Telefoonvrije of -arme school. Voor of tegen??

08-03-2023 11:02 474 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hi allemaal,
Ik lees veel over telefoonvrije scholen, met name middelbaar. Er is ook een petitie die je kunt tekenen om de politiek te verzoeken hiervoor landelijk beleid te maken.
Ben je hier voor of tegen? En waarom?
Zelf ben ik voor een verbod op scholen, beperkt tot: aan het begin van de dag in de kluis, aan het eind van de dag er weer uit.
Dit is geen verkapt onderzoek, maar gewoon een onderwerp waarmee ik nu veel bezig ben :)
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat docenten wel op hun telefoon mogen/moeten om hun werk te kunnen doen is natuurlijk geen argument tegen een telefoonverbod, quod licet iovi non licet bovi.

Laptops gebruiken in school is ook geen tegenargument. De laptops die ze hier in de klas gebruiken zijn beveiligd, ze hebben zelf geen beheerdersrechten en kunenn dus eigenlijk maar heel weinig daarmee. Natuurlijk zullen ze ook daarmee wel eens iets uithalen wat niet geheel bij de les hoort maar dat is veel beter beheersbaar.

Telefoons weg uit de klas/school houdt natuurlijk ook niet dat vanaf nu alle leerlingen lieve engeltjes zullen zien die elke les opletten en braaf altijd hun huiswerk maken. Ook zonder telefoons is er genoeg ruimte voor rotzooi.

Telefoons zijn echter wel een hele grote afleiding en kunnen pesten en dergelijke in de hand werken. Concentratievermogen gaat er enorm van achteruit. Dat gedoe met elkaar filmen in de pauze is echt heel vervelend.

Telefoonverbod lijkt me een prima idee, tijdens de les maar ook gewoon de gehele schooldag. Dat geeft ook duidelijkheid naar de leerlingen toe.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lorem_Ipsum schreef:
08-03-2023 12:35
Moeten kinderen heden ten dage niet júist leren de balans te vinden? Zij zullen later ook zo werken en studeren.
Dat leer je ze juist door ze te laten ervaren dat je prima kunt overleven zonder 24/7 je telefoon bij de hand te hebben. En ze te laten ervaren hoe veel beter je kunt leren zonder telefoon in de buurt.
Saelle1 schreef:
08-03-2023 13:42
De laptops die ze hier in de klas gebruiken zijn beveiligd, ze hebben zelf geen beheerdersrechten en kunenn dus eigenlijk maar heel weinig daarmee. Natuurlijk zullen ze ook daarmee wel eens iets uithalen wat niet geheel bij de les hoort maar dat is veel beter beheersbaar.
Ik vermoed zomaar dat zij met die laptops ook op internet kunnen?
Je hebt geen beheerdersrechten nodig om je af te laten leiden en filmpjes te maken.
Bij mijn jongste moeten ze de telefoon in de kluis leggen en mogen hem gebruiken in de pauzes en tussenuren. Aan het begin van de pauze is het een run op de kluisjes om zo snel mogelijk de telefoon op te halen. Ja het is rustiger in de les, maar er is er altijd wel een die de telefoon de klas in smokkelt. Dit lokt dan weer de nodige discussie uit en levert een rode kaart op.

Een wettelijk verbod nee. Je moet als school er actief mee aan de gang en het telefoongebruik en social media als onderdeel van de lessen bespreek maken daar ben ik voor. Ga samen met de leerlingen op zoek naar een werkbare oplossing ipv iets opleggen. Vergeet niet dat deze generatie niet alleen niet beter weet, maar ook ontzettend creatief en handig is om dit te ontlopen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat ze tijdens de lessen telefoons moeten inleveren prima maar in de pauze mogen ze ze van mij best houden. Mijn kinderen zijn snel overprikkeld en tijdens de pauzes hebben ze het vaak even nodig om met een koptelefoon een filmpje te kijken, een boek te luisteren ofzo. Zonder telefoon zou voor hun de schooldag een stuk zwaarder zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
lemoos2 schreef:
08-03-2023 11:50
Voor. En die dingen in het kluisje niet meer in een bak of vakkenzak in de klas.

Waarom: inmiddels bijna een dagtaak aan het bijhouden van elkaars fitties online via Snapchat e.d. Het uitlokken van confrontaties onderling tijdens leswisselingen op de gang, het geklooi in de kleedkamers bij gym, etc. De leerlingen die zich niet bezighouden met die praktijken voelen zich ook niet erg veilig. Ben er zelf ook wel klaar mee om wekelijks te moeten googelen of niet een collega op Dumpert, YouTube shorts of Tiktok figureert. Of weer een dagdeel onbetaald de zooi te moeten ruimen van wat ze midden in de nacht thuis allemaal uitspoken online.

Waarom in kluisje: geen zin meer om een kwartier van iedere les te moeten besteden met het in de gaten houden van wel/geen Bluetooth oortjes in, wie wel/geen smartwatch omheeft om zo via de tellie op afstand te kunnen doorgaan.

Pure winst als je ook nog eens een aantal schermverslaafden weer de echte wereld kunt binnenhalen. Er zijn inmiddels kinderen die menen in een meme te leven in hun eigen digitale bubbel van snap/YT/Instagram/Tiktok.
Precies dit.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lemon schreef:
08-03-2023 13:52
Ik vermoed zomaar dat zij met die laptops ook op internet kunnen?
Je hebt geen beheerdersrechten nodig om je af te laten leiden en filmpjes te maken.
Nee want als docent kun je op ieder moment alle devices inzien, uitschakelen of beheren op afstand. Je kunt van iedere leerling zien wat ze doen, wanneer ze dat doen en hoe lang ze dat doen. Wat hun zoektermen zijn enz. Als er een groepje elders gaat werken dan kun je de camerafunctie van dat groepje uitschakelen.

Ik hoef geen welles/nietes discussie van een kwartier aan te gaan ten koste van een hele klas of Jopie wel of niet ‘sicsoring females’ opzocht op YT want met één druk op de knop staat dat bewijs groot op het scherm. Ik hoef niet op mijn vrije middag nog om de tafel met de moeder,stiefmoeder, vader en stiefvader van Jopie om in twee aparte gesprekken mij te gaan verantwoorden waarom Jopie ‘altijd geviseerd’ wordt. Ik hoef niet aan te horen hoe zij wensen op te voeden in vertrouwen totdat de dames/heren in het blauw aan de voordeur staan. Ik hoef niet een half dossier aan bewijslast aan te leggen of ik nu wel of niet een door de ouders/verzorgers aangeschaft device heb aangeraakt. Ik hoef niet aan te horen waarom ouders/verzorgers denken dat het puur toeval was dat Jopie dat deed zittende naast een klasgenote die zojuist uit de kast is gekomen. Of waarom Jopie geen aandeel zou hebben in het filmen van de reactie van betreffende klasgenote wat vervolgens via Snapchat op Tiktok is terecht gekomen.

Gewoon old school. Waar je vroeger werd betrapt met het doorgeven van een briefje, is er nu een printscreen van je actie. Geen discussie mogelijk. Jammer voor Jopie, vrijdagmiddag het lesuur komen inhalen. In dat inhaaluur is er tijd en ruimte om de dialoog met Jopie aan te gaan. Korte mail naar ouders met printscreen in bijlage en genomen maatregel ter kennisgeving. Geen onnodig drama ten koste van de rest, Jopie zocht als puber de grenzen op en ging er overheen en zit nu even op de blaren. Klaar, streep eronder en maandag nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Nee heb je, ja kun je krijgen
sprankelend schreef:
08-03-2023 12:52
Dan ben je een gezegend mens.

Mijn kind werd dag in dag uit uitgescholden voor kankerhomo en was als de dood dat daar filmpjes van werden gemaakt. Dan is het (ook als ouder) opeens best wel spannend wat er in de pauzes en rondom school gebeurt.

Wat erg voor je zoon. Daar moet de school wel iets mee natuurlijk en ik snap helemaal dat je kind als de dood is voor filmpjes. Maar in zijn algemeenheid zijn dit meer incidenten dan dat er standaard spannende dingen gebeuren op een mobiel in de pauze. Om daarom maar heel het beleid van alle scholen aan te passen vind ik nogal wat.

Maar ergens ben ik wel blij dat er toen ik op de middelbare zat er nog geen social media was en de meeste kinderen nog geen mobiel hadden. Toen was zo'n buzzer ding nog hip maar ook die hadden de meesten niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
TsumTsum schreef:
08-03-2023 14:48
Wat erg voor je zoon. Daar moet de school wel iets mee natuurlijk en ik snap helemaal dat je kind als de dood is voor filmpjes. Maar in zijn algemeenheid zijn dit meer incidenten dan dat er standaard spannende dingen gebeuren op een mobiel in de pauze.

Dat zou je denken maar dat valt vrij hard tegen. Bij mijn zoon was het dit (ongeveer 10% van de mensen is niet heteroseksueel hè, dat is op een school niet anders, dus als onveiligheid door seksuele geaardheid als niet belangrijk genoeg incident wordt beschouwd is een school dus voor 10% van de leerlingen niet veilig) maar bij mijn nichtje was het de gekmakende onzekerheid die op meisjes onderling oplopen door sociale media die volop op elkaar werd geprojecteerd om zelf het hoofd boven water te houden.

Dat "school daar iets aan moet doen" ben ik met je eens. Maar als een school zegt "op deze leeftijd zijn kinderen in dusdanige grote mate nog niet in staat om een instrument als een smartphone op een verantwoordelijke manier te gebruiken dus staan wij deze binnen onze muren niet toe" dan is dat kennelijk niet ok als manier om er iets aan te doen.
lemoos2 schreef:
08-03-2023 14:08
Nee want als docent kun je op ieder moment alle devices inzien, uitschakelen of beheren op afstand. Je kunt van iedere leerling zien wat ze doen, wanneer ze dat doen en hoe lang ze dat doen. Wat hun zoektermen zijn enz. Als er een groepje elders gaat werken dan kun je de camerafunctie van dat groepje uitschakelen.
Zo leuk, er komt altijd een moment dat ze vergeten dat ik dat kan. En dus ook niet doorhebben dat ik dingen wegklik en beheer :rofl:
Alle reacties Link kopieren Quote
LuciFee2023 schreef:
08-03-2023 12:06
Ondervang je nog steeds het gefilm in kleedkamers en de gangen niet. Gewoon in de kluis bij de uitgang van de school. Alleen in de grote pauze en als je naar huis gaat.
Maar wat heeft een kluis dan voor nut? In de pauze kan idereen elkaars telefoon pakken?
Saelle1 schreef:
08-03-2023 13:42
Dat docenten wel op hun telefoon mogen/moeten om hun werk te kunnen doen is natuurlijk geen argument tegen een telefoonverbod, quod licet iovi non licet bovi.
Ik kom nergens in zonder tweetrapsverifcatie. En na x minuten schakelt alles zichzelf uit ivm veiligheid en privacy en moet ik dus opnieuw al die verificaties doen. Mogen ze van mij afschaffen :proud:
Tegen landelijk beleid.

Voor mobielvrije lessen. Maar dat kunnen scholen gewoon zelf bepalen. Mijn zoon heeft dagelijks tussenuren, waarbij hij regelmatig de school verlaat. Waarom zou hij dan niet op zijn mobiel mogen? Lesuitval of een roosterwijziging zien ze ook alleen online.
coderood schreef:
08-03-2023 15:19
Maar wat heeft een kluis dan voor nut? In de pauze kan idereen elkaars telefoon pakken?
Zolang de telefoon binnen bereik is zijn kinderen/mensen afgeleid. Ze blijven bezig met wat hun socials doen etc. Laatst een onderzoek over gelezen, maar ik weet niet waar. Thuis houden dus.
Pelle schreef:
08-03-2023 15:19
Tegen landelijk beleid.

Voor mobielvrije lessen. Maar dat kunnen scholen gewoon zelf bepalen. Mijn zoon heeft dagelijks tussenuren, waarbij hij regelmatig de school verlaat. Waarom zou hij dan niet op zijn mobiel mogen? Lesuitval of een roosterwijziging zien ze ook alleen online.
Gewoon een scherm/bord bij de entree. Net als vroeger.
Alle reacties Link kopieren Quote
Moiren schreef:
08-03-2023 15:22
Gewoon een scherm/bord bij de entree. Net als vroeger.

Ik zie al zo’n NS- achtig scherm voor me. :proud:
Alle reacties Link kopieren Quote
Moiren schreef:
08-03-2023 15:22
Gewoon een scherm/bord bij de entree. Net als vroeger.
Als ik zie hoe vaak er last minute nog een roosterwijziging is; leerlingen gaan echt niet ieder lesuur even langs het digibord bij de ingang langs.
Op de school waar ik werk, moeten telefoons aan het begin van de les in de telefoontas. Wordt streng op gecontroleerd ook. Bij toetsen/examens mogen smartwatches ook niet om. Maar ja, in de tussenuren of in de loop naar het andere lokaal zie ik hier ook alleen maar kruinen voorbij lopen.
Bloedirritant.
lemoos2 schreef:
08-03-2023 12:52
En nee, dat kunnen ze niet met hun laptop/tablet want dat zijn dingen van school waar ze ternauwernood een Word-document zelf mogen wijzigen qua beheerrechten. En dan heb ik het nog luxe want geen figuren die elkaar met ‘shanks’ lopen te bedreigen zoals op een aantal scholen elders in het land.
Op de middelbare school van mijn zoon werken ze met iPads en die is gewoon van mijn zoon zelf. Daar heeft school geen beheer over.

Daarom werkt een landelijk beleid niet. Op elke school werkt het anders en zijn de problemen anders.
Turtlerain schreef:
08-03-2023 15:25
Ik zie al zo’n NS- achtig scherm voor me. :proud:
Gewoon een groot beeldscherm ophangen. Er zullen vast scholen zijn die dat hebben.
Bij ons hing er een ouderwets schoolbord met namen en uren dat een docent uitviel en wie er evt vervanging deed. Kan echt prima weer ingevoerd worden.
Irish_Wasser_Woman schreef:
08-03-2023 15:25
Als ik zie hoe vaak er last minute nog een roosterwijziging is; leerlingen gaan echt niet ieder lesuur even langs het digibord bij de ingang langs.
Op de school waar ik werk, moeten telefoons aan het begin van de les in de telefoontas. Wordt streng op gecontroleerd ook. Bij toetsen/examens mogen smartwatches ook niet om. Maar ja, in de tussenuren of in de loop naar het andere lokaal zie ik hier ook alleen maar kruinen voorbij lopen.
Bloedirritant.
Maar dat is dan toch hun probleem?
Alle reacties Link kopieren Quote
Leerlingen leren vlug genoeg dat de roosterwijzingen op een bord in de gang staan (bij ons vroeger gewoon op een ouderwets schoolbord) en dat daar even langslopen in hun eigen voordeel is.
Kinderen zijn best zelf redzaam als je ze de kans geeft en kunnen echt wel omgaan met het gebrek aan telefoon gedurende de schooldag. Voor in de pauze kan je een boek/tijdschrift meenemen als je even je terug wil trekken. Dat hoeft natuurlijk niet perse met telefoon.
Moiren schreef:
08-03-2023 15:22
Gewoon een scherm/bord bij de entree. Net als vroeger.
Nou, in mijn tijd was het nog een krijtbord.
Tijden veranderen nu eenmaal. Nu is bijna alles digitaal.Ik zie niet in waarom ze hem in de pauzes en tussenuren niet mogen. En niet alle klassen hebben tegelijk grote pauze, dus dat valt ook al lastig te controleren.
Alle reacties Link kopieren Quote
Andersom schreef:
08-03-2023 12:24
Tegen!
Tegen een wettelijk verbod dan. In mijn ogen regelen scholen dit gewoon zelf.

Dan kan ik ook zelf mijn telefoon niet meer gebruiken, want dat zou raar zijn.

Verwarming moet ik regelen met een app, ouders zoeken contact met school met een app, etc etc. Hoe dan!
En vanuit kind en ouder wil ik daaraan toevoegen:

Ambulant begeleider plant met kind met autisme afspraken (gekoppeld aan alarmen) in in een speciale app voor mensen met autisme en helaas zijn sommige afspraken buiten schooltijd en komt kind zonder telefoon dan wellicht niet opdagen bij ortho, ambulant begeleider et cetera. Dan kun je zeggen: maak daar dan de docent verantwoordelijk voor (alsof die daarop überhaupt zit te wachten), maar dat is dus een begeleidingsdoel: zelf je afspraken regelen en nakomen, zelf verantwoordelijk zijn voor medicijninname. Je bent 16, dus straks op het Mbo, laat staan in een baan wordt ook eigen agendabeheer verwacht en daarna handelen verwacht.

En dan geen eigen ervaring, maar ik ken twee mensen (waaronder dus een puber die as we type in de brugklas zit en zijn telefoon nodig heeft voor zijn diabetes).

Telefoons (tijdelijk) wegdenken uit de maatschappij waarin wij leven is niet meer van deze tijd.
A question that sometimes drives me hazy: Am I or are the others crazy?
Moiren schreef:
08-03-2023 15:28
Maar dat is dan toch hun probleem?
Een paar duizend leerlingen die na elke lesuur langs de ingang moeten lopen?
Scholen zijn veel groter dan vroeger.
Pelle schreef:
08-03-2023 15:30
Nou, in mijn tijd was het nog een krijtbord.
Tijden veranderen nu eenmaal. Nu is bijna alles digitaal.Ik zie niet in waarom ze hem in de pauzes en tussenuren niet mogen. En niet alle klassen hebben tegelijk grote pauze, dus dat valt ook al lastig te controleren.
Omdat uit onderzoek blijkt dat zolang die telefoon binnen bereik is de concentratie net zo slecht is als r binnen bereik. Tijden veranderen, dus ook de visie op mobieltjes, concentratie etc.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven