Mode & Beauty alle pijlers

Wat voor kleding/jas op de fiets?

11-10-2023 16:59 21 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Binnenkort ga ik vaker forensen op de e-bike, en ik ben aan het nadenken wat handig is qua kleding voor onderweg, en wat slimme oplossingen zijn. Waar ik tot nu toe over nadenk:

- een gewone regenjas heb ik al, maar ik lees dat je op de fiets een klepcapuchon moet hebben als je een bril draagt. Is dat inderdaad erg handig?

- een poncho lijkt me niet fijn, vanwege geflapper bij die snelheid

- is een warme gevoerde regenjas in de winter fijn, of kun je beter een extra trui aantrekken? Of is dan gewoon een winterjas fijner als het niet regent?

- wat doe je als je een jurk of rok aan wil, doe je dan bv een legging aan op de fiets en dan ter plekke omkleden? Op mijn afstand lijkt een rok me niet lekker fietsen.

- is een zuidwester handiger dan een capuchon?

Tips en adviezen welkom. Liever niet alleen een merk droppen met de opmerking "deze heb ik en die bevalt goed", ik ben juist benieuwd naar waaróm iets een goede keus is. Ik wil liever niet een dure regenjas kopen om dan later te ontdekken dat ik beter een trui onder mijn gewone regenjas had kunnen doen, dat soort dingen :)
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb een goed gevoerde winterjas in ieder geval. Je krijgt het behoorlijk snel koud dus dat is geen overbodige luxe.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zweet me op de elektrische fiets nog steeds een ongeluk, dus ik heb altijd een "all weather"jas aan, in de herfst/winter, super dun ding, echt puur voor wind en/of miezer, beetje regen. Naar gelang de temperatuur (vries of niet) een dun vestje (katoen) eronder. Ik heb geen winterjas ;) Ik heb wel een (heeeeel oud) ski-jack, voor als het echt sneeuwt en min zoveel is, maar draag ik echt zélden, en zéker niet op de fiets.

Ik heb wel een echte regenjas (zo'n gele, maar dan wit) voor als het écht met bakken uit de lucht komt, en ik heb een mega goede regenbroek (van de Bever), en overschoenen, hoewel ik meestal m'n lage kaplaarsjes aantrek en schoenen meeneem.

Ik woon aan de kust, dus het waait hier altijd en het regent ook altijd op de verkeerde momenten (nl als je op de fiets zit, en niet als je al lekker binnen zit, haha)

Rok of jurk draag ik nooit, dus daar heb ik geen tips voor ;)
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik had vroeger een gewone winterjas met een regenjas eroverheen en dat was echt niet fijn. Mijn dochters hebben nu een gevoerde regenjas (met teddystof) en die heb ik wel eens geleend, vind ik véél fijner. Ik had toen altijd zo’n Michelin mannetjesgevoel en met een gevoerde regenjas niet. Nadeel is wel dat de mouwen niet gevoerd zijn, je zou kunnen kijken of jassen met gevoerde mouwen er wel zijn.

Voor niet (al te) regenachtige dagen is een winterparka fijn, ik heb er al een jaar of 4 een van Teym waar ik heel blij mee ben (warm, laat geen wind en in principe geen regen door), is wat langer dus fijn voor je bovenbenen en ik vind hem ook gewoon mooier dan de meeste parka’s).
Alle reacties Link kopieren Quote
Honingbij_ schreef:
11-10-2023 17:01
Ik heb een goed gevoerde winterjas in ieder geval. Je krijgt het behoorlijk snel koud dus dat is geen overbodige luxe.
Ik gebruik juist een softshell in de winter, relatief dun. Want door het fietsen genereer ik veel warmte en draag ik dus een veel minder dikke jas dan als in de winter boodschappen ga doen of zoiets.

Ik vind een goede regenbroek een must, een echt goede en dus dure, ademend en slijtvast. Voor de winter handschoenen in verschillende diktes, om wel warme, maar niet bloedhete handen te krijgen.

Ik draag geen rokken of jurken naar mijn werk, dames die ik nu met een rok of jurk zie fietsen dragen daar een wielren- of sportlegging onder.
Als het echt heel koud is dan draag ik mijn regenbroek als extra laag, maar dat doe ik alleen als het flink vriest.

Qua regenjas wil ik een ademende jas, liefst met zweetritsen onder de oksels. In de winter dus een softshell, die is niet bestand tegen 45 minuten keiharde regen, dus als dat de voorspelling is ga ik met de metro.

In de winter wind ik mijn voeten warm houden nog vrij lastig. Ik draag gevoerde laarzen van bijv Panama Jack.

NB ik rijd geen e-bike, maar het is sowieso verschillend hoe erg je zweet en hoe warm je het krijgt op de fiets. Maar met een e-bike als je wat meer ondersteuning gebruikt zul je zelf minder warmte genereren.

Ik draag overigens een helm en dat houdt mijn bril niet droog, maar dat doen de kleppen op mijn regenjassen ook niet.
aikidoka wijzigde dit bericht op 11-10-2023 17:43
Reden: Aanvulling
12.25% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik fiets niet op een e-bike maar op een gewone fiets. Ik fiets in fietskleding en kleed me om op mijn werk.
Verder: een (fiets)shirt met daaroverheen een redelijk winddicht vest voldoet meestal, in de winter nog met een dun shirt met lange mouwen eronder. Vest doe ik doorgaans halverwege uit.
Als het regent een dunne regenjas. Die helpt vooral tegen het afkoelen, is niet meer helemaal waterdicht maar ja ik kleed me dus toch om.
Verder doe ik een petje op als het regent en soms mijn capuchon nog over het petje heen dan, dat beschermt de bril redelijk.
Zorg voor schoenen met een stevige, harde zool. Ik heb speciale fiets/wandelschoenen, dat hoeft niet per se natuurlijk maar een harde zool is echt wel aan te raden.
Zeker als je begint zou ik aanraden eerst eens te kijken wat je hebt en dat te gebruiken. Laagjes kleding is doorgans prettig dan kan je aan/uit doen wat je wil en merk je ook wat je echt nodig hebt.
"Just because something is typed - whether it is typed on a business card or typed in a newspaper or book - this does not mean it is true.” (The Wide Window - Lemony Snicket)
Een vriendin droeg altijd een regenbroek bij erge regen en een rok rolde ze dan op, of deed ze in haar tas. Tot ze op een dag de rok was vergeten en de hele dag in regenbroek rond heeft moeten lopen, haha!

Dit is allemaal best persoonlijk, probeer gewoon uit wat je bevalt, of waar jij behoefte aan hebt. Ik fiets zelfs met kokerrok, maar dat doet ook niet iedereen.

Mijn ervaring is trouwens eerder dat ik het warm heb op de fiets, dan koud. Met zware regen fiets ik niet, dus hier geen regenbakken en dergelijke. Ik ga met alternatief vervoer, of ik wacht de bui af. Ik heb wel een grote, losvallende regenjas die ik soms over iets heen gooi, maar die doe ik nooit dicht en bij zwiepende regen fiets ik dus niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh wat een fijne tips allemaal al :)
Als ik fiets trap ik lekker door en krijg ik het warm. Ik vind daarom een dunne maar goede regenjas erg fijn. Met ritsen onder de oksels om te luchten en naar gelang hoe koud het buiten is kan er nog een dik vest onder. Ik heb ook een lang model gekocht zodat het water niet vanaf je jas je schoot in stroomt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh, met wat Lorem schrijft, moet ik ineens denken aan een fietsende vriendin die wél rokjes/jurkjes droeg; die vouwde ze gewoon een beetje naar boven! Dus de panty/maillot zat in de regenbroek, en het jurk/rokgedeelte zat gewoon onder de jas :) Dat werkt natuurlijk als het geen enorme kreukstof is ;)
Alle reacties Link kopieren Quote
In de koudere periodes van het jaar draag ik meestal een vest met een bodywarmer erover. Ik heb het erg snel (te) warm als ik fiets.
Meestal draag ik een fietsbroek (met zeem) onder mijn pantalon of onder mijn rok voor wat extra comfort. Rok trek ik dan omhoog in de zomer en fiets ik in mijn fietsbroek. In de koudere maanden heb ik een legging onder mijn rok en afhankelijk van de stijl die ik die dag draag doe ik de legging uit als ik op mijn werk kom en draag ik een panty.
Een dunne regenjas met ritsen onder de oksels is fijn.
Stevige schoenen is ook prettig. Ik draag vaak lederen gympen die ik ook op kantoor kan doordragen.
Ik weet niet hoelang je moet fietsen, ik fiets ruim een uur enkele reis en heb vaak ook een flesje water bij de hand om wat te kunnen drinken onderweg.
Alle reacties Link kopieren Quote
Een gevoerde regenjas begrijp ik niet, die dingen worden toch al na 10 minuten broeierig en je kunt er inderdaad altijd nog een extra trui/vest onder aan....
Ik zou juist gaan kijken naar een sjaal, lekkere oorwarmers of een dikkere pet en hele fijne handschoenen kopen. Liefst die waarbij je je vingers nog goed kunt gebruiken.
Lorem Ipsum
Alle reacties Link kopieren Quote
Het ligt er inderdaad heel erg aan hoe snel je het warm hebt op de fiets. Op een gewone fiets heb ik het al snel bloedheet, op een e-bike juist helemaal niet (zelfs al trap ik best wel mee).
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik doe sokken aan, dan een boterhamzakje en dan schoenen; met koud weer geen koude voeten meer.
Ooit van een exmilitair geleerd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kluitje schreef:
11-10-2023 17:43
Zorg voor schoenen met een stevige, harde zool. Ik heb speciale fiets/wandelschoenen, dat hoeft niet per se natuurlijk maar een harde zool is echt wel aan te raden.
Waarom is dat? Ik snap dat bv hakken niet fijn fietsen en dat je inde winter warme voeten wil, maar waarom niet bv rubber zolen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ga zelf voor een ongevoerde regenjas, omdat ik het op de fiets echt een stuk sneller warm heb. Maar ik fiets mechanisch. Als het echt koud is gaat er een teddy-gevoerd fleece vest onder. Verder vind ik het belangrijk dat de capuchon aansnoerbaar is, anders waait die zo af.
Alle reacties Link kopieren Quote
debuurvrouw schreef:
11-10-2023 20:02
Ik doe sokken aan, dan een boterhamzakje en dan schoenen; met koud weer geen koude voeten meer.
Ooit van een exmilitair geleerd.
Heel interessant! Dat vind ik het moeilijkste, voeten warmhouden bij koud weer op de fiets.
Alle reacties Link kopieren Quote
Die ga ik ook onthouden ja :). Fijn zoveel tips, dank allemaal!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ginevra schreef:
11-10-2023 21:00
Waarom is dat? Ik snap dat bv hakken niet fijn fietsen en dat je inde winter warme voeten wil, maar waarom niet bv rubber zolen?
Mag toch hopen dat je niet met je hakjes 25 km per uur gaat fietsen op zo'n ebike?
Jaja.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ginevra schreef:
11-10-2023 21:00
Waarom is dat? Ik snap dat bv hakken niet fijn fietsen en dat je inde winter warme voeten wil, maar waarom niet bv rubber zolen?
2 redenen:
Je kan beter kracht zetten met een harde zool doordat de kracht die je zet niet wordt geabsorbeerd door het rubber/de zachte zool.
En de druk van het pedaal wordt goed over het hele oppervlakte van de voet verspreid.
Ik merk bij fietsen met zachtere zolen dat ik na een tijd pijnlijke voeten krijg.
"Just because something is typed - whether it is typed on a business card or typed in a newspaper or book - this does not mean it is true.” (The Wide Window - Lemony Snicket)
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb eigenlijk bijna altijd een softshell jas aan op de elektrische (bak)fiets, of tenminste, ik heb ze gekocht voor op de fiets, maar vind ze zo fijn dat ik mijn gewone winterjassen alleen nog maar draag voor het mooie. Ik heb er 2, een korte met zo'n wollen (?) voering en een halflange tot mijn knieën met een dun laagje fleece erin. Ik vind ze verassend warm (en ik ben een enorme koukleum), als het echt heel koud is trek ik er nog een vestje onder aan.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven