hoeveel procent kans op SOA?

13-11-2007 03:15 77 berichten
...
Alle reacties Link kopieren
Nee, maar het hangt er oo kvanaf in wat voor streek je woont, ik woon in A'dam, daarom heeft de GG&GD Amsterdam ook 'n eigen "SOA-monitor". Waarschijnlijk, omdat hier toch wat meer soa's worden opgelopen dan in andere delen des lands..



Die percentages zullen je waarschijnlijk niet echt doen schrikken tenzij je graag met mannelijke "homo's/bi's" naar bed gaat..

Voor [M] Homo-seksuelen & vrnl. mannelijke bi-seksuelen ligt de gemiddelde risico factor wat hoger..



Ik kan het ook zo stellen: in geval je vrouw bent, en je loopt te lang met Chlamydia rond, dan kun je onvruchtbaar raken, HIV is wel bekend mag ik hopen, genitale wratten, staan niet echt mooi, maar als ik me het correct herinner dan houdt je daar niet veel aan over na behandeling..,.



www.sexwoordenboek.nl kun je info vinden, www.nvsh.nl & www.soa.nl

zijn handige links..
Alle reacties Link kopieren
50% kans, want er zijn maar twee opties. Of je hebt het wel of je hebt het niet.



Geintje natuurlijk, ik weet het niet! Je kunt natuurlijk toch maar beter het zekere voor het onzekere nemen en gewoon veilig vrijen. En je hoopt dat het percentage hoog genoeg is om je af te schrikken, maar wat doe je als het percentage helemaal niet zo afschrikwekkend hoog is?



Die percentages zeggen ook helemaal niets... Als jezelf besmet bent dan ben je gewoon in de aap gelogeerd en maakt het ook eigenlijk niet uit hoe klein die kans ook was. De stress van niet weten of je iets onder de leden heb na onveilige sex moet toch ook geen fijn gevoel geven....
Alle reacties Link kopieren
Maar dan zou je percentages horen, waar ligt dan de grens?

20%, 60%?



Ik vind elke procent kans op HIV al een reden voor een condoom. Een kans is een kans, toch? Dus ik snap je vraag niet...
Alle reacties Link kopieren
En als je dan misschien niet zo bang bent voor jezelf... misschien is dan een motivatie dat je het een ander niet aan wil doen, dat je diegene (onbewust) besmet.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap je vraag wel, je hebt waarschijnlijk de laatste jaren vaker onveilige sex gehad en nog steeds heb je niks opgelopen. Het was voor jou een opluchting maar aan de andere kant denk je nu ook zo'n vaart zal het niet lopen want ik heb het al zo vaak onveilig gedaan. Ik ben op zich ook wel benieuwd naar de percentages maar denk niet dat je er veel aan hebt, al is de kans maar 1% en jij hebt net sex met die 1% dan hang je al.
Alle reacties Link kopieren
Verhoogde kans op soa

Per jaar lopen in Nederland ruim 100.000 mensen een soa op en dat aantal neemt nog steeds toe. Sommige soa komen in bepaalde groepen van de bevolking vaker voor dan in andere (risicogroepen). Wanneer u of uw partner tot een van deze risicogroepen behoort, heeft u een verhoogde kans op bepaalde soa. Het gaat hierbij alleen om een inschatting van de kans op soa. Of u werkelijk een soa oploopt, hangt ook af van uw leefstijl (zoals veilig vrijen en hygiënisch gebruik van naalden). Risicogroepen zijn:





jongvolwassenen met heteroseksuele contacten;

mensen met veel wisselende seksuele contacten;

mensen met homo- of biseksuele contacten;

mensen die in de prostitutie werken en hun klanten;

mensen die drugs spuiten;

mensen uit landen waar AIDS veel voorkomt (Afrika ten zuiden van de Sahara, Caribisch gebied; steeds meer ook Zuid- en Zuidoost-Azië, Oost-Europa en Centraal-Azië);

mensen uit landen waar veel hepatitis B heerst zoals Zuidoost-Azië, Afrika ten zuiden van de Sahara; ook in Oost-Europa, voormalige USSR, Middellandse-Zeegebied, Midden- en Zuid-Amerika, Midden-Oosten);

mensen die al een soa hebben (gehad);

mensen met een partner uit een risicogroep.






Al kun je bijvoorbeeld voor jezelf zeker weten dat je geen drugs spuit , je weet over het algemeen van je partner niet met wie hij/zij het dan weer gedaan heeft....... misschien wel met iemand die drugs spuit, of dat diegene het gedaan heeft met iemand die drugs spuit.....
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Goeie BGB! Zo waar en natuurlijk weten we dat allemaal, maar goed dat je het aanhaalt!
Alle reacties Link kopieren
Wat is de meest voorkomende soa?

a genitale wratten

b chlamydia

c hepatitis B



2 Kun je door pijpen een soa oplopen?

a ja

b nee

c weet niet



3 Hoe groot is de kans chlamydia op te lopen wanneer je onveilige seks hebt met iemand die ermee besmet is?

a verwaarloosbaar

b 70 %

c 30 %



4 Kun je van tongzoenen een soa krijgen?

a ja

b nee

c weet niet



5 Van welke soa kun je letterlijk gek worden?

a gonorroe (in de volksmond: druiper)

b trichomonas

c syfilis



6 Welke soa blijft je leven lang – al dan niet sluimerend - bij je?

a genitale wratten

b herpes genitalis

c beide



7 Hoeveel jongeren in Nederland lopen voor hun 25e een soa op?

a 1 op de 5

b 1 op de 20

c 1 op de 10





Antwoorden test

1b Acht op de tien studenten is goed geïnformeerd: zij weten dat chlamydia soa no. 1 is. Vrouwen merken weinig tot niets van chlamydia. Daardoor kunnen ze er lang mee blijven lopen, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven. Klachten zijn onder andere: meer/andere afscheiding dan normaal; pijn bij het plassen of vrijen; pijn in de onderbuik.

De klachten bij mannen zijn meestal wat duidelijker: waterige afscheiding uit de penis, meestal na het opstaan; pijn bij het plassen.

2a Jawel! Pijpen zonder condoom valt te scharen onder onveilige seks. Je loopt risico op syfilis, herpes genitalis, genitale wratten, chlamydia en gonorroe. Maar dat hoeven we de meesten van jullie niet te vertellen aangezien ook hier tachtig procent van de studenten het goede antwoord gaf.

3b Inderdaad, die kans is erg groot. Oppassen dus. Zeker ook omdat chlamydia niet uitbundig aanwezig is (zie 1). Als vrouwen lang genoeg met chlamydia blijven lopen, kunnen ze onvruchtbaar worden. De chlamydia-infectie werkt zich een weg naar de eileiders die zo erg kunnen worden beschadigd dat de vruchtbaarheid verdwijnt. Recent onderzoek wijst uit dat ook mannen onvruchtbaar kunnen worden van chlamydia. Een kleine zestig procent wist deze vraag goed te beantwoorden.

4a Maar vier op de tien studenten weet dat je van tongzoenen soa’s kan oplopen. Het risico is erg klein, maar er blijft kans op gonorroe, syfilis of hepatitis B.

5c Maar liefst tachtig procent van de ondervraagden wist het goede antwoord.

Syfilis kent drie stadia voordat de gekte toeslaat: Eerst krijg je zweertje(s) op of rond de geslachtsdelen, anus of mond. Daarna verspreidt de syfilis zich via de bloedbaan door je lichaam. Rode vlekjes op de huid en een grieperig gevoel zijn de symptomen. Dan begint het sluimerstadium. De bacteriën zijn nog steeds aanwezig, maar je merkt er niks van. Jaren later raken je organen beschadigd waaronder de hersenen, met als gevolg geestelijke achteruitgang.

6c Veel mensen weten dat herpes een virus is dat je lichaam nooit meer verlaat. Denk aan een koortslip. Datzelfde geldt voor je geslachtsdelen: herpes genitalis. Maar ook genitale wratten keren terug. Hoe eerder je je laat behandelen, hoe beter. Overigens wist maar twintig procent van de ondervraagden het goede antwoord te geven.

7c De helft van de ondervraagden gaf het juiste antwoord. Vier op de tien heeft weinig vertrouwen in de seksuele verantwoordelijkheid van zijn/haar leeftijdsgenoten en antwoordde één op de vijf. Als we zo doorgaan, zal dat antwoord over een aantal jaar inderdaad net zo kloppend zijn als een syfiliszweer.



Astrid Standhardt





Vraag zeven lijkt me relevant......................
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
BGB, als dat geen eye opener is....
Alle reacties Link kopieren
Rary schreef op 13 november 2007 @ 03:15:

ik merk zoiezo dat als ik veel gedronken heb, en ik heb een one-nightstand, ik minder aan het condoom denk. behalve de afgelopen keer. toen was ik juist heel obsessief bezig met het condoom!

wie herkent dit. en hoe gaan jullie daarmee om? doen jullie het altijd veilig als je wisselende contacten hebt? en weet iemand de kansberekening hierin?




Misschien ligt daar het antwoord wel: als je weet dat te veel alcohol er voor zorgt dat je 'makkelijk' wordt, dan zou je er misschien voor kunnen waken dat je in die situatie komt. Alcohol beperken als je uitgaat en je wellicht met een ONS in bed belandt.

Wat je ook aan het denken zou kunnen zetten: als je bedpartner bij jou geen condoom gebruikt, dan zal hij dat zeer waarschijnlijk ook niet gedaan hebben bij de vrouwen voor jou. En dat verhoogt de kans op een SOA.



Ik heb wisselende contacten en ik doe het a l t i j d veilig. Maar ik drink ook zelden alcohol. Onder meer omdat ik er zeker van wil zijn dat ik geen dingen doe waar ik spijt van krijg.



Verder lijken de statistieken van BGB me erg zinnig. Als je een HIV te pakken hebt, dan is er geen genezing mogelijk. Gewoon niet.
Alle reacties Link kopieren
Wat fibi al zegt je hoeft maar net die ene te zijn en dan heb je niets aan kansberekening. Wij zijn swingers met veel wisselende contacten. We doen het veilig voor hiv en hepatitus maar een andere soa is zelfs met condoom op te lopen. In die 6 jaar hebben wij nog nooit iets opgelopen maar ik ken verhalen van meisjes die 1 keer sex hadden en gelijk een herpes opliepen of HIV. Wat heb je dan aan kansberekening? Dan heb je gewoon zware pech. En die pech kun je een heel stuk kleiner maken door wel met een condoom te vrijen.



Kijk ook even op soa.nl en zie de lijst met wat je wel en niet veilig kunt doen en waar de meeste risico's in zitten. Helemaal voorkomen kan niet maar je kunt wel hiv en hepatitus voorkomen en daar zal ik maar zeker mijn maatregelen tegen nemen.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
Alle reacties Link kopieren
toevoeging:



1 op de 10 jongeren heeft chlamydia en als ze net als jij wel eens in een dronken bui makkelijker zijn dan weet je ook dat het een niet te verwaarlozen risico is. Je weet zoals bianca al aangaf nl nooit hoe veilig je bedpartner wel vrijt en als hij al niet schrikt dat jij het een keer zonder condoom doet dan zou ik me juist maar zorgen maken. Iemand die veilig vrijen belangrijk vind die zou toch wel schrikken als je het zonder condoom wil doen of als die afgleid en knapt. Zo hoe makkerlijk jou bedpartner er ook mee omgaat hoe groter de kans dat juist hij misschien wel iets kan hebben opgelopen.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
Alle reacties Link kopieren
Rary , heb jij nooit condooms op zak / in je tas ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Ook 'leuk' om te weten, vrouwen zijn ontvankelijker voor SOA's dan mannen.





Wat getallen:

Van NHG (artsennet): per jaar lopen ruim 100.000 mensen een SOA op in Nederland.



soaaids.nl:

Hiv in Nederland 2006

Per 1 juni 2006:

12.059 geregistreerde patiënten met een hiv-infectie; 2699 (22,6%) vrouwen, 9.254 (77,5%) mannen en 106 kinderen



Het totale aantal mensen met een hiv-infectie in Nederland wordt geschat op 16.000 tot 23.000. Dit is hoger dan het aantal geregistreerde patiënten, omdat niet iedereen zich bewust is van zijn hiv-status.



En eveneens van soaaids.nl: (gaat over de aantallen SOA's die zijn aangetroffen bij mensen die zich lieten testen)

Bij mensen die heteroseksueel geïnfecteerd raakten, bleef chlamydia de meest voorkomende soa. Dit werd aangetroffen bij ruim 10% van zowel de vrouwen als de mannen. In deze groep werd daarnaast bij 2% gonorroe, bij 0,2% syfilis en bij 0,1% hiv vastgesteld. In totaal werd bij 12% van de heteroseksuele bezoekers één of meer van deze soa’s aangetroffen.
Alle reacties Link kopieren
:cheer2: Ik had alle vragen van de test goeoeoed!! :cheer2:





Maarre, Rary: hoe komt het dat je vaak geen condoom gebruikt?

- In the heat of the moment niet daar aan willen denken?

- Je hebt het nooit op zak?

- Je vindt het genant?

- Je bedpartners wuiven het weg en jij gaat daar in mee?

- Je denkt dat het wel mee valt met de risico's?

- Iets anders?



Op al deze problemen hebben wij namelijk passende antwoorden.....

:)
Om jezelf te dwingen om een condoom te gebruiken kun je ook stoppen met alle andere anticonceptie. De kans om zwanger te raken is kennelijk groter dan de kans op een soa.



Hoe dronken je ook bent, dan denk je er wel aan hoor! En als je vaak ONS hebt, dan went het ook wel.



Vroeger had ik ook wel eens ONS en deed het altijd veilig. Met sexvriendje pijpte ik ook met condoom. Het went wel hoor. Het enige nadeel van pijpen met condoom is dat je aftersex sigaretje een beetje raar smaakt, die mix van rubber en rook is niet zo lekker eigenlijk. Eerder dan dat ik een sigaret opstak had ik geen last van de smaak van het condoom. Condooms met smaakje leidden me trouwens wel enorm af, dus die gebruikte ik niet.
Alle reacties Link kopieren
http://www.vrijsoavrij.nl/exometer/
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
http://www.vrijsoavrij.nl/game/





http://www.soaspreekuur.nl/site/
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Alle cijfertjes die je zoekt staan hier:

http://www.soaaids-profes...g/soahiv_nederland_persoa

Bijvoorbeeld:

Chlamydia is de meest voorkomende soa. Op basis van een in 2004 afgerond landelijk screeningsonderzoek wordt het jaarlijkse aantal nieuwe infecties geschat op 60.000. De prevalentie onder 15- tot 29-jarigen in grote steden is 3,2% en in dunbevolkte gebieden 0,6% (Van Bergen, 2005).
Ter nuancering: Hier vallen dus ook alle mensen die geen ONSsen hebben onder...
Alle reacties Link kopieren
We hebben ooit eens gedate met een stel dat na de 2e date al voorstelde het zonder te doen, terwijl ze ons niet kende, nooit vroegen hoe we over veilig vrijen dachten, niet vroegen of we ons wel eens lieten testen enz. Nou met zo'n stel zal dat al nooit gebeuren (als we het al zouden overwegen met iemand) Want dan ben je niet echt bezig met veilig vrijen als die vragen niet door je hoofd gaan.



Als je al zo iets doet dan met iemand die je zonder moeite naar een condoom ziet grijpen, zonder discussie en zeuren. Die angst heeft als een condoom afglijd of knapt en gelijk daarna zich laat testen of die dan waarschuwt of bij iemand die zich geregeld laat testen en zijn verantwoording kent. En dan zeker niet op zijn goede woord maar nadat ik dat ervaren heb bij een persoon, en na wederzijds testen en goede afspraken met elkaar. En vooral zelfde idee hebben over veilig vrijen, wat dit stel al zeker niet deed.



Hoe makkelijk iemand met je onveilig vrijen meegaat hoe groter de kans juist is dat je bij die gene een soa kan oplopen, want wat hij (of jij in dit geval) zo makkelijk doet doe je/hij dat misschien ook wel bij een ander.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
bedankt voor alle reacties. heb nog niet alles kunnen lezen want het is een hoop. en moet nu werken dus later op de avond vandaag een reactie vanuit mij!

thanx voor de moeite alvast!
Alle reacties Link kopieren
Helaas Doddie, zijn er idd nog steeds swingerstellen die het liever zonder condooms doen! HOE HALEN ZE HET IN HUN BOTTE HOOFD!!!! om dit aan een ander swingerstel te durven voorstellen! Ze lezen toch ons profiel? Safe safer safest! Ze zijn er nog steeds dus, niet weten waar hun condooms liggen etc. WIj vermelden daarom maar; geen condooms in huis? Wij hebben ze altijd bij ons!



Rary, een soa heb je dus zo opgelopen, de enige bescherming hiertegen is: DE GGD, laat je om de zoveel maanden testen als je wisselde contacten hebt.

Het siert je eerder dat je dat doet, dan dat je er onverschillig mee omgaat.
Alle reacties Link kopieren
Dus voortaan tongzoenen met een condoom?



Ik bedoelde het als een grapje, maar eigenlijk is het wel serieus want ook daar kun je dus een soa van oplopen.
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren
@ tonkje: Yep, dat kan. Je kan alleen wel wat voorzorgsmaatregelingen treffen.



Over herpes genitalis zegt soaaids. nl :

Je móet met de uitslag op de huid of het slijmvlies van mond, penis, vagina of anus in aanraking komen om besmet te worden. Het besmettingsgevaar is het grootst rond het moment dat iemand blaasjes of zweertjes heeft.

Goed opletten dus of je zweertjes ziet scheelt al in risico!!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven