Rare huisregels van vroeger

10-11-2024 18:12 270 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Nav opmerkingen in een ander topic.

Wat zijn de raarste huisregels of gebruiken vanuit jouw ouderlijk huis?
En heb je ze zo snel mogelijk achter je gelaten of stiekem toch gekoesterd en geef je de traditie van raarheid door :-D ?
Alle reacties Link kopieren Quote
Sommige regels vind ik niet raar.

Wat vonden ouders mis met kinderen voor kinderen? Ik kan me daar weinig slechts bij bedenken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Niet lopen met eten, niet roepen op straat, geen joggingbroek aan, tenzij je ziek bent of een gebroken been hebt.
Roken en drank waren verder geen enkel probleem.

Wat echt niet mocht: binnen drie minuten twee keer het huis in en uit lopen. Dan moesten we (in fris gegild Gronings) kiezen wat we wilden en met enig geluk werd er voor ons gekozen en moesten we buiten blijven met de achterdeur op slot.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Alle reacties Link kopieren Quote
lemoos2 schreef:
10-11-2024 21:09
De overige dagen was wassen aan de wastafel. Denk echt niet dat je tegen de klippen op stinkt als je tweemaal daags (opstaan en voor slapen gaan) je lijf afsopt met zeep hoor.
Wij mochten vroeger ook maar eens per week douchen, op de zaterdag. En dan maandagochtend een blokuur gym op school.
M'n ouders vonden vaker douchen veel te duur.

Vla in hetzelfde bord als de aardappels groente vlees. Dat doen ze nu niet meer trouwens.

De meeste regels vroeger gingen om zuinigheid. Bord leeg eten, anders was het zonde. De kraan direct dicht draaien als je er niks onder had. Je spullen netjes houden, want alles is duur. Geen lamp aan overdag. Kachel alleen aan als we allemaal thuis waren (alleen verwarming in de woonkamer). Doe maar een dikke trui aan als je het koud hebt. Zat ik op mijn slaapkamer huiswerk te maken met 3 truien aan en een legging onder m'n broek en ijskoude handen.

EO was voor naïeve mensen. Veel BN'ers waren onnozel en moest je maar niet naar kijken. Wilde je dat wel, dan kon dat alleen met constant commentaar over hoe dom die BN'er was of hoe dom die show was en kon je het dus toch niet volgen. Als mijn ouders geen tv keken en ik wel, moest het zonder geluid, anders hadden ze er last van.

De keuken was verboden gebied. Alle spullen die mijn moeder gebruikte voor het huishouden waren verboden. Wilde je een keer zelf je kamer stofzuigen, werd de stofzuiger zo uit je handen gegrist. Het moest wel goed namelijk, dus dat moest m'n moeder dan doen. Dus ook nooit mogen helpen in het huishouden. Ik kon nog geen ei koken toen ik met 18 jaar op mezelf ging.

Geen huissleutel mogen en ook geen touwtje door de brievenbus. Dus als m'n ouders weg waren, moest ik maar kijken of ik bij buren kon blijven/naar de wc kon tot ze thuis kwamen.

Heel veel wantrouwen naar de buitenwereld, vooral naar autoriteit. Beide ouders werkten niet (arbeidsongeschikt) dus ook nooit echt meegekregen hoe het is om voor een baas te werken. (Ben nu zelfstandige.)

Maar ook: goed leren met geld omgaan. Je kreeg eens per week zakgeld en wat je ermee deed, moest je zelf maar weten. Kocht je snoep, dan kon je geen nieuwe schriften kopen als je die nodig had. Kon je goed sparen en dan na een tijd iets heel duurs kopen, dan moest je dat ook zelf weten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mette schreef:
10-11-2024 21:49
Ik heb ttrouwens zelf een ongelofelijke hekel aan het woord 'pissen'. Ik kan dat woord gewoon niet aanhoren, vind het echt zo vreselijk, onbeschaafd en zwaar onderontwikkeld klinken. Dus als mijn kinderen dat zeggen dan corrigeer ik ze onmiddellijk. Als ik het collega's ofzo hoor zeggen dan moet ik me echt inhouden..

Uiteraard maken mijn kinderen er een sport van om dit woord zo vaak mogelijk te zeggen.
Haha ik ook. M'n vriend zei zelfs 'piesen', meteen afgeleerd. Zo niet sexy.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja dat van hartig beleg eerst en dan pas zoetigheid is heel bekend.
Mocht ook maar 1 x per week in bad (lees: lavet).
De rest van de week met een washandje jezelf wassen.
TV stond zeker niet aan tijdens het eten, eten aan tafel en ook de toetjes, waaronder griesmeelpudding, havermout, Brinta etc. ging daarna op hetzelfde bord. Heerlijk met wat overgebleven jus en aardappels.

Bij mijn buren waren ze met zijn zevenen en daar likten ze allemaal hun bord af voor het toetje opgediend werd, vonden wij dan raar.
Cola kwam ook niet in huis, enige onderbouwing voor dit verbod ook nooit gekregen.
Nooit met schoenen aan in huis, gelijk je pantoffels aan en zeker niet op sokken, want dan liep je alles over…….zal wel met stof ofzo te maken hebben gehad.
In mijn tijd geen laminaat, maar zeil of linoleum en eigenlijk bij iedereen vaste vloerbedekking.
Het journaal was heilig, dan was er een spreekverbod ofzo en als je enig commentaar had op iets, was het gelijk: Sssssssttttt!

Nasi kwam uit blik, van Koen Visser en macaroni was in melk gekookt met tutti frutti , rozijnen en suiker en kaneel.

Heel leuk topic trouwens!
isdithetnou wijzigde dit bericht op 11-11-2024 15:32
Reden: Foutje
0.27% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Sierlijk schreef:
11-11-2024 14:14
Sommige regels vind ik niet raar.

Wat vonden ouders mis met kinderen voor kinderen? Ik kan me daar weinig slechts bij bedenken.
Ik denk omdat de VARA het destijds uitzond, mijn vader was allergisch voor alles wat rood getint was ;-D
Ook de TROS trouwens, dat was volks, had hij ook niet zoveel mee. Volgens mij hield mijn vader sowieso niet zo van mensen.
Get on, boogie, turnin' me on
(Shine up, shine up) - Doris D And the Pins
Alle reacties Link kopieren Quote
lemoos2 schreef:
11-11-2024 13:54
:hug: Wat verschrikkelijk.
Voor mij is dat ook lezen met de mond openvallend als ik lees dat je als kind klappen kreeg voor… nou ja, kind zijn. Ik was nooit brutaal naar mijn moeder. Niet omdat ik vreesde voor klappen want ik heb nooit een klap, duw of stomp gekregen van mijn ouders maar mijn moeder was meer het type ‘fuck around and find out’. Maar dan op pedagogisch verantwoorde manier. Nooit met schreeuwen of geweld.
Alles wat ik heb geleerd qua opvoeding is niet omdat ik leerde waarom iets goed of fout was, maar omdat je anders in mekaar getimmerd werd. Komt uiteindelijk op hetzelfde neer want dan flik je het toch echt geen tweede keer meer. Wat wel vervelend was is dat ze ook heel erg kwaad kon worden als we per ongeluk iets deden. Zoals een glas laten vallen of iets om stoten. Dan reageerde ze alsof ik het expres had gedaan, maar dat was nooit zo en dat was heel vervelend want dan was er geen manier om het te voorkomen. Nu als volwassene in mijn eigen huis heb ik al menig glazen laten donderen of dingen omgestoten, dus als het van mij is sloop ik het óók gewoon. :P Ik heb ooit een verkeersongeluk gehad waarbij ik het slachtoffer was en mijn vervoersmiddel was stuk, maar ik ging niet huilen omdat ik geschrokken was of pijn had maar omdat ik er van overtuigd was dat mijn moeder me zou vermoorden omdat het vervoersmiddel stuk was gegaan. :shame:
Alle reacties Link kopieren Quote
Henk-und-Roelie schreef:
11-11-2024 13:19
Zoiets speelde ook bij ons. Mijn oma ( onderwijzeres) was een voorstandster voor het openbaar onderwijs en wij gingen ook naar het openbaar onderwijs maar mijn vader noemde dat een communistische school met links politieke indoctrinatie, al helemaal toen er 1 uurtje humanistisch verbond* in de week werd gegeven.

* zoiets heette dat.
:rofl: volgens mij waren mijn ouders juist lid van het Humanistisch Genootschap (of Verbond?). Het was in elk geval wel hun gedachtengoed. Maar ze waren niet links en al helemáál niet communistisch.
impala wijzigde dit bericht op 11-11-2024 16:23
4.92% gewijzigd
.
Alle reacties Link kopieren Quote
Henk-und-Roelie schreef:
11-11-2024 15:34
Ik denk omdat de VARA het destijds uitzond, mijn vader was allergisch voor alles wat rood getint was ;-D
Ook de TROS trouwens, dat was volks, had hij ook niet zoveel mee. Volgens mij hield mijn vader sowieso niet zo van mensen.
Wij waren juist echt VARA en VPRO-mensen. Altijd VPRO op zondagochtend en mijn ouders keken eigenlijk alles wat daar vandaan kwam.

Maar voor ons wilden ze op zaterdag weleens de Honeymoonquiz en of Wedden Dat! aan zetten. Terugkijkend, want ik weet nu dat ze alles van de TROS en AVRO vreselijk vonden, moeten ze daar niets aan gevonden hebben, maar ze keken enthousiast met ons mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
Na het avondeten moest het avondgebed gebeden worden, op de knieën, op een ruwe kokosmat met je handen gevouwen op de zitting van de stoel en aangezien dat avondgebed nogal lang duurde had je na afloop de afdruk van de kokosmat in je knieën staan wat nogal pijnlijk was .
De sterren wandlen, de tijd gaat, de klok zal slaan,.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ugli schreef:
11-11-2024 13:38
Wij hadden niet echt veel regels thuis. Ja, je bord leeg eten. Dan moest je net zo lang blijven zitten tot je eten op was, de rest was in mijn geval dan al lang van tafel want ik ging steeds kokhalsen en dan zat ik in mijn upje in mijn beleving uren aan tafel te kokhalsen.

Ja, en als mama boos was dan mocht je alleen nog maar "ja mama, nee mama" instemmend zeggen op wat ze schreeuwde, deed je dat niet werd je in elkaar getimmerd. En als je pech had werd je alsnog in elkaar getimmerd. Ik zit altijd met open mond te lezen dat er kinderen zijn die tegen hun ouders durven te schreeuwen of een grote mond hebben. Ik wilde graag LEVEN, dus dat heb ik mooi nooit gedaan.
Herkenbaar Ugli. Al werd ik niet in elkaar getimmerd maar kreeg ik alleen maar een pak voor mijn broek.

Zoiets tekent je :hug:
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zei laatst tegen mijn vriend ‘maar op je 26e heb je toch nog geen eettafel nodig?’ Dat ging over zijn alleen wonende 26-jarige zoon, maar is alsnog een beetje suffe uitspraak. Dat terwijl ik wel gewoon ben opgevoed met eten aan tafel. Wij aten vroeger de avondmaaltijd aan tafel, met uitzondering van de patat op zondag. Ontbijt en lunch volgens mij zoals het uitkwam, maar de eettafel was wel echt voor als je samen at.
Mijn vriend eet alle maaltijden aan tafel, zelfs in zijn eentje. Zonder tv.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik besef me maar eens weer hoe fijn het is in een gewone normale jeugd te hebben gehad.

:hug: voor iedereen die dit niet had.
Ik ben niet perfecd, wat is daar mis mee?
Alle reacties Link kopieren Quote
KamilleT schreef:
11-11-2024 16:23
Ik zei laatst tegen mijn vriend ‘maar op je 26e heb je toch nog geen eettafel nodig?’ Dat ging over zijn alleen wonende 26-jarige zoon, maar is alsnog een beetje suffe uitspraak. Dat terwijl ik wel gewoon ben opgevoed met eten aan tafel. Wij aten vroeger de avondmaaltijd aan tafel, met uitzondering van de patat op zondag. Ontbijt en lunch volgens mij zoals het uitkwam, maar de eettafel was wel echt voor als je samen at.
Mijn vriend eet alle maaltijden aan tafel, zelfs in zijn eentje. Zonder tv.
Zo ben ik ook opgevoed. Eten bij de televisie was hoogst uitzonderlijk, ik kan me niet één keer herinneren.

En toen ik alleen woonde deed ik dat ook. Tafel dekken, bordje opscheppen in de keuken of schalen op tafel, glas water erbij.
Ook in relaties en nu in huwelijk: eten is aan de eettafel. Heel soms hebben we een pizza van de bezorg of een grote borrelplank en dan eten we op de bank. Maar niet echt bij de televisie, meer met muziek op de achtergrond en dan kletsen.

Een vriendin van mij heeft geen eettafel en ik dacht toen ik haar huis zag: hoe dan?
Maar zij hebben nooit vrienden die komen eten en zelf eten zij en haar vriend het liefst bij de televisie, op de bank.
Wat eten we vanavond?
Alle reacties Link kopieren Quote
Lorem_Ipsum schreef:
11-11-2024 15:45
Wij waren juist echt VARA en VPRO-mensen. Altijd VPRO op zondagochtend en mijn ouders keken eigenlijk alles wat daar vandaan kwam.

Maar voor ons wilden ze op zaterdag weleens de Honeymoonquiz en of Wedden Dat! aan zetten. Terugkijkend, want ik weet nu dat ze alles van de TROS en AVRO vreselijk vonden, moeten ze daar niets aan gevonden hebben, maar ze keken enthousiast met ons mee.
Mijn oma keek ook VPRO, dan zette ze haar stoel voor de tv en keek ze naar van Kooten en de Bie. Ze was vooral fan van de Bie die zij schattig noemde als hij zich opgedoft had als vrouw :D
Ik had een super toffe oma :heart:
Get on, boogie, turnin' me on
(Shine up, shine up) - Doris D And the Pins
Alle reacties Link kopieren Quote
Callmecrazy schreef:
11-11-2024 16:09
Herkenbaar Ugli. Al werd ik niet in elkaar getimmerd maar kreeg ik alleen maar een pak voor mijn broek.

Zoiets tekent je :hug:
Tekenen weet ik niet, ik had een gewone liefdevolle jeugd dus het viel wel mee, alleen ik weet alle keren dat ik "gepakt" werd nog als de dag van gister met de pure doodsangst die erbij hoorde. Vooral die doodsangst, want die was het ergste van de straf vond ik altijd. Gewoon alleen al om die reden zou ik nooit mijn kinderen slaan, zulke herinneringen heeft niemand nodig vind ik.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ugli schreef:
11-11-2024 16:35
Tekenen weet ik niet, ik had een gewone liefdevolle jeugd dus het viel wel mee, alleen ik weet alle keren dat ik "gepakt" werd nog als de dag van gister met de pure doodsangst die erbij hoorde. Vooral die doodsangst, want die was het ergste van de straf vond ik altijd. Gewoon alleen al om die reden zou ik nooit mijn kinderen slaan, zulke herinneringen heeft niemand nodig vind ik.
Ik vind het superknap hoe je hiermee omgaat.

Ook hier trouwens, naast dit soort momenten, een superfijne jeugd. Zo tegenstrijdig!

Ik zou mijn kinderen ook nooit slaan. Ook geen "corrigerende tik". Dat past niet in de vertrouwensband die ik met hen opbouw.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het viel best mee hoor, ik denk dat sowieso bijna iedereen van mijn ouders generatie en daarvoor werd getimmerd. :P Maar ik ga wel de laatste zijn in mijn bloedlijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij aten met de kinderen altijd aan tafel,vanaf de dag dat de laatste t huis uitging scheppen we in de keuken op en eten we altijd voor de tv alleen als we visite krijgen of de kinderen /kleinkinderen komen eten dan eten we weer netjes aan tafel.

Onze huisregels:
*Niet poepen in de badkamer (anders zaten de anderen in de stank, nu doe ik dat gewoon)
*Eerst 2 boterhammen dan pas een beschuitje.
*Als je uit bent geweest en je komt thuis dan zet je iets op een bepaalde plek op de overloop (zodat ik als ik s morgens vroeg naar t toilet ging gelijk zag dat ze thuis waren)
De kids waren creatief en sleepten s nachts van alles mee naar de overloop:-)
*Je tas pak je uit (geen stinkende sportkleding die er een week in blijft zitten of beschimmeld brood/fruit)
Alle reacties Link kopieren Quote
Blikvoer kwam niet binnen. Dat was gore rommel voor arme mensen of voor mensen die geen smaak hadden.
Hier kookt men vers met échte verse groenten en vers vlees.
De enige uitzondering waren na een tijd een aantal diepvriesgroenten.

Ik heb nog altijd niets met het meeste blik- of glazen voer.

Joggingbroeken werden gewoon niet gekocht. Dat was voor mensen die veel sporten of voor onbeleefd schorem.
Je zat ook netjes in de zetel met je benen naar beneden, je "hing" niet.

Ik loop tegenwoordig thuis in niets anders dan joggingbroeken rond.

Eten bij de tv gebeurde niet. Dat was geen porem en daar werd de salontafel en de banken vies van. Je at netjes aan de ontbijttafel of de eettafel. Met zijn allen.
Het enige wat eventueel kon was dat om 13u of om 19u het nieuws werd opgezet in het salon en dat je dat uit de verte aan de eettafel kon horen. Als er geen gasten waren.

Het hangt tegenwoordig af van wat ik eet.
Bepaalde dingen kunnen voor mij best in het salon, andere vind ik totaal onpraktisch of teveel vlekken maken.

Zeker het journaal van 13u op VRT 1 was heilig voor mijn vader. Meestal hadden we dan wel al gedaan met het warme middageten.
Om 19u hadden we meestal nog niet gedaan met eten (de winkel van mijn ouders sloot om 19u), vandaar dat het meestal wel opstond en we mee konden luisteren uit de verte. Wie zijn boterham op had kon mee gaan kijken naar het nieuws.
Naast dat mijn ouders zelf graag op de hoogte waren van het nieuws vonden ze het ook belangrijk dat hun kinderen het nieuws en de wereld volgden.

Ik heb er wel een interesse voor nieuws aan overgehouden. Ik kan 's ochtends niet opstaan zonder het radio-nieuws gehoord te hebben, ik volg de hele dag online het nieuws, bij belangrijke gebeurtenissen zit ik voor tv, ...
Ik zit alleen niet dagelijks het 19u-journaal te kijken.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat herkenbaar zijn de vaste regels over douchen en wassen hier, ik had er nooit bij stilgestaan maar wij hadden echt een ijzeren regime thuis daarin realiseer ik me nu.

- 's ochtends direct na het opstaan je gezicht wassen met koud water. Stiekem de warme kraan opendraaien mocht absoluut niet.
- Iedere avond werd er gedouched, behalve op zaterdagavond want dan ging je in bad. Je mocht nóóóit op een ander tijdstip douchen al zat je duimendik onder de drek.
- Als je erg laat thuis was (b.v. na terugkomen van vakantie) dan werd er in plaats van gedouched "gewassen bij de koude kraan", wat in de praktijk langer duurde dan snel even douchen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Henk-und-Roelie schreef:
11-11-2024 16:34
Mijn oma keek ook VPRO, dan zette ze haar stoel voor de tv en keek ze naar van Kooten en de Bie. Ze was vooral fan van de Bie die zij schattig noemde als hij zich opgedoft had als vrouw :D
Ik had een super toffe oma :heart:
Ik keek altijd met opa en pa naar van Kooten en de Bie. Kan nu nog ‘wo ist der Bahnhof’ uit mijn hoofd :-). Opa was helemaal fan van de Tegenpartij.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren Quote
Ach ja, wo ist der Bahnhof' :love:

Daar heb ik daags na de uitzending samen met een klasgenote nog een les Frans en een les wiskunde mee verpest, omdat we zo onder de indruk waren dat we met zijn tweeën het hele verhaal integraal naspeelden. De leerkrachten zaten met open mond te luisteren en vergaten helemaal dat ze eigenlijk les moesten geven :lol:
Iedereen heeft recht op mijn mening.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ugli schreef:
11-11-2024 15:38
Alles wat ik heb geleerd qua opvoeding is niet omdat ik leerde waarom iets goed of fout was, maar omdat je anders in mekaar getimmerd werd.
Hier ook zo. Ik vind dit niet bij een normale en liefdevolle opvoeding horen.
Alle reacties Link kopieren Quote
hagelslagjes schreef:
11-11-2024 14:54
De meeste regels vroeger gingen om zuinigheid. Bord leeg eten, anders was het zonde. De kraan direct dicht draaien als je er niks onder had. Je spullen netjes houden, want alles is duur. Geen lamp aan overdag. Kachel alleen aan als we allemaal thuis waren (alleen verwarming in de woonkamer). Doe maar een dikke trui aan als je het koud hebt.
Ik ben ook zo opgevoed, mijn ouders zijn zuinig maar niet gierig. Ikzelf net zo.
Kraan laten lopen terwijl er niks onder staat, daar krijg ik de kriebels van. Niet zo zeer vanwege het geld maar wel omdat het zonde van het water is.
Ik doe ook geen verwarming aan als er niemand thuis is, of lampen aan overdag.
Vroeger ergerde ik me altijd aan mijn moeder die riep dat we de deur achter ons dicht moesten doen. Nu hoor ik mezelf dit vaak roepen ;-D

Ik ben heel links opgevoed. Wij mochten voornamelijk naar de VPRO kijken, we hadden alleen ned 1, 2 en 3.
Villa achterwerk, rembo&rembo, Theo&Thea, Koot&DeBie etc. Ik kijk nu nog steeds zelden naar de commerciële zenders.
Wij waren de eersten die afval gingen scheiden. Maar we hadden ook als eerste een computer.

We mochten geen TV gids. Alleen met Kinderen Voor Kinderen, want daar stonden de songteksten in en dan konden we meezingen.
En met Kerst, voor de kerstfilms.

Wij hadden niet heel veel regels, geloof ik. Ik mocht altijd aan wat ik wilde, mocht ook zelf de kleding uitkiezen in winkels.

Wel een echte regel was: chips alleen op zaterdag en tijdens voetbalwedstrijden. Dan mochten wij opblijven, voetbal kijken en chips eten. En op zondag aten we toastjes en deden we de hele middag spelletjes.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven