Lijf & Lijn alle pijlers

Bloed geven.

28-02-2013 23:11 54 berichten
Alle reacties Link kopieren
Nu wil ik ook eens een keer wat goeds doen voor de mensheid!

Dus ik heb me opgegeven als bloeddonor.

Ik heb O neg, dat schijnt nogal gewild te zijn. Maar 20 jaar gelden heb ik ook een keer bloed gegeven (in militaire dienst, daar kreeg je dan een dag vrij voor), en toen voelde ik me maandenlang een beetje slap en moe. Kan ook psychisch zijn geweest hoor.

Zijn er hier mensen met ervaring met bloed geven? Hoe is dat bij jullie? Zou je dat slappe gevoel kunnen voorkomen?
Beklaag je niet over de duisternis, steek een kaars aan.
Alle reacties Link kopieren
Hé, wat goed dat je gaat doneren zeg!



Ik heb zelf ook O negatief en idd, net wat een paar anderen zeggen, een erg geliefde bloedgroep, omdat alle andere bloedgroepen dit mogen gebruiken.



Ik geef zelf ook altijd; ik voel me na de tijd ook wat slapjes. Ik eet van te voren goed, zorg dat ik voldoende nachtrust pak en voor na de tijd hebben ze bij ons altijd drinken en koek liggen. Zelf neem ik altijd ook een paar suikerklontjes. En voor de rest van de dag niets op de planning. Gewoon lekker thuis blijven.
Geven daar moet je juist een goed gevoel aan overhouden.
Alle reacties Link kopieren
http://financieel.infonu. ... -maken-op-donorbloed.html



Nav dit topic heb ik me aangemeld als bloeddonor, maar nav dit artikel denk ik erover om het toch niet te doen....



Wat vinden jullie?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb jarenlang bloed gegeven, nooit last van gehad. Gewoon erna kop soep, broodje en even rustig aan doen. Vond het er altijd reuzegezellig.
Alle reacties Link kopieren
Ook mijn ervaringen zijn zeer positief. Aardige mensen, en als je na afloop tien minuten blijft zitten met een tijdschrift en een drankje heb je volgens mij nergens last van.
Alle reacties Link kopieren
Ik geef 'bloed op verzoek'. Ik heb 0-negatief. Ik geef geen structureel bloed meer, maar als ze me nodig hebben dan mogen ze bellen.
Duss....
quote:gember999 schreef op 28 februari 2013 @ 23:31:

Ik heb nog nooit bloed gegeven, maar wel een aandoening waardoor ik regelmatig overmatig veel bloed verlies. Dat lijkt me een klein beetje hetzelfde, dus misschien dat je iets aan mijn ervaring hebt.

Ik heb bij veel bloedverlies over een lange periode onder andere last van een te laag ijzergehalte in mijn bloed. Omdat er wel al nieuw bloed wordt aangemaakt, maar de aanvulling van ijzer blijkbaar wat langer duurt. Wat dus toen moeheidsverschijnselen kan leiden.

Zorgen dat je wat extra ijzer binnenkrijgt de week na de donatie, misschien dat dat helpt? Volgens mij adviseerden ze in Ierland om die reden kraamvrouwen en pint guiness te drinken na de bevalling, om het bloedverlies te compenseren. Er zijn ook gezondere ijzerbronnen te vinden hoor



Wie weet helpt het jou, al is het maar door een placebo effect.



offtopic:

Guiness wordt niet gegeven om het bloedverlies te compenseren, maar om het zog (moedermelk) op gang te brengen.
Sinds een jaar of 8 ben ik donor (A+). Ik heb er wel last van, maar geen maandenlang, dat lijkt me meer tussen de oren te zitten, of je had iets anders onder de leden.



Ik ben de dag zelf behoorlijk slap, flauwvallen en bijna-flauwvallen, overgeven, etc. Maar ook de dagen erna val ik nog wel eens flauw en ben ik duizelig. Maar dat is dan maximaal een dag of 3, langer echt niet hoor.



Tegen ter plekke flauwvallen helpt het om van te voren goed te eten, véél te drinken, en na de donatie daar nog even rustig blijven zitten met een kopje soep en een broodje / roze koek / stroopwafele etc voor je weer op de fiets stapt. Tegen het slap voelen de dagen erna helpt vooral rustig aan doen. Door bloed te geven zorg je goed voor een ander, prima excuus om ook even goed voor jezelf te zorgen en na de donatie lekker met een dvdtje en wat lekkers op de bank te kruipen ;) .



Je wordt er goed verzorgd; zolang je je nog dizzy of omkieperig voelt laten ze je niet gaan en blijven ze je volstoppen met eten en drinken, en desnoods bellen ze een taxi voor je als ze het niet vertrouwen om je op de fiets terug naar huis te laten gaan. Maar zo erg is het bij mij nog nooit geweest, wel eens bij iemand anders gezien.



Voor elke donatie wordt je HB en je bloeddruk gecontroleerd. Zoals iemand al zei: je HB moet flink hoog zijn, een stuk bóven de bloedarmoede-grens, anders mag je niet geven. Voor lage bloeddruk geldt geen vaste ondergrens, maar als je bloeddruk erg laag is kun je ervoor kiezen een paar weken uit te stellen om flauwvallen te voorkomen. Dat heb ik een paar keer gedaan omdat ik merk dat als mijn bloeddruk erg laag is (zit vaak rond de 90/55) ik er langer last van heb. En kan best dat je bloeddruk een paar weken of maanden later wat beter is, dat kan schommelen. Niemand kijkt je er gek op aan als je na het meten van de bloeddruk zegt dat je wil uitstellen.
Alle reacties Link kopieren
Mijn bloeddruk is ook wel laag, ik zal van te voren wat drop eten.



Raar verhaal van Sanquin. Daar ga ik me nog eens meer op inlezen. http://financieel.infonu. ... -maken-op-donorbloed.html

misschien leg ik wel een print neer op die donorlocatie. Eigenlijk zou je een aandeel van het bedrijf moeten krijgen als je bloed geeft.
Beklaag je niet over de duisternis, steek een kaars aan.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook bloeddonor, bloedgroep B-negatief.



Ik heb één keer een spoedoproep gehad, binnen de normale termijn van 3-4 maanden, toen was mijn HB nog niet op het gehalte van wat het moet zijn om bloed te mogen geven.

Het kan dus wel degelijk even duren voor je HB weer helemaal op peil is, maar bloedarmoede krijg je er niet van hoor!



Tot nu toe ben ik één keer duizelig geweest een paar uur na het geven, verder nog nooit ergens last van gehad.
Alle reacties Link kopieren
Ik geef ook bloed sinds een jaartje. Heb wel lage bloeddruk door het gebruik van medicijnen. Mij werd aangeraden bouillon van te voren te drinken, en erna ook. Heb dat paar keer geprobeerd en bijna geen last meer van een flauw en duizelig gevoel.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook donor. Ik blijf altijd 10 minuten even wat eten en drinken en zorg dat ik gedurende dag ook voldoende heb gegeten. Heb nergens last van tenzij ik me inspan. Met sporten zou je 24 uur moeten wachten na donatie.

Bij mij is dit zeker 48 in de praktijk. Mijn hartslag gaat echt torenhoog en ik raak sneller buiten adem. Niet gek, het hart moet met minder bloed toch het hele lichaam blijven voorzien. Maar een heel vervelend gevoel.



Het aanvullen van de halve liter bloed met vocht is zo gebeurd. Het vocht wordt uit de weefsels onttrokken. Je lichaam reguleert dit snel om de bloeddruk op peil te kunnen houden. Het volume van het bloedplasma is na ongeveer 12 uur weer op het oude peil, het bloedplasma en de bloedplaatjes zijn binnen enkele dagen aangevuld, de rode bloedcellen zijn na enkele weken vervangen.
quote:Hercke schreef op 01 maart 2013 @ 07:48:

misschien leg ik wel een print neer op die donorlocatie. Eigenlijk zou je een aandeel van het bedrijf moeten krijgen als je bloed geeft.Sanquin is een stichting en heeft dus geen aandelen...
Winst maken is niet erg. Zeker niet zolang het aan de reserves wordt toegevoegd.

En ja de bestuurders verdienen wat veel, maar goede bestuurders mogen dat ook van mij. Eén slechte beslissing van een slechte bestuurder kan meer kosten dan 3 jaarsalarissen van een goede bestuurder.

Een bedrijf waarin veel geld om gaat een maatschappelijk gezien en grote rol speelt moet goed bestuurd worden. En dat kost geld. Kortom ; lekker blijven doneren allemaal. Er zal maar geen bloed meer beschikbaar zijn zeg...
quote:SjakieAfhakie schreef op 01 maart 2013 @ 00:50:

http://financieel.infonu. ... -maken-op-donorbloed.html



Nav dit topic heb ik me aangemeld als bloeddonor, maar nav dit artikel denk ik erover om het toch niet te doen....



Wat vinden jullie?



Waarom geef je bloed? Om mensen te helpen die het nodig hebben of om Sanquin aan winst te helpen?



Ik heb een tijdje bloed gegeven en ben toen overgestapt naar plasma. Het duurde heel lang voordat mijn hb weer op peil was en werd daarom regelmatig afgekeurd. Met plasma ging dat veel beter. Nu kan ik al ruim een jaar niet geven i.v.m. een chronische ziekte
Alle reacties Link kopieren
Mijn bloed B+ willen ze blijkbaar niet hebben.

Ze bleven maar jeremiëren of ik niet aan de plasmaferese wilde gaan.



Nee, nee en nee.

Wat uit mijn lichaam is geweest, gaat er niet weer in. Klaar.



Supergoede schoonmaak/sterilisatie van apparatuur is natuurlijk leuk, maar ze hebben wel eens in het ziekenhuis een paar honderd mensen teruggeroepen om ze eventjes te controleren op één of ander eng iets omdat de apparatuur op de sterilisatie-afdeling van het ziekenhuis al maandenlang stuk bleek.



Nadat ik voor de vijfde keer heb aangegeven niet aan de plasmaferese te willen gaan (bijna twee jaar gezeur gehad hierover) ben ik helemaal met Sanquin gekapt.

Graag of niet. Blijkbaar kiezen zij voor niet.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alles wat voor plasma gebruikt wordt, wordt weggegooid. Elke keer als er een nieuwe donor komt, wordt alles wat met bloed in aanraking komt opnieuw opgebouwd met spullen die uit een steriele verpakking komen. En dus nieuw zijn en niet hergebruikt worden.

Sterilisatie is dus helemaal niet aan de orde.
Alle reacties Link kopieren
quote:iamalady schreef op 01 maart 2013 @ 09:47:

Winst maken is niet erg. Zeker niet zolang het aan de reserves wordt toegevoegd.

En ja de bestuurders verdienen wat veel, maar goede bestuurders mogen dat ook van mij. Eén slechte beslissing van een slechte bestuurder kan meer kosten dan 3 jaarsalarissen van een goede bestuurder.

Een bedrijf waarin veel geld om gaat een maatschappelijk gezien en grote rol speelt moet goed bestuurd worden. En dat kost geld. Kortom ; lekker blijven doneren allemaal. Er zal maar geen bloed meer beschikbaar zijn zeg...Ja, maar zij hebben 280 miljoen op de bank! Waar is dat goed voor? (Ga nou niet zeggen onderzoek, daar is ook een keer een grens aan). Een stichting hoort niet als een wilde geld te verzamelen, tenzij het voor een goed (vooraf beschreven) doel is.
Beklaag je niet over de duisternis, steek een kaars aan.
Alle reacties Link kopieren
quote:Istar_ schreef op 01 maart 2013 @ 16:23:

Alles wat voor plasma gebruikt wordt, wordt weggegooid. Elke keer als er een nieuwe donor komt, wordt alles wat met bloed in aanraking komt opnieuw opgebouwd met spullen die uit een steriele verpakking komen. En dus nieuw zijn en niet hergebruikt worden.

Sterilisatie is dus helemaal niet aan de orde.



Het gaat toch door zo'n apparaat heen om gecentrifugeerd te worden ofzo ? Of is mij dat destijds verkeerd uitgelegd ?



Maar zelfs al zou écht alles steriel zijn, zij hebben maar te respecteren dat iets dat uit mijn lijf is gekomen, er niet meer in gaat. Uitwerpselen, kind, bloed, whatever.........
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
quote:Snoesje666 schreef op 01 maart 2013 @ 22:55:

[...]





Het gaat toch door zo'n apparaat heen om gecentrifugeerd te worden ofzo ? Of is mij dat destijds verkeerd uitgelegd ?



Maar zelfs al zou écht alles steriel zijn, zij hebben maar te respecteren dat iets dat uit mijn lijf is gekomen, er niet meer in gaat. Uitwerpselen, kind, bloed, whatever.........



De onderdelen waar het bloed in gaat (zitten natuurlijk in het apparaat), worden per donor nieuw aangesloten. En zodra je afgekoppeld wordt, wordt alles weggegooid.

Ik geen al zo'n 15 jaar plasma, ik begon on de tijd dat het nog 1,5 uur duurde, en zelfs toen al was het allemaal wegwerpmateriaal.



Dat jij het niet terug wil in je lijf is natuurlijk jouw keuze, maar zonde om in zo'n topic als dit onwaarheden te verkondigen.
Istar, hoe lang duurt een plasmadonatie nu?



Ik ben bloeddonor en heb er meestal best last van achteraf in de zin van een paar dagen niet lekker voelen. Misschien dat daarom plasmadonatie iets voor mij is (alhoewel ze voor bloeddonatie altijd al heel lang bezig zijn om een geschikte ader te vinden, dus misschien zijn mijn aders voor plasmadonatie wel helemaal niet geschikt). Heb A+ dus misschien zijn ze wel blijer met mijn plasma dan met mijn bloed.



Maar ik durf eigenlijk niet zo goed; krijg stiekem al compleet de kriebels van bloed geven en ben bang dat als ik daar drie kwartier aan zo'n apparaat zit, ik in paniek raak ofzo. Daarom heb ik het bij Sanquin ook nog nooit gevraagd (want gesprek met de arts is vóór de donatie; als we daar eerst 10 minuten gaan zitten praten over plasmadonatie dan hoef ik al niet meer zeg maar...)
@Appeltjesgroen, ik doe er 35 minuten over, maar het kan sneller, mijn bloed loopt nooit zo snel



Ik vind het relaxed, ik heb altijd een boek mee, je krijgt wat te drinken aangeboden en voor je het weet is het alweer voorbij. Je moet niet een half uur naar dat apparaat gaan liggen staren
Alle reacties Link kopieren
Bij mij duurt het ca. 40 minuten. En net wat Istar zegt: ik vind het heel relaxed. Je wordt goed verzorgd en achternagelopen met drinken en eten (de enige keer per maand dat ik van mezelf zo'n roze koek mag ....), lectuur, vriendelijke medewerksters.

Ik geef iedere 4 weken op mijn vrije dag, heb dan 's morgens gesport en ben stevig tekeergegaan in mijn huis, en verheug me dan op mijn relax- en verwenmomentje 's middags
Alle reacties Link kopieren
Jahaa, ik heb het gedaan! Vandaag voor de eerste keer, ik was in zeven minuten klaar en voel me megastoer! :-)
Beklaag je niet over de duisternis, steek een kaars aan.
Super Hercke!



Dat Sanquin zo veel geld verdient is misschien jammer, maar het is ten slotte ook een bedrijf. Bloed gratis of voor heel weinig weg geven is geen optie. Er moet zuinig met bloed omgegaan worden en daar mag dan ook wel een prijskaartje aan hangen, vind ik. Als iemand bloed nodig heeft en dat accepteert, krijgt diegene het toch wel. Of de zorgverzekeraar daar nou 10 of 100 euro voor moet betalen maakt op dat moment niet uit. Bloed weg gooien is zonde en dat gebeurt in een ziekenhuis naar mijn idee minder snel als het 100 euro kost dan wanneer het gratis is .



Ik ben zelf geen donor. Mijn Hb is laag en een buisje bloed vullen lukt al amper, laat staan een halve liter.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven