Kritisch?

14-01-2008 08:17 47 berichten
Steeds vaker lees je over "de mondigheid van de burger". Steeds vaker vraag ik me af of de burger wel zo mondig en kritisch is. Misschien juist op de verkeerde momenten?



Neem nou de verschillende pijlers op dit forum. Op 'werk & studie' is regelmatig te lezen dat er genoeg mensen zijn die geen benul hebben wat er nou eigenlijk in hun contract staat en zich pas gaan afvragen wat een bepaalde passage nou precies betekent op het moment dat een bepaalde situatie zich voordoet. Op die pijler mopperen ook mensen over hun véél jongere collega met dezelfde functie die een hoger salaris krijgt of omdat ze al 10 jaar zo'n beetje hetzelfde verdienen. Er gaat voor sommige mensen echt een wereld open als hen wordt verteld dat het vrij normaal is om eens in de zoveel tijd weer eens met je werkgever over je salaris te praten en dat deze problemen vaak een gevolg zijn van onwetendheid bij hen in plaats van onwil van hun werkgever. Op de pijler 'gezondheid' is dan weer te lezen dat veel mensen geen flauw idee hebben wat voor medicijnen ze nou precies slikken, waarvoor ze zijn, wat ze doen. Bijsluiters worden dus blijkbaar niet gelezen. Bij beauty vraagt iemand zich af of de stijltang wel zo goed is voor je haar, nadat zij dit loeihete apparaat na een ongelukkig voorval op haar duim kreeg en toen besefte dat zo'n stijltang toch wel érg heet wordt.... En op de maatschappij-pijler is dan weer te lezen dat veel mensen dat wat ze in tv-programma's zien of dat wat ze in de Telegraaf lezen, aannemen als de waarheid.



Enigszins gechargeerd natuurlijk en het zijn misschien niet allemaal even sterke voorbeelden, maar wel allemaal dingen waar ik me dus erg over verbaas. Wat is dat toch? Denken veel mensen dan gewoon niet na als ze iets kopen, lezen, ondertekenen of krijgen voorgeschreven? Ontbreekt bij veel mensen een stukje "gezond boerenverstand"? Is het laksheid? Is het onwetendheid? Gaat het mis in de opvoeding? Denkt de overheid teveel voor ons na? Herkennen jullie dit überhaupt, wellicht bij jezelf of anderen?



(Ik heb getwijfeld tussen actueel en overige. De angels mogen beslissen. )
Infojunk, het is ook niet zo dat ik alles tot in de puntjes geregeld wil hebben. Ik kijk bijvoorbeeld wel ieder jaar welke zorgverzekering het goedkoopst is. Gewoon omdat mijn "medische behoeften" ieder jaar weer een beetje veranderen en ik het een klein moeite vind om een keer een uurtje te internetten om de goedkoopste uit te kunnen zoeken en op die manier geld uit te sparen. Bijsluiters lees ik ook, niet omdat ik nou zo nodig die bijwerkingen wil weten, wel omdat ik wil weten wat ik slik, waarvoor het nog meer wordt gebruikt en inderdaad de wisselwerking waar aine het al over had. (Op dat laatste let de apotheker meestal trouwens wel, maar ook bepaalde operaties kunnen ervoor zorgen dat je iets niet (meer) mag slikken of er kan een wisselwerking optreden bij het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen). Het is dus ook niet zo dat ik compleet doorsla, zoals mensen die er wat lakser in zee wellicht snel zouden kunnen denken.



Ik zou wel wat meer reacties willen lezen van mensen die inderdaad niet zo kritisch zijn. Ben zo benieuwd naar de beweegredenen.
Alle reacties Link kopieren
Maar het interessantste is; waar zit het hem in, dat mensen zo laks zijn?

Intelligentie of opleidingsniveau is het niet denk ik (gevaarlijk om over te beginnen trouwens) in de meeste gevallen. Een mooi voorbeeld is dan dat van de vrouw die niets geregeld heeft voor haar pensioen... Hoogopgeleid, dus met de intelligentie zit het wel goed.

En ik ken laagopgeleide (huis)vrouwen, die juist doordat ze elk dubbeltje omdraaien, en zich met het huishouden bezig houden, verbazingwekkend goed op de hoogte zijn van wat ze tekenen en waarvoor ze tekenen.



Is het dan echt gewoon laksheid? Ik kan me niet voorstellen dat mensen te lui zijn om een contract te lezen. Er zijn zelfs mensen die hun koopovereenkomst voor hun woning nog niet goed doorgenomen hebben. Sorry hoor, maar dan zorg je toch dat je PRECIES weet wat er in staat?

Tja, ik ben dan geneigd te denken dat het te maken heeft met een beetje wereldvreemd zijn. Gewoon niet wéten wat er in de wereld speelt en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Maar het blijft bizar.



Ik kan me ook heel erg goed indenken wat er bedoelt wordt het het assertiviteit verwarren met asocialiteit. Zelf werk ik naast mijn studie in een winkel, en het zal je verbazen met wat voor argumenten mensen soms komen om hun gelijk te eisen. De grootst mogelijke onzin wordt aangedragen als geldig argument waarom ik toch echt die persoon zijn zin zou moeten geven...
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
Ook een ding trouwens, wat mij hier op het forum nogal opvalt...



Mensen die een topic openen met een vrij persoonlijke vraag (over werk, inkomen, dure aankopen, hypotheken), en zelf totaal niet weten waar het over gaat. Dat je de boel zelf nog niet uitgezocht hebt tot daar aan toe, maar om dan de mening aan te nemen van de eerste de beste forummer???

Met alle respect voor de forummers hier, maar over belangrijke zaken, contracten, medicatie, en weet ik wat voor dingen, neem ik toch liever, als ik er zelf niet uit kom, contact op met een arts of financieel adviseur, dan dat ik adviezen opvolg van forummers. Kan ik controleren of die persoon er echt verstand van heeft of dat hij de klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt? Juist... en die deskundigheid mag, en durf, ik wel te verwachten van een arts of financieel adviseur...
668, the neighbour of the Beast
Ik denk dat het 'm toch zit in de laksheid. Het zou ook het gevolg kunnen zijn van beperkte middelen, ik kan me namelijk prima voorstellen dat niet iedereen begrijpt wat er in een juridisch contract staat. Maarja, dan denk ik dus dat je het ook kan navragen bij iemand die er wél verstand van heeft. En ik kan me ook vinden in wat wen zegt, dat veel mensen gewoon geen zin hebben het na te gaan en wel zien hoe het zit op de momenten dat het er op aan komt.
Alle reacties Link kopieren
Tuurlijk is het voor een groot deel laksheid. En als ik er bij mezelf over na ga denken.... Bij "onbelangrijke" dingen let ik ook niet altijd even goed op.

Maar toch,net als met medicatie en dergelijke....

Vorige keer moest in een herhalingsreceptje hebben van de pil. Die ging mijn vriend voor me ophalen. Hij kreeg een ander doosje mee. Dat had ik echt niet geslikt als hem bij de huisarts niet verteld hadden dat het exact hetzelfde middel was, maar een ander merk (ik denk goedkoper).

En dan nóg ga ik de bijsluiters naast elkaar leggen, om te kijken of er niets geks in staat.



En dat vind ik dus ook Celeone; als je ergens geen verstand van hebt (ik weet ook lang niet alles), dan ga je dat toch met iemand overleggen? Is het iets financieels, hebben wij een goede hypotheekadviseur c.q. financieel adviseur... Dan bel ik die wel. Dan weet ik nog hoe het zit.

En ja, die betaal je in zo'n geval (als je het zelf écht niet weet) om voor jou de juiste beslissing te nemen. Je kiest niet zomaar.
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
Bij mij, en bij mijn man is het trouwens niet anders niet zo'n handige combi in dit geval, is het een combinatie van een paar dingen. Laksheid is daar 1 van. Maar ook wel een beetje intelligentie. Ik ben niet dom maar bij de koop van ons huis komt er zo veel op je af dat ik het gewoon niet meer overzag. Zo'n koopcontract is voor mij dan zo adacadabra en dan is het mijn laksheid weer die zegt: laat maar het zal wel goed zijn. Wij hebben wel al jaren een financieel adviseur (van de RVS) die ons heel goed heeft begeleid. Hij heeft ook het contract van de makelaar doorgenomen en twee fouten gecontsateerd. Juist al onze financiele zaken zijn heel goed geregeld maar wel dankzij hem.



Wat betreft de bijwerkingen van medicijnen die lees ik dus nooit vooraf omdat het altijd gaat om mogelijke bijwerkingen. Als ik na een paar dagen ergens last van heb lees ik dat lijstje pas. En dan staat het er meestal wel bij. Maar wat heb ik eraan om van te voren al te weten wat ik misschien zou kunnen krijgen? Ik slik die medicijnen toch wel ongeacht de bijwerkingen.
Alle reacties Link kopieren
Er staat meer in de bijsluiter dan alleen de bijwerkingen, Maze. Bijvoorbeeld met welke medicijnen het wel of niet samen kan, hoe je het moet innemen, wanneer je het niet mag gebruiken enz.
Alle reacties Link kopieren
Tja Maze, maar dat is dus ook een manier van de boel zelf in de hand houden; een financieel adviseur hebben, die je begeleidt en die zorgt dat jij overzicht over de boel houdt.

Ik zou ook altijd zoiets samen met een adviseur doen, puur omdat ik (jong en misschien wel te weinig levenservaring) niet precies zou weten waar ik op moet letten.



Vervelender wordt het als je contracten tekent zónder het met die adviseur besproken te hebben wat je niet snapt.

En met medicatie; ik lees ook niet altijd de bijwerkingen... maar ik lees wel de bijsluiter, om te weten wát ik slik.
668, the neighbour of the Beast
Ik sla dat stukje van de bijwerkingen dus altijd over, voor je het weet heb je last van het hele rijtje dat daar wordt genoemd.
Alle reacties Link kopieren
Jaaaaa, selffulfilling prophecy enzo.... Dan krijg je er vanzelf last van. Ik lees ook de bijwerkingen nooit zo, altijd maar vluchtig, maar juist de rest wel.



Nu gebruik ik ook niet zoveel medicatie, en ik ben al vrij kritisch over zomaar iets mijn lijf in pompen...
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
quote:wen schreef op 14 januari 2008 @ 12:43:

Er staat meer in de bijsluiter dan alleen de bijwerkingen, Maze. Bijvoorbeeld met welke medicijnen het wel of niet samen kan, hoe je het moet innemen, wanneer je het niet mag gebruiken enz.Ja maar dat zeggen ze toch ook altijd bij de apotheek als je het gaat halen?
Misschien ligt het ook wel in de aard van de persoon. Ik ben juridisch vrij goed onderlegd (mag ook wel, want ik ben over een halfjaartje afgestudeerd jurist ;) ), maar er zijn ook wel eens dingen waar ik niet helemaal uitkom. Of iets financieels of als ik een auto koop ofzo. Maar ik wil het dan dus ook gewoon weten, nieuwsgierigheid, leergierig, het zal zoiets zijn. Dus dan zoek ik het uit, ik vraag advies etc. Ik zal nooit denken; "ik snap er niks van, laat maar zitten".
quote:maze schreef op 14 januari 2008 @ 12:47:

[...]





Ja maar dat zeggen ze toch ook altijd bij de apotheek als je het gaat halen?Meestal wel, maar zoals ik net al schreef zijn er ook nog andere mogelijkheden. Ik mag bijvoorbeeld geen grapefruit eten of grapefruitsap drinken, dat vermindert de werking van het medicijn en versterkt de bijwerkingen. Dát zeggen ze in de apotheek niet. Mijn moeder heeft eens medicijnen voorgeschreven gekregen die zij volgens de bijsluiter absoluut niet mocht gebruiken doordat ze een bepaalde operatie had ondergaan. Wellicht een foutje van de dokter, maar bij de apotheek weten ze het ook niet. Dat heeft ze dus in de bijsluiter moeten lezen en het was van dusdanig cruciaal belang dat de apotheker 's avonds laat nog bij haar thuis langskwam om het allemaal op orde te brengen.
Alle reacties Link kopieren
Ik krijg mijn medicijnen (gelukkig gebruik ik bijna nooit iets) zo mee van de apotheek, meestal zonder uitgebreide uitleg. Wel met een patiëntenbrief erbij.

Maar die bijsluiter, daar staat vaak nuttige info in. Ik lees dus wél de bijwerkingen, maar bedenk erbij dat over het algemeen minder dan 10% van de gebruikers er last van krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Een stukje wetenschap kan ook geen kwaad .

Over het kopen van een auto, zoals uitgelegd door economisch psychologen: anders dan economen aannemen (homo economicus) is voor de meeste mensen de hoeveelheid informatie die erbij komt kijken niet te behapstukken (te veel keuze). Wat meestal wordt gedaan is op 1 criterium een keuze maken of de eerste optie nemen, om zo het gevoel van spijt te verminderen (je kan niet twijfelen als je de andere opties niet weet).



En dan niet wetenschappelijk:

Ik lees zelf wel altijd de bijsluiter voor gebruik (en besluit dan meestal door te lopen met de hoofdpijn in plaats van het medicijn te slikken) en ik lees inderdaad ook de contracten door. Mijn vriend doet dat inderdaad niet, bij medicijnen omdat hij eigenlijk gewoon niet wil weten wat de bijwerkingen zijn en bij contracten omdat het vast wel goed is. Ik ga er meestal van uit dat het juist niet goed zit, misschien heeft het te maken met je houding tegenover andere mensen? Ik denk niet dat het laksheid is, maar meer een "niet kunnen overzien" probleem.
quote:Celeone schreef op 14 januari 2008 @ 11:57:

Trouwens, in het koopcontract van ons huis stond een foutje en in ons samenlevingscontract stonden twee punten anders dan we waren overeengekomen. Dus ik ben allang blij dat ik alles nalees. 't Is niet eens zo dat je wordt belazerd, mensen kunnen ook gewoon fouten maken. Maar wel zuur als je daar dus je handtekening onder zet zonder het te lezen.

Zelfde hier, bij samenlevingscontract en testament. Zit je uitgebreid te lullen met iemand van wie je denkt dat hij er verstand van heeft, splitst hij je alsnog het standaardcontract in de maag...

En dan heb ik het nog niet eens over de hypotheekadviseurs die helemaal niets adviseren wat je zelf nog niet wist.
quote:Celeone schreef op 14 januari 2008 @ 12:12:

Ik kijk bijvoorbeeld wel ieder jaar welke zorgverzekering het goedkoopst is. Gewoon omdat mijn "medische behoeften" ieder jaar weer een beetje veranderen en ik het een klein moeite vind om een keer een uurtje te internetten om de goedkoopste uit te kunnen zoeken en op die manier geld uit te sparen.



Ik heb er meer geld voor over om me daar niet ieder jaar druk over te maken dan dat het me waarschijnlijk kan opleveren. Heb een keer een goede uitgezocht en ben zelf niet dusdanig veranderd dat ik nu een ander pakket zou kiezen.

Ook zo bij internet- en telefoonprovider, andere verzekeringen, energie, etc.
Sommige dingen interesseren me gewoon niet zo. Ik wil idd gewoon stroom en of de ene leverancier nu drie dubeltjes goedkoper is dan de ander, dat zal wel. Als ik naar mijn eigen uurtarief kijk kost al dat uitgepluis me mss meer dan het oplevert. Zorgverzekering Idem, we hebben een collectieve regeling via het werk, nog uit de tijd van ziekenfonds en particulier en die voldoet prima, dus ook daar ga ik me niet druk om maken.



Mijn arbeidscontract, koopcontract en hypotheekvoorwaarden heb ik nauwkeurig doorgelezen, evenals de polisbvoorwaarden van al mijn verzekeringen en de bijsluiters van mijn medicijnen.



de algemmene voorwaarden van de datingsite waar ik op stond heb ik nooit gelezen. had ik beter wel kunnen doen, want dan was ik een stuk eerder van ze afgeweest. maar goed door schade en schande.....
Alle reacties Link kopieren
Waar ik me over verbaas; mensen gaan winkel in winkel uit voor de juiste jeans maar hebben geen idee van hun arbeidsovereenkomst, hypotheek etc.

In een aantal zaken ben ik ook niet zo thuis, maar ik laat me wel goed voorlichten. Ik ben wel zo lui dat ik de zaken die me niet zo interesseren aan Lief overlaat. (en vice versa)

Verder ben ik ook wel van het gemak, maar ik heb wel de luxe dat ik daarvoor kan kiezen. Ik ga echt geen check doen voor bv de zorgverzekering. Ten 1e ben ik al jarenlang tevreden klant bij 1 van hen, ten 2e zit hun kantoor op 2 keer vallen van m'n huis. Net zo makkelijk.

Ik orienteer me voor nieuwe aankopen en diensten wel op de markt. De prijs is een criterium, maar klantvriendelijkheid en gemak zijn net zo belangrijk, mss nog wel belangrijker. Liever een duur product met goede service dan goedkoop en geen service.
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Kom jij vaak bij je zorgverzekeraar over de vloer dan of bedoel je dat je daar de enveloppen in de bus doet?



Tja, ik vind het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekeraar op de één of andere manier ook een soort sport. Het gaat me niet eens zozeer om het geld, die 15 euro per maand meer of minder merk ik ook niet, maar toch geeft het wel een prettig gevoel als je iets vindt wat je inderdaad 15 euro per maand minder kost en wel hetzelfde te bieden heeft of misschien zelfs meer vergoedt. Dat vind ik trouwens ook met spaarrekeningen. Dat geld staat toch maar op een rekening, maar dan heb ik er liever één met 4,5% rente dan met 2,5% rente met dezelfde voorwaarden. Maar ik houd me dan weer niet bezig met de goedkoopste stroom of de goedkoopste internetprovider, waarschijnlijk ook omdat je met dat soort dingen allang blij bent als het naar behoren werkt en iedere verandering verslechtering kan betekenen.



Maar goed, dit alles heeft misschien wat minder met kritischheid (?) en mondigheid te maken. Het meest verbaas ik me toch over contracten, overeenkomsten e.d. die gewoon maar worden ondertekend. Of dus auto's die zonder proefrit worden gekocht.
Alle reacties Link kopieren
Kom jij vaak bij je zorgverzekeraar over de vloer dan of bedoel je dat je daar de enveloppen in de bus doet?



Dat laatste :-)
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Oke handig, dan bespaar jij op de postzegels. ;)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven