Kinderarts vond dat het toetje ook maar achterwege moest blijven en was er van overtuigd dat het een koppigheid was van Sarahzoon. En dat waag ik toch te betwijfelen....



Ik ga het maar eens smiddags proberen dan. :) Ben benieuwd.
Na het advies van de kinderarts is de situatie veranderd: er ligt nu immers een slecht advies op tafel (en de aanpak van de huisarts blijkt ook al niet te werken). Als je verder wil, moet je dus eigenlijk gewoon terug. Naar de huisarts dus. Niet om te vragen wat die ervan vindt (dat weet je al en dat werkte niet), maar om je door te laten verwijzen naar iemand die meer verstand heeft van kinderen in combinatie met eten en opvoeden dan de kinderarts en/of de huisarts. (Diëtist, pedagoog, allergoloog, verzin het: dát is dus aan de huisarts) Al verzin je samen maar om het voorlopig even los te laten. :)
Alle reacties Link kopieren
Om warm eten als ontbijt onmenselijk te noemen vind ik een beetje raar.
.
Alle reacties Link kopieren
njb schreef op 30 juni 2008 @ 22:36:

En zelf mee helpen uitzoeken in de winkel, meehelpen klaarmaken ed, heb je neem ik aan al geprobeerd? Wat eet hij wel? Is het echt alleen warm eten of eet hij ook geen stukjes fruit? Mijn vraag is dus meer, wil hij gewoon alleen gepureerd eten, of alleen koud eten? Ik zou voedselintroductie niet meer via de potjes laten lopen. Nu ik dat zelf hebt geproefd, snap ik best dat het een lange weg is om grof, zelfgemaakt voedsel lekker te vinden wat in 3 delen op je bord ligt(bijv aardappels, vlees en groenten). Het is een compleet andere smaak, textuur en er zit ook nog altijd rijstebloem, of rijst of ander bindmiddel in. (ook de fruit varianten vind ik trouwens)



Begin met iets wat hij wel eet(bijvoorbeeld ei=eerst koud, dan lauw, dan iets warmer bijv) Of een stampotje goed gepureerd(zelf maken met twee smaken, aardappel, en worteltjes, vervolgens het of grover aanbieden, of apart, dus aardappel en worteltjes apart) Veel succes,



Laat je weten hoe het gaat?




Deze richting zou ik het ook op zoeken. Zelf koken (ik kook één avond per 1 á 2 weken voor Qtie, 't is zo gepiept dus ;-] ), eerst dan maar pureren en steeds wat meer structuur erin laten. Groenteprut op stukjes brood als eventuele tussenstap (wel de smaak van groente èn stukjes). Eerst zelfgekookt mengen met in verhouding veel potje en steeds de mengverhoudingen aanpassen, gewoon een beetje creatief ermee om gaan. En inderdaad zelf macht geven, dat is volgens mij wat jij bedoelt met je suggestie van Rapley, Njb? Ik geef zelf de bijvoeding van Qtie niet in stukken, maar laat haar wel aangeven (hoe klein ze ook is) wanneer ze iets wel of niet wil, wanneer ze genoeg heeft, wanneer ze meer wil (met de restrictie dat het wel een beetje in proportie moet staan tot haar kleine babylijfje ;-] ).



Voor die hele kleintjes is voeding het enige gebied waar ze macht over uit kunnen oefenen. Wil je voorkomen dat ze die macht misbruiken, dan is het juist goed om ze zelf de verantwoordelijkheid te geven voor wat ze eten (in een formaat waarin ze dat aankunnen natuurlijk). Dan krijgen ze op een positieve manier de macht over hun eten, terwijl je kind anders (en zeker als je het advies van de kinderarts op zou volgen) alleen op negatieve manier z'n macht kan laten gelden.

Dus inderdaad: kind mee naar de supermarkt, uit laten kiezen wat hij wil eten (groente + vlees / eiwit + aardappelen / andere koolhydraten) , uit laten kiezen wat hij wil proberen te proeven vanavond. Ik zou proberen er iets leuks van te maken, van het eten. Hem uitdagen in plaats van opleggen. In welke vorm je dat precies giet, doet niet zo ter zake.
.
Mirjam, ja tot nu toe kunnen we er wel mee leven, maar het is juist gek dat hij met het voedsel introduceren (dus vanaf zes maand) tot een jaar, wel zo goed als alles at. Ook stukjes enzo. Maar goed...ben al blij dat hij de potjes nog eet.



NJB: ja inderdaad al geprobeerd :) (Hoewel een bijna tweejarige weinig zelf kan klaarmaken, maar zoals vanmiddag alle groente snijden voor de groenterisotto, dan legt hij alles in een bakje, als het gesneden is. En zowaar at ie vanmiddag bij het klaarmaken dus (voor het eerst!) wel een paar hapjes rauwe wortel.

Stukjes fruit eet ie wel, hapt ook af van banaan en appel enzo. Stukjes groente niet, aardappels niet. Ook niet gepureerd of geprakt. Maar dus wel de potjes, brood, zelfs harde broodjes, pap, pizza, soep. Apart aanbieden of pureren heeft (had) dus niet zoveel zin.



Q: ja je hebt gelijk :) Maar ik denk dat we het voorlopig nog even aanzien (en dan wel smiddags proberen te geven) en anders "mee laten draaien" met de introductie bij Sarahmeisje. Als dát niet helpt gaan we wel weer naar de huisarts voor idd een andere doorverwijzing.



Yam: dat mag :)



Milo: het helpt wel iets, maar ik betwijfel of het nog steeds dauwworm is. We hebben overigens een aangepaste hormonenzalf, van de apotheek zelf, deze mag je in principe onbeperkt smeren. De plekken die hij nu heeft zijn anders dan in het begin, toen hij echt dauwworm had. Maar goed, dat zal wellicht ook blijken uit de bloedtest. Ik vind het alleen zo zielig dat hij continu jeuk jeuk jeuk heeft....
Alle reacties Link kopieren
Yamuna schreef op 30 juni 2008 @ 22:42:

Om warm eten als ontbijt onmenselijk te noemen vind ik een beetje raar.




Dat vind ik ook, maar dat is ook niet aan de orde. Wat aan de orde is, is dat het advies van de kinderarts is om het willetje te breken van Sarahzoon. En aangezien dat niet goedschiks is gelukt, dan maar kwaadschiks. Elke keer warm eten aanbieden, toetje weglaten, dat is: je kind straffen door middel van zijn eten. Ik zou daar persoonlijk misselijk van worden, van zo'n advies.



Mijn vader (pedagoog) heeft mij één opvoedingsadvies gegeven en dat is: probeer niet de winnen van je kind. Je bent als volwassene van nature al sterker, hebt van nature al de macht, als je kind probeert om ook wat controle te krijgen, verdruk 'm dan niet. Op het moment dat je jezelf voldaan (als in: "lekker de machtigste")voelt omdat je de strijd gewonnen hebt, zei hij, heb je het slecht gedaan.



Ik geloof niet dat de pedagogische inzichten nou recentelijk zo gewijzigd zijn dat het nu ineens wél zaak is om van je kind te winnen. Je moet wel controle houden, maar controle houden kan ook héél goed zonder machtsmisbruik. Wat de kinderarts (die overigens arts is en geen pedagoog) adviseert, is machtsmisbruik. Dat middel komt er in dit huis in de opvoeding niet in. Omdat ik dat onmenselijk vind. Ik vind dat je het aan je kind verplicht bent om zijn of haar integriteit te respecteren. Dat doe je wel door mee te veren en om te buigen, dat doe je niet door dit soort machtsspelletjes. Die druisen regelrecht in tegen mijn gevoel van rechtvaardigheid tegenover de mens die een kind ook is. Onmenselijk dus.



Het gaat niet om wat het kind wanneer eet, het gaat om het principe wat aan deze aanpak ten grondslag ligt.
.
Ik zou me echt geen zorgen maken. Volgens mij eten vrijwel alle kinderen tot ca 1 jaar alles wat je ze voorzet en gooien ze daarna de kont tegen de krib. Dat was hier in ieder geval wel zo. Voor de rest eten de kinderen hier goed, dus ik besteed er maar weinig aandacht aan. Willen ze eten, dan eten ze. Willen ze niet, dan eten ze gewoon niets. Komt vanzelf wel weer goed.
.
Alle reacties Link kopieren
Sarah Scott schreef op 30 juni 2008 @ 22:57:

NJB: ja inderdaad al geprobeerd :) (Hoewel een bijna tweejarige weinig zelf kan klaarmaken, maar zoals vanmiddag alle groente snijden voor de groenterisotto, dan legt hij alles in een bakje, als het gesneden is. En zowaar at ie vanmiddag bij het klaarmaken dus (voor het eerst!) wel een paar hapjes rauwe wortel.

Dat ga je vaker doen dus! :)
Tussen de middag warm ging hier trouwens wel beter (het is alleen bijna niet haalbaar). Bij ons zijn ze na 17.30 uur vaak te moe om nog goed te eten.
Q: mooi gezegd (23.00) en ik kan me er helemaal in vinden inderdaad.

En ja dat samen klaarmaken ga ik vaker doen (deed ik ook al vaak, maar hij toonde nooit interesse ;-) )



Milo, handschoenen krijgt ie idd wel uit :) Maar in zijn slaap krabt hij gelukkig niet heel erg veel. Toen hij nog een baby was wel, zo zielig, elke keer een kapot hoofd :-( We houden gewoon de nagels goed kort, dat scheelt ook qua schade ;-)



Anky; dank je :) Wij eten normaal rond 6 uur, maar het kan idd best zijn dat hij dan toch te moe is (misschien om "stukjes" te eten, pap en de zes-maanden-potjes kun je tenslotte zo wegslobberen :-d )
Alle reacties Link kopieren
Helemaal eens met Anky. Mijn kinderen aten ook alles tot ze 1 waren, en daarna weinig meer. Bij de eerste maakte ik me daar nog druk om, maar bij de tweede viel het niet eens meer op. De derde verhongert straks ongemerkt denk ik ;-).



Tekorten lopen ze echt niet snel op, als ze gewoon brood, fruit en zuivel krijgen. En de jouwe eet dan nog wel potjes, die van mij aten helemaal niks 's avonds. Ik vind een doorverwijzing echt een beetje overdreven, volgens mij is dit volstrekt normaal kindergedrag dat vanzelf overgaat als je er maar geen aandacht aan besteed. En hier eten ze ook minder als ze moe zijn, dus biedt hem gewoon wat meer aan voor ontbijt (wij doen in het weekend een eitje erbij) en geef hem warm eten tussen de middag. En maak je verder vooral niet te druk :).
Alle reacties Link kopieren
Ik ga vast mosterd zijn, maar heb ook ervaring met een niet-avondeter.



Schorrie is nu bijna 4 en heeft eigenlijk vanaf een jaar tot een paar maanden terug 's avonds niet gegeten. En met niet bedoel ik ook echt niet he, dus niet weinig, maar gewoon niet. De laatste tijd eet hij wel, maar niet de hoeveelheden die die meeste andere kinderen van zijn leeftijd eten. Hij eet misschien 1 hapje aardappel, wat vlees en 3 stukjes spercieboon oid.



Hij is nooit ziek en goed op gewicht. Daarom heb ik me er eigenlijk 'nooit' druk om gemaakt. Ik wilde namelijk niet dat avondeten een negatief iets zou worden in het gezin. Nu hij dan toch langzamerhand begint mee te eten, ben ik hier blij om.



Het geven van warm eten tussen de middag vind ik helemaal niet zo'n rare tip eigenlijk. Waarom is dat raar? Ik denk zelfs dat het veel gezonder is om 's middags warm te eten, wat toch zwaarder valt. Je hebt de rest van de dag dan nog om dat eten te verteren.
Hahaha Nips, dat zal best meevallen ;-) (Wanneer ben je eigenlijk uitgerekend?)



Morrie, ik had inderdaad al gezegd dat warm eten tussen de middag geven niet raar is. 'S morgens wel, vooral ook wanneer je verder niks ander aan mag bieden totdat hij eet (en dát was het plan van de kinderarts)



Beiden ook weer bedankt voor de geruststelling, ik zal me maar terugtrekken in het standje niet-druk-om-maken X-D

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven