Lijf & Lijn alle pijlers

Eten als een slank persoon

08-05-2012 22:52 50 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ook ik ben er achter gekomen dat ik de kilo's niet zal verliezen d.m.v. een crash-dieet of zoiets. Ik moet gezonder gaan eten. Nou ben ik er ook achter gekomen dat alle ongezonde dingen verbannen geen zin heeft omdat je vroeg of laat toch op een feestje bent of op een terrasje met een stuk taart.

Daarom dus het volgende:



Ik heb een aantal slanke vriendinnen die voor mijn gevoel kilo's brood eten bij de lunch, borden vol pasta bij het avondeten, nooit sporten en daarnaast eindeloos veel koekjes en snoep eten terwijl ze wel gewoon hartstikke slank en gezond zijn.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dat (meestal) niet ligt aan een heel veel snellere verbranding. Uiteindelijk eten zij waarschijnlijk toch minder kcal dan dikkere mensen.



Nu ben ik dus begonnen aan een experiment:

Mijn slanke vriendin schrijft een week lang op wat ze precies eet (heel precies dus: hoeveel eetlepels sausjes precies en hoeveel gram chips terwijl ze op de bank zit etc.)



Vervolgens ga ik de week erna precies eten wat zij heeft gegeten.

Zo kan ik gewoon dagelijkse dingen eten zonder diëten of zoiets.

(Als zij op een terrasje zit besteld ze namelijk gewoon appeltaart met extra slagroom.) maar wel even slank worden als zij!



Hoe ik het verder daarna ga doen weet ik niet precies. (Ze kan niet haar hele leven blijven opschrijven, voor mij, wat ze eet.)

Maar ik denk dat ik er zo wel ''gevoel'' voor moet gaan krijgen wat ik wel en niet en hoeveel ik eet.



Ik vind het wel interessant om met jullie te delen. Hebben jullie ook zo het idee dat dit gaat werken?

Ik heb er alle vertrouwen in en houd jullie op de hoogte!
Alle reacties Link kopieren
De eerste weken zijn vaak ook veel vocht Dubbelvla. Daarna gaat het wellicht wat minder snel. Supergoed van je! En succes!
Alle reacties Link kopieren
Dank je wel
Dit is die documentaire over 2 vriendinnen:



http://www.youtube.com/watch?v=eTr1JUvEiUU
quote:Taara schreef op 08 mei 2012 @ 22:59:

Vergeet je niet dat je dan ook dezelfde beweging als haar nodig hebt anders kun je het nog niet vergelijken denk ik.

Dit wilde ik ook zeggen. Aanzetten of afvallen, of op gewicht blijven, heeft te maken met de balans tussen calorie input en calorie output. (ofwel met je inname in relatie tot je verbruik)



Dus als je je inname precies volgens die van haar doet moet je je verbruik ook aanpassen als dat van haar. Dat begint met net zoveel bewegen als zij doet, niet alleen qua sport maar gedurende de héle dag - dat is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien - maar daarmee ben je er waarschijnlijk nog niet want het verbruik van je lijf heeft ook te maken met je eigen lichaamsgewicht, conditie en dergelijke. Het is wél een start.



Op zich overigens een interessant experiment al is het alleen maar om te zien of deze vriendin echt "de hele dag door heel veel eet" dat lijkt me namelijk onwaarschijnlijk. Als je iemand een paar keer een handje ergens van ziet nemen lijkt het al snel of die persoon de hele dag heel veel etc, terwijl als iemand stiekum een pak koekjes leeg eet je dat niet ziet natuurlijk... hou ons op de hoogte!
Alle reacties Link kopieren
Zoals al hiervoor ook aangegeven zul je behalve precies moeten eten wat je vriendin doet (mist exact hetzelfde gewicht) , ook hetzelfde moeten bewegen. en dan heb ik het niet over die paar uurtjes sporten door de week maar het bewegen gewoon door de dag heen. Bij een beetje actie persoon is dat vaakhet veelvoudige van wat je met dat uurtjep sporten verbrand.

Vervolgens zou je dit eindeloos vol moeten houden want met een weekje ben je er natuurlijk niet. Of te wel je zul voldoende discipline moeten tonen. Dus als je vriendin een keer een gebakje eet mag jij dat ook maar al die keren dat je vriendin wel de discipline toont om iets bewust niet te eten zul jij dat ook op moeten brengen. Je ziet namelijk misschien wel wat ze allemaal eet maar wat ze allemaa lnie eet zie je niet.

Het lijkt me veel eenvoudiger als je wilt afvallen om gewoon gezond te eten, minder van de ongezonde dingen of die helemaal schrappen. Alleen al omdat stofwisseling, vertering ed van de een nooit exact hetzelfde is als dat van een ander. Wordt bovendien ook beinvloed door het eetpatroon in het verleden.
Ik ben het niet met jullie eens, het experiment is toch.



Als ik eet wat mijn dunne vriendin eet val ik af



Als ze ook nog gaat sporten dan wordt het ineens een heel ander experiment.



Overigens, wat ik me afvraag. Is het wel te doen? Ik neem aan dat jullie ook afzonderlijk van elkaar uit eten gaan en dat je soms niet lust wat zij gemaakt heeft?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het maar een raar experiment. Wat wil je nou bereiken? Dat je gaat afvallen? Of dat je experiment "bewijst" dat jij met evenveel eten als je slanke vriendin toch niet afvalt? Want dat gaat de uitkomst zijn, omdat jullie niet dezelfde personen zijn. (andere beweging, lichaambouw, verbranding etc.)

Ik zie het nut er dus echt niet van in, je kunt beter je energie stoppen in voor jezelf een goed en gezond voedingspatroon opbouwen.
Alle reacties Link kopieren
En waarom wil je het voedingspatroon van je vriendin overnemen? Omdat zij heel slank is, of omdat je zeker weet dat zij een gezond en gevarieerd voedingspatroon heeft? Slank zijn wil niet automatisch betekenen dat je gezond eet. Nee, ik snap echt niet hoe je kunt bedenken dat dit experiment je ook maar ergens mee kan helpen, sorry.
Alle reacties Link kopieren
Ik had twee huisgenootjes die te dik waren/zijn. Ik ben gewoon, normaal. Ik herken veel van hun 'gedrag' en uitspraken op dit forum. Voor hun bestond een 'normale avondmaaltijd' uit VEEL aardappels/rijst/pasta en een normale tot kleine portie groente en een ruime portie vlees. Met drie keer een beetje saus uit de pot die op tafel stond. En dan hadden ze het de hele avond over hoe gezond ze wel niet hadden gegeten. Heb je het beeld?

Daarnaast pakten zij 9 van de 10 keer de bus, de lift, de auto. En vaak, als ze dan hadden gefietst of gesport, werd dat beloond met chips of dikke koeken.



Mijn (en ik wil mezelf niet heilig verklaren maar het verschil aangeven) avondmaaltijd bestaat uit MINDER koolhydraten, VEEL groente en een normale portie vlees. Geen saus door de weeks. Ik pak de fiets of ga lopen en zie sporten an sich als een traktatie, niet als middel om eens lekker een gevulde koek weg te werken. En áls ik dan een keer iets slechts/vets neem, neem ik één stukje/portie en geniet ik er echt van. Maar niet elke dag, want gewoon eten is ook lekker.



Ik wil niet zeggen dat zij slecht zijn en ik goed. Maar het verbaasde me niets dat zij dik zijn en ik niet. Ze vroegen zich ook vaak af 'hoe ik dat toch deed' en hadden niet door dat onze houding ten opzichte van voeding en bewegen, of gezond leven, zo anders is.



Hopelijk snap je wat ik aan wil geven. En ik denk in hun geval dat aanleg niet de reden was dat zij te dik waren. Als ik ze niet elke dag thuis zou zien, zou ik dat misschien geloven. Maar als huisgenootjes zie je alles van elkaar ((koel)kastinhoud, snackmomenten, etc) en dit heeft me overtuigd dat zij ook prima slank zouden kunnen zijn, mits ze hun houding totaal om zouden gooien.
Dit experiment is misschien een goede manier om een indruk te krijgen van een norrmaal eetpatroon, maar ik denk niet dat je ervan afvalt.



Mijn vriend is ook dik, en ik ben slank terwijl ik als koolhydraat-junkie eerder de vreetzak lijk te zijn.



Echter, hij belegt zijn brood veel dikker dan ik, eet graag sausjes, neemt uit gemak vaak voorverpakte snacks ipv fruit, doet alles met de auto en zit na het sporten vooral op de bank.



Ik daarentegen hou niet van dik beleg en sausjes, eet graag groente en fruit, drink overdag vooral water, doe alles met de fiets of OV, sleep met boodschappen, en ben 's avonds in de weer met het huishouden.



En ja, zo kan ik in tegenstelling tot vriendlief dus ook elke dag chocolade, koekjes, taart of chips eten zonder aan te komen...
Alle reacties Link kopieren
quote:schnitzel schreef op 09 mei 2012 @ 13:44:

Dit experiment is misschien een goede manier om een indruk te krijgen van een norrmaal eetpatroon, maar ik denk niet dat je ervan afvalt.



Mijn vriend is ook dik, en ik ben slank terwijl ik als koolhydraat-junkie eerder de vreetzak lijk te zijn.



Echter, hij belegt zijn brood veel dikker dan ik, eet graag sausjes, neemt uit gemak vaak voorverpakte snacks ipv fruit, doet alles met de auto en zit na het sporten vooral op de bank.



Ik daarentegen hou niet van dik beleg en sausjes, eet graag groente en fruit, drink overdag vooral water, doe alles met de fiets of OV, sleep met boodschappen, en ben 's avonds in de weer met het huishouden.



En ja, zo kan ik in tegenstelling tot vriendlief dus ook elke dag chocolade, koekjes, taart of chips eten zonder aan te komen...Dit is de verkorte versie van mijn verhaal
Alle reacties Link kopieren
quote:bloemetje77 schreef op 09 mei 2012 @ 00:15:

[...]





Ieder lichaam reageert in de basis toch echt hetzelfde. Minder calorieen erin dan je verbrand = afvallen. De vorm waarin die calorieen komen, chips of broccoli, schijnt geen moer uit te maken.





In de basis reageert een lichaam hetzelfde, maar in de praktijk zijn er grote verschillen. Iedereen valt af als ze minder binnen krijgen dan ze verbranden. Iedereen wordt mager als ze bijna niks meer eten. Toch gebeurt dat bij de 1 veel sneller dan de ander.

Andersom, komt iedereen aan die meer eet dan hij verbrandt. Ik las hier zelfs laatst op het vivaforum dat er een onderzoek was geweest waar mensen meer dan 3000 calorieen per dag eten en sommige mensen niet dikker werden dan een bepaald punt, terwijl anderen 'onbeperkt' bleven aankomen.

Dat is alleen nog maar het fysieke gedeelte.



De 1 krijgt ook veel eerder een honger(trek)gevoel dan de ander, en krijgt ook minder snel een signaal dat je vol zit. Je moet dan veel meer beheersing hebben om niet te veel te eten, dan wanneer je snel het gevoel hebt vol te zitten.



Er schijnt ook een ziekte te zijn, weet niet meer hoe die heet (vaak is het in combinatie met een verstandelijke beperking), waarbij de hersenen altijd een hongersignaal afgeven. Geen trek, maar honger. Ook als iemand net 3 big mac menu's heeft opgegeten. Eten moet letterlijk achter slot en grendel bij deze mensen, anders eten ze zoveel dat hun maag knapt.

Lijkt me trouwens verschrikkelijk om altijd HONGER te hebben.



Is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar ik kan me voorstellen dat er veel minder ernstige gradaties zijn.



En wat ailien zegt klopt ook wel een beetje, maar is ook vrij relatief. Iemand die meer beweegt gedurende de hele dag, verbrandt gewoon meer, maar tegelijkertijd gaat dat niet om duizenden calorieen.

Mijn broertje bijv. die beweegt wel een stuk meer dan mij, vooral intensief (voetbal etc.) hij kan dus sowieso meer eten dan ik (ook al omdat het een jongen is). Maar hij eet echt makkelijk 4000(!) calorieen per dag. Bij de Mac besteld hij vaak 2 menu's en nog een extra hamburger. Nou is het niet eens zo dat hij altijd vette hap eet hoor, 's ochtends begint hij met tig boterhammen, tussendoor ook nog een aantal, 's middags eet hij vaak een warme maaltijd op school en 's avonds ook nog eens 2x warm (voor en na training) en dat zijn dan alleen de 'hoofd'maaltijden.

En hij blijft gewoon super dun.
Alle reacties Link kopieren
quote:schnitzel schreef op 09 mei 2012 @ 13:44:

Dit experiment is misschien een goede manier om een indruk te krijgen van een norrmaal eetpatroon, maar ik denk niet dat je ervan afvalt.



Mijn vriend is ook dik, en ik ben slank terwijl ik als koolhydraat-junkie eerder de vreetzak lijk te zijn.



Echter, hij belegt zijn brood veel dikker dan ik, eet graag sausjes, neemt uit gemak vaak voorverpakte snacks ipv fruit, doet alles met de auto en zit na het sporten vooral op de bank.



Ik daarentegen hou niet van dik beleg en sausjes, eet graag groente en fruit, drink overdag vooral water, doe alles met de fiets of OV, sleep met boodschappen, en ben 's avonds in de weer met het huishouden.



En ja, zo kan ik in tegenstelling tot vriendlief dus ook elke dag chocolade, koekjes, taart of chips eten zonder aan te komen...



Nu even als tegenhanger, mijn man is slank en gespierd, ik ben gewoon 'normaal' slank. Hij is de vreetzak, hij sport wel redelijk veel. Ik niet, maar ik beweeg wel veel (elke dag sowieso 1,5 uur wandelen + alles met de fiets, huishouden etc.) Vlees eet ik weinig (stukje vlees en dan vind ik het voldoende), veel groente en fruit, weinig sausjes etc. 1x in de week mag ik van mezelf snoepen, rest van de week niet.

Man eet veeeeeeeeeeel vlees, veel sausjes, veel snacks (maar ook wel veel groentes en fruit) en buiten het sporten om, beweegt hij niet zoveel (sport wel 5 a 6x per week). Hij blijft echt zonder problemen op gewicht, terwijl ik daar soms echt wel mijn best voor moet doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:bloemetje77 schreef op 09 mei 2012 @ 01:07:

Dit is die documentaire over 2 vriendinnen:



http://www.youtube.com/watch?v=eTr1JUvEiUUIk heb hem gezien en denk inderdaad dat veel slanke mensen niet zoveel eten als anderen denken. Zelf heb ik ook altijd het idee dat ik veel eet op een dag, ik eet echt vaak iets en houd ook erg van chips, kaas, noten etc., dus geen caloriearme dingen. Anderen vragen wel eens of ik een lintworm heb, omdat ze ook vinden dat ik de hele dag door aan het eten ben. MAAR.... ik heb een tijdje bijgehouden hoeveel calorieën ik op een dag binnenkrijg als ik gewoon alles eet waar ik zin in heb en dat zijn er vrijwel nooit meer dan 2000. Ik eet nooit grote porties, drink nooit calorierijke drankjes (bijna altijd thee of water) en ik eet wel vaak, maar niet veel. Terwijl mijn dikkere collega's bijvoorbeeld veel koffiedrankjes uit de automaat namen met veel calorieën en meer eten tijdens de lunch, vaak uit eten gaan met vetter eten en flink wat vlees en vaak alcohol drinken. Dat ze de rest van de tijd niet veel eten, maakt niet uit, ze krijgen dan nog steeds meer calorieën binnen dan ik, terwijl je dat niet zou zeggen.
Alle reacties Link kopieren
By the way, ik denk wel dat er mensen zijn die meer aanleg hebben om dik te worden en die meer op moeten letten, maar dat gaat dan om een paar kilootjes. Als je gewoon gezond en niet teveel eet en drinkt en genoeg beweegt, zul je echt niet meer dan 100 kilo wegen, om maar iets te noemen (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, ziekte of medicijngebruik).
Ik denk dat het vooral met de stofwisseling te maken heeft. Ik eet ongeveer hetzelfde als mijn partner (ook vrouw en ongeveer even lang als ik ben). Ik ga 1 of 2 keer per dag naar de wc voor de grote boodschap, zij 1 of 2 keer per week. Ik weeg ca 9 kg lichter dan zij.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het een heel leuk experiment. Ben benieuwd wat je gaat eten. Post je dat nog even?



Heb zelf aanleg om snel dik te worden. Ben ook gelukkig erg lang. Maar ik heb in de loop der jaren een gezond eetpatroon ontwikkelt en heb dus een mooi gewicht. Grappig genoeg hou ik nu ook veel meer van gezond eten dan ongezond. Kant en klaar maaltijden vind ik bijvoorbeeld vaak te zout, dus eet ik niet. Pizza te vet en te smakeloos, dus eet ik amper. Vers fruit vind ik heerlijk.

Kijk ook even naar hoe je vriendin de maaltijden bereid. Is het vers? Gebruikt ze minder zout? En gebruikt ze boter of olijfolie of stoomt ze juist veel?
Alle reacties Link kopieren
Mevrouwaardbei, kom eens verslag uitbrengen!
Alle reacties Link kopieren
Ben ook wel erg benieuwd naar de uitkomst van het experiment. Zelf eet ik ook alles maar dan hele kleine porties. Groente en fruit wel gewoon maar bv van een taartje de minivariant of maar 3 hapjes. Van frietjes maar 3 stuks. Zo hoef je jezelf niets lekkers te ontzeggen en kom je niet veel aan. In mijn geval werkt het goed.
Alle reacties Link kopieren
quote:NYC schreef op 10 mei 2012 @ 13:10:

Ik denk dat het vooral met de stofwisseling te maken heeft. Ik eet ongeveer hetzelfde als mijn partner (ook vrouw en ongeveer even lang als ik ben). Ik ga 1 of 2 keer per dag naar de wc voor de grote boodschap, zij 1 of 2 keer per week. Ik weeg ca 9 kg lichter dan zij.Ongeveer hetzelfde eten daar kan al een groot verschil in zitten. Maar de vraag is natuurlijk ook hoe zit het met het verbruik. Neem aan dat jullie niet precies hetzelfde bewegen. Dus ook daar zit waarschijnlijk een verschil in.
Eet tot je geen honger meer hebt niet tot je helemaal verzadigd bent of tot het op is/bord leeg is. Eet niet als je niet hoeft te eten (en dus geen honger hebt). We leven niet meer in een eeuw dat je zodra het mogelijk was en er voor handen was was direct ging eten, omdat we in de huidige tijd geen reservevoorraad in hoeven te nemen voor het geval we even een tijd niet kunnen eten.



Eet alleen liflafjes (chips, nootjes, snoep, toastjes) als er echt iets is. Op een feestje of een verjaardag. Op een gewone doordeweekse dag is dat echt nergens voor nodig. En als je chips/nootjes oid eet, neem er dan af en toe eentje en eet chips niet alsof het een maaltijd is en je je hand binnen een minuut minimaal 10 keer naar je mond brengt om er chips in te stoppen.



Eet geen dingen die niet nodig zijn.



Eet langzaam. Je bent eerder 'verzadigd' als je langzaam eet dan wanneer je snel eet. Snelle eters eten doorgaans meer dan goed voor ze is. Eet ook bewust! Weet wat je eet, proef alle ingredienten etc. etc.



Train!



Mijn motto is toch wel 'Eat Clean, Train Dirty'.
quote:baukje schreef op 10 mei 2012 @ 13:28:

[...]



Ongeveer hetzelfde eten daar kan al een groot verschil in zitten. Maar de vraag is natuurlijk ook hoe zit het met het verbruik. Neem aan dat jullie niet precies hetzelfde bewegen. Dus ook daar zit waarschijnlijk een verschil in.Ik beweeg minder dan mijn vriendin. Zij is fysiek veel in beweging, ik heb een zittend beroep. En misschien dat er in 'ongeveer hetzelfde eten' wel wat verschil zit (we meten het niet af ofzo), wel snoep ik veel meer dan zij. Eigenlijk zou je dan toch verwachten dat ik sneller zou aankomen?
Alle reacties Link kopieren
NYC in jullie geval is het inderdaad opvallend. Maar wat ik wilde zeggen is dat het zo moeilijk te vergelijken is wat men nu werkelijk precies binnen krijg en wat men verbruikt. Daarnaast heb ik altijd begrepen dat ook het verleden een rol speelt. Mensen die in hun kinderjaren overgewicht hadden zouden later in hun leven ook gemakkelijker vet opslaan. Zelfs borstvoeding versus kunstvoeding zou in het latere leven van invloed zijn. Stressfactoren kunnen een rol spelen etc etc. En zo zal er vast ook wel een genetische factor mede van invloed zijn.
Het is overigens niet zo dat mijn vriendin te dik is hoor. Maar ik vind het wel opvallend dat ik zoveel vaker naar de wc moet. Misschien zou dit nog kunnen komen doordat ik wel vrij veel koffie drink en dit de stoelgang stimuleert? Soms vraag ik me wel af of mijn lichaam alle voedingsstoffen uit het eten haalt.
@TO ben benieuwd!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven