Wanneer naar baby toe snachts

23-12-2020 16:42 30 berichten
We zijn tegen de grenzen van de avondvoeding aangelopen. Beeb geeft zelf aan deze niet meer helemaal te willen en wrijft wild in haar ogen, alsof ze zeggen wil "waar maak je me nou voor wakker, mens?"

Ze is 7,5 mnd.

We gebruikten die avondvoeding alleen om haar van haar ledikantje naar de cosleeper te leggen. Dit omdat ze een vroege vogel is en vanaf 4 uur vaak wakker wordt, moeilijk weer in slaap te krijgen is. Als we haar laten liggen in de avond, betekent dit dat ons cosleep avontuur ook tot zijn einde komt. Vind ik niet zo leuk, maar ik merk aan alles dat het wel beter is. Ik kan vroeger naar bed, zij wordt niet gestoord door het gewoel van pappa die het hele bed laat schudden. En savonds alleen in de cosleeper vind ik niet meer kunnen omdat ze erg goed kan tijgeren inmiddels.

Maar dan nu de aanpak met dat gespook.
Ik wil eigenlijk eens wat ballen gaan kweken bij mezelf en niet meer op iedere kick reageren.
Nu lees ik bij tips voor vroege vogels van de ene slaapcoach dat je enkel moet reageren op huilen. Kletsen en wakker liggen is oke. En de andere slaapcoach zegt dat je er juist snel naartoe moet omdat ze anders te wakker worden om nog in slaap te krijgen.
Mijn angst zegt natuurlijk dat laatste. Maar mijn intuitie zegt dat dat misschien juist wel is wat ik tot nu toe 'fout' doe. Want ik heb tot nu toe bij de minste kreun al het speentje erin gedaan, uit angst dat ze te wakker wordt om verder te slapen.
Ook nu nog, terwijl ze die zelf terug kan doen. Al doet ze dat snachts nooit. Dan tilt ze gewoon haar hoofd op, en helloooooow wakker, gezellig!!

Nou ja de vraag:
Wanneer, bij welke geluiden en welk gedrag, gaan jullie erheen? En blijf je erbij als je kindje moeilijk weer terug in slaap valt of huilerig wordt?
Alle reacties Link kopieren
Ik ging er alleen heen als ik werd geroepen met roepgeluidjes of bij huilen.

En als het 4 uur was, beetje drinken geven in het schemerdonker en weer knuffelen en terug op bed. Want het is nog niet opstaan tijd.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Ten eerste zou ik je baby niet wakker maken voor een voeding maar wachten tot baby zelf wakker wordt voor een voeding.

Dan wat Doreia aangeeft voeden in het schemerdonker.

Laten huilen echt niet doen. Maar als je baby tevreden wakker ligt hoef je niet te reageren.
Alle reacties Link kopieren
Doreia* schreef:
23-12-2020 16:45
Ik ging er alleen heen als ik werd geroepen met roepgeluidjes of bij huilen.

En als het 4 uur was, beetje drinken geven in het schemerdonker en weer knuffelen en terug op bed. Want het is nog niet opstaan tijd.
Precies dit. In het donker een flesje er in en weer terug in bed.
Het helpt (bij ons) overigens om de kleine in een slaapzak te laten slapen, dan hoeven ze na het nachtelijke (4uur) flesje niet het afgekoelde bed in, maar blijven ze lekker in hun warme coconnetje.

En ergens rond 4/5 is het ook het koudste van de nacht. Is je kleine wel warm genoeg aangekleed?
Een zebra is geen paard met strepen
Flesje snachts wil ze al 2 maanden niet meer. Ik probeer het zo af en toe, maar dan drinkt ze 2 slokken en slaat de fles weg. Als we om een uur of half 6 dan toch de dag starten, kun je haar ook gerust nog even knuffelen, wassen en omkleden voor ze gaat zeuren om eten.

Ze slaapt in een romper met lange mouw, pyjamapakje met voetjes en een winterslaapzak, onder een gebreid wiegdekentje. Kamer is 18 graden. Ze voelt gewoon lekker. Niet zweterig of heet en niet koud. Als je iets aan deze combi wijzigt, dan gaat de kwaliteit van slapen drastisch omlaag. Dus ik denk dat het zo goed is.

De avondvoeding hebben we bij 4 maanden ingevoerd omdat ze standaard rond die tijd zelf al wakker werd voor eten. En het werkte als een trein om haar zelf een goed ritme in dagslaapjes te vinden (niet doel, wel gevolg). Ze leerde ook een lange ruk van 22 tot 4 doen, die ze nog steeds goed doet. Soms werkt het wel. Maarja niet eeuwig natuurlijk. Dat merken we nu.

Ik hoop eigenlijk stiekem dat ze dan weer voor een nachtvoeding komt en later in de nacht daardoor beter slaapt. Maar ik weet ook dat ze na 4 uur altijd al spookte, ook met nachtvoeding. Ze is gewoon een vroege vogel.

Maar hier dus veel voorstanders van enkel gaan als ze huilt, en verder als ze wakker ligt is het geen probleem.
Gaan jullie kindjes soms weer zelf slapen, ook al waren ze erg wakker? Spelen en kletsen en rechtop zitten enzo?
Alle reacties Link kopieren
Rond 8 maanden zit een periode van slaapregressie. Hier hebben we met zoon wel tijden gehad dat hij midden in de nacht gewoon 2 uur lang wakker was..
Als je haar graag bij je op de kamer houdt, misschien kijken of je t ledikant naast je bed kan zetten ipv de co sleeper? Dan kan je haar gewoon veilig in haar eigen bed leggen en zelf gaan slapen wanneer je wilt.
Alle reacties Link kopieren
Hier werd zoontje wakker van kou.
Was je in die tijd met hem in de weer, Roos? Of vermaakte hij zichzelf zolang?
Ik zou dan alsnog wakker liggen omdat je die geluiden over de babyfoon wel hoort. Maar dan leert ze wel gewoon zelf verder te slapen misschien.
Alle reacties Link kopieren
De eerste weken, ja weken helaas..., wel. Dan was t echt huilen en was ie alleen stil in m'n armen (of bij manlief). Op een gegeven moment ging t iets beter en konden we m gewoon weer in bed leggen met z'n muziekmobiel aan en viel ie uiteindelijk weer in slaap.
Heeft denk ik wel tot 10 maanden geduurd, dus in totaal zeker een week of 8 mee bezig geweest.
Alle reacties Link kopieren
Die babyfoon! Misschien moet je die als eerste eens wegdoen.
Je hoeft niet iedere kik te horen. Dat maakt ook dat je misschien minder geneigd bent om er ‘s nachts “boven op” te zitten.

Ik was overigens ook meer van de lijn: niet huilen en niet roepen is niet reageren.
En ik wachtte ook altijd een paar minuutjes voordat ik er naartoe ging. Vaak vielen ze dan weer in slaap. Alleen de jongste niet, maar dat is weer een ander verhaal.
Reik niet naar de hemel - maar haal hem naar je toe, Karin Bloemen.
Alle reacties Link kopieren
Allereerst kind meteen naar eigen kamer. Is het zeker dat het geen honger of kou is? Hoelaat gaat jouw kindje naar bed?

Anders dan wat de meeste zeggen laten wij zoontje wel 1 of 2 minuten huilen, soms slaapt hij dan wel verder. Als het echt krijsen is gaan we er naar toe uiteraard.
Ik zou haar ook op haar eigen kamer leggen. Wanneer ze dan wakker wordt ziet ze jullie niet en denkt ze ook niet meteen: Gezellig en dan valt ze misschien wel weer in slaap. En daarbij hoor jij ook niet ieder geluidje dat ze maakt dus dat lijkt me een win win situatie. Geen babyfoon erbij zetten. Dan hoor jij haar pas als dat ook echt nodig is.
Alle reacties Link kopieren
Is de babyfoon echt nodig? Je hoort namelijk elk zuchtje. Zonder babyfoon sliep ik zelf een stuk beter en als er echt wat is, dan hoor ik het snel genoeg.

Bij oudste ging ik er pas naartoe als ze echt begon te huilen. Een beetje jammeren vond ik geen probleem, huilen was een rode vlag.
Maar, dat gebeurde zo zelden dat ik het bijna uit mijn geheugen heb gewist.

Onze jongste was en is wat lastiger als het gaat om doorslapen ( al mag ik nog niet klagen, want ik ken genoeg ouders die tot 2-3 jaar nauwelijks hebben geslapen 's nachts).
Daar bleek dat het hielp om wel bij die eerste kik te gaan, tot een maand of 13-14. Deden we het niet, dan waren we de halve nacht in de weer. Gingen we bij de eerste kik en pakten haar even op, dan wilde ze 8 van de 10x toch weer verder slapen.
Hier werden en worden flessen ook weggeslagen trouwens 's nachts, speentjes soms ook.
Nu ze bijna 1,5 is ben ik wel wat makkelijker geworden, wil je niet slapen? Prima, maar we gaan het niet gezellig maken. Lekker in je bed liggen en klets maar, jammer maar.
Ik ga pas naar haar toe als ze echt huilt en ze snapt nu vaak ook wat ik zeg. Dat maakt het allemaal wat makkelijker.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb mijn smurf met zeven maanden van cosleeper naar ledikant op haar kamer gedaan omdat ik merkte dat ze wakker werd van mij.

Ze is nu elf maanden. Babyfoon heb ik s nachts niet aan gebruik ik alleen beneden. En ik ga eruit als ze echt huilt.
Dat is gelukkig niet vaak.

Ze gaat rond half acht naar bed en dan rond elf uur drinkt ze nog een fles soort van slapend. Dan slaapt ze tot zeven uur, ik heb de fles van elf uur al paar keer geprobeerd weg te laten maar dan komt ze rond twee uur s nachts voor een fles
where ever you go, go with your heart
Alle reacties Link kopieren
Kinderen gingen met 6 maanden naar hun eigen kamer. Daarna was het namelijk feest als ze wakker waren en met guitige oogjes ons wakker maakten.

Op eigen kamer bleven ze rustig liggen, beetje kletsen, zingen en slapen of roepen.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Ons zoontje ligt (sinds kort) in z'n eigen kamertje, want hij paste niet meer in z'n wiegje (bij ons op de kamer). Wij gaan gelijk naar hem toe als hij geluid maakt. Inderdaad om te zorgen dat hij niet wakker-wakker wordt. Hij slaapt, in principe, mega goed, maar heel soms wordt hij ergens tussen vier en vijf even wakker, en meestal gezellig kletsend. Niet het juiste tijdstip zeg maar, haha. Als we er dan gelijk heen gaan, speentje, op z'n zij leggen, valt hij eigenlijk gelijk weer in slaap.

Hij krijgt z'n laatste voeding altijd om 20.30 en ligt dan om 21.00 op bed, en slaapt totdat ik hem wakker maak voordat ik naar m'n werk moet (zodat ik hem ook nog even zie en kan voeden). Dat is om 6.15. Daarna slaapt hij altijd gelijk verder tot 9 uur. Nu in de vakantie wordt hij ook tussen zes en zeven wakker, en dan voed ik hem, en leg hem daarna weer weg, en slaapt hij ook verder tot negen uur (soms half negen, soms half tien :) )
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben sinds mijn zoon 6 maanden is, op zijn eigen kamer slaapt, en zelf zijn speen kan pakken, snachts de 30 seconden regel ingevoerd.

Dus bij kletsen, beetje jammeren, etc geven we hem even de tijd. 9 van de 10 keer slaapt hij binnen 30 seconden weer door. En als we dan wel gaan maken we hem juist wakkerder.

Bij echt huilen of krijsen gaan we overigens natuurlijk wel meteen. En als hij overstuur of bang is door een nachtmerrie ga ik soms op zijn kamer liggen. Het uitgangspunt is wel zo snel mogelijk weer in bed, daar zijn we allemaal bij gebaat.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb onze kinderen een romper een pyjamapakje met voetjes aan en een gevoerde winterslaapzak aan. En dan een dekentje er overheen.
Ik heb wel echt een dikke slaapzak: de combisleeper, dus een fleece met een katoenen combi.
In minder werden ze allemaal te vroeg wakker en hadden ze het iig nooit te warm met 18 graden (want zo “koud” wordt het bij ons in de nacht ook).
Ik heb overigens wel een babyfoon want anders slaap ik zelf heel licht omdat ik dan veel waakzamer slaap. Met babyfoon aan kan ik veel beter ontspannen slapen omdat ik het idee heb dat ik ze op tijd hoor.
Een zebra is geen paard met strepen
TO, als je nog een ander geluid wil horen.
Ik hield mijn zoon lekker bij ons.
Denk er, nu hij net twee is geworden, pas over na om hem apart te gaan leggen.
Maar niets hoeft.
Doe wat je zelf het beste lijkt, wat je gevoel je ingeeft.
Alle reacties Link kopieren
Hier ging baby vanaf 1 maand al naar zijn eigen kamer. Ik vond dat toen nog wel moeilijk, zo klein en dan helemaal alleen. Maar dat was meer mijn beleving dan die van de baby. Hij sliep gelijk de hele nacht door. Hij is inmiddels 10 maanden, maar ik ga er alleen heen als hij echt wakker is. Hier wordt hij juist extra wakker als ik binnen kom. Hij heeft een knuffelbeertje met slaapmuziek die hij ook zelf aan kan zetten.

Verder gebruik ik een babyfoon app met nachtmodus. Daarbij wordt het geluid pas doorgezet als hij 5 seconde achter elkaar geluid maakt. Zo word ik ook niet wakker van elk geluidje.
Dankjewel voor al jullie reacties.
Ik denk dat ik ga voor: enkel heen als ze huilt. En ik ben wel control freak genoeg om de eerste nachten in elk geval de babyfoon wel aan te zetten. Ik zal 'm wel op het zachtste volume zetten. Maar vind het misschien ook wel prettig om te kunnen kijken of het nodig is om heen te gaan. Misschien dat ik na een week al geen behoefte meer daaraan heb. Maar nu vind ik geen babyfoon een beetje het andere uiterste.

Ook ga ik voor een meer natuurlijke overgang die ook voor mezelf prettiger voelt denk ik. Namelijk dat ze blijft liggen tot een evt nachtvoeding, of totdat ze onrustig blijft ondanks de speen. En vanaf dat punt toch weer naast mij. Ik verwacht dat het vertrouwen aan beide kanten met de maanden zal groeien zoals het nu al gedaan heeft. Ze is toch ook langzaam van op mijn buik, via de box naar haar bedje gegaan en ook de avonden is ze alleen gaan slapen en zelfs in haar eigen bedje al een tijdje. Wie weet gaat ze snachts ook wel steeds iets makkelijker gewoon weer verder slapen in haar eigen bed. En vind ik het ook steeds wat makkelijker dat ze niet meer elke nacht en de hele nacht naast me ligt. Want daar heb ik het momenteel wel moeilijk mee..

Toch merk ik aan alles dat het tijd is. Ze slaapt lekker op haar kamertje, en zeker overdag begint ze zelfstandiger te worden. Ze heeft gewoon niet meer diezelfde behoefte als eerder om constant aan mij geplakt te zijn. En die avondvoeding doe ik nu niet meer voor haar haha! Al verwacht ik wel dat ze in eerste instantie die voeding dan weer in de nacht zal willen. Maar dat is geen probleem.
DreamyEzra schreef:
24-12-2020 09:04
TO, als je nog een ander geluid wil horen.
Ik hield mijn zoon lekker bij ons.
Denk er, nu hij net twee is geworden, pas over na om hem apart te gaan leggen.
Maar niets hoeft.
Doe wat je zelf het beste lijkt, wat je gevoel je ingeeft.
Hoe doe je dat dan in de avonduren als je zelf nog niet op bed ligt? Nu ze goed kan tijgeren, ben ik toch wel bang dat ze uit bed valt. De cosleeper is niet afsluitbaar.

Mijn meisje is geen diepe slaper, ze wordt wakker als wij naar bed gaan als ze op onze kamer ligt. Hoe doe jij dat?
Mollebol1 schreef:
24-12-2020 09:59
Hoe doe je dat dan in de avonduren als je zelf nog niet op bed ligt? Nu ze goed kan tijgeren, ben ik toch wel bang dat ze uit bed valt. De cosleeper is niet afsluitbaar.

Mijn meisje is geen diepe slaper, ze wordt wakker als wij naar bed gaan als ze op onze kamer ligt. Hoe doe jij dat?
Ons matras ligt op de grond.

We maakten van jongs af aan veel geluid, hij is dat inmiddels gewend en slaapt erdoorheen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ging eerst altijd bij elk kikje. Totdat ik er meer dan 10 x uit moest s nachts voor de speen. Op een gegeven moment ben ik opgehouden met tellen.

Toen niet er naar toe gaan met elk kikje en pas na 2 a 3 minuten huilen. Hij leerde toen rond 7 a 8 maanden zelf zijn speen terugvinden. Ook een paar meer in bed gelegd.
Toen ging ik naar 2 a 3 keer eruit voor speen of geruststellen. Met 8 a 9 maanden sliep hij door. Tot 6 uur en kreeg hij drinken. Rond 7 uur viel hij weer in slaap.
Alle reacties Link kopieren
Bij de eerste ook bij ieder huiltje. Nu bij de jongste zijn we makkelijker. We wachten altijd even met erheen gaan als ze huilt, want meestal slaapt ze zo weer verder. Als ze sochtends vroeg is en ligt te kletsen enzo, gaan we er echt niet heen.. Soms valt ze nog weleens in slaap.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven