Paardrijden op “latere” leeftijd

12-01-2020 20:55 3042 berichten
Zijn er meer mensen hier die op latere leeftijd zijn gaan paardrijden of willen gaan paardrijden (en hier eventueel over willen kletsen/ervaringen uit willen wisselen)?

Wat vind je er van? Hoe lang ben je al bezig?
Is het te doen? Vind je het leuk? Rijd je op de manege niet tussen allemaal hele jonge meiden? Heb je groepsles of privéles? Tips? Aandachtspunten?

Ik ben zelf 39 en heb onlangs een kennismakingsgesprek gehad bij een manege. Dat was leuk; lieve mensen, leuke sfeer, paarden zagen er goed en happy uit.
Ik ga binnenkort beginnen met 5 proeflessen (privéles).
Ben zeer benieuwd. Ook of ik het durf en niet als een houten klaas op dat paard zit (ik was vroeger met alles best bang om te vallen en daardoor te stijf en te voorzichtig, ik hoop dat ik daar overheen gegroeid ben :)).

Mijn doel zou zijn om ooit buitenritten in het bos te kunnen maken (erg mooie omgeving voor paardrijden hier).

Wat is jouw doel?
En rijd je op een eigen paard of paarden van de manege?

Dames en heren die al vanaf jonge leeftijd paardrijden mogen uiteraard ook reageren.
Alle reacties Link kopieren
iones schreef:
19-02-2020 12:25
Ik kreeg als ponymeisje in het begin rare oefeningen op de ponyles.
We moesten dan onze knieën optrekken en onze neus er tussen doen. Heel raar. Maar ik weet wel wat de bedoeling was: op deze manier raakte je méér vertrouwd met de beweging van het paard. Want daar word je je dan wat bewuster van.

En inderdaad, je raakt nooit uitgeleerd. Het is een weg zonder einde. Je zult altijd tegen rijtechnische problemen aanlopen. Beperkingen van je paard, van jezelf, en daar moet je dan weer een manier voor zien te vinden om te op te heffen, om aan te werken.

Want wat moet je eigenlijk leren in het paardrijden en waartoe dient het?
- je moet leren zoveel mogelijk controle te krijgen over je paard, dus behendigheid ontwikkelen om het paard te laten gehoorzamen. Dit in het kader van veiligheid.
- omdat je beroep doet op het fysiek van je paard, moet je er voor zorgen dat je paard zijn lichaam zo goed mogelijk gebruikt, anders loopt hij vast. Mensen kunnen ook vast lopen in hun dagelijkse bewegingen bij bepaald werk of sport. Men noemt dat bijvoorbeeld RSI.

Bovenstaande valt onder dressuur. En dat is een gebed zonder einde qua leerstof. Aan één leven heb je niet genoeg.
Dat moest ik ook en ik vond dat vreselijk eng!

Je bent inderdaad nooit uitgeleerd. Ik kreeg er gisteren nog geen fatsoenlijke overgang van galop naar draf uit en op een gegeven moment kom je dus op een punt dat als het niet lukt dat paard ineens allemaal appuyementen of keertwendingen ed uit de mouw schudt en dan voel je je al helemaal stuurloos en een prutser XD gewoon even een moment rust pakken en daarna weer verder.
Alle reacties Link kopieren
Als je terug wilt vanuit de galop naar de draf: heel lui worden. Je gaat een beetje doorhangen en veren in je knieen en engels. En goed uitademen. Hoef je geen handen te gebruiken.
Alle reacties Link kopieren
Ja, dan valt ie vreselijk naar voren van t achterbeen af. Ik wilde morgen eens een zweepje meenemen en dan goed door sluiten in de galop op de volte dmv travers. Dan zou ze toch een keer meer moeten gaan zitten en zo kunnen we daarin kracht opbouwen.

Zweepje omdat ik nog amper kracht heb in m'n been dus dan kan ik een een klein tikje (of eigenlijk: een aai) geven als ze er uit wil vallen.

We hebben de laatste tijd wel veel aan de draf gewerkt, maar de galop is wat achtergebleven. Zo blijf je dus altijd aan de gang haha
Alle reacties Link kopieren
Het gaat niet om de kracht in je been, meer de moment opname. Het is heel erg een kwestie van timing en dat valt niet altijd gemakkelijk uit te leggen. Een paard moet je niet met kracht hoeven te rijden. Sterker, met zo licht mogelijke hulpen.
Grappig, dat van die oefeningen, iones. Ik heb vandaag toevallig ook zoiets gedaan. Ben nog best soepel al zeg ik het zelf. Ik heb ook een tijdje zonder beugels gereden. Zo kon ik het doorzitten weer even oefenen. Laatste keer had ik daar echt moeite mee. Nu ging het een stuk beter. Ook omdat ik nu tijd had voor mijn mantra: benen lang, op zitbotjes zitten, buikspieren klein beetje aanspannen, naar voren kijken en ademen met je buik. Was al met al een leerzame maar vermoeiende les. Heb nu wel pijn in mijn billen. Voor mijzelf ook het stelling vragen geoefend. In stap lukt het redelijk, nu nog in draf. In galop lijkt het makkelijkste want dan heb ik mijn been er al goed aan.

Miss_p, jammer dat je nu weer les had van iemand anders. Wel goed dat je het opzadelen enz al zelf probeert. Vandaag kon ik mijn paard overnemen. Dus ik heb ons knuffel moment maar na de les gepakt.

Lizenlotte, zou heel goed kunnen dat je nu onbewust bang bent voor/door die val van vroeger. Raar hoe je hersenen werken.
Alle reacties Link kopieren
iones schreef:
19-02-2020 20:51
Het gaat niet om de kracht in je been, meer de moment opname. Het is heel erg een kwestie van timing en dat valt niet altijd gemakkelijk uit te leggen. Een paard moet je niet met kracht hoeven te rijden. Sterker, met zo licht mogelijke hulpen.
Je zult toch een keer been moeten geven en als je dat al niet kan houdt het snel op. Ik kan nu echt alleen op zit rijden, mijn benen hangen er een beetje bij. Ik zou eigenlijk pas weer in juni kunnen rijden hè, ik ben best wel gehandicapt nu :clown:
Alle reacties Link kopieren
Ik heb mijn eerste les erop zitten!
Ik vond het fantastisch om weer te rijden (na >20 jaar). Meteen een groepsleden, maar we waren maar met z’n drieën dus goed te doen. Naar mij idee was de les niet van hele goede kwaliteit. Weinig aanwijzingen in houding, gebruik hulpen etc. De pony waarop ik reed is volgens mij ook een typische manegepony: ik moest mijn best doen om hem door te laten stappen en in draf te krijgen en houden, maar dat kan ook aan mij liggen natuurlijk. Het viel mij mee dat het lichtrijden als snel best oké ging. Ik reed in een beginnerslessen, dus niet gegaloppeerd, maar dat hoeft van mij ook nog niet.
Vond het heerlijk om even een uur aan niet aan de dagelijkse dingen te denken en echt alleen met het rijden bezig te zijn.
Morgen spierpijn!
Alle reacties Link kopieren
Oh wauw een heel uur ook gelijk! Super dat rijden zo goed beviel, wel jammer dat de instructeur minder was. Ga je nog wel verder op deze manege of kijk je het nog even aan?
Wat leuk nightelf! Hoop dat het morgen meevalt met de spierpijn!

Oké geluksmomentje: Ik kom vanavond aan op stal zegt een stalgenoot: "Ik dacht al dat jij eraan kwam! Bolle reageerde helemaal enthousiast toen hij je auto aan hoorde komen!" ❤
Alle reacties Link kopieren
Schattig
@ Saskia: wauwwww, wat een supermooi paard heb je! Ze ziet er echt geweldig uit. En wat een prachtig hoofd en mooie kleur.
En wat een lief en leuk aanbod, dat had mij ook echt leuk geleken. Samen kijken en opzadelen en zo, erg leuk en leerzaam. Ik ben vergeten waar je woont, volgens mij inderdaad een hele andere regio.

En ook mooi wat je me mee wilt geven over het rijden en over een eigen paard. Goed om te weten. Soms denk ik ook dat anderen vinden dat je geen eigen paard kunt hebben als je niet al lange tijd rijdt. Maar het gaat er inderdaad ook om hoeveel je wilt doen, lezen, leren van anderen, hoeveel advies en hulp je krijgt van anderen, een goede stal waar je alles kunt vragen.
Het kan zo zijn dat er opeens zo’n kans voorbij komt zoals voor jou. Dan is het heel logisch en mooi dat je die aan hebt gegrepen en je gevoel hebt gevolgd.
En met een eigen paard kun je natuurlijk wel echt een band opbouwen, zoveel samen leren en steeds beter op elkaar ingespeeld raken.
En je hebt de vrijheid om te doen wat je zelf wilt en wat jou aanspreekt.

Ik kan me ook voorstellen dat er opeens een kans voorbij komt om je leasepaard te kopen of dat je gewoon verliefd wordt op een specifiek paard.
Ik heb op mijn manege ook al een zwak voor één specifiek paard, al vanaf het allereerste moment dat ik daar kwam om kennis te maken.

Voorlopig heb ik net een huis in mijn eentje gekocht, dus is het hoe dan ook nog niet aan de orde. :)

Over de massages: als je wilt kan ik je een link sturen van iemand die een bedrijf heeft in massages van paarden. Op haar website staan ook opleidingen en cursussen die ze gevolgd heeft.

Mooi om te zien dat je lieve knapperd er zo ontspannen door werd!

@ Lizenlotte: tot nu toe heb ik wel hetzelfde paard gehad. Binnenkort ga ik op een ander paard. Dit paard is een beetje lui in draf, stopt snel. Als echte beginner is dat niet erg, want dan is het fijn om kleine stukjes te wennen aan draf en dan weer te stappen.
Maar daarna is een ander paard fijner.
Ik ben alleen vergeten welk paard dit is.

Het zadel en dekje moesten net ietsje verder naar voren, geloof ik.
Ja, ik hoop dat er binnenkort tijd voor is, want het is fijn en belangrijk om uitgelegd te krijgen... vooral als er tijdens de lessen vaak niemand op stal is om even te helpen.

@ Wennas: goed om te weten over het lichtrijden. Misschien verwacht ik teveel. Het is goed om te weten dat het ‘normaal’ is dat ik echt nog heel weinig kan en dat lichtrijden wel een tijdje duurt om goed onder de knie te krijgen.

Dank voor de tip (Equiday). Lijkt me zeker interessant.

Ik begrijp wel wat je bedoelt (als mensen alles dat niet in hun straatje past afzeiken en misschien helemaal doorslaan).

@ NightElf: wauw, leuk dat je het rijden weer zo heerlijk vond.
Ik ben ook benieuwd of je nog bij een andere manege gaat kijken of het hier een paar lessen aankijkt.

@ Astoria: aaaah, wat cute dat je paard je auto herkent en helemaal blij wordt!

@ TumTummetje: fijn dat je les leerzaam was! Klinkt goed. En het knuffelen na de les ook :)
Alle reacties Link kopieren
NightElf schreef:
19-02-2020 21:57
Ik heb mijn eerste les erop zitten!
Ik vond het fantastisch om weer te rijden (na >20 jaar). Meteen een groepsleden, maar we waren maar met z’n drieën dus goed te doen. Naar mij idee was de les niet van hele goede kwaliteit. Weinig aanwijzingen in houding, gebruik hulpen etc. De pony waarop ik reed is volgens mij ook een typische manegepony: ik moest mijn best doen om hem door te laten stappen en in draf te krijgen en houden, maar dat kan ook aan mij liggen natuurlijk. Het viel mij mee dat het lichtrijden als snel best oké ging. Ik reed in een beginnerslessen, dus niet gegaloppeerd, maar dat hoeft van mij ook nog niet.
Vond het heerlijk om even een uur aan niet aan de dagelijkse dingen te denken en echt alleen met het rijden bezig te zijn.
Morgen spierpijn!
Leuk hoor! Les kwaliteit verschilt heel erg per instructie. Als de één je echt niet bevalt wissel je gewoon van les. Nee veel manege ponies zijn zo. Een heleboel been voor draf en steeds been bij moeten geven om op tempo te blijven, anders zakt meneer of mevrouw weer terug. Gelukkig is daar de zweep voor uit gevonden. :proud: Als je ze echt even goed aanpakt valt dat luie schilletje er af, maar dan moeten ze wel door hebben dat je serious business bent.

Ik vind eigenaren en hun paarden samen altijd te schattig om te zien. De manege paarden hinniken alleen naar mij als ik ga voeren haha (en een paar merries gaan gillen :lol: ), verder is het hoogstens even komen buurten met het koppie. Maar je weet precies wanneer er een eigenaar aan komt en wie het is aan het gehinnik van één van de privé paarden te horen. Een van de eigenaren lag weleens met haar paard in de wei of paddock te dutten. Paard plat op de grond en eigenaar er tegenaan.

Mis Pippilotta, paardrijden heeft een vrij hoge learning curve. Niet zoals hardlopen of steppen, dat kan iedereen wel meteen. Meer zoals zwemmen of fietsen. Dan ben kun je ook niet echt boos zijn op jezelf dat je "nog steeds" niet kan zwemmen of fietsen na 5 lessen/uurtjes. Eigenlijk misschien zelfs meer zoals tekenen of piano spelen, minder straight forward. Duurt maanden voor er iets fatsoenlijks uit komt en je kan letterlijk alle kanten op, op 1000 manieren hetzelfde bereiken en zelfs degenen die het al 20 jaar doen verfijnen hun techniek nog steeds of dippen in andere genres (pop, klassiek, acryl, waterverf...).
Alle reacties Link kopieren
Astoria wat leuk dat je paard zo blij op je reageert! :-) daar doe je het voor toch?

Nightelf tof dat je weer bent begonnen met rijden, maar wel jammer dat de kwaliteit van de les tegen viel en je duidelijk een manegesloompie te pakken had. De groepsgrootte is dan wel weer fijn bij jouw les. Ik ben ook wel benieuwd hoe het met de spierpijn is vandaag?
Alle reacties Link kopieren
Spierpijn valt nog mee. Ik voel het wel, maar belemmert niet. :)
Ik blijf wel bij deze manege. Dit is de manege waar ik als kind/ tiener ook les heb gehad. De sfeer bevalt mij goed (no-nonsense, geen snobs). Ik kan op termijn altijd overstappen naar een andere les. Voor nu vind ik het prima.
Ben benieuwd of ik tijdens de volgende een iets vlottere pony krijg toegewezen.
Een niet vlotte pony kun je vlot maken ;)

Eerst maar eens het gevoel weer te pakken krijgen, daarna kun je idd altijd nog naar een andere les. De sfeer op een manege vind ik zelf ook heel belangrijk, het was voor mij ook altijd een beetje sociaal ding.
Alle reacties Link kopieren
Hoe zou jij dat aanpakken? Een niet vlotte pony vlot maken?
Alle reacties Link kopieren
NightElf schreef:
20-02-2020 09:49
Hoe zou jij dat aanpakken? Een niet vlotte pony vlot maken?
Je hebt snelle en langzame paarden inderdaad, maar jij bedoelt met niet-vlot eigenlijk lui. Heeft niks met snelheid te maken, je pony kán wel harder maar wíl het niet.

Met dit soort pony's moet je consequent zijn. Been = naar voren, 2x been geen reactie = tik met de zweep. Dit zeer consequent herhalen, want je hulpen mogen niet genegeerd worden. Dan flink voorwaarts rijden en veel tempo wisselingen, korte zijde arbeids draf, lange zijdes uitgestrekte draf. Meerdere rondjes achter elkaar. En dan bij iedere letter terug naar stap, eerstvolgende letter aandraven, letter erna weer terug naar stap enzovoort, meerdere rondjes achter elkaar. Op iedere middenlijn halthouden, even stil staan en dan meteen weg draven (let: weg DRAVEN, niet weg sjokken). Flink achter de vodden zitten die dingen tot ze door hebben dat je serieus bent, en dan kunnen ze ineens wél "vlot" zijn.
Wat Ugli zegt klopt! Een pony hoeft niet perse hard te lopen, maar wel actief. En dan is het idd consequent zijn, veel overgangen en figuren rijden.
Ik vond zelf op de manege dit soort paarden altijd fijner te rijden dan die hele voorwaartse.
Alle reacties Link kopieren
Ja het is moeilijker om een zeer hyperactief/voorwaarts paard écht rustig te krijgen (niet enkel langzamer te laten lopen, maar echt rust in het koppie en niet afgeschoten worden als je de teugels 1 mm laat vieren) dan een lui paard voorwaarts, want als je die eenmaal echt voorwaarts hebt (knopje in zijn brein om dat ie toch écht moet werken bij deze ruiter), dan blijft hij voorwaarts. En voor een beginner kan een hyperactieve stuiterbal een beetje intimiderend/eng zijn, want als als je daar geen controle over hebt vlieg je dus ongecontroleerd die hele bak door.

Ik vind beiden leuk. Voorwaartse pismerrie, sjeesbeest en puber pony zijn hyperactief en vliegen zowat door de muur heen als je niet op let en lief tinker merrietje en ponyles-pony-die-af-en-toe-opgevoed-moet-worden-in-paardenles zijn lui. Meneertje pleinvrees is precies goed, maar heeft dus zijn eigen problemen haha.
Alle reacties Link kopieren
Leuk om al die verhalen van de lessen te lezen! Ik heb nog steeds niet de stap gezet om een les te regelen :facepalm:
Dochter is inmiddels zo enthousiast dat ze al begint te drammen, haha.
Gisteren fietste ze naar de manege om een geschikte les voor haarzelf te vinden. Vanavond mag ze weer. Ze mocht ook komen helpen wanneer ze tijd en zin had. Ze is meteen vandaag gaan helpen ;) Ze heeft 2 pony’s uit de stal gehaald en geborsteld. Na de lunch mocht ze terugkomen en ging iemand haar uitleggen hoe ze moet opzadelen. Echt super ervaring die manege :cheer:
En ze heeft trouwens gegaloppeerd op het paard van vrienden van ons. Wel aan de longeerlijn, maar toch... ik vind het stoer van haar. Paardenvirus volop aanwezig :) .... hoe snel kan het gaan :rofl: Ik had het serieus niet verwacht, maar ik vind het superleuk.
Alle reacties Link kopieren
Wennas schreef:
19-02-2020 21:56
Je zult toch een keer been moeten geven en als je dat al niet kan houdt het snel op. Ik kan nu echt alleen op zit rijden, mijn benen hangen er een beetje bij. Ik zou eigenlijk pas weer in juni kunnen rijden hè, ik ben best wel gehandicapt nu :clown:
Natuurlijk moet je been geven. Dat zeg ik toch ook niet?
Maar het paard moet wél reageren op je beenhulpen. En het is toch niet de bedoeling dat hij alleen op krachtige beenhulpen reageert? Iedere keer een poeier geven om een reactie te krijgen, dat is niet mijn manier van rijden. Dan haak ik liever af.
En zo hebben ze allemaal wel wat :biggrin:
dat is juist wat het leuk maakt. Heerlijk als ze een eigen karakter hebben.
Afbeelding

Yes ik kan plaatjes delen! Doet ie het?

Afbeelding
Wauw Astoria. Is dat jouw paard? Wat een mooi en bijzonder paard! Wat is het voor ‘n ras (nooit een paard gezien dat op dit paard lijkt)?
Mooie foto’s zeg! Ze doen het :flirting:

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven