Mindset - hoe gaan jullie er mee om?

03-12-2019 21:54 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zoek ervaringen van anderen omdat ik zelf zoveel leer van reflecteren, dingen vanuit een ander perspectief benaderen en misschien kunnen we elkaar hier steunen.

Ik heb een paar duidelijke en minder duidelijke labels. In ieder geval bestaat mijn leven uit goede en minder goede periodes. Mijn basiskarakter is positief, ik weet niet of ik realist of optimist ben maar ik probeer overal een kans in te zien en ben zeer loyaal.

Wat mij verontrust is dat ik nu eindelijk eens duidelijk zie dat ik in een positieve flow zit, maar dat deze niks te maken heeft met hoe ik mij lichamelijk voel of wat er om me heen gebeurt. Bij mij kwam ineens het besef binnen dat ik zelf geen (nauwelijks?) invloed heb op het bestaan van positieve en negatieve periodes.

Ik ben nu namelijk niet fit, moe (maar anders dan het moe wat ik altijd met me meedraag, dit is lichamelijk), verkouden, wakker liggen van de hoofdpijn. Lastige collega's, druk op het werk (want bijna kerst sluiting) maar onder alles een positieve stroom.

Ik kreeg als tip (een van de vele hulpverleners) schrijf eens op waar je energie kwijt raakt, wat er voor zorgt dat je in een negatieve bui of zelfs spiraal terecht komt. En hou bij waar je energie van krijgt en vrolijk van wordt.
Ik vond/vind dit een lastige opdracht. Ik kan er zeker wel dingen bij bedenken, maar het heeft allemaal alleen betrekking op het moment zelf, niet op de periode waar ik in zit. Die is óf positief óf negatief (of ergens in een tussenfase).

Ik realiseer me nu dat ik er maar weinig invloed op uit kan oefenen. Niet anders dan genieten / gebruik maken van de positieve periodes en de negatieve uitzitten.

Dit is zo lastig aan iemand uit te leggen. Misschien voor iemand van jullie herkenbaar? Hoe gaan jullie er mee om? En zijn er tips om wél invloed uit te oefenen op de (duur van / impact van) negatieve periodes?

Liefs, Femke
Alle reacties Link kopieren
Ik blijf over mezelf leren, ben bijvoorbeeld over de boosheid heen die ik voelde als het weer eens niet normaal ging. Dat ging over in gelatenheid en nu raakt het me inmiddels een stuk minder.

Het inzicht dat ik in de OP beschreef, beangstigd me enigszins. Ik zie er niet direct als een berg tegenop, maar kijk wel al voorzichtig vooruit naar de negatieve periode die er weer aan komt. Wanneer? Ergens begin van het jaar schat ik, misschien eerder, misschien later, maar voor maart zeker wel. En da's niet handig, want ik heb juist voor februari nogal wat plannen staan en zo... op die manier ben ik daar mee bezig. Nu al dingen in gang zetten omdat het dan waarschijnlijk k#t uitkomt. En er zo mee bezig zijn, dat wil ik eigenlijk niet...
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het juist positief dat je negatieve periodes gewoon uit zit. Het kan heel goed werken om periodes die naar, somber of negatief zijn gewoon te accepteren.

Ik zelf hou wel rekening met mijn planning, tussen september en maart heb ik meer kans op een depressieve periode. Ik plan dan geen ingewikkelde dingen. Plan alles met meer ruimte er tussen.

Ik denk dat het goed is te weten wat jij nodig hebt en wat je energie geeft. In de voor jou negatieve periode februari.

Dat kan zijn dan op vakantie naar de zon.
Een tijdschriften abonnement.
Jezelf wekelijks bloemen gunnen.
Vrije dagen opnemen.
Agenda leeg maken.
Lichtlamp.

Ik weet niet wat bij jou de oorzaak is, wat is bij jou de reden dat je in februari een negatieve periode denkt te krijgen?

Ik denk dus dat negatieve periodes niet te voorkomen of op te lossen zijn. Maar dat je ze wel zo aangenaam mogelijk voor jezelf kunt maken.
Alle reacties Link kopieren
De periodes volgen elkaar op en kunnen weken of maanden duren. Het is dus niet standaard een bepaalde periode van het jaar. Ik weet alleen dat na goed slecht komt, en wanneer, dat is afwachten.

Misschien heb ik geluk, ben ik nu bang voor februari en valt de klap in april pas. Of kom ik begin januari al niet meer vooruit. Maar met lief zijn voor mezelf kom ik er niet, ik moet er doorheen en wel of niet aan mezelf denken heeft er nauwelijks invloed op.

Ik zie er tegenop, omdat ik weet dat ik in zo'n periode minder capabel ben op mijn werk en daar baal ik van. Ik zorg minder goed voor mijn kinderen, in de zin van gerichte, positieve aandacht (eten, kleding, op tijd naar school, dat gaat nog wel).

Weten dat dit speelt helpt me al een beetje op weg, uiteindelijk moet ik er toch beter mee om hebben leren gaan.

Suikerspin, verstandig dat je er in je planning rekening mee houdt. Zie je ook al tegen die periode op of kun je het redelijk over je heen laten komen inmiddels?
Alle reacties Link kopieren
Je kunt het ook zo zien in jou leven, je weet zeker dat na een slechte periode ook weer een goede komt ;) (in plaats van andersom)

Iedereen heeft mindere periodes, dat hoort bij het leven, periodes waarin je minder voor je kids kunt zorgen, slechter kookt, minder scherp op het werk ben, je achter loopt met het huishouden. Je elke avond uitgeblust bent. Deze periodes zijn normaal. Alleen praten mensen hier minder over en zie je dit niet duidelijk in media en op tv.

Accepteer dat je niet perfect bent. En dat iedereen welleens met een ongewassen kledingstuk en een kind met vet haar de deur uit gaat, onvoorbereid naar een klant gaat, een presentatie verkloot. En een 3x per week patatat/pannenkoeken eet. Allemaal normaal.
Zeker 20% a 30% in het leven gaat mis.

Ik zie nog wel op tegen die periodes, die bij mij natuurlijk ook spontaan en onverwacht in mei kunnen plaatsvinden. Maar ik weet dat na een negatieve periode ook weer een positieve komt. (en niet andersom)

En welke tools ik kan toepassen.

Ik denk uit jouw schrijven dat je zeer perfectionistisch bent. En dat minder perfectionisch zijn jou goed zal doen.

En dat je nog helemaal niet zo lief voor jezelf bent, en dus ook nog niet weet of dat jou kan helpen ;-)
Alle reacties Link kopieren
"Een periode minder capabel ben op mijn werk." Waarom is dat zo erg?

Iedereen functioneert periodes minder.
Heel menselijk.

Mag jij van jezelf falen?
Mag jij zwak zijn?

En ben jij dan meteen minder waard? Een loser?

Of ben jij dan gewoon menselijk?
Alle reacties Link kopieren
Je zou wat dingen op kunnen schrijven die steun kunnen geven in de tijd dat je in een moeilijkere periode zit. Bijv een briefje op de koelkast of maast je bed hangen:
Alles is veranderlijk. Ook aan dit komt een eind.
Ik ben niet de enige die zich rot voelt.
En elke andere zin die je zou kunnen helpen op momenten dat het wat lastiger gaat.
Ik heb PMDD (pre menstrual dysforic disorder). Dit houdt in dat ik na mijn menstruatie tot mijn eisprong me goed voel (ongeveer) en daarna weer bergafwaarts tot ik ongesteld word. De precieze dagen waarop dit gebeurt kunnen wel een beetje wisselen, bijvoorbeeld als ik weinig stress heb, heb ik minder klachten, maar over het algemeen kan ik de klok er wel aardig op gelijk zetten dat het weer minder gaat op een gegeven moment.

Dat wat je noemt van verkoudheid, niet fit, moe en stress herken ik. De ene keer kan ik dat prima hebben, de andere keer kan het me flink raken. Bij mij heeft dat dus met hormonen te maken, maar aangezien er bij jou flink langere periodes tussen zit denk ik dat het bij jou niet het geval zal zijn.

Wat mij helpt is toch inderdaad het accepteren dat het minder gaat en voor mezelf wat dingetjes inplannen / bedenken om de vervelende periode beter door te komen. Ook doet mijn man in die periodes wat extra en gaat wat vaker met mijn zoon de deur uit zodat ik even tot rust kan komen.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor jullie reacties.
Mindervanmij, zou best kunnen dat het hier ook hormonaal is, op een heel andere manier dan bij jou, want met menstruatie heeft het geen directe link. Ik heb bijvoorbeeld ook jaren last gehad van migraine, dat lijkt me ook hormonaal. Vroeger vrijwel wekelijks, inmiddels (na twee zwangerschappen) nog hooguit één keer per kwartaal migraine (yesss).

Triggers opsporen helpt dus niet. Accepteren is denk ik de beste oplossing, maar daar gaat veel tijd overheen voordat je dat goed onder de knie hebt, haha. Gewoon blijven proberen dus.

Negatieve periode: op z'n allerdiepst, dan kan ik letterlijk tegen de muren opvliegen, ik weet niet meer waar ik het zoeken moet, de enige goede plek is een donker hoekje waarin ik mezelf kan verstoppen. Ik wil in die periodes ook niks. Niet eten, niet bewegen, niet slapen, niet wakker zijn. Je hersenen schakelen zich uit, ik kan op m'n werk uren naar mijn toetsenbord of uit het raam kijken zonder dat er iets doordringt en zonder dat ik mezelf zover krijg om weer te bewegen.
Deze periodes duren niet lang, maximaal een week, maar dit voel ik weken aankomen, waarin ik me voel zoals mindervanmij beschrijft.

Suikerspin, perfectionist ben ik inderdaad, dat maakt het niet makkelijker te accepteren dat dingen niet goed lopen. Aan de andere kant combineer ik dit met ADD en is het daardoor inherent aan mij om dingen juist níet tot in de puntjes te kunnen regelen, haha.

Consequentie van deze combi is een persisterende vermoeidheid, kun je er fijn bij hebben in slechte periodes. En daardoor kostte het me ook wat tijd om goede periodes te herkennen, want ja, ik ben toch nooit fit. En omdat dit zo is, heb ik me daar ook nooit door tegen laten houden en ga / ging ik altijd maar door, wist ik veel wat grenzen zijn. Die heb ik stukje bij beetje ontdekt en er valt vast nog een hoop te ontdekken.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat je het heel goed aanpakt allemaal!

Pas op met hulpverlening. Hun doel is vaak iemand normaal maken. Depressie willen ze genezen etc. Dit snap ik. Maar soms is het echt het beste te accepteren wie jij bent. Met je add en meer afwezige perioden, en sombere periodes.

Er tegen vechten en dit willen veranderen (wat waarschijnlijk niet kan wnat dit is wie jij bent) levert alleen maar pijn, verdriet en frustratie op.

Ik weet niet of je medicatie hebt voor je add, maar je zou in overleg met je huisarts kunnen kijken of je als je zo'n afwezigige periode hebt waarin je je slecht concentreert, je de medicatie iets mag ophogen. Of in si periode ter ondersteuning iets medicatie neemt.

Omdat je dat zelf zo vervelend vind. Ik denk dat jou omgeving dit wellicht geen eens merkt. Maar je loopt er zelf tegen aan.

Omdat het leven zwaarder is met add, zou je ook via je huisarts kunnen kijken of er andere medicatie zijn, die jou wat kunnen ondersteunen.

Ik ben niet pro medicatie. Maar soms is het leven met bv add of autisme gewoon best zwaar. En kun je een klein steuntje in de rug gebruiken. Als je steeds periodes van depressie hebt, kan bijvoorbeeld een lage dosis van anti depressiva ter ondersteuning helpen. Maar dit kan alleen een arts beoordelen.

Ik ben bv chronisch depressief, dit is een hersenaandoening. En met elke therapie niet te verhelpen. Je bent dan gevoeliger voor depressie en er komen steeds periodes waarin het minder gaat. Dit komt veel voor bij mensen met bv autisme of add.

Die krijgen wel vaker een kleine dosis anti depressiva. Dit zou dus best iets kunnen zijn wat je met je huisarts, ou kunnen bespreken.

De problemen gaan dan niet over. Maar je leven word iets meer een rechte lijn, in plaats van goede en dan weer erg slechte perioden. Dat is erg vermoeiend. Steeds zo'n erg dal.
Alle reacties Link kopieren
Lieve suikerspin, wat een rake woorden gebruik je.
Inderdaad, voorzichtig met hulpverleners. Ik ben er normaal nogal wars van, maar ter wille van de kinderen ben ik van de zomer toch in een soort traject gestapt. Iedereen heeft dan een mening over je kinderen. Dacht ik aan problemen bij kind 1, werd dat gebagatelliseerd door school, die in plaats daarvan een probleem bij kind 2 vermoeden (daar ging het niet om!)

Combi van ADD en ASS, waarbij ADD schijnbaar uit de ASS voort komt, en chronisch depressief, ik heb de officiële kaartjes voor ASS en depressie en een officiële notitie (ter verder onderzoek, geen zin in) voor ADD. Na een burned-out achtig iets (heb ik mezelf weer uitgetrokken, dank aan werkgever die veel liet gebeuren en mij m'n gang liet gaan, positief) ben ik de diepe dalen van depressie goed zat geworden, vooral het 'jezelf er weer uittrekken', dus heb ik toen (anti medicijn als ik ben) antidepressiva gevraagd bij de huisarts. En zonder commentaar meegekregen, geen haan die ernaar kraait (vreemd toch). Dat helpt om er wat makkelijker bovenop te komen. Een tijdelijke verhoging van de dosering moet ik eens overwegen, ga ik me over inlezen voordat ik het voorstel.

Ik denk dat een groot deel van mijn omgeving niks merkt, maar mijn directeur (= direct leidinggevende) is hier gevoelig voor, hij merkt dit snel op. En vindt daar wat van (die leeft nog in de wereld van: dan ga je toch een rondje lopen / meer sporten / gezonder eten?). En het is terug te zien in de kwantiteit van mijn werk (omdat ik de kwaliteit hoog wil houden). Hij vindt dat lastig, accepteert het grotendeels wel maar barst dan soms in frustratie uit omdat hij 'geen grip op de zaak heeft omdat ik hem niet met gegevens voed'. Meer zijn eigen onzekerheid dus, ik laat de boel nooit (nooit) uit de klauwen lopen, en dat weet ie ook wel.

Ik heb geen partner die me dingen uit handen kan nemen. Zes dagen in de week zijn de kinderen bij mij, zij hebben er ongetwijfeld ook last van als er minder uit mijn handen komt. Ze hebben een enorme berg kleding, dat zorgt ervoor dat ze er netjes bij lopen, ook al heb ik niet gewassen. Ze weten inmiddels wel dat ze zelf in het washok moeten kijken waar de schone kleren uithangen (want niet opgeruimd in de kast). We komen er wel.

We komen er wel. Dat is het ook wel. Ik heb de fase van boos worden op mezelf achter me gelaten. Ik voel het nu meer als 'gelaten' en ik wacht totdat het overgaat in acceptatie, die fase gaat heus ook wel komen, maar die is er nu jammer genoeg nog niet, ik kijk daar naar uit. Ik weet dat 'omgaan met dingen' veranderd. En dat het allemaal tijd nodig heeft. Ik ben allang blij dat ik die boosheid achter me heb kunnen laten. Ratio is echt iets anders dan gevoel, en voor iemand die alles graag in de grip heeft is het soms best lastig om te accepteren dat je gevoel een andere kant op gaat dan je zelf beredeneerd hebt.
Alle reacties Link kopieren
Het is ook heel knap dat je alles alleen doet.

Met jou diagnoses zou je hulp kunnen krijgen. Veel mensen met add/autisme hebben dit. Dit is vaak ambulante begeleiding. Iemand bij wie je je gedachten kwijt kunt, die helpt met je gedachten te ordenen, die samen met jou klusjes op kan pakken.

Ook kan je daarnaast recht hebben op huishoudelijke ondersteuning.

Dit heet de wmo en dit kun je aanvragen bij een gebouwtje in jouw wijk. Soms is het nodig dat de huisarts of praktijkondersteuner van je huisarts een belletje doet dat er ondersteuning nodig is.

Het is ondersteuning, een steuntje in de rug, geen oplossing voor je 'beperkingen'.

Er zijn ook jobcoaches die mensen met add of autisme oa helpen op de werkvloer.

Probeer eventueel je in dit soort hulp te verdiepen. Soms is praktische hulp meer helpend dan psychische hulp.

Ik bedoel daarmee autisme/add kun je toch niet genezen, soms kan er dan niks meer bereikt worden in de medische/psychische tak. En kan juist praktische hulp het helpendst zijn.

Vraag eens informeratie op bij de wmo/wijkteam.
Kijk eens of jij recht hebt op ambulante hulp en huishoudelijke ondersteuning.

Voor hulp thuis kun je ook terrecht bij je huisarts. Als het je allemaal even niet meer lukt qua huishouden etc. Het je te veel wordt. Daar is een huisarts ook voor. Elke gemeente heeft hier tal van potjes en hulporganisaties voor.

Ik zelf mijd de ggz. Omdat je hier steeds in kringetjes blijft lopen. Add en ass is immers niet te genezen. Chronisch depressie ook niet. Een fijne coach en ambulante begeleiding kan dat op een moment juist fijner zijn. En goed contact met de huisarts.

Dan artsen, psychiaters en psycholoolgen die hopen op 'genezing'.
Alle reacties Link kopieren
Wat versta jij onder ambulante begeleiding?

Suikerspin, jij hebt steun aan je man, heb jij nog andere steuntjes in je rug? Werk je? Ik heb de indruk dat je het inmiddels aardig op orde hebt allemaal. Ups en downs, maar dat je er wel mee hebt leren omgaan. Hopelijk geeft dat dan rust.

Ik ben afgelopen zomer via de huisarts bij breed sociaal loket beland en middels een aantal gesprekken proberen ze uit te vinden welke hulp past.

Dat heeft tot nu geresulteerd in
'ik wil je doorverwijzen naar een psycholoog, volgens mij (geen psychosociale achtergrond...) moet je nog heel wat uit het verleden verwerken' (...)
'die reactie van je dochter klinkt niet goed, daar moet meer aan de hand zijn' (ze is nogal preuts)
'je zoon mankeert niks, die heeft een veilige hechting' 'o nee, ik hoor van school dat ie niet voor zichzelf opkomt, die moet naar een cursus sociale vaardigheden'
'hulp in huis? Och joh, overal is het weleens een zooitje, ik ben vast wel erger gewend'

Concrete hulp, daar zijn we nog niet aangeland, dit is nog steeds de verkennende fase.

Misschien dat ik weer bij de psychosomatische fysiotherapeut langsga waar ik eerder ben geweest. Die is wat down to earth en probeert niet alles op te lossen. Heb ik paar jaar geleden veel aan gehad en heb een paar maanden terug van de huisarts weer een doorverwijzing gekregen voor haar.
Alle reacties Link kopieren
Ja, ze proberen bij voorkeur iedereen af te wimpelen. Je bent er via de huisarts terrecht gekomen, dus ga weer naar de huisarts. Geef aan dat het niet opschiet en ze je afwimpelen. De huisarts kan bellen en zeggen dat er echt hulp moet komen en in welke vorm.

Ambulante hulp kun je op googlen. Ook staan vaak op de site van je gemeente de bedrijven. Grote bedrijven zijn, omega groep, Philadelphia (niet het eten), RIBW. Er zijn er vele.

Een ambulante hulp komt bv 1x in de week 1,5 uur of om een aantal weken bij jou thuis. Ze kunnen alles met jou oppakken, war jij maar nodig hebt. Je stelt samen doelen op.

Ze kunnen samen met jou post openen, administratie ordenen.
Je huis ordenen.
Samen huishoudelijke klussen oppakken, waar jezelf tegen op ziet.
Ze kunnen je steunen bij zaken rondom je kinderen..
Maar ook gewoon een klankbord zijn..

Eigenlijk kan alles, het hangt van jou hulp vraag af.

Ik heb een ambulant begeleider. We gaan soms ergens koffie drinken, of bijvoorbeeld een nieuw ID kaart aanvragen, en ik bespreek waar ik tegen aan loop.

Ambulante betekent eigenlijk gewoon, op locatie. Dus ze komen vaak waar jij wil. En niet zoals een psycholoog op een kantoor.

Tip, ga weer naar de huisarts. Omdat deze jou heeft doorverwezen maar het nog niet is gelukt/er nog geen hulp is.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk nog steeds niet. En de kans dat dat gaat lukken is ook zeer onwaarschijnlijk. Ik ben volledig arbeidsongeschikt.

Wel heb ik inderdaad mijn leven, naar mijn kunnen, redelijk op de rails.

Dus ik doe dingen die ik kan en luek vind.

Heb zeer beperkte energie. Dus boodschappen, huishouden moet allemaal gedaan worden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven