Schulden en ze niet kunnen betalen.

08-12-2007 11:33 3 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo.



Op dit moment ben ik bezig met een wajong uitkering.

Het ziet er na uit dat ik recht heb op een wajong uitkering.

Op dit moment kan ik niet werken, ik zit in een depressie en heb last van angsaanvallen. Voor beide slik ik medicatie.

Ook heb ik last van slapeloosheid, waar ik óók medicatie voor gebruik.



Ik heb geen inkomen, geen cent.

Toch heb ik incasso zaken lopen, voornamelijk ontstaan doordat ik mijn zorgverzekering niet heb kunnen betalen.

En een krediet (rood staan) van de postbank die ik niet aan kan vullen. Ik sta 1000 euro in de min.

De regeling dat dit toegestaan is zullen ze binnenkort opheven en dan zou ik het hele bedrag in één keer moeten betalen.

Ik vraag me af wat ik nu kan doen om duidelijk te maken dat ik op dit moment niet kan voldoen aan mijn betalingen.

Als ik vertel wat mijn situatie is krijg ik te horen dat men hier geen boodschap aan heeft.



Kan iemand mij vertellen wat ik kan doen om de tijd tot ik een wajong uitkering heb te overbruggen zonder al teveel problemen te krijgen op gebied van juridische zaken?





Hier een eerder bericht over mijn situatie:



Wat moet nodig zijn om dit te laten stoppen?
je loopt al bij het maatschappelijk werk, zie ik. Kunnen ze daar niets voor je doen ivm die schulden. Als jij als particulier die instanties gaat bellen, klinkt dat als een lulsmoes van een wanbetaler, dus idd daar hebben ze hgeen boodschap aan, want dat zegt iedereen. Er zijn wel instanties die wel iets voor je kunnen betekenen, mar daar zal zo'n bedrijf je niet snel naar verwijzen. De sociale dienst of het maatschappelijk werk kan dat wel.



Waarom heb je op dit moment geen inkomsten? Je zou toch recht moeten hebben op bijstand, of een voorschot kunnen krijgen bij UWV, als de sociale dienst je daarnaartoe heeft verwezen.
Alle reacties Link kopieren
Bij het UWV krijg je tijdens de opstartprocedure 'wel of geen arbeidsongeschiktheidsuitkering' geen voorschot. Wat dan wél? Indien er geen voorliggende voorzieningen zijn (zoals bijv. ziektewet via UWV bij ziek uit dienst gaan) dan is het de gang naar de sociale dienst. Indien men zelfstandig een huishouden voert en het gezamelijk inkomen van dit huishouden niet hoger is dan het geldende sociaal minimum voor de gezinssamenstelling, dan is er recht op WWB, oftewel de vroegere bijstand.



Wordt er uiteindelijk Wajong toegekend? Dan zal dit vanaf de ingangsdatum uitbetaald worden. Overlapt dat met de periode waarin men een WWB-uitkering heeft gehad, dan dient na toekenning van deze Wajong de WWB voor die periode terugbetaald te worden. In zo'n geval speelt de WWB dus eigenlijk uiteindelijk de rol van 'geldschieter'. Wordt er geen Wajong toegekend? Dan blijft men gewoon onder de reeds geldende WWB-wetgeving vallen met alle bijhorende rechten en plichten. Bij een WWB kan er om bijv. medische redenen een vrijstelling gegeven worden voor de sollicitatieplicht.



Stel, je krijgt een Wajong toegekend en de hoogte hiervan blijkt lager te zijn dan het geldende sociale minimum voor jouw situatie (wordt ingedeeld nav leeftijd en gezinssamenstelling). Dan kun je wederom bij de sociale dienst terecht. Vanuit de WWB wordt een arbeidsongeschiktheidsuitkering dan aangevuld tot het geldende sociaal minimum. Hierbij kan de sollicitatieplicht komen te vervallen, afhankelijk van o.a. het percentage dat men arbeidsongeschikt is bevonden etc.



Kortom; maandag op naar het gemeentehuis/stadhuis, loket sociale dienst!
vandaag ga ik van alles kunnen

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven