Mening van ouders

11-08-2022 10:01 199 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
.
levensgenieter22 wijzigde dit bericht op 23-11-2022 14:02
Reden: Herkenbaarheid
99.81% gewijzigd
Ik ken zowaar echt heel veel stellen die al sinds middelbare school bij elkaar zijn :)
Maar vind het best een forse aankoop als je nog nooit hebt samengewoond. Als hij er kan blijven wonen als jullie uit elkaar gaan, dan is er voor hem niet zoveel risico.
Wel zonde dat je nu pas een huis vindt en niet een paar maanden eerder, niet een paar maanden geleden, toen de rente nog laag was.

Ik vind het wel raar om wel oud genoeg te zijn om een flinke hypotheek = financiële verplichting aan te willen gaan, maar tegelijkertijd de goedkeuring van je ouders te willen.
Die gezien jouw leeftijd nog midden in het leven zullen staan, dus dat zij geen weet hebben van de huidige woningmarkt lijkt me stug. Misschien hebben ze wel gelijk en zien ze de risico’s beter omdat ze er wat verder af staan. Reken ook even door wat je kunt nádat je due hoge hypotheeklasten hebt betaald. Wat als jullie toch iets minder willen gaan werken? Of nu: kun je nog de vakanties doen die je wilt doen ?
anoniem_275457 wijzigde dit bericht op 11-08-2022 17:45
16.78% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Persoonlijk zou ik het jullie afraden. Zo jong en dan zo’n hoge hypotheek. Lekker ff 3 tot 5 jaar huren en dan verder kijken.

Wij hebben ons hoekhuis (bouwjaar 2000, 108 vierkante meter) 5 jaar geleden gekocht voor nog geen 2,5 ton, op een salaris. We wonen niet in de randstad maar ook niet in een klein dorpje. Ik ben heel blij dat we financiële ruimte hebben, ook als bijv een van de twee zijn baan kwijt raakt.

Maar het is nu vast mogelijk voor jullie. Er moeten alleen geen dingen tegen gaan zitten in de toekomst.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ga er van uit dat de banken alleen maar het beste met zichzelf voor hebben. Die willen die hypotheek terug dus als die zeggen dat het makkelijk kan dan kan dat echt wel. Ze zijn namelijk weer wat strenger geworden. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je vriend als het er op aan komt ook alleen het beste met zichzelf voor heeft. En ja ook jouw lieve vriend is minder lief en van het eerlijk delen als het mis tussen jullie gaat. Je bent nu al financieel de mindere, in de toekomst waarschijnlijk helemaal. Ik adviseer je dat echt officieel vast te leggen zodat je niet in de problemen komt als het misloopt. En niet op vertrouwen maar zwart op wit.
Sommige 22-jarigen zijn al heel volwassen en maken eigen, doordachte keuzes. Andere 22-jarigen nog niet.. ik vind jou nog niet erg doordacht/volwassen voor deze stap.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je dit gaat doen, schrijf je dan ook meteen in voor een sociale huurwoning. Dit kost meestal niets of weinig en dan heb je altijd een plan B achter de hand, mocht het nodig zijn. Zo was ik blij dat ik een flinke inschrijftijd had opgebouwd toen mijn vriend vrij jong overleed.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je bij zo'n grote financiële verplichting het een en ander vastlegt, maar dat zullen je ouders je vast ook al geadviseerd hebben. Dus regel je samenlevingscontract, je testament, levensverzekeringen etc.
No one ever made a difference by being like everyone else.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik snap je ouders wel, TO. Het komt niet over als een doordachte beslissing.

Eigenlijk kom je heel naïef en jong over, als ik je berichten zo lees. En dat is helemaal prima, want je bént ook gewoon heel jong :)

Ik zou echter wel de adviezen hier ten harte nemen. Je zorgt, met deze aankoop, ervoor dat je jezelf heel afhankelijk opstelt van je vriend.

Daarnaast heb je nooit eerder samengewoond. Dan is het kopen van zo’n duur huis én de bijbehorende risico’s best wel een flinke stap. Sowieso niet al je spaargeld inleggen. Als de relatie over is, sta jij met lege handen. En schrijf je sowieso in bij een woningbouwvereniging. Just to be sure.

Daarnaast begint zowat iedereen met een starterswoning. Waarom meteen voor zo’n duur huis gaan met bijbehorende hoge lasten. Wat als je vriend arbeidsongeschikt raakt? Wat als een van jullie ziek wordt? Wat als jij je baan verliest?
Alle reacties Link kopieren Quote
Even buiten de discussie om of je met zijn tweeën moet kopen als je nog nooit samengewoond hebt (ik vind van niet maar ik snap ook dat er in de huidige markt weinig alternatieven zijn);

Het huis is uit 1960. Mijn eerste ingeving? Begin daar niet aan. Ik weet niet of je onder een steen hebt gelegen de afgelopen maanden maar er komt een energietransitie/crisis aan.

1960 is echt een slechte bouwperiode. Je praat over een badkamer en keuken, maar dat is totaal onbelangrijk. Isolatiewaarden zijn vele malen belangrijker. En nee, dat is niet sexy. Maar mensen die een oprit hebben (laden van je auto) met een gunstig dak voor panelen EN een hoge isolatiewaarde (dus een beetje modern) gaan spekkoper zijn de komende 15-20 jaar. Zowel in eigen woongenot (lage lasten) als in restwaarde.

Daar moeten je speerpunten liggen nu. Niet bij een keuken. Beter een huis uit 1995 waar je aan 500m3 gas genoeg hebt of zelfs gas de deur uit kunt doen (omdat je isolatiewaarde hoog genoeg is om met een warmtepomp te verwarmen) dan een huis uit 1960 waar je 1500 kuub gas verstookt a 3 of 4 euro de kuub.

Echt hoor, bij mensen in oude woningen gaat het echt pijn doen de komende tijd. En ja, oude woningen kun je ook isoleren maar dan ben je echt snel een 10-duizenden euro’s verder.

Je zegt dat het huis gemoderniseerd is maar een keuken en een badkamer is niet moderniseren. Spouwmuurisolatie, driedubbel glas, dakbeschot isoleren, kruipruimte isoleren, etc. DAT is moderniseren.

Wellicht is dit ook allemaal gedaan hoor, maar meestal kochten mensen liever een nieuwe auto dan dat ze gingen isoleren. En dat kon ook prima toen het gas een kwartje de kuub was…

Wat is het energielabel vd woning? Dat zegt zeker niet alles hoor. Maar wel iets. Als je ouders trouwens echt streetwise waren hadden ze je dit ook wel mogen melden. Een simpele rijtjeswoning uit 1960 is geen 4.5 ton waard, uitzonderingen daargelaten. De correctie op de huizenprijzen (die er zeker gaat komen!) zal de huizen met een slechte isolatiewaarde het hardst raken.

Tl/dr
Tenzij de woning goed geïsoleerd is koop je liever iets moderners met het oog op de aanstaande energiecrisis/transitie.
mbree wijzigde dit bericht op 11-08-2022 18:53
13.09% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
dweedledee schreef:
11-08-2022 18:30
. Wat als je vriend arbeidsongeschikt raakt?
Daar heb je nou verzekeringen voor.
https://www.vanatotzekerheid.nl/verzeke ... theid-zzp/
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
blijfgewoonbianca schreef:
11-08-2022 17:16
Pffff, iedereen stopt z’n spaarpot in zijn - eerste - huis. Daar heb je voor gespaard. Anders kun je nooit de deur uit bij je ouders. Duurt het nog vijf jaar langer.
Ik lees dat alleen zij een spaarpot in het huis stopt. Dat is waar ik over viel. Als vriend zo ontzettend goed verdient, is het toch op z’n minst een idee dat hij ook spaargeld inbrengt - dan start je niet meteen al ongelijk. Natuurlijk is het logisch dat je spaargeld (grotendeels) naar je eerste huis gaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
blijfgewoonbianca schreef:
11-08-2022 18:46
Daar heb je nou verzekeringen voor.
https://www.vanatotzekerheid.nl/verzeke ... theid-zzp/
Natuurlijk heb je die. Maar veel zelfstandigen sluiten zich aan bij een broodfonds, omdat verzekeringen met een echt goede dekking een kapitaal kosten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben sinds nn 17 samen met mijn man. Vanuit huis een appartement gekocht. Het kan dus zeker.
En ik werk minder. hij meer. Moet je allemaal zelf weten.

Maar wat ik altijd heb onthouden: het gaat er niet om wat je kan lenen maar hoeveel je uit wil/kan geven per maand.
1500 euro vind ik echt mega veel geld...

Dat je moet wachten tot huizen prijzen dalen... ik denk dat ze misschien ietsjes dalen maar niet veel... er is immers niks te krijgen..
Ik zou dus zeker wel richten op samen wat kopen. Maar niet voor een dergelijke hypotheek last. Proberen toch wat goedkoper huis te kopen, nog even wat meer sparen. En idd een wat jonger huis.
Ja, je zal eens wel goed nadenken over de verdeling van te voren zeg en dat een TO een beetje doordacht een beslissing kan nemen die best wat invloed heeft.

Zeker in de huidige maatschappij, jezustekrijst... :bonk:
dweedledee schreef:
11-08-2022 19:14
Natuurlijk heb je die. Maar veel zelfstandigen sluiten zich aan bij een broodfonds, omdat verzekeringen met een echt goede dekking een kapitaal kosten.
En heeft die partner van dat TO en voor hoeveel, allemaal helemaal geen gekke dingen om te weten voor je een huis koopt van 4,5 ton.
Alle reacties Link kopieren Quote
LuciFee2022 schreef:
11-08-2022 19:18
En heeft die partner van dat TO en voor hoeveel, allemaal helemaal geen gekke dingen om te weten voor je een huis koopt van 4,5 ton.
Precies. Hele legitieme vragen inderdaad. Als ondernemer kan je inkomen enorm fluctueren. Nu kan de vriend van TO blijkbaar behoorlijk veel lenen, maar wat als het bedrijf minder gaat lopen? Wat als een grote klant ineens niet betaalt? Wat als meerdere klanten niet betalen?

Allemaal vragen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk persoonlijk dat TO en vriend alles teveel door een roze bril kijken. En hét perfecte huis willen (net als die ene forummer die perse een huis met zwembad wil). Terwijl de meeste mensen relatief bescheiden starten en gedurende hun levensloop steeds meer wensen verwezenlijken.
Alle reacties Link kopieren Quote
LuciFee2022 schreef:
11-08-2022 10:23
Persoonlijk zou ik nog even wachten, al zal de markt niet echt instorten, prijzen zullen wat dalen misschien, meer niet, er zijn nu eenmaal gewoon flink huizen tekort, ook over een half jaar.

En ga eerst eens samenwonen, ik snap je ouders wel en ik snap ook wat een huis nu kost. Juist daarom snap ik niet waarom je met 22 zo'n (duur) huis wil kopen zonder al een tijdje te hebben samengewoond.
Wat een onzin. Vriendin van zoon huurt. 1400 netto per maand. Haar contract verloopt in april en komt ze hier tijdelijk wonen. Om mee te kunnen sparen. Hoezo tijdelijk samenwonen. Waar dan?
Alle reacties Link kopieren Quote
Verder is gemeenschap van goederen tegenwoordig anders dan een paar jaar terug. Het vraagt alleen discipline over wie wat inbrengt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Afbeelding
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
“ Lekker huren “ ….




Enorme jaarlijkse huurverhoging 2023 dreigt
Voor de jaarlijkse huurverhoging wordt altijd het inflatiecijfer van het voorgaande jaar gebruikt. Onder het huidige overheidsbeleid kunnen de meeste sociale huurders een maximale huurverhoging krijgen die gelijk is aan de inflatie. Voor de vrije sector geldt een maximum van inflatie plus één procent. De hoge inflatie van 2022 gaat bij gelijkblijvend overheidsbeleid dus voor enorme problemen zorgen in 2023.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
4,5 ton voor een rijtjes woning? Daar heb je hier in Zeeland een vrijstaande woning voor. Kijk eens buiten de randstad. Je maandlasten worden veel te hoog met zo’n duur huis. Dat is een te groot risico, zeker als je vriend zzp is. Ga eens verder kijken.
Hmm, ik vind je best verstandig overkomen. Je begrijpt je ouders zelf vast ook wel een klein beetje en ik vermoed dat je er ook wel een kern van waarheid in ziet.

Wat algemene overwegingen:
1. Dat je iets kùnt betalen, betekent ook niet altijd dat dat het handigste is om te doen.
2. Er zijn ook goedkopere opties dan dit huis, een ander soort woning of een huis op een iets minder ideale locatie.
3. Er komen spannende tijden aan, er dreigt een grote recessie en ieders lasten zullen sterk toenemen.
4. Jullie weten niet wat samenwonen doet met jullie relatie. Daar kun je ideeën bij hebben, maar je weet het niet.


Het is niet altijd leuk om een verstandige keuze te maken. Ik zou zoeken naar een goedkoper huis, idealiter koopt je vriend dit alleen en kom jij erbij. Nog steeds samenwonen, maar dan net wat veiliger.
Alle reacties Link kopieren Quote
ExodusRedux schreef:
11-08-2022 20:12
4,5 ton voor een rijtjes woning? Daar heb je hier in Zeeland een vrijstaande woning voor. Kijk eens buiten de randstad. Je maandlasten worden veel te hoog met zo’n duur huis. Dat is een te groot risico, zeker als je vriend zzp is. Ga eens verder kijken.
Wat denk je dat ze aan vervoer en tijd kwijt zijn als ze elke dag bijv 100 km heen, 100 km terug moeten ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Levensgenieter22 schreef:
11-08-2022 11:47
Oké, dat is wel een hele goede inderdaad. Eerlijk gezegd nog niet echt over nagedacht, omdat het nu niet aan de orde is (en we het ons nu niet kunnen voorstellen, maarja..... ). Maar natuurlijk wel slim om daar over na te denken. Gaan we doen.
Dat denkt niemand, die samen een huis koopt. Toch heb ik werkgerelateerd een hoop shit gezien van huizen die verdeeld of verkocht moesten worden, maar onder water stonden.
Ik zou nooit samen kopen zonder samengewoond te hebben en zeker zo jong niet. Maar dat is misschien beroepsdeformatie.

Aanvulling: vergeet ook niet dat de HRA wordt afgebouwd. Die 1500-1600 netto is straks dus misschien een stukje meer.
dertien wijzigde dit bericht op 11-08-2022 21:03
8.78% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
blijfgewoonbianca schreef:
11-08-2022 20:48
Wat denk je dat ze aan vervoer en tijd kwijt zijn als ze elke dag bijv 100 km heen, 100 km terug moeten ?
Toch een optie om te onderzoeken. Misschien zijn de diensten van vriends bedrijf ook buiten of aan de rand van de Randstad erg gewild.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven