Ervaring huis koelen met warmtepompinstallatie?

09-08-2020 14:32 34 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Mijn ouders hebben hun huis twee jaar geleden laten bouwen. Dit moest aan allerlei ecologisch verantwoorde voorwaarden voldoen, waaronder een bepaalde warmtepompinstallatie. Deze wordt nu sec gebruikt voor het opwarmen van de woning (vloerverwarming), maar schijnbaar is het ook mogelijk om met de installatie te koelen. Het gaat echter een flinke duit kosten om het systeem daar 'klaar' voor te maken. Ik heb internet afgespeurd en het lijkt te gaan om 'actief koelen', de installatie maakt gebruik van koude lucht (of water?) in de grond, alleen lees ik dat de temperatuur daarmee vaak 5-8 graden lager wordt dan de buitentemperatuur. Mijn ouders' huis staat echter vol in de zon, dus zelfs als het buiten 28 graden is, kan het bij hen in huis zo 38 graden zijn.

Daarom de vraag hier: wat is jullie ervaring? Gaat het inderdaad slechts om 5-8 graden koeler, en is dat dan o.b.v. buitentemperatuur of daadwerkelijk de temperatuur in huis?

Mijn ouders willen de afweging maken tussen investeren in deze installatie, of investeren in een airconditioning systeem in huis. Alles in huis is echter open (vrijwel geen deuren, slaapkamer is een vide), dus een airco boven moet flink aan de bak om de temperatuur omlaag te brengen, aangezien de warmte van beneden zo het hele huis doortrekt.

Hoop dat iemand hier ervaring mee heeft!
Dat het anders had kunnen zijn, betekent niet dat het ook beter was geweest.
Kleinezon schreef:
09-08-2020 17:51
Airco is sneller (koele lucht in een paar minuten), maar de bestaande isolatie is in gebruik wel goedkoper (koel huis als je het een paar dagen goed gebruikt). En je hebt niet een extra apparaat te onderhouden. Bij vrienden van mij werkt de vloerkoeling heel aardig. Het is er nu 23 graden.

Dat warmte blijft hangen door de isolatie is een mi fabeltje; Isolatie houdt ook warmte buiten en de ramen van nieuwbouw kunnen gewoon open.

Maar de eerste stap bij 38! graden is toch echt (nog betere) zonwering, daar kan echt geen airco of warmtepomp tegenop. Bomen, klimplanten, bestrating vervangen door groen, pergola en vooral bomen!
Dat laatste inderdaad. Bij een huis dat mét zonwering buiten de zo snel zo warm van binnen wordt is er toch wel iets aan de hand lijkt mij. Ik zou eerst willen weten waarom het zo warm wordt (zelf in het oude, nauwelijks geïsoleerde huis van mijn moeder met enkel glas was het vandaag nog geen 38 graden. Ik neem aan dat er spouwmuur- en dakisolatie toegepast is in dit huis?

Koelen lijkt mij vooral een kwestie van de boel goed door laten waaien (ramen, deuren tegen elkaar open zodra de buitenlucht koel is. Maar goed, ik heb geen ervaring met nieuwbouwhuizen, dus misschien is het daarbij anders?
Als je een paar dagen moet wachten voor zo'n apparaat koelt dan heb je er toch niks aan? Je gaat toch ook niet 'n paar dagen in de kou zitten wachten tot je verwarming het eindelijk op temperatuur krijgt?
Als dat huis pas twee jaar oud is zou ik eens laten kijken wat er mis is. Ons huis is 15 jaar oud maar het duurt echt vier, vijf dagen in een hittegolf voordat de warmte binnen zit. En dan heb ik ook nog een glaspui van vijf bij twee meter op het zuiden zonder rolluik of screen.

Code oranje (Limburg), al drie dagen op rij 30+ waarvan gisteren 37 C en het is binnen 25 graden. Overdag alles dicht, als het s’avonds afkoelt de inzethorren boven erin, ramen en deuren open en de mechanische ventilatie een half uur op maximaal vermogen en alles is weer lekker opgefrist.

Het is echt niet normaal dat bij jouw ouders in huis al zo snel de temperatuur oploopt. Is het een vrijstaand huis met 0 begroeiing rondom? Dat de hitte in de stenen zit?
redbulletje schreef:
09-08-2020 16:12
Ik heb vorig jaar 2700 euro voor 'n multisplit airco betaald incl installatie.
In woon- en slaapkamer hangen de binnenunits. Het is elke cent dubbel en dwars waard!
Rolluiken aan mijn zuid- en westkant heb ik sinds 2017. Ook dat is een zegen.
Hier is het hele huis open. Ik zou eerst eens met een monteur berekenen hoeveel vermogen een airco in dit huis nodig heeft. Met 2 standaard units kom je er niet vermoed ik (ik weet vrij weinig van airco's, maar je kunt wel een indicatie van het benodigd vermogen maken).
redbulletje schreef:
09-08-2020 18:20
Als je een paar dagen moet wachten voor zo'n apparaat koelt dan heb je er toch niks aan? Je gaat toch ook niet 'n paar dagen in de kou zitten wachten tot je verwarming het eindelijk op temperatuur krijgt?
Normaal duurt het natuurlijk een paar dagen voordat de hitte in een huis binnen is.
Alle reacties Link kopieren
Ons huis wordt gekoeld door de warmtepomp, hier werkt het super goed, nu 20,5 graden in huis. Thermostaat staat op 20 graden. Flinke raampartijen op het zuiden en westen, geen rolluiken en ook de gordijnen zijn gedurende de dag altijd open. Ramen en (openslaande) deuren zijn echter met deze temperaturen altijd dicht. Wij zijn er heel tevreden over in elk geval!
Alle reacties Link kopieren
Hier grond warmtepomp. In de woonkamer wordt het niet warmer dan 23 graden als het buiten warmer is. Werkt ontzettend goed en geen omkijken naar.
Vanaf 12 tot 21u zon op de achtergevel trouwens, tuin is te warm om te zitten met dit weer. In de woonkamer is het heerlijk.
Hier ook nieuwbouwhuis, ongeveer 2 jaar oud
Alle reacties Link kopieren
Het ligt er een beetje aan aar voor warmtepomp het is. Is het een bodemwarmtepomp? Of een lucht-water warmtepomp die het water voor de vloerverwarming afkoelt zodat je vloerkoeling hebt?
Of is het een lucht-lucht warmtepomp, dat zijn die units die je buiten ziet hangen en die zowel koude als warme lucht kan maken (ofwel, airco).

Hebben ze een type C of type D ventilatie?
Ofwel, lucht van buiten via roosters die afgezogen wordt.
Of geen roosters maar zowel inkomende als uitgaan via mechanische ventilatie?

Wij hebben ook een nieuwbouwhuis, met roosters, en als het warm dreigt te worden trekken we de stekker van de ventilatie er uit. Anders wordt er heel de dag warme lucht naar binnen gezogen.
Want als het eenmaal opwarmt duurt het weken voor het afkoelt..

We hebben nu uit noodzaak de hele dag een mobiele airco aanstaan, op zolder, die we aan hebben gesloten op de afvoer van de droger. Zodat het boven niet warm wordt of de warmte in de muren gaat zitten. Kost 13 kwh (2,5 euro) per dag, maar alles beter dan een heet huis waar je niet kan slapen.

Het is bij ons beneden nu 25 graden, boven 22 graden en de temperatuur loopt nogsteeds wel op..

Afhankelijk van welk soort systeem je ouders hebben, zou ik kijken naar de mogelijkheden.
Type D (mechanische toe en afvoer) heeft de meeste mogelijkheden voor het koelen van het hele huis.
Anders zou ik een airco (lucht-lucht, split unit) overwegen.

En kijken of er aan de zuidkant iets van screens ofzo aan de buitenkant kunnen komen, zodat de zon niet op het glas staat.


Volgens mij gingen ze ook regelgeving maken dat nieuwbouw ook niet te warm mag worden en dus ook aan de koelkant war geregeld moet worden. Maar daar heb je nu weinig aan ;)
Alecta schreef:
09-08-2020 18:32
Hier is het hele huis open. Ik zou eerst eens met een monteur berekenen hoeveel vermogen een airco in dit huis nodig heeft. Met 2 standaard units kom je er niet vermoed ik (ik weet vrij weinig van airco's, maar je kunt wel een indicatie van het benodigd vermogen maken).
Ze meten idd de ruimte op en ik heb voor de woonkamer een unit met een veel hogere capaciteit dan in de slaapkamer.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven