Lijf & Lijn alle pijlers

Ervaringen met onverzadigbaar zijn

23-09-2023 19:40 31 berichten
Al van voor mijn puberteit (inmiddels bijna 30) struggle ik met overgewicht. Vele afvalpogingen geweest, waarvan vele mislukt. December 2022 weer begonnen met een afvalpoging en die heeft er zowaar toe geleid dat ik in de zomer op een gezond gewicht heb gezeten. Ik kan me niet heugen dat dit eerder is gelukt. Afvalproces is geleidelijk gegaan met meer bewegen en 1500 kcal per dag eten. Dus geen crashdieet of iets dergelijks.

Inmiddels gaat het echter weer helemaal mis ondanks dat ik mijn streefgewicht nog niet had gehaald. Gezond gewicht had ik ook pas net, dus inmiddels is het ook weer overgewicht (ongeveer 2 kilo boven een gezond gewicht op basis van BMI). Hierbij loop ik er tegenaan dat ik altijd al onverzadigbaar ben en dit in de afgelopen tijd ook niet is weg gegaan. Bij menig mens krimpt normaal de maag ook (heb ik althans van horen zeggen), maar dat is bij mij in de afgelopen maanden dus ook absoluut niet gebeurd. Met gemak eet ik dezelfde hoeveelheden als voorheen waarbij ik makkelijk de 5000 kcal aantik. Waarschijnlijk komt dit voort vanuit een SSRI die ik al vanaf mijn negende slik waardoor het signaal van verzadigd zijn niet adequaat wordt doorgegeven. Daarnaast ben ik gediagnosticeerd op mijn twaalfde met autisme waar het ook bij zou kunnen horen dat ik die prikkel zelf onvoldoende opmerk. Daarentegen staat de hongerprikkel zeer sterk afgesteld en denk ik bij het minste of geringste al dat ik honger heb. Eten heeft een aantrekkende werking op mij en bijvoorbeeld op een verjaardag ben ik daardoor enkel met eten bezig ("kan ik alweer iets pakken zonder dat het te opvallend is voor iedereen", "wat ga ik als volgende pakken", "oh, dit was lekker, hier wil ik nog iets van").

Een normale portie eten ervaar ik nog altijd als weinig en niet vullend. Gezien proteïnerijke producten beter zouden verzadigen zorg ik er altijd al voor dat ik daar voldoende van binnen krijg. Maar nog altijd eet ik dus bijvoorbeeld in een uur tijd makkelijk 10 sneetjes brood weg met beleg, 6 aardbeicornetto-ijsjes of 8 zachte broodjes met beleg. Een portie van 100 gram (ongekookte) pasta zien op mijn bord roept bij mij enkel de gedachte op "is dit alles?".

Afgelopen weken heb ik weer met meerdere mensen gesproken in mijn omgeving en eigenlijk herkent niemand het. We waren afgelopen week met collega's bij een soort all you can eat restaurant (2 gerechtjes per ronde bestellen en je mag de hele avond blijven zitten) en op het moment dat zij propvol zaten en we dus stopten met eten had ik echt het idee dat ik thuis nog moest gaan eten omdat ik niet genoeg had gehad.

Juist doordat niemand het herkent in mijn omgeving, vroeg ik me af of er hier wel mensen zijn die het herkennen? En zo ja, heb je manieren gevonden om hiermee om te gaan waarbij het niet je hele leven beïnvloedt en je gedachten hier continu mee bezig zijn? Eten/afvallen heeft al zo lang zo'n enorme impact op mijn leven waarbij het nooit zorgeloos kan. Ik zou het graag anders zien, maar misschien is dat ook onrealistisch. Heb me toevallig ook verdiept afgelopen week in een binge eating disorder/eetbuistoornis, maar aan die criteria voldoe ik dan weer niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Onsjemeer schreef:
23-09-2023 20:44
Ik herken het een klein beetje. Ik kan eten tot ik zware buikpijn heb.
Wat mij helpt is intermittent fasting. Vier dagen per week mag ik vanaf 19:00 uur tot 21:00 uur eten. Daarna niks meer. In het weekend mag ik vanaf 14:00 tot 21:00 eten. In die eettijden mag ik enkel normaal gezond eten, dus geen snoep, chips, chocolade, ijs of wat dan ook aan snacks. Verder ook geen drankjes met suiker of vet.
Deze regels helpen me structuur houden. Dat het zo duidelijk is helpt om mezelf te beperken.
Ik vind dat wel heel erg streng zijn voor je lichaam én geest!
Als ik geen trek zou hebben dan zou ik me gaan doodvervelen en beide is stress voor je lichaam en geest.

Ik doe if en als ik trek heb om 12 uur dan eet ik en vaak wordt het pas om 13 of 14.30 uur voordat ik er aan denk om te gaan eten.

@TO ik denk dat wij hier niet zo snel een antwoord voor je hebben.

Ikzelf vrat vroeger, ik kreeg 16 plakken brood mee naar school, van mn vriendinnen kreeg ik hun overgebleven fruit en brood., ging ook nog wel met een vriendinnetje mee naar huis te eten tussen de middag.
Echt snoepen was er daardoor niet bij, maar kon lekker de hele dag dooreten.

Bij mij stopte dat ‘gewoon’ toen ik ging werken, want toen wilde ik dat niet meer.
Ik heb niet alle reacties gelezen, maar het zou best door medicatie kunnen komen. In combinatie met de psychische factor van schaarste misschien? Zo van: ik moet eten anders zit ik straks zonder of de angst voor te weinig eten? Dat zou je kunnen onderzoeken.

Ik herken het in kleine mate. Voor mij heeft een keto dieet geholpen: hierdoor heb ik echt voor het eerst in mn leven niet de hele dag honger. Ik eet drie grote maaltijden die groter zijn dan de gemiddelde porties. Qua volume eet ik dus nog steeds veel. Verder helpt het om komkommer, rauwkost te eten tussendoor ipv brood of ijs voor de verzadiging. Ik blijf ook honger houden na 10 boterhammen en niet na een bak kwark. En zou je meer kunnen drinken (thee, water, light drank), dat vult je maag ook zonder dat er kcal inzitten.

Wel echt naar, hoop dat je een oplossing vindt.
anoniem_65e1af09addad wijzigde dit bericht op 29-09-2023 17:54
24.76% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je zo veel kan eten en niet het gevoel hebt dat je vol zit kan je beter even naar de huisarts gaan, want dan klopt er iets niet in je lichaam. De meeste mensen voelen na een tijdje wel dat ze vol zitten.
Mijn huisarts weet dit allang, maar lijkt niet per se een medische oorzaak te zijn.
De tips van jou @Miss_Travel doe ik inderdaad al helaas. Ik drink heel veel, eet voldoende eiwitten en eet volumevoedsel. Helaas allemaal zonder het gewenste effect.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik herken het helemaal en bij heeft het ook geen medische oorzaak. Ben nu net dertig, maar heb bijna mijn hele twintige jaren gejojo't met mijn gewicht. Voor mij is nu de oplossing dat ik een schema heb opgesteld met een diëtist zonder calorieën tellen, bewust bezig ben met de momenten dat ik eetzin heb en afleiding zoek als ik merk dat de eetzin meer psychisch is. Mijn focus ligt nu op gezond eten en niet meer op de weegschaal.

Ik denk in ieder geval dat weer een dieet aangaan geen oplossing is, want dan blijf je die ongezonde relatie met eten houden ipv dat je een duurzame oplossing vind.

Succes in ieder geval!
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor mij zit het echt in mindful zijn op eten. Ik vind sociale etentjes en feestjes heerlijk, maar daar registreer ik amper wat ik in mijn mond steek. Ik kan makkelijk een hele avond grazen op een feest en dan thuis komen met honger. Letterlijk hé. Dan moet ik nog een pan met spek en ei bakken met 4 volkorenboterhammen erbij. Dan pas voel ik dat ik "vol" word. Het gezondste voor mij zou aldoor alleen eten zijn denk ik. En dan zonder telefoon/boekje/televisie erbij.

Het probleem is nu een beetje dat ik dat sociale ook niet kan/wil missen. En daar kan ik me zo slecht in de hand houden. Ik probeer nu voorafgaand aan een sociaal event echt ruim (maar gezond) te eten. Dan kan ik het enigszins in de hand houden. Na afloop van een sociaal event kan ik moeilijk meteen inslapen - ik moet dus nog iets zoeken op dat moment waarvan ik wel afschakel maar wat dus niet eten is.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven