Raar advies kinderarts?

30-06-2008 20:21 41 berichten
Vandaag zijn we met Sarahzoon bij de kinderarts geweest, in de eerste plaats voor zijn huid (vrijwel direct na zijn geboorte dauwworm, en inmiddels smeren we dus bijna twee jaar met hormonenzalf en onderhoudsvaseline, lijkt allemaal niks te helpen. Nu dus bloedgeprikt om te onderzoeken of hij allergiën heeft)



In de tweede plaats om advies te vragen hoe om te gaan met zijn niet eten (qua avondeten). Nu is er over dit laatste hier op het forum al veel gezegd, diverse topics heb ik al gelezen. Maar nergens heb ik dit advies gezien of gehoord van mensen uit mijn omgeving. De kinderarts gaf dus als tip om hem het avondeten (als hij het dus niet eet 's avonds) dan maar 's morgens en tussen de middag aan te bieden. @-(



Ik vind het nogal onmenselijk eigenlijk, moet er zelf ook niet aan denken om smorgens warm eten voor mijn neus te krijgen.... Dat heb ik ook gezegd tegen de kinderarts, maar ze vond dat dat wel meeviel. Ben ik nu raar, of vinden jullie dit ook een raar advies?



(Oh en tips zijn welkom uiteraard, maar heb al veel geprobeerd. Momenteel eet ie elke dag een 6 maanden potje van Olvarit, dat gaat er met smaak in. Ook soep en moussaka van Knorr gaat er in als koek. Mijn plan is om over twee maanden, wanneer Sarahmeisje bijvoeding mag krijgen, om hem dan ook maar weer mee t elaten doen met de voedselintroductie.)
Alle reacties Link kopieren
hm... aanbieden kan geen kwaad toch? En hele volksstammen eten tussen de middag warm (hier op de creche ook 2 keer per week) dus heel raar vind ik het niet hoor. Ik kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat hij het dan ineens wel zou gaan eten, maar ja... als je het niet probeert dan weet je het ook niet toch?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het advies wel vaker gehoord. Ik ken mensen die dit doen met hun zoon omdat hij (bijna 3) ook altijd heel weinig of niks at 's avonds. Mijn schoonfamilie eet altijd warm tussen de middag (Zuid-Duitsers he, doet bijna iedereen daar. Ook 'onze' generatie) en ik dus ook als ik daar ben. Als ontbijt zou ik er ook niet blij van worden, maar een eitje met champignons of brood met kaas en tomaat kan zelfs 's morgens. (Ik heb dat vorige topic verder niet gelezen dus ik weet niet wat je zoon wel of niet eet.)
Alle reacties Link kopieren
Warm eten tussen de middag daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen, maar 's morgens? Dat zou ik niet doen.

Als hij wel potjes Olvarit eet dan is dat toch in ieder geval iets. Beetje bij beetje laten wennen. Als hij verder gezond is dan is er toch geen probleem? Tenzij hij niet eet, omdat hij teveel tussendoortjes krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Waarom raar advies. Misschien eet je zoon het wel tussen de middag of desnoods 's ochtends.



Maar goed, mijn jongste zoon heeft heel lang geen avondeten gewild. Pas nu, hij is bijna 3, gaan er elke dag een paar happen in. Ik zou bijna tegen je zeggen, het komt echt wel goed, maar ik heb het idee dat daar tegenwoordig maar weinig ouders vertrouwen in hebben.
Alle reacties Link kopieren
Het advies om het tussen de middag te geven is volgens mij wel een aantal keer genoemd op de topics die de afgelopen weken over dit onderwerp zijn geweest.

's middags warm eten heb ik op zich niet zo'n problemen mee, dat wordt door meer mensen gedaan volgens mij.

Maar ik vind wel dat er samen gegeten moet worden dus dan is het zelf ook warm eten tussen de middag en brood 's avonds.

Heeft hij het avondeten echt nodig om op gewicht te blijven?

Meestal hebben ze aan de boterhammen en het fruit en toetje al voldoende.

Ik bied altijd aan wat wij ook hebben en laat haar zelf met een vork of met haar handen eten. Meestal eet ze prima omdat ze het ons ziet doen maar een enkele keer vindt ze het niet lekker. Dan halen we het gewoon weg als wij klaar zijn en gaan we een toetje eten.

Ze lust nu ook eigenlijk alles.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het eigenlijk helemaal geen raar advies, wat vind je er raar aan? Ik zou zelf ook geen boerenkool als ontbijt willen, maar dat komt omdat ik dat niet gewend ben, onmenselijkzou ik het zeker niet noemen. Misschien heeft hij 's morgens meer honger en eet hij dan beter, slimme tip toch?



Verder eens met Remma, het gaat vanzelf over.
Was het de bedoeling van de kinderarts om alléén maar warm eten aan te bieden in de hoop dat hij het eindelijk ging eten? Dus niet dat je het avondeten naar de middag verschuift, maar dat je alleen maar warm eten geeft de hele dag ipv brood of pap?



Die tip ken ik namelijk ook en ik vind hem te ver gaan. Ik ken iemand die dat ook deed bij haar zoontje en die was zó koppig in het niet eten, dat hij gewoon 2 weken niet at (buiten het ontbijt, dat gaven ze hem wel) en uiteindelijk zwalkend liep omdat hij te weinig voedingsstoffen binnenkreeg.
Ja inderdaad Kabouter, alleen maar warm eten aanbieden, als ontbijt, lunch en avondeten, tot hij het eet.

Tussen de middag eten is inderdaad niet raar, dat deed ik vroeger zelf ook :)



Teveel tussendoortjes krijgt hij ook al niet.

En het komt vanzelf goed. Tsja, ik ben er onderhand moedeloos van, het gaat nu al zo sinds hij een jaar is, dus bijna een jaar nu....
In elk geval bedankt voor jullie reacties tot nu toe!
Alle reacties Link kopieren
Niet moedeloos worden. Bij jongste heeft het 2,5 jaar geduurd. Ik zou bijna zeggen, je hebt nog even :)
Misschien is hij voor bepaald voedsel wel allergisch en weigert hij het daarom om te eten?



Goed plan om hem mee te laten eten zijn zusje, als zij nou goed eet kan hem dat ook stimuleren. En misschien kom je er zo achter wat hij écht niet lekker vindt.
Alle reacties Link kopieren
Je kan hem in de ochtend wel een Engels ontbijt geven. Witte bonen in tomatensaus, scrambled eggs, toast en een rostirondje. Daar zit in ieder geval een hoop energie in!
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Ik vind het wel een slimme tip eigenlijk. Sommige kinderen eten erg slecht als ze moe zijn. Ik zou me niet te veel zorgen maken, volgens mij zijn er meer kinderen onder de 4 jaar die géén avondeten eten, dan kinderen die wel met de pot meeëten. Bij het overgrote deel komt het vanzelf goed.
Alle reacties Link kopieren
Fame schreef op 30 juni 2008 @ 20:56:

Je kan hem in de ochtend wel een Engels ontbijt geven. Witte bonen in tomatensaus, scrambled eggs, toast en een rostirondje. Daar zit in ieder geval een hoop energie in!
Ik kan me haast niet voorstellen dat dat gezond is. Engelsen staan er zowiezo niet om bekend dat ze erg gezond eten. Ketchup is is de groente daar volgens mij. (of ben ik nu heel erg bevooroordeeld? Dit is wat ik altijd hoor)
Remma, dank, dat stelt me echt gerust! :) Ik vond een jaar hardstikke lang en ik ben bang dat hij niet voldoende vitamines enzo binnenkrijgt....



Kabouter; daarom (en de combinatie met zijn slechte huid) is hij vandaag ook geprikt. Ben wel benieuwd of er iets uitkomt.



Fame: geen van dat wat jij opnoemt, eet hij, dus dat heeft geen zin ;-)
Alle reacties Link kopieren
Dit klinkt een beetje als een machtspelletje: als jij je warme eten 's avonds niet wil, dan krijg je het 's ochtends gewoon nóg een keer en 's middags weer en 's avonds weer, net zo lang tot je het eet, want het eten zul je! Ik krijg er ook een naar gevoel van, dit is niet de manier waarop ik mijn kind wil leren met eten om te gaan, noch hoe ik mijn macht over mijn kind wil laten gelden.



Dat je het warme eten 's middags aanbiedt, daar zit wat in: misschien is je zoon gewoon te moe om te eten aan het eind van de dag. Maar dan 's avonds en 's ochtends gewoon brood, zou ik zeggen. Mee-eten met zijn kleine zusje zou ik ook bedacht kunnen hebben. Gewoon even de hele voedselintroductie opnieuw doen, maar dan op zo'n manier dat het voor hem weer leuk wordt om te eten. Tja, of verder gewoon niet zo veel aandacht aan besteden. Er zijn er wel meer die niet warm willen eten, meestal is het gewoon een fase.



En zoals hier geopperd werd: het kan ook zijn dat hij weigert omdat hij allergisch is voor iets wat hij krijgt. Als jij buikpijn van je eten krijgt, stop je er ook vanzelf mee. Mocht die kans erin zitten, dan zou ik juist kiezen voor een gecontroleerde herintroductie. Maar dan wel begeleid door een (goede) deskundige: een (kinder)diëtist.



Dit soort machtspelletjes zijn volgens mijn beperkte pedagogische kennis in ieder geval volledig achterhaald. Misschien even naar de huisarts (ik weet niet hoe je contact daarmee is) om aan te geven dat dit het advies is en dat je hiermee niet uit de voeten kunt? Je huisarts kan dan even met je meedenken wat wijsheid is (en je eventueel doorverwijzen naar een andere deskundige, zoals die diëtist).
Alle reacties Link kopieren
Tekorten loop je niet zo snel op hoor. En mocht dat wel een probleem lijken te worden, dan lijkt het me logischer (en handiger ;-) ) als de kinderarts daar gewoon even op controleert.
Alle reacties Link kopieren
Heeft hij ook nooit meer gegeten, of is het ineens ooit gestopt? Mijn baby van 8 maanden eet gewoon stukjes en warm avondet en veel meer dan potjes van 6 maanden. Veel mensen vinden dit opmerkelijk, maar vanaf 6 maanden zijn we begonnen met de Rapley methode en daardoor eet hij nu heel makkelijk stukjes. Avondeten voeren we hem vaak wel, maar hij eet dus gewoon spaghetti met tomaat, asperges met ei etc. Ik heb niet zozeer een tip voor je zoontje, wel voor je dochtertje: Rapley-en!



Veel succes!
Mwoah, huisarts had ook geen tips. Die zei alleen "geen aandacht aan geven, wel blijven aanbieden, wel toetje geven". Zo deed ik het dus ook. Kinderarts vond dat het toetje ook maar achterwege moest blijven en was er van overtuigd dat het een koppigheid was van Sarahzoon. En dat waag ik toch te betwijfelen....



Ik ga het maar eens smiddags proberen dan. :) Ben benieuwd.
Alle reacties Link kopieren
Ach, pap eet je ook warm, dus warm eten als ontbijt is zo vreemd nog niet. Succes!
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
Sarah Scott schreef op 30 juni 2008 @ 21:43:

Mwoah, huisarts had ook geen tips. Die zei alleen "geen aandacht aan geven, wel blijven aanbieden, wel toetje geven". Zo deed ik het dus ook. Kinderarts vond dat het toetje ook maar achterwege moest blijven en was er van overtuigd dat het een koppigheid was van Sarahzoon. En dat waag ik toch te betwijfelen....



Ik ga het maar eens smiddags proberen dan. :) Ben benieuwd.


De tips die je huisarts geeft zijn de tips die volgens mij door de meeste huisartsen aanbevolen wordt.

Je lost hier misschien niet op hele korte termijn het eetprobleem op maar je zorgt er wel voor dat eten niet iets negatiefs wordt en een machtstrijd.

Wat je kinderarts zegt is daar eigenlijk helemaal haaks op.

Nou is een kinderarts volgens mij alleen in de gezondheid van een kind gespecialiseerd en niet in opvoedkunde maar dat weet ik niet zeker.

Wat je huisarts zegt heeft mijn persoonlijke voorkeur.

Ja mijne ook hoor Pebbles, vandaar dat ik het ook zo deed.

Nouja smorgens ga ik hem in elk geval geen potje voorzetten, smiddags ga ik deze week dus maar eens proberen. En dan één mét stukjes erin, want die "lust" ie niet.
Alle reacties Link kopieren
Sarah Scott, het gaat er om of jij (en je partner) er mee kunt leven dat je zoon nu 6-maanden potjes eet. Als dat zo is, geen vuiltje aan de lucht toch? Hij blijft dit vast niet doen hoor..

Of een kind eet, drinkt, plast of poept, bepaalt hij nog altijd helemaal zelf. De maatregel zoals voorgesteld lijkt mij veel te hard.
Alle reacties Link kopieren
En zelf mee helpen uitzoeken in de winkel, meehelpen klaarmaken ed, heb je neem ik aan al geprobeerd? Wat eet hij wel? Is het echt alleen warm eten of eet hij ook geen stukjes fruit? Mijn vraag is dus meer, wil hij gewoon alleen gepureerd eten, of alleen koud eten? Ik zou voedselintroductie niet meer via de potjes laten lopen. Nu ik dat zelf hebt geproefd, snap ik best dat het een lange weg is om grof, zelfgemaakt voedsel lekker te vinden wat in 3 delen op je bord ligt(bijv aardappels, vlees en groenten). Het is een compleet andere smaak, textuur en er zit ook nog altijd rijstebloem, of rijst of ander bindmiddel in. (ook de fruit varianten vind ik trouwens)



Begin met iets wat hij wel eet(bijvoorbeeld ei=eerst koud, dan lauw, dan iets warmer bijv) Of een stampotje goed gepureerd(zelf maken met twee smaken, aardappel, en worteltjes, vervolgens het of grover aanbieden, of apart, dus aardappel en worteltjes apart) Veel succes,



Laat je weten hoe het gaat?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven