Hoe ga jij om met problemen van je ouders?

06-03-2022 21:14 14 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een goedenavond allemaal,

Ik ben benieuwd hoe jullie om zouden gaan met ouders die problemen hebben. Het doel is dat ik wat advies zoek zodat ik er zelf niet 'aan onderdoor ga'. Selfcare dus! Alvast bedankt!

Aanleiding voor mijn vraag:
Ik heb een hele hechte band met mijn ouders, nooit waren er problemen en alles was ontspannen. Heel fijn! Alleen....ze zijn totaal zichzelf niet meer nu. Beiden hebben laatste jaar psychische klachten gekregen. Begonnen bij mijn moeder vanwege coronaperiode (dagelijks leven dat wegviel, waardoor psychische en lichamelijke klachten ontstonden, volgt therapie), en is doorgeslagen naar mijn vader (extreme boosheid, frustratie, geen therapie wil hij). Dit is wel heel kort door de bocht hoor, maar gaat écht niet lekker daar. Naar mij doen ze alsof het wel gaat, maar ik merk gewoon dat ze zich beter voordoen. Natuurlijk weet je nooit wat er achter de deuren speelt, maar stiekem denk ik dat ze héél veel ruzie etc hebben.

Hoe ik mij voel:
Ik heb het er heel erg lastig mee. Voor mijn gevoel valt mijn 'basis' weg. Overdreven? Misschien, maar zo voelt het. Het ouderlijk huis en mijn ouders...het is even allemaal niet zo ontspannen als eerst meer. Ik vind dat zo'n naar gevoel! Ik blijf erover malen en heb continu steen op mijn maag, terwijl ik niks aan de situatie kan veranderen. Moet ik meer afstand nemen? En hoe doe je zoiets?

Ben in de 30 trouwens, drukke baan, veel sporten, geen partner/kinderen. Mijn leven heb ik op orde, maar ik heb het gevoel dat ik de gevoelens van mijn ouders te veel overneem :( In hoeverre moet je je zorgen maken over je ouders, hoe doen jullie dat? Als zij tegen mij zeggen dat het wel gaat, moet ik dat maar geloven. Maar mijn gevoel zegt wat anders...
Alle reacties Link kopieren
Het klinkt alsof je wel heel afhankelijk bent van hen. Natuurlijk mag je je zorgen maken, maar het gevoel dat je basis weg is? Daarnaast mogen zij er voor kiezen om jou niet te belasten met hun problemen (lijkt mij juist ook gezond). Je kan vragen of je iets kan doen, maar als ze niet willen houdt het op. Het is hun leven.

Ik weet niet hoe jij dat los kan laten, helpt het jou om er over te praten (bv met vrienden, ik gok dat je geen broer of zus hebt als ik dit zo lees). Is het dat je het gevoel van controle kwijt bent? Of is het dieper? Zat je nog in de kindrol of was jullie contact gelijkwaardig? Het is ook best moeilijk om problemen bij je ouders te zien en je daar mee bezig bent, maar als je blijft malen en je niet kan ontspannen is misschien eens praten met een therapeut misschien een optie? Of misschien wat boeken lezen over dit thema, om je het een beetje te helpen verwerken? Ik heb hier verder geen ervaring mee, dus heb heen boek aanraders.

Mijn ouders beginnen nu langzaam aan lichamelijke klachten te krijgen, soms ook best wel ingrijpende dingen (ik ben ook in de 30) en dat vind ik wel moeilijk omdat het nu het wel echt wordt dat hun leven niet oneindig is en ze ook niet overal hulp bij willen of er over willen praten (waardoor ik soms pas later erachter komt dat er iets speelt). Ik kan daar best goed mee om gaan, omdat ik vind dat ze zelf zeggenschap hebben over hun leven en mijn ergernissen mij vooral zeggen dat ik me soms machteloos voel over de situatie en dat gevoel mag er zijn. Mij helpt het wel om het er met mijn broers over te hebben.

Ik snap wel dat als er nooit eerder problemen oid waren, je je nu veel zorgen maakt omdat je een soort van verwijdering voelt. Dat komt denk ik ook omdat jullie van elkaar niet weten hoe je in dit soort situaties bent en wat iedereen nodig heeft.
Hope for the best, plan for the worst - Jack Reacher
Alle reacties Link kopieren
Hoi Theemok, ik trek me niet zo veel aan van mijn ouders, maar het klinkt ook alsof jij een hechtere band heb met je ouders.
Wat ik nog wel weet is, dat mijn ouders een keer zeiden dat ze misschien gingen scheiden en terwijl ik al lang groot ben vond ik dat vreselijk, echt niet leuk. Toch die basis, wat jij bedoelt.
Gevoelens van anderen zijn er niet om over te nemen. Dat je het gevoel hebt dat je iets wil doen aan de situatie is begrijpelijk. Er over piekeren werkt in ieder geval niet. Dat zal je ook geen oplossing brengen in ieder geval.
Verder ook niet echt advies, maar ik vind het begrijpelijk dat je er mee zit.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie berichten!

Ben idd enigskind.

Heb idd gevraagd of ik iets kan dan, maar antwoord is nee. En ik merk dat ze mij buiten hun problemen willen houden. Dat vind ik heel fijn, alleen je merkt het tóch. Dat dat unheimlische gevoel is zó naar.

De verdeling was altijd ouder-kind en nu heb ik het idee dat de rollen gaan omdraaien. Dat ik mijn moeder moet gaan geruststellen en troosten. Dat vind ik een rare gewaarwording. Net als dat ik t een rare gewaarwording vind dat het nu niet goed gaat met ze, ben het ook niet gewend.

Praat wel met de praktijk ondersteuner vd dokter, en natuurlijk met vrienden.
Ik ben vanaf mijn geboorte betrokken bij de problemen van mijn ouders. Ook enigst kind. Elke dag, de hele dag, altijd en overal spanning, onveiligheid, herrie, geschreeuw, onenigheid, elkaar het leven tot een hel maken…en ik stond er midden in. Er werd aan me getrokken om partij te kiezen. En wanneer ik iemand meer aandacht gaf of andere aandacht was er nóg meer herrie.

Ik trek me inmiddels NIETS meer aan van de problemen die zij hebben. Deze mensen hebben geen aandeel meer in mijn leven. Ik wil het niet. Ik kan het niet. Ik laat het niet toe.

Jouw situatie is heel anders. Maar ondanks dat…….jouw ouders zijn volwassen, zij doppen hun eigen boontjes. Ik vind het heel gezond en fijn om te lezen dat ze jou niet betrekken in hun problemen.
Wees blij en dankbaar dat jouw ouders andere keuzes maken dan mijn ouders hebben gedaan. Jou ouders gaan op een gezonde wiJze om met relationele problemen. Misschien waren er overigens altijd al wel problemen, alleen heb jij die nooit ervaren.
Alle reacties Link kopieren
Als je kinderen aan het grootbrengen bent dan is dat een gemeenschappelijke taak die bindt. Je denkt dan niet na over je eigen leven; dat zet je op de tiende plaats. Hoewel af en toe een spanning en ergernis bovenkomt tijdens problemen.

Maar als die taak vervalt moet je een nieuwe levensperiode beginnen. Met of zonder elkaar. Die keuze moet je in totale vrijheid kunnen maken.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Merci voor de reacties allebei :)

Maar hoe laat je los? Ik ben zó bang om ze te verliezen ...
Jij verliest je ouders niet. Zelfs al zouden ze inderdaad los van elkaar verder gaan met hun leven, hoewel daarvan geen sprake hoeft te zijn, ben jij en zijn zij beiden volwassen. En dus prima in staat om contact te onderhouden. In een aangepaste versie, maar aangepast hoeft niet per definitie slecht te zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het deels ook wennen is en zoeken. Zelf vind ik nog in de ouder-kind rol zitten als je 30+ bent niet heel gezond, maar het is ook niet de bedoeling dat je dat nu helemaal omkeert. Het zou mij inziens een evenwichtiger, gelijkwaardig contact moeten worden. Maar iemand geruststellen is heel normaal, dat doe je toch ook in andere volwassenen relaties (partner, vriendinnen etc).

En inderdaad, verliezen doe je ze niet. Maar ik snap wel dat een shift in de normale rollen en relatie beangstigend kan zijn.
Ik denk dat het misschien ook nog een stukje loslating is. Ik denk wel dat er een verschil is in hoelang het al speelt. Ik snap best dat je er de eerste tijd van je stuk van bent, maar als je na een paar maanden nog steeds piekert enzo, dat lijkt me dan weer niet heel goed.

Weet je van jezelf wat in minder heftige situaties voor jou werkt? Afleiding zoeken of juist veel informatie vergaren? Of iets anders? Voor iedereen werkt het namelijk anders. Sommige mensen kunnen van alles van zich af laten glijden, terwijl andere mensen veel gevoeliger zijn en zich van alles aantrekken.
Hope for the best, plan for the worst - Jack Reacher
Alle reacties Link kopieren
Ha Roxy, wat een fijne post van jou dank je wel! Ik reageer ff per punt:

-Ouder-kindrelatie: het is niet zo dat ik extreem leun op mijn ouders, hebben gewoon erg goede band waar ik dankbaar voor ben. Wel denk ik dat ik meer dan gemiddeld met het wel en wee van mijn ouders bezig ben. Waar er voorheen niet veel aan de hand was, is er nu van alles aan de hand. Voor mij komt nu het besef dat mijn ouders mensen zijn, met hun problemen en eigen dalen waar ze doorheen gaan. Gek genoeg heb ik daar nooit zo bewust over nagedacht.

-Loslaten: dat ze zich niet goed voelen is al ruim een half jaar. Ik heb er niet continu last van, wel met vlagen. Gisteren kreeg ik een belletje van een bezorgde tante, daardoor zit ik nu met een extreme knoop in mijn maag. Heel vervelend want voor dat belletje had ik dat niet. Ik vraag me af hoe je meer loslaat?

-Ja ik vergaar altijd veel info, misschien wel te veel. Ik kan het moeilijik van mij af laten glijden. Voel me hele tijd nerveus en gespannen nu sinds dat belletje van gisteren :(

Ik zou zo graag de situatie daar laten bij mijn ouders, en het voor mijzelf loslaten. Hoe erg de situatie ook is.
Alle reacties Link kopieren
Roxy heeft een mooie post geschreven. Ik denk ook dat je wat meer moet gaan werken aan de shift naar volwassen kind - ouder. Het gaat er niet echt om of je extreem op ze leunt, maar meer op welk niveau jullie praten. Twee volwassenen betrekken elkaar op een andere manier. Daarbij hoort dat je je minder zorgen maakt om hun relatie en dat zij jou niet als kind proberen te beschermen.

Als jouw manier van ergens mee omgaan informatie vergaren is, heb je misschien iets aan jezelf inlezen in "emtionele volwassenheid". Het boek "adult children of emotionally immature parents" geeft veel inzichten, voorbeelden en tips om te groeien. Als je de situaties die zij schetsen niet te letterlijk neemt (omdat het niet klinkt alsof jouw ouders per se emotioneel onvolwassen zijn), kan je er wel iets aan hebben denk ik. Het geeft je meer inzicht in relaties tussen volwassen kinderen en ouders en hoe gezond op elkaar te reageren.

Een beetje meer afstand, op een wat andere manier met elkaar omgaan, dat zorgt er niet direct voor dat je je ouders kwijt raakt. Maar het kan wel wennen zijn om wat afstand te nemen en je niet te dichtbij te bemoeien met dat waar zij samen doorheen gaan. Sterkte/succes gewenst :daisy:
Alle reacties Link kopieren
Misschien heb je nog iets aan dit topic:
psyche/ik-maak-mij-zorgen-om-mijn-ouder ... ges/487228
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar hoor.
Mijn ouders hadden ineens te maken met ernstige ziekte en de rollen zijn daardoor erg veranderd. Ik pieker daar soms ook zo erg over dat het mijn eigen welzijn in de weg staat.
Wij hebben ook een hele hechte band en het doet me veel verdriet als ik zie wat ze nu doormaken. Ook kan een crisismoment me volledig uit het veld slaan.
Continu die knoop in mijn maag heb ik ook.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Lila,

Nou precies wat jij schrijft....welke rollen zijn bij jou veranderd?
Ik doe al mijn dingen nog wel, maar voel continu zo'n deken van zorgen over me heen. Ben enorm bang dat het uit de hand loopt en maak het groter en groter en groter....Totdat ik denk dat ik het niet meer aankan en totaal overmand wordt met angst en paniek pfff. Ik werk hier overigens wel aan met therapie.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven