Open zijn tegenover fysiotherapeut of gaat dat te ver?

01-03-2022 23:20 52 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ergens hulp bij nodig omdat ik het lastig vind te bepalen wat de grenzen zijn.

Sinds eind december ga ik naar een fysiotherapeut voor lage rugklachten. Dit heb ik zelf geïnitieerd en (weer) hulp vragen was een beste stap.

Korte geschiedenis;
3 jaar geleden overleed mijn man plotseling. Ik was toen 7 maanden zwanger. Ik heb tot het einde van de zwangerschap (39 weken, 1 dag voor de bevalling) zwaar fysiek verricht. Ik had dus behoorlijke bekkenklachten. Na de bevalling ben ik na 10 dagen weer aan het werk gegaan. Sindsdien altijd met bekkenpijn rondgelopen.

Enkele maanden later ging ik vreselijk door mijn rug en ben ik op aanraden van familie voor het eerst in mijn leven naar een fysiotherapeut gegaan. Na een paar behandelingen kwam het op de een of andere manier zover dat de fysiotherapeut zijn telefoonnummer in mijn telefoon zette. Dit nav een gesprek over het eventueel bijwonen van zijn bootcamps. Het bleef niet alleen bij dat. Uiteindelijk werd er geappt. Lang verhaal kort; uiteindelijk zijn er voor mij duidelijk grensoverschrijdende dingen gebeurd. Ik had nooit de intentie om dit te laten gebeuren of zover te gaan en dacht oprecht dat dat andersom ook niet het geval was. Ik was daar op dat moment absoluut niet mee bezig maar kan me op zich beste indenken dat hij dacht dat dit wel zo was. We hebben tijdens de behandelingen redelijk open gesprekken gehad over mijn man en het seksverleden kwam daar ook geregeld ter sprake. Ik ben in ieder geval behoorlijk naïef geweest.

Op het moment dat het gebeurde ben ik enige tijd redelijk verstard en geschrokken geweest en heb ik hem even zijn gang laten gaan. Na enkele minuten kwam ik bij zinnen en heb het gestopt. Uiteindelijk ben ik na dit voorval nooit meer terug gegaan en heb ik 2 jaar doorgelopen met rugklachten. Totdat ik in december zoiets had van; dit kan niet meer. Ik sliep haast niet meer van de pijn en wist me geen raad.

Ik heb me redelijk ingelezen in een praktijk in de buurt en me daar ingeschreven. De eerste intake had ik een vrouw. Dit was een opluchting. Nu bleek helaas dat de enige dagen dat ik kan, zij niet werkt en ik overgedragen zou worden aan een man.

Heel eerlijk; er is niks mis met die jongen. Het is een jonge knul en prima vriendelijk. Hij heeft enkele keren geprobeerd een gesprek aan te gaan, maar ik heb dit bewust op afstand gehouden. Ik heb letterlijk op bepaalde vragen geen antwoord gegeven. Ik ben de eerste keer uit de kleren gegaan, maar heb overige keren gezegd dat het alleen gebeurt als het strikt noodzakelijk is. Het kon ook wel zo.

Vandaag had ik weer een afspraak gepland. Ipv naar de behandelruimte te gaan nam hij me binnen voor een gesprek. Hij had het gevoel dat ik niet gemotiveerd ben en geen vertrouwen heb in de behandeling. Hij wist niet meer zo goed wat hij met me moest doen. Ik heb hem verzekerd dat ik absoluut wel gemotiveerd ben, maar dat ik wel moeite heb met mezelf en mijn "falen". Aangezien het nog niet beter lijkt te gaan. Ik stond ook gewoon een beetje met een mond vol tanden. Dit is deels wel zo, ik had gehoopt dat het beter zou gaan. Verder niet gesproken over vorige ervaringen.

Nu twijfel ik of ik hem deels moet vertellen over wat er bij de vorige fysiotherapeut is gebeurd. Of is dit iets wat over de grens gaat en niks met nu te maken zou moeten hebben?

Het is voor mij een stap om weer naar een fysiotherapeut te gaan. Ik vind het niet leuk en zie er steeds tegenop, maar wil wel heel graag dat het beter gaat met mijn rug. Ik kan me ook voorstellen dat ik voor hem niet een heel leuke patiënt ben omdat ik zo afgesloten ben en het de behandeling bemoeilijkt.
RodeRadijs schreef:
01-03-2022 23:40
.
Ik vind het een lastig gevoel van mijn probleem, zijn probleem te maken. Hij heeft niks fout gedaan.
Naar mijn gevoel maak je er niet zijn probleem van, maar geef je hem iets in handen om aan de oplossing te werken. Want nu werkt het niet en heeft hij het gevoel dat je niet gemotiveerd bent.

Maar ik zou wel voorzichtig zijn. Als je het zo zakelijk kunt vertellen als je hier doet, dan is het prima. Maar misschien ben je bang dat je IRL emotioneel wordt. Daar zou ik voorzichtig mee zijn. Niet omdat emotioneel worden niet mag, maar omdat je dan iets van je veilige afstand verliest. Ik zou dat zelf heel vervelend vinden.

Rot dat je dit hebt meegemaakt en ook rot dat je al zo lang met klachten loopt...
Alle reacties Link kopieren
Het allerbelangrijkste in deze situatie lijkt me dat jij het gevoel terugkrijgt dat je zelf de controle hebt over je lijf en je leven.

Daar hoort dus ook bij dat jij zelf mag bepalen of je je verhaal wilt vertellen of niet, en of je echt met deze fysiotherapeut door wilt of niet.

Je bent niemand uitleg verschuldigd en je hoeft je niet verplicht te laten behandelen door wie dan ook.
Alle reacties Link kopieren
Wat ontzettend vervelend dat je dit hebt meegemaakt. Ik heb het idee dat je rationeel probeert te kijken naar dingen die dat niet altijd zijn. Zoals je voorkeur voor een vrouwelijke behandelaar. Rationeel gezien niet nodig, maar het voelt voor jou wel meer vertrouwd. Dan mag je dat gewoon zeggen en uiten, ook voor jezelf. Zijn trouwens heel veel vrouwen die dat hebben, maar ook als dat niet zo zou zijn mag je jouw gevoel wel volgen hierin.

Daarnaast wat ook al gezegd is: door aan te geven waarom je weerstand voelt voor de behandeling zadel je de fysio niet met een probeem op, je legt uit waarom het niet loopt. Eventueel kan hij helpen, of misschien niet. Je hoeft het ook niet te zeggen als jij dat niet wil, maar als je dat gesprek wel aan wil gaan zal dat voor hem alleen maar duidelijkheid geven. Ben je bang dat je hem beledigd door een ervaring met een andere fysio op hem te “projecteren”? Dat is niet nodig, mensen begrijpen dat ervaringen uit het verleden invloed hebben op het heden.
Griebus67 schreef:
02-03-2022 08:28
Het allerbelangrijkste in deze situatie lijkt me dat jij het gevoel terugkrijgt dat je zelf de controle hebt over je lijf en je leven.

Daar hoort dus ook bij dat jij zelf mag bepalen of je je verhaal wilt vertellen of niet, en of je echt met deze fysiotherapeut door wilt of niet.

Je bent niemand uitleg verschuldigd en je hoeft je niet verplicht te laten behandelen door wie dan ook.
Nou dit.
Alle reacties Link kopieren
RodeRadijs schreef:
01-03-2022 23:40
Het gaat me er ook niet om dat ik een vrouwelijke behandelaar zou willen. Maar dat voelde in eerste instantie wel het meest vertrouwd.
Ik vind het een lastig gevoel van mijn probleem, zijn probleem te maken. Hij heeft niks fout gedaan. Ik denk dat je als man al vaak genoeg tegen dit soort dingen oploopt. Maar ik vraag me dus af of het toegevoegde waarde heeft open te zijn over wat er is gebeurd of dat het dan alleen maar ongemakkelijker wordt.
Ik loop overigens sinds een half jaar bij een psychiater.


Je ziet het als probleem, maar hij kan je juist beter helpen als hij van je verleden weet (uiteraard niet in details). Ik ben vaker bij een fysio geweest en een aantal vroegen bij de intake uit zichzelf naar een mogelijk nare sexuele ervaring zodat ze daar rekening mee konden houden in hun behandeling. Dat is bij mij niet aan de orde, maar ik waardeerde die vraag wel - het toont aan dat ze er alert op zijn. Je fysio is een hulpverlener, als je aangeeft dat je bij een andere fysio een nare sexuele ervaring hebt gehad kan hij je alleen maar beter helpen. Of in overleg met zijn collega je overdragen aan een vrouwelijke fysio. Ik zou het gesprek dus zeker aangaan.
Alle reacties Link kopieren
hamerhaai schreef:
02-03-2022 08:11
fysiotherapeuten worden niet voor niets de psychologen van de toekomst genoemd. Vaak spelen (onderliggende) psychologische issues een belangrijk rol bij klachten. Er is vaak een vertrouwensband en in de spreekkamer worden vaak dingen gedeeld die patiënten niet vaak of zelfs nooit met anderen hebben gedeeld.
Ze zijn alleen geen psycholoog en worden daar ook niet voor betaald. Het is waar dat psychische klachten lichamelijke klachten kunnen opleveren maar daarvoor moet je ergens anders zijn. Die professionele grens moet je als fysio ook bewaken.
Alle reacties Link kopieren
Je hoeft niet in details te treden, maar het lijkt mij wel verstandig om open kaart te spelen. Samen kunnen jullie dan kijken wat het beste is voor jou. En maak je geen zorgen over deze manelijke fysiotherapeut, daar komt hij wel overheen. Het gaat om jou, jij moet je beter gaan voelen en minder pijn hebben.

Verder eens met de opmerking over een klacht indienen bij je vorige fysiotherapeut én om psychologische ondersteuning te vragen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het zeker aangeven bij je huidige fysio.
Het is niet zijn schuld , maar jouw schuld ook niet!
Je hoeft natuurlijk niet ontbreken n details te treden. Geef gewoon aan dat de andere fysio je vertrouwen heeft beschaamd.
Alle reacties Link kopieren
Lieve TO,
Ik werk ondersteunend in een soortgelijke praktijk, en het is echt echt echt niet raar om dit aan te geven. Ik spreek regelmatig vrouwen die aangeven liever door een vrouw behandeld te willen worden. Je bent helaas niet de enige met nare ervaringen. Sommige vrouwen geven gewoon aan dat er vervelende dingen geweest zijn, en een enkeling wil het daarna wel bij een mannelijke behandelaar proberen. Als je fysio het weet, zou hij er rekening mee kunnen houden, of je kunt alsnog overstappen naar een andere praktijk. Voel je daar alsjeblieft niet vervelend over. Je zit daar uiteindelijk voor je eigen herstel.
Alle reacties Link kopieren
hamerhaai schreef:
02-03-2022 08:11
fysiotherapeuten worden niet voor niets de psychologen van de toekomst genoemd. Vaak spelen (onderliggende) psychologische issues een belangrijk rol bij klachten. Er is vaak een vertrouwensband en in de spreekkamer worden vaak dingen gedeeld die patiënten niet vaak of zelfs nooit met anderen hebben gedeeld.
Ja, kapsters en taxichauffeurs ook. Maar ze zij het niet. Net zoals iemand die thuis wat masseert geen fysiotherapeut is.

Als iets een psychische oorzaak heeft moet die oorzaak bij een psycholoog of psychiater worden behandeld. De symptomen zijn dan voor de fysiotherapeut.
Ik zou dit helemaal niet gaan vertellen tegen hem, maar gewoon een vrouwelijke fysio gaan zoeken.

Scheelt zoveel stress en traumareacties. Zelfs als deze man het weet, dan zijn ineens niet als je traumaresponses uit je lichaam en hoofd.

En, nee je hoeft voor jezelf daar helemaal niet per se door als er een andere oplossing is. Vraag om een andere vrouw of zoek verder, zat fysio's.
Alle reacties Link kopieren
Ah wat heftig TO. Kijk wat voor jou goed voelt qua vertellen. Denk niet dat je hem ermee lastig valt, want dat is niet zo. Het is ook een onderdeel van zijn baan. Maar als je je er niet fijn bij voelt, is het zeker ook oke om een andere (vrouwelijke) fysio te zoeken.

Mijn man had laatst een klant waar bijna hetzelfde bij was gebeurd als bij jou. Aangezien mijn man gespecialiseerd is in rug- en schouderklachten wilde zij het wel bij hem proberen. Voor ze elkaar in het echt zagen, hebben ze eerst een telefonische consult gehad om te kijken of het klikte. En mijn man houdt er nu met behandelen rekening mee. Vertelt wat hij gaat doen en waarom en checkt regelmatig of ze zich oke voelt. En voor hem voelt het echt niet als een extra probleem. Zijn doel is namelijk dat mensen hun klachten kwijtraken en dat hij dat op een manier doet die voor hun het beste is.
Alle reacties Link kopieren
RodeRadijs schreef:
01-03-2022 23:40

Ik vind het een lastig gevoel van mijn probleem, zijn probleem te maken. Hij heeft niks fout gedaan. Ik denk dat je als man al vaak genoeg tegen dit soort dingen oploopt.
Je hoeft geen medelijden met hem te hebben. Veel van zijn patiënten zullen te maken hebben gehad met grensoverschrijdende mannen, 1 op de 3 vrouwen gemiddeld. Dus het is zijn taak daar professioneel mee om te gaan.

Ik vind het eerlijk gezegd bijzonder naïef dat hij het nog niet 'geraden' heeft. Hij zou er op zich wel wat van leren als je vertelt dat je een grensoverschrijdende ervaring hebt gehad. Dan zou hij daar professioneel in kunnen groeien,maar alleen als je wil: je bent hem niks verschuldigd.

Wat jou betreft: je bent jezelf weer geweld aan het aandoen.

Je werkt je eigen genezing op meerdere vlakken tegen.

Je fysieke genezing, omdat je elke keer stijf van de stress naar je fysio gaat.

En je geestelijke genezing van dit trauma, omdat je jezelf weer in een positie dwingt te zijn, waar je niet wil zijn.

Luister eens een keer naar je lichaam en je emoties! Zoek alsjeblieft hulp.
Dropdrop schreef:
02-03-2022 10:14
Je hoeft geen medelijden met hem te hebben. Veel van zijn patiënten zullen te maken hebben gehad met grensoverschrijdende mannen, 1 op de 3 vrouwen gemiddeld. Dus het is zijn taak daar professioneel mee om te gaan.

Ik vind het eerlijk gezegd bijzonder naïef dat hij het nog niet 'geraden' heeft. Hij zou er op zich wel wat van leren als je vertelt dat je een grensoverschrijdende ervaring hebt gehad. Dan zou hij daar professioneel in kunnen groeien.

Wat jou betreft: je bent jezelf weer geweld aan het aandoen.

Je werkt je eigen genezing op meerdere vlakken tegen.

Je fysieke genezing, omdat je elke keer stijf van de stress naar je fysio gaat.

En je geestelijke genezing van dit trauma, omdat je jezelf weer in een positie dwingt te zijn, waar je niet wil zijn.

Luister eens een keer naar je lichaam en je emoties! Zoek alsjeblieft hulp.
En zelfs als je professionele hulp heb gehad mag je nog steeds liever een vrouwelijk fysio willen. Als dat gewoon zorgt voor rust.
Alle reacties Link kopieren
Ha RodeRadijs, ik heb vanmorgen jouw kwestie voorgelegd aan mijn buurvrouw en aan mijn volwassen zoon: beiden fysiotherapeuten.

Ze zijn het unaniem eens: bespreek het met je huidige fysiotherapeut; geef aan dat je liever een vrouwelijke behandelaarster heb. (Vaak kun je op de website al "gezichten" bekijken en iets lezen over de persoon, zodat je wellicht een voorkeur voor iemand kunt opgeven.) Vraag voor de intake een gesprek aan met de vertrouwenspersoon van de nieuwe praktijk. Vertel, net zo gedetailleerd als je wilt of niet, wat er in het verleden is gebeurd.
Wat je wel/niet wilt. Tenslotte gaat het om jou! Dit soort zaken mogen niet gebeuren.

Sterkte.
Alle reacties Link kopieren
Reficul schreef:
02-03-2022 09:09
Ze zijn alleen geen psycholoog en worden daar ook niet voor betaald. Het is waar dat psychische klachten lichamelijke klachten kunnen opleveren maar daarvoor moet je ergens anders zijn. Die professionele grens moet je als fysio ook bewaken.
Er bestaan dus wel Fysiotherapeuten met speciale master tot psychosomatiek dus niet helemaal waar.
Alle reacties Link kopieren
Lavendel2 schreef:
02-03-2022 10:23
Er bestaan dus wel Fysiotherapeuten met speciale master tot psychosomatiek dus niet helemaal waar.
Beetje flauw dit want dit gaat over de fysio van To. Zij moet gewoon vragen om een andere fysio als dat prettiger voelt. Geen fysio die daar moeilijker doet. Maar zo simpel mag het tegenwoordig niet meer zijn.
Ik zou vooral de structuur hanteren "waarvoor ben ik hier?". Om van die rugklachten af te komen. En dat gaat misschien beter als jij hem vertelt dat je, bijvoorbeeld, wat moeite hebt met aanrakingen of bloot-zijn of wat dan ook. En misschien als je een vrouw regelt.

Waarom dat allemaal is, is ter plekke niet echt relevant. Als jij maar aangeeft wat je verwacht van je fysio, dan kan hij/zij zich daarop aanpassen en je het beste helpen: met die rugpijn.

Voor de overige zaken zou je goed eens een keer met de huisarts kunnen gaan praten.
Alle reacties Link kopieren
LuciFee2022 schreef:
02-03-2022 10:16
En zelfs als je professionele hulp heb gehad mag je nog steeds liever een vrouwelijk fysio willen. Als dat gewoon zorgt voor rust.
Helemaal mee eens.
Je hebt het al zo lang moeilijk, probeer het jezelf nu even zo makkelijk mogelijk te maken zodat je kan herstellen.

Heb je al met je psychiater gepraat over deze situatie?
Ceder schreef:
02-03-2022 10:49
Ik zou vooral de structuur hanteren "waarvoor ben ik hier?". Om van die rugklachten af te komen. En dat gaat misschien beter als jij hem vertelt dat je, bijvoorbeeld, wat moeite hebt met aanrakingen of bloot-zijn of wat dan ook. En misschien als je een vrouw regelt.

Waarom dat allemaal is, is ter plekke niet echt relevant. Als jij maar aangeeft wat je verwacht van je fysio, dan kan hij/zij zich daarop aanpassen en je het beste helpen: met die rugpijn.

Voor de overige zaken zou je goed eens een keer met de huisarts kunnen gaan praten.
Je kan dat samen doen met moet dat per se door een man gebeuren? Als je nu gewoon door een vrouw te zoeken/vragen het herstel en de rust kan krijgen, dan is dat eerste wat je noemt leuk maar niet doorslaggevend.

Waarom kan dit voor nu niet gewoon door een vrouw plaatsvinden, wat TO er daarna verder mee wil of kan, is ook geheel aan haar.
Alle reacties Link kopieren
Dropdrop schreef:
02-03-2022 10:14
Je hoeft geen medelijden met hem te hebben. Veel van zijn patiënten zullen te maken hebben gehad met grensoverschrijdende mannen, 1 op de 3 vrouwen gemiddeld. Dus het is zijn taak daar professioneel mee om te gaan.

Ik vind het eerlijk gezegd bijzonder naïef dat hij het nog niet 'geraden' heeft. Hij zou er op zich wel wat van leren als je vertelt dat je een grensoverschrijdende ervaring hebt gehad. Dan zou hij daar professioneel in kunnen groeien,maar alleen als je wil: je bent hem niks verschuldigd.

Wat jou betreft: je bent jezelf weer geweld aan het aandoen.

Je werkt je eigen genezing op meerdere vlakken tegen.

Je fysieke genezing, omdat je elke keer stijf van de stress naar je fysio gaat.

En je geestelijke genezing van dit trauma, omdat je jezelf weer in een positie dwingt te zijn, waar je niet wil zijn.

Luister eens een keer naar je lichaam en je emoties! Zoek alsjeblieft hulp.
Waarschijnlijk weet hij heus wel in welke hoek het 'probleem' zit. Meestal confronteer je een patiënte daar niet rechtstreeks mee, maar laat je het aan haar(of hem) om daar open over te zijn. Hij voelt in elk geval wel aan dat er een obstakel is.
Dat neem natuurlijk niet weg dat TO moet doen wat goed voelt. Je bent aan niemand iets verplicht.
Alle reacties Link kopieren
Reficul schreef:
02-03-2022 09:09
Ze zijn alleen geen psycholoog en worden daar ook niet voor betaald. Het is waar dat psychische klachten lichamelijke klachten kunnen opleveren maar daarvoor moet je ergens anders zijn. Die professionele grens moet je als fysio ook bewaken.

Dit is wel een belangrijk deel van de opleiding tegenwoordig. Er zijn zelfs speciale fysiotherapeuten; psychosomatische fysiotherapeuten.

Nee, je bent geen psycholoog als fysiotherapeut, maar je kan de psyche niet loskoppelen van het lichamelijke. En het kan heel belangrijk zijn dat je wel weet wat er nog meer meespeelt zodat je beter kan begrijpen waardoor iemand reageert op een behandeling.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Alle reacties Link kopieren
Griebus67 schreef:
02-03-2022 08:28
Het allerbelangrijkste in deze situatie lijkt me dat jij het gevoel terugkrijgt dat je zelf de controle hebt over je lijf en je leven.

Daar hoort dus ook bij dat jij zelf mag bepalen of je je verhaal wilt vertellen of niet, en of je echt met deze fysiotherapeut door wilt of niet.

Je bent niemand uitleg verschuldigd en je hoeft je niet verplicht te laten behandelen door wie dan ook.
Mooi verwoord!

Ik denk To dat je huidige fysio wel doorheeft dat er meer speelt. En schaam je niet, jij bent niet diegene die fout is geweest maar je vroegere fysio!
Alle reacties Link kopieren
miss_musica schreef:
02-03-2022 11:00
Waarschijnlijk weet hij heus wel in welke hoek het 'probleem' zit. Meestal confronteer je een patiënte daar niet rechtstreeks mee, maar laat je het aan haar(of hem) om daar open over te zijn. Hij voelt in elk geval wel aan dat er een obstakel is.
Lekker lompe manier om dat ter sprake te brengen dan: TO beschuldigen dat ze niet gemotiveerd zou zijn.

Ik denk dat hij niks doorheeft.
Alle reacties Link kopieren
Dropdrop schreef:
02-03-2022 10:14
Wat jou betreft: je bent jezelf weer geweld aan het aandoen.

Je werkt je eigen genezing op meerdere vlakken tegen.

Je fysieke genezing, omdat je elke keer stijf van de stress naar je fysio gaat.

En je geestelijke genezing van dit trauma, omdat je jezelf weer in een positie dwingt te zijn, waar je niet wil zijn.

Luister eens een keer naar je lichaam en je emoties! Zoek alsjeblieft hulp.
+1

Het is tijd om de gebeurtenissen een plek te gaan geven denk ik.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven