Vegetarier en zwangerschap...

27-04-2008 14:32 35 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi forummers,



Mijn vriend en ik hebben het er over gehad om ergens de komende maand(en) te stoppen met de nuvaring. Ik heb inmiddels zwangerschapsmultivitaminen in huis gehaald (m.n. met het oog op foliumzuur) - om daar al aan te beginnen. Daaraan hopelijk dus geen gebrek. Maar ik ben sinds 15 jaar vegetarier. Voor mij betekent dat geen vlees, geen vis, geen vogels. Wel eet/drink ik producten van dieren, dus wel eieren, melk, yoghurt, kaas (ik weet dat kaas strikt genomen niet vega is, maar goed, zo is het bij mij gegroeid, en ik moet toch ergens een grens trekken :-p )



Ik voel me daar prima bij, maar ik wil natuurlijk doen wat het beste is voor de ontwikkeling van een baby. Ik had niet gedacht dat ik ooit nog vlees of vis zou eten, maar ik vraag mij af of ik niet moet proberen de knop weer om te draaien voor een zwangershap. Ik vroeg mij daarom af of er vegetariers zijn die vlak voor/tijdens de zwangerschap toch vlees en/of vis zijn gaan eten of besloten hebben dat niet te doen. En waarom wel/niet? Biedt de vegetarische keuken voldoende voor 2?



Groetjes,

Minoessie
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er tijdens mijn zwangerschap voor gekozen om weer vlees en vis te gaan eten. Ik denk dat als je er echt heel goed op let, de vegetarische keuken voldoende voedingsstoffen kan bieden, maar ik heb toch voor het gemak gekozen.



Momenteel geef ik nog borstvoeding en ben nog niet terug op mijn vegetarische dieet. Ik twijfel zelfs of ik niet 'gewoon' minder vlees (3 x per week oid) zal gaan eten ipv volledig vegetarisch. Dit vanuit het praktisch oogpunt dat mijn vriend en zoontje niet vegetarisch zijn en ik het dan teveel gedoe vindt om voor ieder apart te koken.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Lijkt mij geen enkel probleem, zeker omdat je geen veganist bent en dus wel dierlijke producten als melk, eieren, of kaas gebruikt.

Dit vond ik op http://www.zwangerstraks.nl/vegetarischzwangerworden.php:



Vegetarisch zwanger worden



Als je vegetarisch eet, kun je dat rustig blijven doen, mits je erop let dat je voldoende hoogwaardige eiwitten én vitamine B12 binnenkrijgt. Wanneer je vlees vervangt door ruime hoeveelheden kaas, ei of andere zuivelproducten, hoef je je over daarover geen zorgen te maken. Maar neem je alleen plantaardige eiwitbronnen, dan moet je erbij nadenken.



Om aan hoogwaardige eiwitten te komen, moet je peulvruchten – sojaproducten, erwten, bonen – eten in combinatie met een royale portie volkoren granen, zoals (rogge)brood, rijst of pasta. Zuivelproducten voldoen ook. Alleen door de combinatie kom je aan de juiste aminozuren: de bouwstenen van eiwitten.



Gebruik je weinig dierlijke voeding, let dan op of je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Twijfel je of je een tekort hebt, vraag dan de huisarts voorafgaand aan de zwangerschap om een vitamine B12-bepaling te laten verrichten of neem voedingssuplementen.



Let als vegetariër ook op voldoende kalk (calcium). Dat zit in zuivel, in stevige groene groenten zoals broccoli, prei, raapstelen, peterselie, (boeren)kool, waterkers, maar ook in sesamzaad, tofu, peulvruchten, noten, volle granen en zeewier. Deze kalkbronnen zijn tevens goede ijzerleveranciers – óók belangrijk voor vegetariërs.
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren
ik ben nu zwanger en vegetarisch, op zich is er veel te vinden als je googled

voldoende melkprodukten worden aanbevolen

3/4 tot een liter melk of karnemelk per dag is belangrijk.

zelf eet ik wel vis. en ik denk dat daar toch heel gezonde vetten in zitten die je nodig hebt. maar strikt genomen is het niet verplicht.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ben ook vegetarier en 23 weken zwanger, maar eet sinds aantal jaren af en toe vis. Volgens mijn verloskundige is ook een helemaal vegetarisch dieet geen probleem als je zwanger bent. Hou je B12 wel een beetje in de gaten. Er zijn ook vruchtensappen (bv coolbest) waar B12 aan toegevoegd is.
Alle reacties Link kopieren
Als je twijfelt, dan kun je altijd bij je verloskundige aangeven dat je vegetarier bent en of ze je wat regelmatiger willen prikken op ijzertekort. Maar de bovenstaande adviezen zijn echt wel prima hoor en zo te horen varen alle dames er wel bij. Overigens in abrikozen zit bijv. ook veel ijzer, net als in noten.
In Darfur eten ze ook weinig vlees.
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 27 april 2008 @ 16:56:

In Darfur eten ze ook weinig vlees.
:rofl:
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 27 april 2008 @ 16:56:

In Darfur eten ze ook weinig vlees.
Zullen ze er daar wel aan denken om op tijd aan de foliumzuur te gaan?
Alle reacties Link kopieren
Ik at ook vegetarisch, maar ben toen ik zwanger was weer wat vlees gaan eten. Zwangere vrouwen lopen gauw een ijzertekort op, en dat is makkelijker te voorkomen met vlees. Ik eet nu nog steeds vlees, maar wel minder dan gemiddeld (lang niet elke dag) en biologisch.
Marieke1981 schreef op 27 april 2008 @ 17:54:

[...]





Zullen ze er daar wel aan denken om op tijd aan de foliumzuur te gaan?
Nee, maar ze doen daar wel allemaal een geslachtsbepalende echo; is zo handig voor het babykamertje.
Alle reacties Link kopieren
Geen probleem om vegetarisch te blijven eten. Ook ik eet wel melkproducten en kaas en heb tijdens mijn twee zwangerschappen ook vegetarisch gegeten. Ik had wel een wat laag ijzergehalte, roosvicee ferro of floradix kun je dan erbij gebruiken (dit wordt gemeten bij de verloskundige). En verder lette ik goed op dat ik van alle belangrijke bouwstoffen genoeg binnenkreeg. Eet je wel vleesvervangers? Daar zit eigenlijk ook altijd extra ijzer en vitamine B12 in.
Alle reacties Link kopieren
ben zelf niet zwanger maar ken wel iemand die vegatarisch zwanger is geweest. Zij heeft tijdens de zwangerschap naast de normale voeding visoliecapsule ingenomen.
Alle reacties Link kopieren
In het derde trimester van je zwangerschap heb je inderdaad DHA nodig voor de opbouw van de hersenen van de baby. Dat kan door een capsule visolie, maar er is ook een plantaardig supplement verkrijgbaar.



Overigens zou ik, als je twijfelt, je toch wel aanraden om gewoon een paar keer per week vlees / vis te gaan eten. Zeker vlees is de beste bron van ijzer voor mensen, en hoogwaardige eiwitten. Het is mogelijk om het vegetarisch te doen, zoals hier al wordt geïllustreerd, maar als je toch twijfelt zou ik voor de makkelijke weg gaan.
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Hier nog iemand die voor de tweede keer zwanger en vegetarier is. Ik heb vanaf het begin van mijn beide zwangerschappen altijd een visoliesupplement genomen. Mijn ijzergehalte is gelukkig altijd hoog geweest want daar maakte ik me wel zorgen over. Ik eet veel vleesvervangers (Tival etc.). Hieraan is veel ijzer toegevoegd waardoor je volgens mij nog bijna meer binnenkrijgt dan wanneer je wel vlees zal eten.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben niet vegetariër, maar wel zwanger en eet weinig vlees. Ik denk dat wij en keer per week wat kip eten en dat dat het is (behalve als ik uit eten ga, dan eet ik wel eens ander vlees). Daarnaast eten wij zo'n 3 keer per week vleesvervanger als quorn, tivall of valess. Bij beide zwangerschappen (dit is de tweede) was mijn ijzergehalte zeer goed.

Wel slik ik multivitaminen (moet eigenlijk 2 per dag, maar ik vind 1 genoeg, aangezien ik ook gewoon groenten en fruit eet) en visoliecapsules. Maar, zoals gezegd, ik heb nergens problemen mee. Ook mijn vorige zwangerschap ging perfect.

Volgens mij is het dus helemaal niet nodig om vlees te gaan eten.

En zoals Das ook zegt, aan die vleesvervangers is meestal ook ijzer en vitamine B12 toegevoegd. Even makkelijk en even goed (of beter?) als vlees dus.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ik eet ook vegetarisch en heb daar met beiden zwangerschappen geen problemen van ondervonden.Mijn ijzergehalte is altijd ok geweest.

Wel slikte ik multivitaminen speciaal voor zwangeren en de laatste 3 maanden visoliecapsules.

Heb de eerste maanden roosvicee ferro proberen te drinken, maar werd er zo misselijk van dat ik daar weer snel mee ben gestopt.
Alle reacties Link kopieren
Hai! ik ben ook een zwangere vegetarier en mijn verloskundige zei dat dat totaal geen probleem is zolang ik voldoende vleesvervangers eet (en dat doe ik).

Ik ga wel beginnen aan extra multivitaminen (voor zwangere vrouwen) voor de zekerheid. Maar in principe is het echt geen probleem hoor, ik voel me er geweldig bij!

Maak je vooral niet te druk en geniet van je zwangerschap!
Alle reacties Link kopieren
Ben ook zwanger en vegetarier (althans eet heel af en toe vis, dus mag mezelf eigenlijk geen vegetarier noemen). Als je voldoende gevarieerd eet moet het geen problemen geven.. wel wat multivitamines slikken (sowieso voor de vit B) is verstandig.
Alle reacties Link kopieren
Hier een vegetarier die wél vis is gaan eten tijdens de zwangerschap, omdat toch wel is aangetoond dat voor de ontwikkeling van de hersentjes het beter is om 2 keer per week of zo vette vis te eten. Na de zwangerschap was ik weer gestopt.



Maar ... Kruimel blijkt koemelk allergie te hebben, en ik werd op een dieet zonder ei, melk en soya gezet ivm de borstvoeding, dus nu eet ik ook weer een paar keer per week vlees of vis op advies van de dietiste. Ik vind de borstvoeding wel zo belangrijk dat mijn principes dan maar even moeten wijken. Dat komt na de borstvoedingsperiode wel weer.



Nu is het wel zo dat ik niet gestopt ben met vlees en vis eten omdat ik het niet lekker vind of zo, dus dat scheelt misschien wel.



Ik let op de viswijzer, zodat ik niet die soorten vis eet waarbij problemen met de vangst zijn en eet als ik vlees eet zo veel mogelijk biologisch scharrelvlees. Doe ik toch nog iets.
Alle reacties Link kopieren
debje26 schreef op 29 april 2008 @ 11:49:

en de laatste 3 maanden visoliecapsules.

Waarom de laatste 3 maanden debje? Ik dacht dat juist in de eerste periode, tijdens de aanleg van de hersentjes, de zetzuren uit vis erg goed zijn? Zoals gezegd heb ik de hele periode met mate vis gegeten, maar ik moet wel weer even in mijn geheugen graven hoe het ook al weer zat (heb me er destijds wel op ingelezen, maar mijn geheugen is een drama.....)
Alle reacties Link kopieren
Je groeiende kindje zal er zeer zeker niet onder lijden. Dat zijn net parasietjes.

En ik geloof ook niet dat je jezelf iets tekort doet.

Als je voldoende en gevarieerd eet zou ik mij geen zorgen maken.
Alle reacties Link kopieren
o top al die reacties! Ik zit in het buitenland (vandaar dit tijdstip, dat is dus geen late koninginnedag geworden) en er zijn hier veel producten zoals ik gewend ben verkrijgbaar. Ik denk dat ik zolang ik niet aan het vlees/vis hoef, het waarschijnlijk prettiger vind om niet te doen. Maar ik zal inderdaad goed opletten en de arts hier, als we een keer zover zijn, ook vragen om te checken dat ik geen tekorten heb. Dat van vette vis heb ik ook aan gedacht... maar wat ik mij kan herinneren was ik nooit zo dol op vis... Vleesvervangers ben ik nooit zo dol op, ze proberen vaak de structuur na te maken en dat doet mij denken aan vlees, maar misschien een makkelijkere stap te maken dan weer aan vlees/vis gaan.



Mijn vriend houdt echter wel van een stukje vlees en mijn kinderen wil ik ook geen vlees en vis onthouden, dus misschien ga ik nog wel eens overstag... (wel zo makkelijk inderdaad)...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven