Hoe verder? (Psycholoog zoeken? Zo ja, hoe aanpakken?)

19-10-2009 21:16 4 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik heb al een langere tijd te kampen met problematiek, het begon thuis, toen ik 10 was. Mijn vader kreeg een auto-imuun ziekte, waardoor hij verlamd raakte en dus niet meer thuis was. De ziekte die hij had werd steeds beter, en ondertussen is het goed met hem. In die zelfde periode zijn er meerdere familieleden van mij overleden, en ik heb toen erg veel stress ondervonden. Ik heb dit nooit met iemand gedeeld in die tijd, ik praatte er niet over, met niemand. Als er naar gevraagd word hield ik mijn mond, ik wilde niet praten.



Ik heb jaren lang niet kunnen praten over wat er gebeurt is, ik doe sinds kort een opleiding Psychologie. En ik kom er steeds meer achter dat ik er nu wél klaar voor ben. Alleen weet ik niet goed hoe ik het moet aanpakken. Mijn grootste probleem is dat ik erg dichtklap zodra er te veel word gepraat over mijn gevoel. Door mijn studie, en de veranderde leefomstandigheden word het nu tijd om te gaan praten...



Zijn er hier meer mensen naar een psycholoog toegestapt? Hoe kan ik dat, als arm studentje, het beste aanpakken? Moet dat via een schoolpsycholoog, via een huisarts?
Op mijn universiteit hadden ze een paar studentenpsychologen. Ik ben er uiteindelijk maar twee keer geweest, maar volgens mij was vaker ook mogelijk geweest én gratis.



Overigens ben je toch ook als student verzekerd? Zou ik ook even je polist nakijken wáár je voor verzekerd bent en wat voor een psychische hulp je vergoed zou kunnen krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Via de huisarts een doorverwijzing vragen. Kom je in de eerstelijns hulp (korte laagdrempelige hulp) dan ben je via de basisverzekering voor de 1e acht sessies in een kalenderjaar een tientje per keer kwijt. Daarna hangt het af van je evt aanvullende verzekering.

Als je een specifiekere/complexere diagnose krijgt die langere behandeling vraagt, dan betaalt de zorgverzekering in principe op basis van de AWBZ (tweedelijns).

Ik ben bij de Geestgronden geweest voor tweedelijns. Heet nu InGeest. Het is mij zeer goed bevallen. Je hebt zowel cursussen als groepstherapie als individuele therapie. Ik heb cognitieve gedragstherapie gehad. Het was zeker niet altijd makkelijk maar het heeft me handvaten gegeven waar ik veel mee kan voor de toekomst.
Alle reacties Link kopieren
De meeste hulpverleners zijn BIG geregistreerd of hebben een andere vorm van beroepsvereniging waar ze bij aangesloten zijn, waardoor je voor een vergoeding in aanmerking komt bij een zorgverzekering. Dit kun je bij zowel de zorgverzekering als bij de hulpverlener navragen. GGZ hulp is sowieso gratis (is AWBZ gefinancierd) Particuleren hulpverleners, zul je dus na moeten vragen.

Als je bij praten over je gevoel dichtklapt heb je dan wel eens gedacht aan creatieve therapie? Werken aan je probleem mbv creatieve materialen (muziek, beeldend, dans, drama, etc)

www.vaktherapie.nl



Succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven