Van groep 2 naar 3, waarom vriendjes uit elkaar halen?

10-06-2008 14:00 26 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter start na de grote vakantie in groep 3 en daar heeft ze erg veel zin in. Ze heeft al bijna vanaf dag 1 in de kleuterklas vriendschap gesloten met 2 meisjes en die drie doen op school alles samen, zeker met een ervan is ze heel erg dik bevriend.

Maar nu blijkt dus dat ze volgend jaar niet bij elkaar in de groep zullen zitten (of ze moeten nog veranderen op mijn en medemoeders verzoek) haar twee vriendinnetjes zitten wel bij elkaar. Er komen trouwens 2 groepen 3 van respectievelijk 16 en 17 kinderen. En ik snap er dus niks van, ik ga straks natuurlijk even de juf aanschieten en ik heb samen met de moeder van dikke vriendin al aan de directeur verzocht om ze bij elkaar te laten zitten, maar ik vrees dat dat niks gaat veranderen. Ook andere vriendjes zijn uit elkaar gehaald zag ik, dus het zal misschien wel beleid zijn ofzo.



Mijn dochter is wel sociaal heel sterk en ik ben er niet bang voor dat ze geen vriendjes in haar nieuwe klas zal maken, maar waarom zou zij nieuwe vriendjes moeten maken als ze al vriendjes heeft. Het is toch veel leuker om in een klas met kindertjes te komen waarmee je al bevriend bent? Zeker als er ruimte is om te schuiven. Nogmaals, ik snap het gewoon niet.



Is dit normaal beleid? Hebben jullie tips of argumenten die ik kan gebruiken om mijn dochter bij haar vriendinnetjes in de groep te laten plaatsen?
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me zo voorstellen dat het voor een school onmogelijk is om alle wensen te honoreren, want a wil bij b in de klas, b wil bij g, enz enz. Als de schoolleiding iedere keer moet schuiven, dan blijven ze bezig.



Sneu voor je dochtertje, maar ze maakt vast veel nieuwe vrienden en kan met haar andere vrienden spelen in de pauzes.
Het lijkt me voor een school heel moeilijk om rekening te moeten houden met alle vriendjes en vriendinnetjes van al die kleuters. Daarbij kan dat bij kleuters nog zo snel veranderen, een week later zijn ze de dikste vrienden met een ander kindje.



Ik zou - als je dochter er echt heel erg mee zit en je zeker weet dat het geen 3 aan elkaar klittende meiden zijn die geen ruimte geven aan andere kinderen om mee te spelen- dit gewoon aankaarten bij leerkracht/direktie.
Alle reacties Link kopieren
Verlies je niet een beetje uit het oog dat JIJ dit zo voelt en niet je dochter? Op deze leeftijd hebben ze inderdaad zo weer andere vriendjes.. socialiseren heet dat geloof ik.



Ik zou me vooral niet zo druk maken, zo geef je aan je dochter het idee dat het vreselijk is als je niet bij je vriendjes in de klas komt lijkt mij..
Mijn mening, mijn keuze.
Alle reacties Link kopieren
Pinksterbloempje, ik heb van te voren niet eens om iets gevraagd en ben er vanuitgegaan dat er gewoon een logische verdeling zou komen. Dus dat valt mij aan te rekenen.



Bambi, mijn dochter zit er niet zo mee, want ze gaan toch allemaal naar groep 3? Ze snapt het geloof ik gewoon niet zo. Ik hoop zo straks de juf nog even te kunnen spreken. Ik wil gewoon wel de achterliggende gedachte weten.



Ik ben trouwens niet boos ofzo hoor, ik begrijp het gewoon echt niet.

Bedankt voor de reacties alvast.
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter krijgt er niks of heel weinig van mee casinosammie, ik kijk wel uit :)
Alle reacties Link kopieren
Ik snap goed dat je dat jammer vindt, en mijn ervaring is dat daar ook best naar gekeken wordt. Als het inderdaad langlopende (voor zover dat kan op die leeftijd ;-)) hechte vriendschappen zijn, en niet alleen kliekjes op het plein die elkaar alleen op school zien omdat ze toevallig bij elkaar in de klas zitten. Maar het is natuurlijk wel een van de allerlaatste factoren waar ze naar kijken als ze die onderverdeling maken (als ze ernaar kijken op die school natuurlijk, bij mij vroeger was dat wel zo, en op de school waar ik werkte ook), dus soms komt het gewoon zo uit en kan het om andere redenen niet anders.



Ik zou als je hierover een gesprek begint zeker aangeven dat je wel begrijpt dat andere criteria belangrijker zijn (zoals de verdeling in leerniveaus, evt leer- of gedragsproblematiek, groepsdynamiek, j/m, etc etc) maar dat als het kàn, je een ruil fijn zou vinden. Alleen zijn ze er vast niet happig op om de boel om te gooien nu de verdeling net gemaakt is.. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Vervelend voor je dochter dat ze niet bij haar vriendinnetjes zit. Ik kan me voorstellen dat dit in eerste instantie niet leuk is, vooral niet als de andere twee wél bij elkaar zitten.



Maar misschien is het juist beter voor je dochter. Op deze manier leert ze nieuwe vriendschappen te sluiten en is het ook goed voor haar zelfvertrouwen om te leren dat ze zich ook kan redden in situaties die minder veilig voelen.



Natuurlijk is het leuk om de vertrouwdheid (is dat een woord?) en veiligheid van bekende mensen om je heen te hebben, maar veel zelfstandiger word je er niet van.



Komt wel goed denk ik :)
Alle reacties Link kopieren
Bij mijn zoontje letten ze ook op vriendschappen maar ook op wat goed is voor het kind. In heel veel gevallen worden bij hem opschool kinderen uit elkaar gehaald omdat ze echt aan elkaar "geplakt" zitten en het juist beter is voor een kind een nieuwe start te maken en nieuwe vriendschappen aan te gaan. Misschien is de invloed van de 1 wel niet zo oed voor de ander...Je schrijft dat er 2 groepen 3 zitten en het om 3 meisjes gaat. Waarschijnlijk hebben ze de minste bij elkaar gezet. Ik zou vragen op school of er een bepaalde reden voor is en als dat niet zo zou zijn vragen of het eventueel nog omgezet kan worden. Ik heb op deze reden juist een verzoek gedaan om mijn zoontje niet bij bepaalde vriendjes in de klas te zetten.
Alle reacties Link kopieren
Ik hoor heel vaak dat (te?) hechte vriendschappen uit elkaar worden gehaald, onder het motto: laat die maar eens een ander aspect van zichzelf ontdekken. Ik denk dat het uiteindelijk wel eens heel goed voor de ontwikkeling van je dochter kan zijn.
Alle reacties Link kopieren
mosterd...
Alle reacties Link kopieren
MissMara schreef op 10 juni 2008 @ 15:23:

Ik hoor heel vaak dat (te?) hechte vriendschappen uit elkaar worden gehaald, onder het motto: laat die maar eens een ander aspect van zichzelf ontdekken. Ik denk dat het uiteindelijk wel eens heel goed voor de ontwikkeling van je dochter kan zijn.


Ben ik nou de enige die dit echt een onzinargument vind? Onder het mom van 'het belang van het kind' wordt er over kinderen besloten. Kinderen moeten ontzettend veel en liefst allemaal op het moment dat een volwassene (ouder, leerkracht, opa, oma, buurvrouw, oppas) dat nodig vindt. Waarom is het niet in het belang van het kind dat ze bij haar (beste) vriendinnetje in de klas komt? Ik heb mijn ernstige twijfels bij dit soort 'beleid'. Bij ons op school wordt de klasindeling altijd met veel geheimzinnigheid omkleed. Met uitdrukkelijk de mededeling erbij dat er veel en diep over nagedacht is en bladiebladiebla. Uitleg wordt niet gegeven. Met als gevolg dat bij ons komend jaar een vriendengroepje van 5 jongens gesplitst wordt. 4 jongens gaan naar de ene klas, 1 jongen naar de andere klas. Mijn grootste bezwaar is dat de school nooit bereid is om uit te leggen waarom ze een bepaalde beslissing genomen hebben.

Maar ik krijg dan ook steeds minder vertrouwen in onderwijspersoneel, dus mijn mening is behoorlijk negatief gekleurd.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
Ik snap helemaal jouw gevoel, onze zoon overkwam precies hetzelfde en wij hebben hier wel een punt van gemaakt. Onze zoon gaat naar een school die 10 km van onze woonpaats afligt, hij kent het hier wel op zijn duimpje omdat hij ook al gebruik maakte van het naastliggende kinderdagverblijf. Vanaf groep 1 had een stuk of wat vriendjes waar hij zich heel fijn bij voelde en ook in groep 2 trok hij altijd naar die kinderen. Groep 2 was toen al gesplitst omdat het anders een groep van 38 kinderen zou zijn. Bij de overgang naar 3 gingen bleven vrijwel alle kinderen bij elkaar in de nieuwe groep, er bleven er enkele zitten en wat verhuizingen, maar uitgerekend onze zoon moest naar de andere groep waar kinderen in zaten waar hij geen tot nauwelijks contact mee had. Sterker nog, in die groep zaten een aantal kinderen door wie hij in groep 1 veel geplaagd werd. Bij navraag bleek dat de juffen er geen idee van hadden dat hij graag met bepaalde kinderen uit zijn groep speelde, ze vonden hem een erg makkelijk kind en dat konden ze wel gebruiken in de nieuwe groep 3 waar een aantal lastige kinderen zaten, dit is een letterlijke uitspraak van de juf! Wij waren niet van plan ons een kind als een soort sluitpost voor de klas te laten gebruiken en hebben dit aangegeven en beargumenteerd bij de directeur. Deze gaf ons ook gelijk en toen is er geruild met een ander kind die juist graag in de andere groep wilde.
Alle reacties Link kopieren
Overigens gaat deze hele groep 3 nu weer in zijn geheel door naar groep 4 en alle kinderen vinden het geweldig. Ook in de andere groep 3 overigens, de kinderen zitten zelf helemaal niet te wachten op al die wisselingen.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat er door de school vooral gekeken wordt naar de beste groepssamenstelling, en dat daardoor vrienden uit elkaar worden gehaald is jammer, maar niet onoverkomelijk.

Zeker een sociaal sterk kind maakt snel weer nieuwe vriendjes, en het is dan extra leuk om je oude vriendjes weer te zien tijdens het buitenspelen en andere gezamenlijke activiteiten.

Als de vriendschap hecht genoeg is blijft deze zonder veel moeite bestaan. Dit zie je soms zelfs tussen kinderen die al naar groep 3 zijn en kinderen die nog bij de kleuters blijven.



@solomio: ik begrijp dat het voor ouders en kinderen onprettig is om niet mee te kunnen beslissen met de klassenindeling. Ik denk echter dat het leerkrachtenteam daar wel een goede reden voor heeft. Het is echt onmogelijk alle ouders te plezieren. Er is mij wel eens gevraag door een ouder om twee kinderen uit elkaar te houden, 5 minuten later kwam de andere ouder vragen of we ze bij elkaar konden houden. Welke ouder geef je dan zijn zin?
Alle reacties Link kopieren
Solomio schreef op 10 juni 2008 @ 15:43:

[...]



Ben ik nou de enige die dit echt een onzinargument vind? Onder het mom van 'het belang van het kind' wordt er over kinderen besloten. Kinderen moeten ontzettend veel en liefst allemaal op het moment dat een volwassene (ouder, leerkracht, opa, oma, buurvrouw, oppas) dat nodig vindt. Waarom is het niet in het belang van het kind dat ze bij haar (beste) vriendinnetje in de klas komt? Ik heb mijn ernstige twijfels bij dit soort 'beleid'. Bij ons op school wordt de klasindeling altijd met veel geheimzinnigheid omkleed. Met uitdrukkelijk de mededeling erbij dat er veel en diep over nagedacht is en bladiebladiebla. Uitleg wordt niet gegeven. Met als gevolg dat bij ons komend jaar een vriendengroepje van 5 jongens gesplitst wordt. 4 jongens gaan naar de ene klas, 1 jongen naar de andere klas. Mijn grootste bezwaar is dat de school nooit bereid is om uit te leggen waarom ze een bepaalde beslissing genomen hebben.

Maar ik krijg dan ook steeds minder vertrouwen in onderwijspersoneel, dus mijn mening is behoorlijk negatief gekleurd.




Ik ben het juist eens met MissMara, dat heb ik al in mijn bericht geschreven. Ik vind het zeker geen onzinargument!! Ik zag het zelfs op mijn HBO opleiding gebeuren vorig jaar!! Twee meiden van 17 die per se bij elkaar in de klas moesten. Sjonge jonge, als je ze hoorde zou je denken dat ze het niet zouden overleven zonder elkaar. Ik mag hopen dat mijn kinderen het tegen die tijd wel alleen aankunnen!



Hoe eerder je dat leert hoe beter volgens mij. Juist als ze jonge zijn sluiten ze makkelijk nieuwe vriendschappen. Natuurlijk is het gezellig bij je vriendinnetjes, maar bij andere kinderen is het OOK gezellig. Als je kinderen heel de tijd alleen maar in vertrouwde, veilige situaties stopt doet dat niks voor hun zelfvertrouwen. Juist door ze in een andere situatie te stoppen laat je ze ontdekken dat ze het ook alleen kunnen.
Alle reacties Link kopieren
Hoe oud zijn die meisjes, 6, 7 jaar....en dan al dikke vriendinnen....? Volgens mij ben je op die leeftijd of leuk of stom. Kinderen wisselen zo snel van vriendjes. Ook in haar klas maakt ze wel weer nieuwe vriendinnen en wie weet klikt dat wel veel beter. Bovendien kan ze na schooltijd toch altijd nog met haar vriendinnetjes spelen?



En ik zou als juf al helemaal geen zin in al die ouders hebben die vinden dat de klasse-indeling anders moet. Straks moet de tafeltjes indeling ook nog besproken worden......
Alle reacties Link kopieren
Boarn schreef op 10 juni 2008 @ 17:38:

Hoe oud zijn die meisjes, 6, 7 jaar....en dan al dikke vriendinnen....? Volgens mij ben je op die leeftijd of leuk of stom. Kinderen wisselen zo snel van vriendjes.




Wat een onzin! Kleine kinderen kunnen al heel goed zelf vrienden uitzoeken en hechte vriendschappen onderhouden. Natuurlijk kan het ook leuk zijn om met andere kinderen te spelen, maar dat doet niks af aan die vriendschap.



Het argument wat ik hierboven veel lees dat het goed is voor vrienden om uit elkaar gehaald worden vind ik ook wat kort door de bocht. Van nare ervaringen in de jeugd kan een mens ook heel sterk en zelfstandig worden, dat wens je je kind toch ook niet toe? Er zijn zeker klitterige clubjes waarvan alle leden profijt hebben als ze eens om zich heen keken, maar dat is zo afhankelijk van het kind! Sommige kinderen krijgen juist meer zelfvertrouwen van één goede vriend, en om te zeggen dat het goed is om 'gescheiden' te worden van die vriend vind ik vreemd. In sommige gevallen, misschien. Maar zeker niet in het algemeen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb morgen even een gesprekje met de juf. Bij ons op school doen ze gelukkig niet moeilijk over dingen verklaren, want dat zou mij ook steken Solomio, als men er zo goed over nagedacht heeft, moeten ze het kunnen verdedigen ook.



Voor nu zal ik morgen maar even afwachten.

Bedankt voor alle reacties, ik zal morgen nog wel even laten weten wat de juf erover zegt.



Ze zijn trouwens al bijna twee jaar vriendinnen, verder wisselen veel vriendjes en vriendinnetjes, maar geloof me maar gewoon als ik zeg dat het echte vriendinnetjes zijn, Boarn. Het zit me gewoon een beetje dwars dat mijn dochter naar de andere klas moet en daar wil ik gewoon wel een verklaring voor. Als je trouwens wil dat ouders zich niet met hun kind bemoeien, moet je vooral ook geen juf worden. Buiten dat stond in de indelingsbrief dat ze alle vragen hieromtrend graag willen beantwoorden.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf juf en vind het juist heel belangrijk dat er rekening gehouden wordt met vriendschappen. Kinderen kunnen al heel jong een bepaalde band hebben met elkaar of zich zeker voelen als die ander in de buurt is. Dat komt het hele leerproces alleen maar ten goede. En een school kan niet met iedereen rekening houden, maar daar wel heel erg zijn best voor doen. Als ik nu naar de aantallen kijk in de klasjes van TO dan maakt het ook niet zoveel uit als er nog eentje wordt overgeplaatst lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
mickey82 schreef op 10 juni 2008 @ 15:57:



@solomio: ik begrijp dat het voor ouders en kinderen onprettig is om niet mee te kunnen beslissen met de klassenindeling. Ik denk echter dat het leerkrachtenteam daar wel een goede reden voor heeft. Het is echt onmogelijk alle ouders te plezieren. Er is mij wel eens gevraag door een ouder om twee kinderen uit elkaar te houden, 5 minuten later kwam de andere ouder vragen of we ze bij elkaar konden houden. Welke ouder geef je dan zijn zin?


Ik begrijp heel goed dat nooit iedereen tevreden is. Mijn probleem is vooral dat er bij ons op school niet over gecommuniceerd kan worden.



Van een aantal reacties hier gaan mijn haren echt overeind staan. Dat volwassenen bepalen dat een kind maar moet leren dat het ook leuk kan zijn met andere kinderen. Halloooooooooo, het zijn geen dingen, het zijn mensen. Weliswaar jonge mensen, die nog veel moeten leren, maar ze zijn niet achterlijk. Voor sommige kinderen is een vertrouwd vriend(innet)je in de buurt veel belangrijker dan voor een ander kind. Niet ieder kind is hetzelfde. Mijn eerste actie zou zijn om met het kind te praten. Erachter zien te komen wat zij ervan vindt. Ik vind dat er hier erg veel mensen beslissingen over de hoofden van kinderen nemen, terwijl ik het erg belangrijk vind dat een kind zelf zijn/haar mening kan geven. Niet dat er altijd gebeurt wat het kind wil, verre van dat. Maar als je weet wat het kind wil en je weet waarom het niet kan, dan kun je dat uitleggen aan het kind. Zo'n kind voelt zich gehoord en dat is volgens mij veel belangrijker voor het zelfvertrouwen dan of ze nou dit jaar of volgend jaar leert dat ze ook andere vriendjes kan maken.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
Hier op school halen ze tweelingen trouwen sook uit elkaar. Dit juist om het als 2 individuen op te laten groeien. Tweelingen hangen erg aan elkaar en staan niet erg open voor nieuwe vriendschappen. Dit kan natuurlijk ook het geval zijn voor dikke vrienden en vriendinnen. De ogen zijn dan erg op elkaar gericht en ze zullen er gnaar elkaar trekken in een neiuwe klas.
Alle reacties Link kopieren
Bij tweelingen kan ik me er nog wel iets bij voorstellen, alhoewel ik tweelingen die allebei heel graag bij elkaar willen blijven zeker samen zou laten, maar die zien elkaar al bij elk ander onderdeel van hun leven, en moeten altijd alles al delen. Maar dat bij dikke vrienden de aandacht vooral naar elkaar uitgaat, waarom is dat een probleem? Waarom is dat slecht voor de ontwikkeling? Die loyaliteit en trouw is toch ook te prijzen? Sommige kindervriendschappen houden langer stand dan menig huwelijk, en dan moeten de volwassenen bepalen dat het wat matiger moet?
Alle reacties Link kopieren
Vandaag heb ik dus even met de juf gesproken en ze blijken nu meestal met zijn vieren te spelen, en ze moesten wel verdeeld worden dus hebben ze het zo gedaan. Bovendien zei de juf dat mijn dochter als ze met zijn drieen waren regelmatig het onderspit delfde en daarom voor deze verdeling koos. Ik ben wel tevreden over deze uitleg, al vind ik het nog wel een beetje jammer. Ik heb wel de hoop dat de vriendschap zal blijven bestaan. Ze zijn namelijk best hecht en ze komen ook waarschijnlijk weer bij elkaar uiteindelijk omdat ze zulke kleine groepjes niet kunnen handhaven tot groep 8.



Iedereen bedankt voor de reacties.
Bij ons op school kijken ze eerst naar welke leerling bij welke leerkracht past. Vervolgens naar de groepssamenstelling (verhouding jongen-meisje, hoeveel kinderen die extra aandacht vragen, etc) en dan naar vriendschappen tussen kinderen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven