Surprise op school, in hoeverre meehelpen?

29-11-2020 19:02 215 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn basisschool kind heeft surprise op school. Nu kan hij totaal niet knutselen. Hij kan het niet roept hij steeds en het is gewoon echt geen knutsel type. Stel ik zou ‘m niet meehelpen krijgt het arme meisje een niet versierde witte schoenendoos. Ik ga hem natuurlijk helpen en we zijn in ieder geval zover gekomen dat we een hond gaan knutselen want het meisje heeft net een puppy thuis. Maar verder weet hij niks, kan hij niks, heeft hij geen zin, vind hij het saai, loopt te mokken en noem maar op. Zelfs een strook knippen gaat met een hoop gezucht. En als ik over een gedicht maken begin dan zegt hij geen te maken want dat kan hij niet, vindt alles stom en hij weet niks. *zucht*. Kortom een hoop strijd en na twee dagen ben ik het eigenlijk wel zat. Nu wil ik hem natuurlijk best helpen maar in hoe ver mag je als ouder gaan? Ik vind zelf knutselen echt heel leuk en als ik echt los zou gaan maak ik echt iets te gek van. Maar niemand gelooft dan natuurlijk dat dat een anti knutsel kind heeft gefabriceerd... Maar als ik het niet doe vind ik ook weer heel erg sneu voor het meisje dat ze iets krijgt waar totaal geen moeite in is gestoken.

In hoeverre bemoeien jullie je met dat soort dingen?
Mijn dochter heeft dit jaar (groep 7) voor het eerst helemaal zelf de surprise bedacht en gemaakt. Ik heb misschien 2 of 3 tips gegeven. Je ziet het er misschien wel een beetje aan af, hoewel het wel echt met aandacht gemaakt is. Ik vind het eigenlijk wel leuker als het zoveel mogelijk zelf gemaakt is. En het zijn ook best handige skills als je zelf een onderwerp kunt verzinnen en een plan van aanpak kunt maken en deze binnen de tijd die je ervoor hebt kunt uitvoeren.
Alle reacties Link kopieren
Normaliter laat ik mijn kinderen het grotendeels zelf doen met wat ondersteuning van mij.

Zoals vorig jaar wilde mijn jongste dochter van 8 een hond maken. Alleen mislukt haar kop steeds. Ik heb toen de omtrek van de kop getekend en de rest heeft ze zelf gedaan.

Dit jaar wilde ze een vleesetende plant maken maar haar idee was toch wat moeilijk uit te voeren voor haar. Dus toen heb ik de kop van de vleesetende plant gemaakt. De rest heeft ze zelf gedaan.

De kinderen wilden het per se bij mij maken ‘want papa neemt het altijd over’.
Ze vinden dat niet fijn want dan is het niet meer hun eigen ding. Ik vind ook dat je kinderen hun kans op een succeservaring ontneemt door het als ouder te maken.

Ik zou dus wel samen eraan werken, al is het in opdrachten werken. Dat zal hem uiteindelijk een beter gevoel opleveren dan een door mama gemaakte surprise.
Ik ben heel erg van het: ‘help mij het zelf te doen’ principe.

Het hoeft niet perfect.

Mijn andere dochter die nog een surprise moet maken (dochter in klas 1 doen zonder surprises, mag wel). Maakt een TomTom want het vriendinnetje die ze getrokken heeft is verliefd op een jongen met die naam 😂.

Zelf kreeg ik als mentor tweede klas eens een hele zware vierkante houten doos. De jongen had de doos helemaal zelf gezaagd en in elkaar gezet. Het eerste cadeautje was erboven opgeplakt en was een schroevendraaier om het deksel open te schroeven 🤣. Hij was helemaal trots want hij had voor het eerst zelf iets gemaakt. Dat is niet perfect was gaf echt helemaal niets. Het is thuis nog een leuk krukje geweest.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Alle reacties Link kopieren
Ik maakte alles altijd zelf. Ook het gedicht.
ik geef mn bek ook maar een douw
zecora schreef:
29-11-2020 19:47
Wat mijn vooral tegen viel was school.hierin, hier moest de surpuse al 2 dagen te voren worden ingeleverd.
Om dus te kijken of er voor iedereen een surprise is.
Maar dan mag je vind ik ook best betreffende ouders aanspreken en bijv hulp/materiaal aanbieden.

Bij betreffende meisje X weet ik wel wat het was, ouders lagen in scheiding en waren beide te druk met niewe relatie/daten.
Dus echt kwestie van prioriteiten van ouders en geen gebrek aan geld.
Op de school van mijn dochter liggen er kant-en-klare surprises klaar (van die pakketten). Sintcadeaus kunnen al de hele week ingeleverd worden. Donderdagmiddag wordt alles nog een keer gecheckt en worden er eventuele cadeautjes, gedichten en surprises geregeld voor de kinderen die niks zullen krijgen. Zo krijgt iedereen vrijdag in elk geval een cadeau en een surprise. Hoe het dan gaat met ouders en zo, dat weet ik niet.

Wij moeten ook bonnetjes inleveren: zo controleert de school of je niet iets voor 50ct koopt of voor 10E.
Wij doen het altijd samen. Super gezellig. Het gaat ongeveer zo:
1. Kind verzint wat hij ongeveer wil maken
2. Samen zoeken we op Pinterest wat voorbeelden.
3. Ik ga vervolgens materialen verzamelen.
4. We beginnen. Ik geef kind taakjes die hij leuk vindt. Knippen, tekenen, plakken. En ik zorg dat het netjes en recht op de surprise terecht komt
5. Meestal doe ik nog wat suggestie om het nog wat op te leuken
6. Kind maakt laatste details en dan is hij af en zijn we beiden trots en hebben we een gezellige middag gehad❤️.

Gedicht gaat ongeveer hetzelfde. We zijn een fijn creatief team.

Mijn kind vindt het overigens zelf ook erg leuk en gezellig. En hij begint altijd vroeg, want hij vindt het geen fijn idee als hij te laat zou zijn met zoiets.
Birdist schreef:
29-11-2020 19:46
Bij ons op de basisschool waren er 2 woensdagmiddagen dat je mocht blijven voor hulp of spulletjes bij je surprise. Je kon dan 10 minuten naar binnen en de knutselmeester ging dan met je meedenken en gaf je spullen als dozen, verf, papier en lijm etc mee naar huis. Ik weet het niet meer, maar denk dat ie andere kinderen dan weer hielp met bijv een gedicht of cadeau. Trots dat ik was om het dan zelf te fiksen! Ik vind dus ook best dat de school hier een beetje in kan meedenken, ik had echt niet geweten hoe ik als 8 jarige anders een surprise had moeten maken? Nu worden er regelmatig pakketjes bezorgd en kun je tenminste nog aan een doos komen.

Tegenwoordig lijken me er ook genoeg scholen bestaan waar de thuissituaties er gewoon niet naar zijn?
Dit klinkt inderdaad echt als een uitkomst. Dit zouden ze op iedere school moeten doen voor degenen die het nodig hebben. Want op elke school zitten helaas kinderen wiens thuissituatie er niet naar is. Ik zat op een witte basisschool waar 99% van de ouders een meer dan prima sociaal economische status hadden. Het inkomen van mijn stiefvader/moeder was overigens niet het probleem bij mij thuis.
Alle reacties Link kopieren
Niks mis met een beetje hulp van ouders. Als ik dat niet had gedaan, was mijn zoon ook nooit verder gekomen dan een schoenendoos. Maar helpen moest hij echt wel.

Maar alleen door ouders gemaakt en dat je ook duidelijk kan zien, dat het door ouders is gemaakt, vind ik dan weer echt niet kunnen.

Bij mijn dochter in de klas een paar meiden, die knutselen echt superleuk vonden (waaronder dochter overigens). Die echt lang, alleen, bezig zijn geweest om echt iets leuks in elkaar te knutselen. Maar dat steekt dan alsnog magertjes af bij de meest waanzinnige surprises door sommige ouders gemaakt. Dat lijkt me dan weer niet de bedoeling.
Alle reacties Link kopieren
Hier hebben ze 4 euro te besteden. En dat is natuurlijk excl. het materiaal voor de surprise zelf. We hoeven geen bon in te leveren en de surprises worden op de dag zelf mee naar school genomen. Eigenlijk wel jammer want zo kan je dus als leerkracht het niet in de gaten houden of iemand wel iets leuks maakt en dus zo teleurstellingen (van beide kanten) voorkomt. Ik geloof ook niet dat ze ergens een reserve surprise hebben liggen.
Birdist schreef:
29-11-2020 19:46
Bij ons op de basisschool waren er 2 woensdagmiddagen dat je mocht blijven voor hulp of spulletjes bij je surprise. Tegenwoordig lijken me er ook genoeg scholen bestaan waar de thuissituaties er gewoon niet naar zijn? Je kon dan 10 minuten naar binnen en de knutselmeester ging dan met je meedenken en gaf je spullen als dozen, verf, papier en lijm etc mee naar huis. Ik weet het niet meer, maar denk dat ie andere kinderen dan weer hielp met bijv een gedicht of cadeau. Trots dat ik was om het dan zelf te fiksen! Ik vind dus ook best dat de school hier een beetje in kan meedenken, ik had echt niet geweten hoe ik als 8jarige anders een surprise had moeten maken? Nu worden er regelmatig pakketjes bezorgd en kun je tenminste nog aan een doos komen.
Bij ons op school (wijk met veel lage inkomens) mag je knutselmaterialen ophalen voor de surprise, als die niet in huis zijn. En indien nodig wordt het kind ook geholpen inderdaad. Ik denk dat ze door ervaring geleerd hebben.
Het geld voor de cadeautjes (4 euro) krijgen de kinderen in een envelop van school mee.
anoniem_380947 wijzigde dit bericht op 29-11-2020 20:14
5.32% gewijzigd
Ach, flans gewoon zelf wat in elkaar, wat kan jou het schelen joh. Iedereen blij, inclusief jijzelf. Het hele leerdoel van dit gedoe ontgaat me sowieso al. En het zal de juffen een rotzorg zijn wie het ding gemaakt heeft, als het maar iets fatsoenlijks is.

En serieus, bonnetjes inleveren? De leerkracht heeft niks beters te doen dan 30 bonnetjes verzamelen en controleren? Stop dan ook maar met klagen over werkdruk.
Alle reacties Link kopieren
Hier doen we het samen. En dan kiezen er iets dat wel leuk, maar niet al te ingewikkeld is, aangezien we niet zulke knutselgenieën zijn. Na 8 jaar surprises gemaakt en gezien hebben met mijn kinderen, weet ik inmiddels wel dat het niet leuk is als je je kind aan zijn lot overlaat als hij/zij niet van knutselen houdt (mijn kind kreeg een keer een pizzadoos die gewoon zo van de pizzeria kwam met een cadeautje erin, dat was niet echt leuk) en dat het ook niet leuk is om als ouder zelf een waar kunstwerk te maken (mijn andere dochter had een keer helemaal zelf iets gemaakt wat echt wel leuk was, maar wat een beetje afgekraakt werd omdat andere ouders de meest prachtige creaties hadden gemaakt).
Daarom gewoon een beetje ertussenin.
Sjiraf schreef:
29-11-2020 19:36
Ik vind jou reacties toch wel heel sneu hoor Lotus. Het raakt me gewoon. Als je bij mijn zoon in de klas had gezeten had ik je zo geholpen!
Super lief van je. Ik zeg het omdat ik anderen ervan bewust wil maken dat het niet altijd eerlijk is om een kind af te rekenen op een slechte surprise.

Natuurlijk trekt een kind het zich erg aan als ze een afgeraffelde surprise heeft gekregen terwijl ze zelf zo hard haar best gedaan heeft. Vaak wordt gedacht dat het andere kind zijn/haar best niet gedaan heeft en dat hij/zij de volgende keer ook geen leuke surprise hoeft te krijgen. Terwijl dat dus lang niet altijd verdient is. Soms is het geen onwil, maar onmacht.

On topic: de meeste kinderen hebben echt begeleiding nodig van hun ouders.
De een meer dan de ander. En daar is helemaal niks mis mee. Gewoon helpen dus: op de manier die jij nodig en goed acht. :)
Ik help zeker mee. No way, dat een ander kind de dupe gaat worden van een gebrek aan knutseltalent van mijn zoon.

Mijn dochters zijn ware knutselexperts en konden dit soort dingen helemaal zelf, mijn zonen niet echt helaas.
Jongste van 7 heeft zelf een gedicht geschreven en hij helpt mij mee met de surprise. Nu heb ik er ook geen hekel aan, ware het niet dat de timing dit jaar wat slecht is, omdat ik net een tijd in het ziekenhuis gelegen heb en nog verre van fit ben. Ik werp dus in etappes (ik kan 10 min zitten).
Sjiraf schreef:
29-11-2020 20:01
Hier hebben ze 4 euro te besteden. En dat is natuurlijk excl. het materiaal voor de surprise zelf. We hoeven geen bon in te leveren en de surprises worden op de dag zelf mee naar school genomen. Eigenlijk wel jammer want zo kan je dus als leerkracht het niet in de gaten houden of iemand wel iets leuks maakt en dus zo teleurstellingen (van beide kanten) voorkomt. Ik geloof ook niet dat ze ergens een reserve surprise hebben liggen.
Net als iets doen voor een ander waar je geen zin in hebt bij het leven hoort, horen teleurstellingen ook bij het leven. Leer ze daar liever mee om gaan ipv dat je het gaat voorkomen dat een kind teleurgesteld is.
Marelyse schreef:
29-11-2020 20:08
Ach, flans gewoon zelf wat in elkaar, wat kan jou het schelen joh. Iedereen blij, inclusief jijzelf. Het hele leerdoel van dit gedoe ontgaat me sowieso al. En het zal de juffen een rotzorg zijn wie het ding gemaakt heeft, als het maar iets fatsoenlijks is.

En serieus, bonnetjes inleveren? De leerkracht heeft niks beters te doen dan 30 bonnetjes verzamelen en controleren? Stop dan ook maar met klagen over werkdruk.
Ik hoorde laatst ook zoiets. De cadeautjes werden door school betaald en dan moest je de bonnetjes inleveren omdat er ook cadeautjes van €2,- werden gegeven en dan de resterende €3,- in eigen zal verdween. Triest, maar waar.

Wij betalen het zelf en ik zorg dat het altijd met een marge van zo’n 15 cent wel op dat bedrag uitkomt.
watdachtjehiervan schreef:
29-11-2020 20:10
Net als iets doen voor een ander waar je geen zin in hebt bij het leven hoort, horen teleurstellingen ook bij het leven. Leer ze daar liever mee om gaan ipv dat je het gaat voorkomen dat een kind teleurgesteld is.
Mijn kind heeft al genoeg teleurstellingen, dus die bij een sint surprise had ik haar graag bespaard.
En ze ziet zelf ook wel dat er veel vwrschil in de knutselkunsten zit. En dat gaat mss om teleurstellingen, maar gewoon geen surprise?
Wat leert dat mijn kind?
Eames6 schreef:
29-11-2020 20:15
Ik hoorde laatst ook zoiets. De cadeautjes werden door school betaald en dan moest je de bonnetjes inleveren omdat er ook cadeautjes van €2,- werden gegeven en dan de resterende €3,- in eigen zal verdween. Triest, maar waar.

Wij betalen het zelf en ik zorg dat het altijd met een marge van zo’n 15 cent wel op dat bedrag uitkomt.
Dat herken ik ook uit mijn jeugd.
Je kreeg toen 5 gulden van school.
Kreeg ik 2 afgekauwde potloden....
Alle reacties Link kopieren
Marelyse schreef:
29-11-2020 20:08
Ach, flans gewoon zelf wat in elkaar, wat kan jou het schelen joh. Iedereen blij, inclusief jijzelf. Het hele leerdoel van dit gedoe ontgaat me sowieso al. En het zal de juffen een rotzorg zijn wie het ding gemaakt heeft, als het maar iets fatsoenlijks is.

En serieus, bonnetjes inleveren? De leerkracht heeft niks beters te doen dan 30 bonnetjes verzamelen en controleren? Stop dan ook maar met klagen over werkdruk.
Eens. Het is gewoon een feest, een leuk extraatje, niet een of ander zwaarwegend leermoment. Helemaal niet helpen terwijl je kind voor geen meter kan knutselen en alleen een doos met snippers inlevert zou ik niet doen, als ouder een of ander semi-professioneel kunstwerk in elkaar zetten ook niet, maar alles wat daar veilig tussenin zit: :thumbsup:

Bonnetjes controleren vind ik ook wel erg betuttelend.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren
Mijn man heeft zowel dochter (groep 4) als zoon (groep 6) geholpen. We hebben nogal een uitgebreide werkplaats thuis, dus de kinderen vinden het geweldig dat ze -onder begeleiding- met een elektrische figuurzaag mochten, mochten boren etc.
Idee voor surprise kwam van henzelf, idee voor uitvoering van mijn man, samen gemaakt. Ik help met de gedichten :$
Zeker wel helpen. Hoef je echt niet heel internet voor te gaan afstruinen om de mooiste en beste surprise af te leveren, maar het is ook wel sneu voor je kind (en het kind voor wie hij iets maakt) als het er echt heel erg vanaf straalt dat hij niet kan knutselen en erger nog, uitziet of hij niet zijn best heeft gedaan... Ik wilde vroeger altijd héél graag een stoomboot (krijgen) en die schijnt niet eens héél erg ingewikkeld te knutselen te zijn, maar ziet er altijd wel vrolijk en indrukwekkend uit.
Ik heb zelf ooit ook eens een flutsurprise gemaakt, zonder hulp, maar daar had ik ook niet om gevraagd. Je leert daar heel veel van, van zo’n flutsurprise, want als je daar zit en de mooiste knutselwerken worden onthuld, dan schaam je je wel. Les geleerd en het jaar daarop had ik er meer tijd en aandacht aan geschonken.

Ik heb geen kinderen, maar om mee heen hoor ik dat de meeste ouders erg veel moeten helpen om er wat van te maken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Misschien is al dat surprisegedoe simpelweg teveel gevraagd.
anoniem_639a9136a72af wijzigde dit bericht op 29-11-2020 20:29
24.88% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Hier zijn we gisteren naar de lokale Action geweest. Budget 2,50 en met kadootjes weer huiswaarts gekeerd. Mijn dochter heeft DCD dus knutselen is echt een opgave. We helpen haar met ideeën die haalbaar zijn voor haar beperkingen. Zo heeft ze nu een platte doos groen geverfd (dat kan ze, hoeft niet netjes en is een groot oppervlak, geen gepriegel). In de doos zitten de ingepakte kadootjes. Op het internet een afbeelding van een voetbalveld gevonden en geprint. Kwestie van opplakken. Doeltjes van lange tappasprikkers en van uien/mandarijnennet heeft papa gedaan. Is het indrukwekkend creatief, nee, maar het ziet er wel verzorgd uit. Het past ook bij degene die ze heeft. Dat lijkt mij voldoende. Een gedicht hoeft hier niet. Prima, toch deze co-productie?
Uitleggen dat je zoiets voor iemand anders doet, dat dat fijn is. Net als dag het fijn is dat iemand iets mooi voor hem maakt en iets leuks koopt.
Het gezeik gewoon afkappen.
Alle reacties Link kopieren
1eendje schreef:
29-11-2020 20:23
Mijn man heeft zowel dochter (groep 4) als zoon (groep 6) geholpen. We hebben nogal een uitgebreide werkplaats thuis, dus de kinderen vinden het geweldig dat ze -onder begeleiding- met een elektrische figuurzaag mochten, mochten boren etc.
Idee voor surprise kwam van henzelf, idee voor uitvoering van mijn man, samen gemaakt. Ik help met de gedichten :$
O gaaf! Toen ik nog op de basisschool zat, mochten we altijd surprises maken in het handvaardigheidlokaal van de basisschool waar mijn vader toen werkte, dat vond ik ook altijd zo leuk. Dat was echt een heel mooi uitgebreid handvaardigheidslokaal compleet met pottenbakkerswiel (niet dat we dat dan gebruikten, maar ik zie dat ding nog voor me).
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren
Ik haat knutselen en beschik niet over het creatieve vermogen om iets om te zetten van woorden naar een mooi knutselwerk.
Dochter heeft het zelfde probleem.

Vriend is hier beter mee, die kan dat goed.
Dus wij bedenken wat we willen dat er gemaakt wordt en hij gaat dan bedenken hoe we dat het beste kunnen doen.
En gaat het dan samen met dochter maken. Is hun projectje.
Het gedicht maak ik.

En zo gaat het goed. Nog 1 jaar, dan zijn we er vanaf ;-)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven