Voor alle werkende ouders: wat doe je als je kind ziek is?

15-06-2008 19:16 21 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Zie de openingspost. Ik ben erg benieuwd hoe jullie dit oplossen.



Ik zelf ben een alleenstaande moeder van een zoontje. Als ik werk, gaat hij naar het kinderdagverblijf. Alles gaat naar tevredenheid.

De laatse maanden ben ik twee keer gebeld met het verzoek mijn zoon van de creche op te halen wegens een temp. van boven de 38 en de andere keer voor diarree. Hij was wat hangerig, maar niet ziek. Van de diarree had hij helemaal geen last. Maar dit zijn nu eenmaal de regels van het kinderdagverblijf.



Natuurlijk blijf ik thuis als mijn kind doodziek is, maar voor de kleine dingetjes (zoals hierboven kan ik gewoon niet steeds weggaan van mijn werk). Ik heb geen sociaal vangnet. Iedereen in mijn omgeving werkt en/of studeert. Ik ken echt niemand die 7 dagen per week thuis zit. Ik zit nu te denken aan een gastouder voor dit soort noodgevallen. Hebben jullie misschien nog tips?



Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Dat is lastig idd, maar je kunt moeilijk een gastouder nemen alleen voor dit soort noodgevallen. Dan zou die altijd stand-by moeten staan als je zoontje ziek is. Ik ken geen gastouder die dat doet iig. Misschien is overstappen op een oppas aan huis of gastouder wel een idee. Een gastouder of oppas bij je thuis is helemaal ideaal en dan hoef je ook niet naar huis te komen als je zoontje ziek is.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook een alleenstaande ouder en heb dit dus al regelmatig meegemaakt.

In NL heb je dan recht op zorgverlof. Als je fulltime werkt zijn dat 10 werkdagen per jaar, en dat wordt verminderd naar gelang welk percentage je werkt. Ik werk zelf 4 dagen per week, dus heb recht op 8 werkdagen per jaar.

Als je kind dus ziek is bel je met je werk/personeelszaken en vertel je dat je kind ziek is en zorgverlof op wil nemen.

Als je kind weer hersteld is, en je dus weer gaat werken moet je achteraf dit verzoek weer schriftelijk bevestigen. Dus bijvoorbeeld op 2 en 3 januari neem ik zorgverlof op en dan je handtekening.

Over die dagen dat je zorgverlof hebt, krijg je 70% van je loon betaald. Bij sommige werkgevers is dat wel gewoon 100%, dat hangt van je CAO af.

Maar om een lang verhaal kort te maken. Dit is dus wettelijk zo geregeld en je werkgever is verplicht hier aan tegemoet te komen.



Mijn zoontje is nu bijna 4 en ik heb tot nu toe eigenlijk nog nooit de volle 8 dagen hoeven gebruiken waar ik recht op zou hebben.



Ik denk zelf niet dat een gastouder een oplossing is, want als je kind ziek is, hoort die gewoon bij jou en niet bij iemand bij wie die verder eigenlijk nooit komt toch?

En dat hoeft dus ook niet.



Veel werkgevers weten niet eens van deze regeling. Mijn werkgever moest het ook bij het ministerie navragen wat de regels precies waren. Ik was daar wel van op de hoogte omdat een vriendin van mijn hoofd P&O bij een ander bedrijf is.



Dus de eerste keer dat ik ervan gebruik moest maken, was het wel even lastig.Ik was namelijk de eerste persoon die ervan gebruik wilde maken en uberhaupt van die regeling op de hoogte was. Mijn collega's lostte het altijd op met vrije dagen of dat hun partner thuis bleef. Maar als alleenstaande moeder heb je die luxe gewoon niet. Je hebt je vrije dagen hard nodig.

Dus het beste kun je het op voorhand wel bespreken met P&O op je werk, dat die regeling er is, en dat je indien nodig hiervan gebruik wil maken. Dat geeft hun dan weer de tijd om dat na te kijken. Want daar staat je hoofd natuurlijk niet naar met een ziek kind thuis. En dat creeërt voor je werkgever en voor jou op voorhand al duidelijkheid.
Alle reacties Link kopieren
Bij mij op het kdv wordt je als ouder pas gebeld als je kind zich echt ziek gedraagt, dus niet meer speelt, of als het besmettelijk is voor de andere kinderen. Ik ben in een jaar tijd 1 keer gebeld, en dat was omdat hij waterpokken had gekregen. Ik hoefde hem zelfs niet meteen op te halen toen, ze belden meer zodat ik alvast opvang voor de dagen erna kon regelen.



Ik vind het erg moeilijk om zorgverlof op te nemen, sta voor de klas.

Mijn man heeft tot nu toe de keren dat het nodig was zorgverlof op kunnen nemen. Maar die is ook vaak in het buitenland, en dan kan het dus gewoon niet. Ik weet eigenlijk nog niet precies wat ik dan zou doen, de situatie is nog niet voorgekomen tot nu.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook alleenstaand en weet van de zorgverlof maar bij mij op werk is het zelfs zo erg dat mijn leidinggevende (uiteraard zonder kinderen) soort van boos wordt omdat ik 'weer' moet verzuimen (ik probeer dus wel altijd de meeste uren in te halen) maar dan nog word ik erop aangesproken. Ik heb ook geen sociaal vangnet op dat moment, want broertje, ouders en vrienden werken ook de hele week en van mijn ex hoef ik al helemaal niets te verwachten. Ik troost me maar met de gedachte dat het echt niet anders kan en dat ik er alles aan doe om uren te compenseren en voor de rest...jammer dan! Mijn kind is het meest belangrijk!!
Eén van ons neemt vrij. Jammer voor de baas. Meestal Moppeman, omdat bij zijn bedrijf erg gemakkelijk wordt omgegaan met creatief boekhouden, en relatief veel begrip is voor zorgverlof. Hij haalt de uren meestal gewoon in.
Alle reacties Link kopieren
mijn kdv kijkt ook naar hoe het kind zich voelt. De een is vreselijk beroerd met 38 graden koorts, de ander loopt vrolijk rond. Ik ben nog nooit gebeld door de creche. Zoon is nu anderhalf. Hij is ook wel een sterk mannetje hoor.



Verder kan ik makkelijker vrij nemen dan mijn man. Ik werk bij een gemeente en daar is altijd veel begrip voor dit soort dingen.
Alle reacties Link kopieren
toen ik nog werkte ging ik meestal gewoon naar huis om de kinderen te halen (vooral toen ze net gingen gebeurde dat veel) en met man had ik afgesproken om de dag. (geld alleen voor mijn werkdagen)

als dat niet uit kwam bleef ik als nog thuis.

hoe ik het zou doen als ik alleen was? geen idee ik denk toch maar gewoon zorgverlof nemen en mochten die op zijn vakantiedagen opnemen.
Alle reacties Link kopieren
Lekker naar huis gaan en mijn kind halen en de uren eventueel compenseren. Desnoods vrijnemen maar meestal hoeft dat niet eens. Maar ik heb ook geen echte baan volgens velen (ik promoveer full-time), ondanks dat het dat wel is.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties.



Het is inderdaad te gek voor woorden dat ik me in allerlei bochten moet wringen. Ik moet er gewoon zelf voor mijn kind kunnen zijn.

Het is echt mijn aard. Ik wil er altijd maar zijn en ik ben erg serieus op werkgebied. Ik denk dat ik er zelf wat soepeler mee om moet gaan. Dus inderdaad zorgverlof opnemen en evt uren compenseren. Jammer dat er niet altijd begrip is voor zorgverlof.



Mijn zoontje gaat over 4 maanden naar een ander kinderdagverblijf omdat we gaan verhuizing. Misschien zijn ze daar wat soepeler. Op zijn huidige creche zijn ze erg streng met regeltjes. Temperatuur boven de 38 = Ophalen (ook al maakt het kind geen zieke indruk). Meer dat een X keer diarree = Ophalen (want dan is het een infectie).
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar! Als ons zoontje ziek is, dan nemen mijn man en ik vaak ieder een halve dag vrij. Wij hebben ook geen oppas voor dit soort dingen. Als ik tijdens het werk word gebeld met iets waarbij ik hem echt op moet halen, neem ik calamiteitenverlof op. Dit is ook gemaximeerd maar wel 100% doorbetaald. Moet ik de dag erna ook thuisblijven, dan neem ik zorgverlof of een vakantiedag op.



Ik werkte in de zorg, waarbij dit wat makkelijker gaat aangezien er veel vrouwen (met kinderen) werken. Ik ga vanaf volgende week in een commerciele omgeving (mannenwereld) werken, dus ik denk dat dat hier wel wat stroever zal gaan. Als mijn zoontje in het weekend ziek wordt, word ik soms al wat zenuwachtig hoe hij er maandag aan toe zal zijn als hij naar de creche gaat. Ik ben dan vaak al druk met dingen regelen voor het geval dat..



Waarom word ik (wij) zenuwachtig...? Omdat we (kinderloze) collega´s hebben die dit weer een leuke reden vinden om te zeiken. Omdat we werkgevers en een maatschappij hebben die het toejuichen dat vrouwen werken, maar er toch ook geen last van willen hebben.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het zielig om een ziek kindje van kdv naar gastouder te slepen. Denk dat zieke kindjes, zelfs als hebben ze maar 38 graden koorts, het liefste bij een van beide ouders is. Ben zelf ook lang alleenstaand geweest en nam en neem gewoon altijd zorgverlof op als mijn dochter ziek is. Heb dit bij werkgever ook goed aangegeven en er is alle begrip voor. Gelukkig ook precedentenwerking van andere alleenstaande moeders binnen de organisatie, dus wie weet scheelt dat.
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
Alle reacties Link kopieren
Bij ons kun je in dat geval calamiteitenverlof opnemen. Ik heb er zelf nog geen gebruik van gemaakt, neem normaal verlof (dus een vakantiedag) op, maar de mogelijkheid bestaat wel. Als dochter ziek is nemen vriend en ik beide 1 dag verlof op (ze gaat 2 dagen naar de ko), en overleggen wel wie wanneer.

Ik zou inderdaad eens nakijken in hoeverre je recht hebt op calamiteiten- en/of zorgverlof. Als je kind ziek is is het inderdaad het liefst bij 1 van de ouders.
Alle reacties Link kopieren
Bij ons zoontje op het kdv letten ze vooral op hoe het kind reageert op bijv de verhoging. Ik ben 1 keer gebeld, omdat ons altijd vrolijke, goedlachse mannetje alleen maar huilde en hele kleine oogjes kreeg. Hij was echt ziek.



Ik kon toen verlof nemen (het was niet ideaal, maar er was en is begrip voor) en mijn vriend kan ook redelijk makkelijk schuiven/thuis werken. In principe kan 1 van ons het altijd wel opvangen. Vind het wel lastig om, als hij echt ziek is, hem naar iemand anders te brengen, ook al is het oma die regelmatig oppast (maar snap wel dat je soms geen keus hebt, hier gelukkig nog niet voorgekomen).
Alle reacties Link kopieren
Ik had altijd begrepen dat zorgverlof alleen van toepassing is als je langere tijd voor een ziek persoon (kind/ouder/...) moet zorgen en dat een voorwaarde is, dat er verder niemand is die deze zorg op zich kan nemen. Maar misschien verschilt dat per werkgever? (of is het een landelijke regeling?)
Alle reacties Link kopieren
zonnetje,



zorgverlof is er inderdaad ook voor als je van te voren weet dat je voor iemand moet zorgen na bijv. een operatie of zoiets. Maar dus ook als je kindje ziek is.

Je hoeft die uren niet in te halen en hebt recht op max. 10 werkdagen per jaar.

Bij voorkeur geef je het van te voren aan je werkgever door, maar bij een plotseling ziek kind weet je dat nou eenmaal niet van te voren, dus dan geef je het door zodra je kind ziek is en zodra je je werk weer hervat moet je een schriftelijk verzoek indienen (zodat zij het weer ergens kunnen claimen). Maar dat schriftelijk verzoek bestaat (bij mijn werkgever althans) uit ik neem op die en die dag zorgverlof op met datum en handtekening.



Iemand vertelde hier over een commerciele mannenfunctie (ben ff kwijt wie). Daar werk ik ook in, en dan ben je af en toe pionier in dit soort dingen, maar ik ben er nooit raar op aan gekeken. Sterker nog veel collega's waren juist blij omdat zij niet van die regeling op de hoogte waren.

Die regels zijn er allemaal niet voor niets, en het is niet zo dat je thuis lekker zit te niksen natuurlijk.

Het is zonde dat zoveel mensen er vrije dagen voor opnemen, want dat is dus niet nodig. Je moet alleen wel weten wat je rechten en plichten zijn.

Mijn ervaring is dat je alles wel terug kunt vinden op de site van ministerie van szw.
Alle reacties Link kopieren
applefreak schreef op 17 juni 2008 @ 14:24:

zonnetje,



zorgverlof is er inderdaad ook voor als je van te voren weet dat je voor iemand moet zorgen na bijv. een operatie of zoiets. Maar dus ook als je kindje ziek is.

Je hoeft die uren niet in te halen en hebt recht op max. 10 werkdagen per jaar.Bij voorkeur geef je het van te voren aan je werkgever door, maar bij een plotseling ziek kind weet je dat nou eenmaal niet van te voren, dus dan geef je het door zodra je kind ziek is en zodra je je werk weer hervat moet je een schriftelijk verzoek indienen (zodat zij het weer ergens kunnen claimen). Maar dat schriftelijk verzoek bestaat (bij mijn werkgever althans) uit ik neem op die en die dag zorgverlof op met datum en handtekening.
Je hebt per jaar recht op maximaal 2x het aantal uren dat je per week werkt. Dus werk je 24 uur p.w. dan mag je maximaal 48 uur per jaar zorgverlof opnemen
Alle reacties Link kopieren
Vorige week dinsdag werd mijn zoontje ziek, ik ben alleenstaand ouder en moest helaas de rest van de week thuisblijven. Ik heb op woensdag zorgverlof aangevraagd voor de rest van de week en nog steeds geen antwoord, hoef het ook niet voor overmorgen te verwachten kreeg ik vandaag te horen...



Wie heeft ervaring met via een detacheringsbureau (vaste uren) ergens werken en zorgverlof? Ik krijg de indruk dat ze aan het uitzoeken zijn of ik er überhaupt wel recht op heb en zo ja wat ze me dan uit moeten betalen...
Alle reacties Link kopieren
peppie,



dat klopt. het is maximaal 10 werkdagen per jaar. Maar dat is als je fulltime werkt. (40 u per week) dat wordt verminderd met het percentage dat je werkt. Dus als je 60 % werkt, heb je recht op 6 dagen etc.



Het is een niet veel bekende regeling. Ik had ook problemen met mijn werkgever toen ik er voor het eerst om had verzocht. Eerst was het nee, maar omdat ik wist dat ik er recht op had hebben ze het nogmaals uitgezocht en bleek dat ik gelijk had en er wel recht op had.

Dus dat zullen ze bij jouw detacheringsbureau ook wel aan het uitzoeken zijn nu.
Alle reacties Link kopieren
zie hier de site van het ministerie voor informatie
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de uitleg Applefreak!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven