Lijf & Lijn alle pijlers

Sporten met een beperking

04-05-2012 13:40 11 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hey allemaal,

Ik heb even wat advies nodig. Eerst een situatie-schets:



Ik heb een afwijking aan allebei mijn heupen (heupdysplasie), en daarnaast holvoeten. Van allebei heb ik de nodige last. Ik ben op mijn zeventiende aan mijn rechterheup geopereerd, maar dit heeft het niet verbeterd. Sterker nog: Hoewel de operatie technisch gezien goed gelukt is, heb ik nu meer klachten dan voorheen en heb ik beginnende slijtage. Ik ben uitbehandeld, dus ik moet ermee leren leven en de enige optie is ooit kunstheupen, maar ik ben daar nu nog wel wat erg jong voor (ik ben 24). Fysio heb ik jarenlang gehad, maar ik was er ook gewoon een beetje klaar mee. Bovendien wordt het, dacht ik, nu ook niet meer vergoed?



Dat dus over mijn beperkingen.



Nu wil ik graag 20 kilo kwijt, dus ook gaan sporten. Buiten dat dat veel beter is voor mijn zelfvertrouwen, is dat ook gunstiger voor mijn heupen omdat ze dan minder gewicht hoeven te dragen. Ik mag alles gewoon doen, maar moet zelf op mijn grenzen letten en bij pijn uiteraard stoppen.



Ik ben begonnen met hardlopen, voor de 100ste keer (discipline-probleem), en ik weet dat deze sport niet het meest geschikt is, maar ik kan er maar geen 'afstand van doen' zeg maar... Ik blijf het toch steeds proberen. Soms met pijn, en halverwege een training stoppen kan ik niet goed, omdat ik het maar lastig kan accepteren dat ik beperkingen heb.



Fietsen doe ik wel eens, maar is niet handig, want ik heb een ongeschikte fiets (te hoog voor mij en zonder versnellingen, die ik toch eigenlijk echt wel nodig heb met mijn beperkingen). Er moet dus eerst een nieuwe fiets komen voor ik vaker en langer zou kunnen gaan fietsen, maar geen geld voor op dit moment. Ik probeer wel vaker kleine stukjes op de fiets te doen, bijv. naar het station. En in de woonplaats van mijn vriend fiets ik in principe alles. Ik merk ook echt wel verschil sinds ik dat in elk geval doe (het tempo waarin ik fiets ligt veel hoger dan toen ik begon, en ik kan veel langere stukken fietsen - behalve dus dat mijn fiets daar ongeschikt voor is, maar qua uithoudingsvermogen is het goed te doen).



Wandelen vind ik vreselijk. Voelt zo vreselijk doelloos. Wat wél een optie is, (dat is me op dit forum een keer aangeraden, maar ik vergeet het vaak), bijv. een halte eerder uitstappen met de bus. Dan is het niet zo doelloos, maar heb ik toch wat lichaamsbeweging. Dat zou ik eigenlijk vaker moeten doen.



Zwemmen kan ik wel doen, maar vind ik al snel een 'gedoe'. Wel een tijdje gedaan, en zou ik ook wel weer willen oppakken, maar niet alleen (in de zin van, ik zou er nog iets naast willen doen). Zwemmen kan ik trouwens ook niet heel goed, beheers de techniek gewoon niet goed (verkeerd aangeleerd, ondanks dat ik wel twee diploma's heb). Mijn vriend heeft me vorige zomer geholpen met de techniek, wat het ook makkelijker vol te houden maakt. In de zomer zwom ik gemiddeld 2 á 3 keer per week, dat zou ik weer kunnen gaan doen.



Ik vind dansen heel fijn, heb vroeger jarenlang ballet gedaan (op aanraden van de fysio). Ik zou nu heel graag bijv. streetdance of jazzdance doen. Echter ben ik zo bang dat ik er na een paar lessen achter zal komen dat het helemaal geen optie is, omdat ik pijn krijg bijvoorbeeld. Ik heb bijv. ook moeite met mijn benen optillen. Ik heb mijn handen nodig bij het optillen van mijn been over mijn fiets, bijvoorbeeld. Gaat dat geen moeilijkheden opleveren met zoiets als dansen? En toch wil ik zo graag en neig ik steeds meer naar 'gewoon doen'. Het stomme is dat ik dan ook niet geneigd ben tijdens de les mijn grenzen aan te geven en de dingen niet te doen die niet lukken... Dan voel ik me zo'n sukkel. Ik ben dan bang voor onbegrip en wil het ook niet steeds hoeven uitleggen. Ik vind het ook lastig in te schatten wanneer ik moet stoppen, en wanneer ik gewoon even door moet zetten.



Ik vraag me af of anderen nog tips hebben voor sporten die wel helpen bij afvallen, maar niet zo belastend zijn? Ook vraag ik me af of ik mijn benen zo kan trainen dat ze sterker zijn, zodat ze meer kunnen hebben en de pijn misschien ook minder snel aanwezig is? Zouden sterkere spieren invloed kunnen hebben op de pijn? Waardoor dansen en hardlopen misschien wel kan? Sportschool is wegens geldgebrek trouwens niet echt een optie.



Volgens mij is het niet helemaal een duidelijk verhaal (maar wel erg lang). Dank in elk geval als je het gelezen hebt, en ik vroeg me af of jullie je gedachten met mij zouden willen delen hierover.
Alle reacties Link kopieren
Kun je niet met een fysiotherapeut kijken wat de beste manier van bewegen voor jou is? Volgens mij kun je bij/met veel fysiotherapeuten bewegen.

En wat het zwemmen betreft, dat herken ik, ik vind het ook veel gedoe. Maar wellicht kun je ergens zwemles krijgen of in therapeutisch bad gaan zwemmen.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
Hoi



Wat vervelend voor je dat je moet leren leven met beperkingen.



Zelf heb ik ook beperkingen maar ben helaas te ziek om te kunnen sporten.



Ik doe vrijwilligerswerk bij stichting Bas Bredase aangepaste sporten.



Wij organiseren sporten en uitjes voor mensen met een beperking.

Je kan ond, deelnemen aan rolstoel sport, zwemmen,dansen en zo zijn er nog meerdere activiteiten.



Wellicht vind je hier een sport,wat bij je past.



http://www.aangepastesporten.nl/



Veel succes!
Alle reacties Link kopieren
Is er een sportschool in je buurt waar ook een fysiotherapeut aan verbonden is? Wellicht kan die dan samen met jou bekijken welke apparaten/trainingen wel kunnen en welke niet.
Alle reacties Link kopieren
als je niet in je eentje baantjes wil zwemmen kun je denken aan aquarobics, aquagym (of varianten daarvan) of zwemlessen. Aanbod verschilt per zwembad. Ik heb een tijdje een soort van conditietraining gedaan. Was baantjes zwemmen maar dan met een bepaalde tijdslimiet (ging dus niet om de afstand die je in die tijd zwom). Dus bijv. 5 minuten op normaal tempo schoolslag. Twee minuten hoog tempo, 2 minuten laag tempo etc. Was erg leuk, maar helaas verder weg en ik had toen geen auto.

Sommige zwembaden hebben ook zwemlessen voor volwassenen. Dat zijn vaak kleine groepen, soms ook bij zwemverenigingen. (niet in je eentje en techniek verbeteren)



Om af te vallen helpen alle kleine beetjes. Inderdaad een halte eerder uitstappen bij de bus (ik moet nu wel, want de laatste halte van de bus is tegenwoordig de halte voor mijn halte), zeker als het hopelijk mooier weer wordt. lunchwandeling, avondwandeling na het eten etc.



mijn conditie was slecht (nu niet fantastisch, maar beter). Ik ben ook iemand die doorgaat tijdens bijv aerobics op zumbales. In die lessen is het vooral van belang om te blijven bewegen, maar dat kan ook in een lager tempo of bijv. basispassen i.p.v. ingewikkeldere choreo's.
Om te beginnen medisch fitness? Dat is onder begeleiding van een fysiotherapeut en wordt wel vergoed door je verzekering (dit omdat je zei dat de sportschool te duur is). Je moet dan wel een verwijzing hebben van je specialist. Je zou daar kunnen beginnen je spieren te trainen en misschien dat je daarna wel makkelijker andere sporten zou kunnen doen.
Alle reacties Link kopieren
Misschien is poweryoga iets voor jou? Is een stuk fysieker en veel minder zweverig dan gewone yoga, zodat je het ook echt wel voelt.



Bij een goede yogaschool bieden ze beginnerscursussen aan waarin ze heel goed letten op jouw lichaam, en wat jij al dan niet aan kunt. Als iets niet gaat wordt er gekeken naar een alternatief. Voor mij werkte dat heel goed (ik kan vanwege RSI ook niet alle oefeningen in de gebruikelijke vorm meedoen). Maar ik denk dat je dan wel even goed moet shoppen en wat geluk hebben met je aanbieder.



Verder; sommige zwembaden bieden ook lessen aan. Misschien is dat iets om aan je techniek te werken? Of een les aquafitness oid?
Alle reacties Link kopieren
ik denk dat je eerst moet proberen alle smoesjes weg te werken en eerlijk kijken hoe graag je wilt.



Volgens mij is er, ondanks je beperking, best veel mogelijk en heb je ook al veel geprobeerd. Echter ik lees in je stukje alleen maar "dit vind ik vreselijk", "dat vind ik gedoe", "dit kan ik niet goed", "diciplineprobleem". Heeft niets met een beperking te maken, maar eerder met instelling.



Wanneer je al zoveel jaren fysio hebt gehad vraag ik me af wat medische fitness oid toe zal voegen.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor de reacties



Krokusje: Volgens mij heeft iedereen sporten die 'ie niet leuk vindt. Bovendien zeg ik zowel over het dansen, als het zwemmen, als het hardlopen dat ik het wel leuk vind/wil doen. En voor het fietsen geldt hetzelfde, maar dan moet er wel eerst een nieuwe fiets komen. En voor het wandelen noemde ik al iets wat het minder vervelend en doelloos maakt, zoals eerder uit de bus stappen e.d. Dus met mijn instelling is weinig mis.



Of medisch fitness iets toe zal voegen weet ik niet, want ik ken het niet echt. Het is bedoelt voor mijn conditie, om af te vallen en om spieren op te bouwen. Dat ik tot mijn 20ste fysio had, heb ik nu natuurlijk niets meer aan als het om die dingen gaat, dus misschien kan medisch fitness daar nu iets in betekenen.



Overigens ben ik niet meer onder behandeling van een specialist... Dus hoe zou ik dat dan moeten regelen?



Helaas woon ik niet in de buurt van Breda, dus 'Aangepaste Sporten' is geen optie, maar misschien bieden ze zoiets ergens anders ook wel aan.



Ik geloof dat ze bij het zwembad bij mij in de buurt geen echte lessen geven, maar ik ga het voor de zekerheid nog eens checken. En aqua fitness en die dingen (dus niet gewoon baantjes trekken) zijn natuurlijk wel een optie voor de afwisseling.



Mugske: Ik wil best in mijn eentje zwemmen, maar ik wil er nog iets naast doen (dus niet alleen zwemmen). Dank voor de tips wat betreft andere mogelijkheden.



Poweryoga ga ik op googlen. Ik dacht misschien ook aan Zumba, hoewel ik liever zou gaan dansen en ik het dan een beetje dubbelop vind ofzo.
Alle reacties Link kopieren
Handboogschieten. Versterkt je bovenlichaam en je wandelt ondertussen best wat af, maar wel met een doel (namelijk je pijlen pakken)
Leiolepis ngovantrii: mannetjes zijn ook niet nodig omdat de dames zichzelf klonen!
Alle reacties Link kopieren
Misschien eerst afvalen voodat je het lichaam enorm extra gaat belasten, zeker met de beperkingen die je al hebt. Daar zou ik dus mee beginnen. Als je echt wilt gaan hardlopen, eerst wandelen om conditie op te bouwen en alvast het lichaam te laten wennen. Ik ben ook begonnen met wandelen. Stevig doorwandelen en ja, dat is misschien saai maar er is buiten echt heel wat te bekijken en te beleven als je ervoor open staat. Zwemmen is met heupproblemen niet echt handig om mee te beginnen, ook al kan je een andere schoolslag makkelijk aanwennen waarbij de heupen minder zwaar belast worden dan bij een volledige kikkerhouding. Maar daarvoor hebje wel wat hulp nodig om bijgestuurd te kunnen worden. Trampoline (ik bedoel dus de mini trampoline zoals een bellicon bijvoorbeeld niet zo'n speel ding voor kinderen) is heel geschikt in jouw geval maar waarschijnlijk veel te duur om aan te schaffen.



Blijft dus over: eerst afvallen, gezond eten en alvast gaan wandelen zodat je straks rustig en met een heel goed schema kunt gaan opbouwen als je dat per se wilt.



Verder is het aan te raden om een consult te regelen en eventueel een keuring met een goede sportarts binnen een SMA (sport medisch advies centrum). Als je aanvullend verzekerd bent wordt dat vergoed, anders de moeite waard om even voor te sparen want hij kan als geen ander kijken naar de beperkingen en je helpen in beweging te komen én te blijven.



Succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven