Reizen
alle pijlers
‘Ask the captain’ deel 2
donderdag 27 februari 2020 om 19:36
zaterdag 16 november 2024 om 13:59
Ik heb een vraag die ik met logisch nadenken maar niet beantwoord krijg voor mezelf. De piloot heeft altijd (voorstel)praatje aan ‘t begin van de vlucht. Wat is de reden dat de piloot altijd zo snel praat dat het niet te volgen is?
Komt nog bij dat de speakers van een vliegtuig kwalitatief ook niet al te best zijn. Is daar ook een reden voor?
Het snelle praten en de slechte kwaliteit zorgen ervoor dat het onverstaanbaar is voor mij, wat ik wel jammer vind.
Komt nog bij dat de speakers van een vliegtuig kwalitatief ook niet al te best zijn. Is daar ook een reden voor?
Het snelle praten en de slechte kwaliteit zorgen ervoor dat het onverstaanbaar is voor mij, wat ik wel jammer vind.
zaterdag 16 november 2024 om 15:33
Goede vragen Egels…Egels schreef: ↑16-11-2024 13:59Ik heb een vraag die ik met logisch nadenken maar niet beantwoord krijg voor mezelf. De piloot heeft altijd (voorstel)praatje aan ‘t begin van de vlucht. Wat is de reden dat de piloot altijd zo snel praat dat het niet te volgen is?
Komt nog bij dat de speakers van een vliegtuig kwalitatief ook niet al te best zijn. Is daar ook een reden voor?
Het snelle praten en de slechte kwaliteit zorgen ervoor dat het onverstaanbaar is voor mij, wat ik wel jammer vind.
De meeste maatschappijen willen graag dat de gezagvoerder een welkomstpraatje houdt voor vertrek. Dit lukt niet altijd, soms is er zodanig ‘haast’ dat het er wel eens bij in schiet. Vliegers krijgen een vrij summiere training in het gebruik van het PAS (zo noemen we het omroepsysteem, Passenger Address System) waarbij wel wordt verteld dat je opzettelijk langzaam moet praten, want de natuurlijke neiging is om het te snel te doen. Komt bij dat de meeste vliegers - denk ik - er niet veel plezier uit halen, uitzonderingen daargelaten. Voor vertrek zijn er best veel dingen te doen, maar als je het PAS doet ben je echt even ‘uit de loop’ (Engelse ‘loop’ dan). Ook een reden waarom het vaak te snel wordt gedaan.
Het PAS laat vaak qua kwaliteit wat te wensen over inderdaad. Dat komt omdat het een andere installatie is dan de boxen van jouw stereo. Dat heeft te maken met het gewicht. Er zit al voor kilometers aan elektronische kabels in een vliegtuig, maar om dat te beperken - en dus ook gewicht te besparen - gebruikt het PAS een zogenaamd multiplex systeem (Google-en), samen met het IFE ofwel In-Flight Entertainment (de video’s en audio voor de passagiers). En dat is kwalitatief wat betreft geluid nu eenmaal minder. Bij grotere vliegtuigen hoor je het PAS nauwelijks in de cockpit, en hoor je ook niet of het te hard of te zacht is. Soms wordt er tijdens het praatje wel eens gebeld of het wat zachter kan…
Met wat je zegt moet je soms een beetje uitkijken: https://youtu.be/XfLdFZ4my9g
Fate is just the weight of circumstances
zaterdag 16 november 2024 om 16:06
zaterdag 16 november 2024 om 16:44
Mijn kind wil graag piloot worden. Welke opleiding heb jij gedaan en hoe is het je gelukt? Welke weg heb je gevolgd? Wat waren de kosten? Er schijnt nu een hbo opleiding aviation te zijn maar de hva geeft aan dat je daarvoor heel goed moet zijn met natuurkunde en dat vindt kind juist moeilijk. Kind zit momenteel op de havo. KLM biedt een opleiding aan met strenge selectie maar daarvoor heeft kind wiskunde B nodig. Kind heeft wiskunde A. Verder is er nog een opleiding waar je 114.000 euro voor moet neerleggen en dat hebben we niet.
zaterdag 16 november 2024 om 18:24
Vwo doen wanneer klaar met de havo een optie? Dan mag wiskunde a wel.tascha schreef: ↑16-11-2024 16:44Mijn kind wil graag piloot worden. Welke opleiding heb jij gedaan en hoe is het je gelukt? Welke weg heb je gevolgd? Wat waren de kosten? Er schijnt nu een hbo opleiding aviation te zijn maar de hva geeft aan dat je daarvoor heel goed moet zijn met natuurkunde en dat vindt kind juist moeilijk. Kind zit momenteel op de havo. KLM biedt een opleiding aan met strenge selectie maar daarvoor heeft kind wiskunde B nodig. Kind heeft wiskunde A. Verder is er nog een opleiding waar je 114.000 euro voor moet neerleggen en dat hebben we niet.
https://klmflightacademy.nl/piloot-word ... ingseisen/
zaterdag 16 november 2024 om 19:58
Ik vloog van de week naar Rome en nadat we geland waren bracht de piloot ons naar de juiste gate. Als piloot vlieg je natuurlijk naar heel veel verschillende luchthavens, die allemaal anders aangelegd zijn. Hoe weet je nou welke route je moet rijden na het landen? Gebruik je dan een soort Google maps of leer je de lay-out van het betreffende vliegveld uit je hoofd?
En is het wel eens gebeurd dat je bij een verkeerde gate stond?
En is het wel eens gebeurd dat je bij een verkeerde gate stond?
zaterdag 16 november 2024 om 21:32
Als eerste dan maar mijn weg, maar die is erg lang geleden… Ik heb VWO gedaan met Engels, natuurkunde en wiskunde B (waren toen de gevraagde vakken). Daarna aangemeld bij wat toen de Rijksluchtvaartschool heette. Die is door de KLM overgenomen en is nu de KLM Flight Academy (KLS) in Eelde. Mijn opleiding werd destijds door de overheid gesponsord, maar de eigen bijdrage was voor mij 54 duizend gulden, die ik in 10 jaar na indiensttreding bij een Nederlandse maatschappij renteloos kon aflossen. De minimale eis toen was HAVO, maar daar werden er weinig van aangenomen.tascha schreef: ↑16-11-2024 16:44Mijn kind wil graag piloot worden. Welke opleiding heb jij gedaan en hoe is het je gelukt? Welke weg heb je gevolgd? Wat waren de kosten? Er schijnt nu een hbo opleiding aviation te zijn maar de hva geeft aan dat je daarvoor heel goed moet zijn met natuurkunde en dat vindt kind juist moeilijk. Kind zit momenteel op de havo. KLM biedt een opleiding aan met strenge selectie maar daarvoor heeft kind wiskunde B nodig. Kind heeft wiskunde A. Verder is er nog een opleiding waar je 114.000 euro voor moet neerleggen en dat hebben we niet.
Wat de aanname-eisen nu zijn kun je vinden op de websites van de verschillende vliegscholen. KLM heeft lang alleen vliegers aangenomen van de KLS en de luchtmacht, maar het tekort is momenteel zo groot dat ook andere bronnen worden gebruikt.
Wat betreft jouw kind, is het een optie om een deelcertificaat wiskunde B te halen? Maar eigenlijk raad ik aan: laat het kind het VWO doen als dat kan.
En ja, de opleidingskosten zijn fors, maar naar mijn weten heeft de KLS een garantstelling. Hoe dat met andere opleidingen zit weet ik niet en zou je moeten navragen. MAAR: er worden vaak veel te rooskleurige vooruitzichten verteld, dus wees op je hoede. Er zijn helaas genoeg beunhazen in die sector.
Fate is just the weight of circumstances
zaterdag 16 november 2024 om 21:37
Dat is een simpele: de taxiroute vertelt de verkeersleiding ons. Alle taxibanen hebben een lettercode, en de gates cijfer en/of letter. En uiteraard hebben we de kaart voor onze neus. Luister maar eens naar ATClive op een groundfrequentie, dan krijg je een idee hoe dat gaat…Boekjes73 schreef: ↑16-11-2024 19:58Ik vloog van de week naar Rome en nadat we geland waren bracht de piloot ons naar de juiste gate. Als piloot vlieg je natuurlijk naar heel veel verschillende luchthavens, die allemaal anders aangelegd zijn. Hoe weet je nou welke route je moet rijden na het landen? Gebruik je dan een soort Google maps of leer je de lay-out van het betreffende vliegveld uit je hoofd?
En is het wel eens gebeurd dat je bij een verkeerde gate stond?
En ja, ik ben wel eens naar de verkeerde gate getaxied, maar dat was de fout van de verkeersleiding.
Fate is just the weight of circumstances
zondag 17 november 2024 om 01:46
Er valt nog wel wat meer te vertellen over het taxiën trouwens. Want het wordt pas echt een uitdaging met mist. De verkeersleiding op Schiphol heeft voor slechte zichtomstandigheden een grondradar, de Aerodrome Surface Detection Equipment of ASDE. Daarmee kunnen ze de grondbewegingen vrij goed in de gaten houden, maar de instructies naar de vliegtuigen zijn niet wezenlijk anders. Om te weten waar we zijn, zijn er verlichte borden geplaatst met de codes van de taxiways, afslagen en oprijden van de startbanen. Die zijn kleurgecodeerd, een van de redenen waarom je als vlieger niet kleurenblind mag zijn. Ook worden dan zogenoemde stopbars gebruikt bij het oprijden van de startbaan: een rij rode lampen bij de oprit, die aan en uitgezet worden door de verkeersleiding. Onze instructie is: nooit over een verlichte stopbar rijden. Ook de verlichting op de grond is kleurgecodeerd: blauw voor de randen van een taxiway, groen voor het midden van een taxiway, wit voor een start- of landingsbaan.
Fate is just the weight of circumstances
zondag 17 november 2024 om 08:44
zondag 17 november 2024 om 12:36
Sterker nog Tascha, gezien het percentage dat door de selectie heen komt, zul je er rekening mee moeten houden dat het niet lukt. Maar een deelcertificaat wiskunde B halen is nooit voor niks (zegt een wiskunde-nerd).tascha schreef: ↑17-11-2024 08:44Dank voor jullie reacties. De route via vwo wist ik niet. Zal het kind voorleggen.
Ik heb kind ook al voorgesteld om via een deelcertificaat alsnog wiskunde b te halen. Punt is dat je niet weet of kind de strenge selecties door gaat komen. Dan heb ik het voor niks gedaan zegt kind.
Fate is just the weight of circumstances
zaterdag 18 januari 2025 om 19:24
zaterdag 18 januari 2025 om 20:55
zondag 19 januari 2025 om 00:41
Hee Midas,
Zeker, het gebeurt gelukkig niet heel vaak, maar ik heb wel paar keer iemand moeten laten arresteren. Formeel doet de gezagvoerder dat aan boord, in persoon, voordat de deuren open gaan, daarna wordt die persoon overgedragen aan de autoriteiten van het land van aankomst. Als gezagvoerder heb je dus ook zelf het recht tot arrestatie en als het nodig is vrijheidsbeperkende maatregelen.
Noodlandingen gebeuren echt weinig, 1 keer medisch gehad en 1 keer technisch. Allebei overigens met goede afloop. Maar ik heb nog nooit het commando ‘Brace for impact’ hoeven geven.
Fate is just the weight of circumstances
zondag 19 januari 2025 om 00:43
Nee, we hebben geen last van Bluetooth en dat mag je aan boord gewoon gebruiken, behalve voor telefonie (dûh). Mogelijk wordt wel gevraagd het tijdelijk uit te zetten voor start en landing, uit voorzorg.Celaena schreef: ↑18-01-2025 20:55Hoi Cygnus, hebben jullie last van bluetooth in een vliegtuig? Ik heb een medisch apparaat die met bluetooth communiceert met een partnerapparaat op mijn lichaam, moet dat dan uit tijdens een vlucht? Dat zou een vakantie namelijk echt heel erg vervelend laten beginnen en eindigen!
Fate is just the weight of circumstances
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in