Wanneer/waarom stopte jij met borstvoeding geven?

24-04-2008 11:02 137 berichten
Alle reacties Link kopieren
Op dit moment geef ik alweer 6 maanden borstvoeding. Dit doe ik met veel plezier. Maar sinds een poosje produceert mijn rechterborst vrijwel geen melk meer en voed ik nu dus alleen nog maar met links. Nu begin ik me natuurlijk af te vragen of hij wel genoeg binnen krijgt met alleen de linker. En ziet het er niet uit, 2 verschillende borsten. En vraag ik mijzelf af of dat ooit nog goed komt en ik niet straks wanneer ik gestopt ben nog steeds zo rondloop.

Ik vindt het geven van borstvoeding echt prachtig maar ik (vindt) vond mijn borsten ook prachtig. Kortom ik begin te twijfelen of ik nog wel moet doorgaan.



Nu ben ik wel benieuwd waarom en wanneer jullie de keuze hebben gemaakt om te stoppen met het geven van borstvoeding.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dat ook wel eeb beetje Morrie. Beide kinderen zijn zelf gestopt na een maand of 10 (dat hoor je eigenlijk heel vaak rond die leeftijd). En tot die tijd heb ik soms best veel moeite moeten doen om alles op gang te houden, ze stopten denk ik ook omdat er niet zoveel meer kwam. En ik hoop dat ik het nu weer haal en langer zal hoogstwaarschijnlijk niet lukken.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb 13 maanden bv kunnen geven (wel deels gekolfd). Met 9 maanden begon dochter van de ene op de andere dag te weigeren en wilde ze niet meer drinken :-( en daarna heb ik nog een paar maanden doorgekolfd (kolven ging bij mij erg makkelijk). Toen ze een jaar was ben ik gaan afbouwen en een maand later was alle bv op.



De 2e hoop ik ook weer een jaar (mag best langer ook) te kunnen voeden.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb onze zoon op 4 dagen na 16 maanden bv gegeven. Op een gegeven moment vroeg hij er 's avonds niet meer om en daar ben ik toen meegestopt. En een paar dagen later ook met de ochtendvoeding.

Ik ben nu weer zwanger en ik ga ervan uit dat ik de 2e net zo lang ga voeden of nog langer X-D
Alle reacties Link kopieren
Ik heb mijn kleine man 4,5 maand borstvoeding gegeven. Hij werd toen in het ziekenhuis opgenomen met een buikgriep en wilde ineens niet meer drinken. Op advies van de kinderarts ben ik toen gestopt met de bv. Moet zeggen; met pijn in mijn hart... Heb kleine man nog een paar keer aangelegd maar mijn voeding liep zo snel terug dat het al snel helemaal gedaan was. Soms mis ik het knusse gevoel van ff lekker samen zijn andere keren vind ik het wel goed zo. Vooral als ik denk aan die keren dat hij met zijn twee tanden toehapte en zijn hoofd naar achteren gooide. Had zowat een ongewenste tepelpiercing... X-D
Alle reacties Link kopieren
Oudste gevoed tot ongeveer 8 maanden, toen brak er vrij onverwacht een gierend hectische periode aan op mijn werk en vond ik het teveel gedoe worden met kolven (je kan niet bezig blijven om vergaderingen om je kolfsessies heen te plannen ;-) )



Jongste gevoed tot 10 maanden, toen gingen man en ik een weekend weg en ik had geen zin om met kolfapparaat door Parijs te sjouwen.
Alle reacties Link kopieren
Morrie, daar heb ik helemaal geen last van gehad, van dat gevoel dat ze allemaal even lang zouden moeten.

Kan me ook niet voorstellen eerlijk gezegd dat ze er later als ze groot zijn over beginnen en roepen dat de een werd voorgetrokken ofzo.

Maar goed, het scheelt dat ik ben gestopt toen ze zelf niet meer wilden -ik kan altijd nog zeggen dat het eigen schuld dikke bult is ;-)
Alle reacties Link kopieren
Na 17 maanden ben ik gestopt. Met veel plezier borstvoeding gegeven.



Mijn weerstand was heel slecht, was elke paar weken ziek. Borstvoeding kostte me veel energie. Ik wilde al die energie weer voor mezelf hebben om me fitter te voelen.
Alle reacties Link kopieren
ik lees alleen maar maanden .. helaas ben ik gestopt na 10 weken.

het afkolven lukte niet (ook niet met een bepaalde spray voor de TR)

en ik moest weer aan het werk.. (eigen zaak) achteraf gezien erg jammer... maar ik kon het niet opbrengen om te blijven worstelen met afkolven.. en zien 3 dagen voorraad bij te houden...
Alle reacties Link kopieren
Wat een leuke verhalen. Ik blijf erbij dat borstvoeding gewoon eten is en heb ook niet zo'n hemelse beleving bij het geheel,...



De eerste heb ik 16 maanden gevoed,...de tweede 30. Was toen net zwanger van nummer drie gaf zoiezo alleen een ochtendvoeding. De dame was verbaasd dat ik uitlegde dat het drinken nu voor de nieuwe baby was die over een lange tijd geboren ging worden. Elke baby die ze zag,..al was het op tv vroeg ze me,..."mag die nou bij jou drinken?" :heart:



Blijkbaar vinden we borstvoeding een hele prestatie van ons lijf ( ik zie zelf niet waarom ) Het heeft tenslotte het hele kind geproduceerd,..dan is die slok melk toch een fluitje van een cent? Lijk me niet iets om super trots op te moeten zijn.



Waarom ligt de grens logiserwijs bij 10 maanden? Uiteraard gaan baby's meer eten maar moedermelk blijft een prima toevoeging op een dieet van een kind. Er is overigens geen zoogdier die na de zoogperiode melk blijft drinken,..lijkt me dus veel logischer om langer bv te geven dan 10 maanden en daarna nooit meer melk te drinken. Ikzelf vind melk heerlijk maar en zijn doktoren die anders adviseren.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
.
La India schreef op 25 april 2008 @ 22:13:

Er is overigens geen zoogdier die na de zoogperiode melk blijft drinken,..lijkt me dus veel logischer om langer bv te geven dan 10 maanden en daarna nooit meer melk te drinken.
Er is ook geen zoogdier dat zijn eten kookt. Toch zijn sommige voedingsmiddelen gekookt aantoonbaar gezonder dan rauw.
Alle reacties Link kopieren
qwertu schreef op 25 april 2008 @ 22:44:

[...]





Dat ben ik wel met je eens, al heb ik daar wel een dubbel gevoel in. Het fulltime kolven vond ik zelf gewoon vallen in de categorie "poepluier": verschonen doe je ook gewoon, dus waarom dat kolven niet. Maar goed, toen was het nog "alleen maar" fulltime kolven, spruw, kloven en 1x borstontsteking. Inmiddels is daar nog meer bij gekomen en heb ik menigmaal bedacht dat ik ook "gewoon" kan stoppen intussen. (Dat was ook wat de lactatiekundige voorstelde, de eerste keer dat ik bij haar was.) Voor mij is borstvoeding nog steeds zo natuurlijk als wat, maar logisch of gewoon is het al lang niet meer.

Dat ik met mijn ernstig verzwakte lichaam wel het doorzettingsvermogen heb gehad om hier mijn energie in te steken op zo'n manier dat ik daar nu nog de vruchten van pluk (bijvoorbeeld elke drie uur kolven de eerste tijd, ook 's nachts, bijvoorbeeld net zo lang met Qrummel blijven oefenen tot ze wél aan de borst dronk) dat is wel iets waar ik gewoon trots op ben. Niet vanwege het feit dat ik haar voed, wel vanwege de bergen die ik daarvoor heb moeten verzetten dus.




Kijk,..dat is wel even andere koek! Maar dan heb je het ook over andere zaken,.... Iedereen mag trots zijn hoor,..ookal is het op de melkproductie maar die blijft voor mij echt doornormaal.



Ik mag er toch vanuitgaan dat deze verhalen niet als "normaal voeden" worden gezien. Net zoals niet alle zwangerschappen via het boekje verlopen of alle bevallingen, maar jouw verhaal Q. valt buiten de norm om het zo maar te zeggen. Goed gedaan hoor, overigens!



Net als mensen die een marathon lopen. We kunnen allemaal fysiek gezien lopen ( oke,...niet allemaal,...) en daar zijn we uiteraard ook niet trots op. Maar om dat 42 kilometer in hoog tempo vol te houden overstijgt ook de norm en daar lijkt trots dan meer op zijn plaats.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een beetje hetzelfde als qwertu. Vind zowel een zwangerschap als het feit dat je daarna melk aanmaakt die zich aanpast aan de baby bijzonder. In de zin van: wat mooi geregeld door moeder natuur.



Hemels doen over borstvoeding vind ik ook niet nodig. Het heeft (naast de gezondheidsvoordelen) een aantal gemakken. En inderdaad bijvoorbeeld warm in bed liggen met een drinkend kleintje bij je is heerlijk. Net zoals het heerlijk is als wanneer ze naar je lachen of bij je in slaap vallen. Allemaal gewone dingen, net als voeding, maar daarom niet minder mooi.



En ja, ik vind het achteraf best goed van mezelf dat ik na maandenlang pijn van enorme kloven toch (m.b.v. een lactatiekundige, dat dan weer wel) nog heb kunnen doorvoeden tot 16 maanden. Nog daargelaten sommige doorlopende promopraatjes uit mijn omgeving dat ik mijn lijf teveel uitputte (heb het eerste jaar minimaal 10x griep gehad). Ook die heb ik naast me kunnen neerleggen en dat kan verdomd lastig zijn als het bijvoorbeeld je eigen partner of moeder is.
Alle reacties Link kopieren
Miffy schreef op 25 april 2008 @ 22:54:

[...]



Er is ook geen zoogdier dat zijn eten kookt. Toch zijn sommige voedingsmiddelen gekookt aantoonbaar gezonder dan rauw.
Je zou je ook kunnen afvragen of de mens wel is gebouwd om die zaken uberhaupt te eten,....
Alle reacties Link kopieren
Bij de oudste ben ik gestopt, toen ik zwanger raakte van de middelste.

Ik vond dit een logische reden om te stoppen. Achteraf had ik best door kunnen gaan.

De middelste heb ik gevoed tot een week na zijn eerste verjaardag.

En helemaal herkenbaar wat Morrie zei, dat wilde ik ook voor de jongste.

Dus dat heb ik gedaan, al was het de laatste twee maanden met heel veel moeite, want mevrouw, wilde eigenlijk niet meer.

Maar ik kon het emotioneel nog niet aan om te stoppen.

Dat jaar had toch iets magisch :)
La India schreef op 25 april 2008 @ 22:58:

[...]





Je zou je ook kunnen afvragen of de mens wel is gebouwd om die zaken uberhaupt te eten,....
Ik heb het onder meer over tomaten...
Alle reacties Link kopieren
qwertu schreef op 25 april 2008 @ 22:47:

In je vergelijking met de zwangerschap: ook daar ben ik trots op. Niet op het gedeelte wat vanzelf gegaan is. Wel op de inspanningen die ik zelf actief en zeer bewust geleverd heb in mijn poging de zwangerschap tot een goed einde te brengen. Ik heb mezelf nergens in ontzien en ben, bijvoorbeeld op gebied van dieet maar ook op gebied van de bedrust en motivatie, tot het uiterste gegaan om die zwangerschap zo lang mogelijk te kunnen voldragen en om de moed niet op te geven. Dat is een prestatie waar ik in mijn ogen met recht trots op ben.
Precies,..in jou geval heb je daar een specifieke inspanning voor moeten leveren die afwijkt van de norm. Het gros van de zwangeren kan gewoon de maanden uitzingen en als ik naar mezelf kijk heb ik in mijn borstvoedingsperiode geen horde hoeven nemen,... Heb dus niets om trots op te zijn,... ;-]
Alle reacties Link kopieren
Miffy schreef op 25 april 2008 @ 23:00:

[...]



Ik heb het onder meer over tomaten...
Goed voorbeeld,...waarom eten we die eigenlijk?
Alle reacties Link kopieren
Ik snap wel wat je bedoelt hoor La India. Maar als ik, naast qwertu's verhaal, hier soms lees wat sommigen allemaal moeten doen om de borstvoeding te laten slagen, dan vind ik dat knap en vind ik het ook terecht als ze dan trots zijn op wat ze hebben gepresteerd. Net zoals ik inderdaad een marathon lopen ook een hele prestatie vind.
Alle reacties Link kopieren
athena schreef op 25 april 2008 @ 23:06:

Ik snap wel wat je bedoelt hoor La India. Maar als ik, naast qwertu's verhaal, hier soms lees wat sommigen allemaal moeten doen om de borstvoeding te laten slagen, dan vind ik dat knap en vind ik het ook terecht als ze dan trots zijn op wat ze hebben gepresteerd. Net zoals ik inderdaad een marathon lopen ook een hele prestatie vind.
Vind ik ook! Maar zoals Qwertu het ook zegt denk ik dan dat het inderdaad met de extra inspanningen te maken heeft en niet met het voeden op zich. En ookal is men daar trots op,..ook prima,..al herken ik dat gevoel helemaal niet. Zoals gezegd heb ik er weinig voor moeten doen of laten.
La India schreef op 25 april 2008 @ 23:05:

[...]





Goed voorbeeld,...waarom eten we die eigenlijk?
Omdat ze -rauw, maar zeker ook gekookt- vanalles bevatten dat goed voor ons is, en het dus helemaal niet zo onlogisch is om ze, gekookt en wel, te eten, zelfs als geen enkel ander zoogdier dat doet?
Alle reacties Link kopieren
Leuk je weer eens tegen te komen Athena,...even off topic,..
Alle reacties Link kopieren
Miffy schreef op 25 april 2008 @ 23:15:

[...]



Omdat ze -rauw, maar zeker ook gekookt- vanalles bevatten dat goed voor ons is, en het dus helemaal niet zo onlogisch is om ze, gekookt en wel, te eten, zelfs als geen enkel ander zoogdier dat doet?
Alleen als ze rijp zijn,...een onrijpe tomaat eten doet meer kwaad dan goed. Misschien snappen overige zoogdieren dat beter dan wijzelf en wagen ze zich er niet aan? Wat is de toegevoegde waarde van koeienmelk?
La India schreef op 25 april 2008 @ 23:23:

[...]





Alleen als ze rijp zijn,...een onrijpe tomaat eten doet meer kwaad dan goed. Misschien snappen overige zoogdieren dat beter dan wijzelf en wagen ze zich er niet aan?

Ik had het niet over onrijpe tomaten. Logica lijkt me niet je sterkste punt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven