Help! Bod gedaan, en nu?

16-01-2008 11:59 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Situatie:



We hebben vandaag een bod gedaan op een huis. Waarschijnlijk zal het vandaag of morgen rond zijn. Maar dan?



We hebben een gesprek gehad bij de Rabobank. Nog geen offerte. Ook hebben we een gesprek gehad bij een tussenpersoon. We gaan voor de Rabobank, omdat het een veiliger gevoel geeft. Kunnen we nog onderhandelen ook al hebben we geen andere offerte?



Mijn vraag is dus wat volgt op het overeenkomen van prijs. Eerst financiering, eerst voorl. koopcontract?



Pff wat een chaos!
Alle reacties Link kopieren
quote:traincha2 schreef op 16 januari 2008 @ 13:25:

De onafhankelijke hypotheekadviseurs zijn recent nog negatief in de media afgeschilderd wegens het verstrekken van verkeerde adviezen, waardoor mensen veel te hoge hypotheken kregen aangesmeerd. Ook werd onvoldoend gewezen op de consequenties van een zgn. tophypotheek. Voor wat betreft de hypotheek zou ik adviseren: maak zelf een afspraak bij een 2- of 3 tal gerennomeerde banken (ABN, Rabo of ING). Bedenk vooraf zelf wat je wilt (bijv. deels aflossingsvrij/deels levensverzekering) en laat je vooral niet onder druk zetten om meer te lenen of te kiezen voor een beleggingshypotheek. En laat je vooral niet verleiden tot het afsluiten van een hypotheek met een variabele rente.



Even hoor....want wat je nu zegt slaat echt nergens op. Aansmeren van te hoge hypotheken? Ik ben zelf hypotheekadviseur, werk nu bij een tussenpersoon en heb hiervoor bij een grote bank gewerkt als hypotheekadviseur. De adviseur smeert in géén geval een te hoge hypotheek aan. Het zijn de klanten die een hoge hypotheek willen, die een lopende lening van gemiddeld 15 a 20 duizend euro in de hypotheek willen verwerken en die verwachten dat ik kan toveren en ervoor kan zorgen dat de aan te kopen woning al meteen een fikse overwaarde heeft. Of gewoon een véél te dure woning willen kopen. En weet je, als ik het niet doe (wat ook regelmatig gebeurt) dan stappen ze vrolijk naar een andere tussenpersoon of bank. De consequenties van een tophypotheek? Natuurlijk moet je sommige mensen wel op bepaalde risico's wijzen die soms gewoon heel erg voor de hand liggen, maar mijn god, mensen zijn toch niet compleet achterlijk of wel? En o ja, over banken.....breek me alstjeblieft de bek niet open. Gerenommeerde banken? Heb je enig idee hoe hoog de targets zijn van de adviseurs bij banken? Hahaha, betrouwbaar. Laat me niet lachen. Lekkere lage rente kunnen bedingen? Wacht maar tot je je rentevast periode gaat verlengen, dan betaal je de hoofdprijs.

Overigens kunnen tussenpersonen er ook wat van hoor, maar er zitten gerust heel betrouwbare adviseurs bij. Helaas kun je dat niet aan hun neus zien. Een goede adviseur ouwehoert niet teveel (zodat je na 5 minuten al geen idee meer hebt waar ie het over heeft) en legt in duidelijke taal uit wat je wilt weten. Hij stelt vragen en luistert. Vooral dat laatste is van cruciaal belang. Hij legt de mogelijkheden uit en laat jullie heel duidelijk zélf de keuze maken. Mijn eigen meestgegeven advies van de afgelopen maanden aan met name jonge starters: spaarhypotheek met -indien mogelijk- NHG, deels aflossingsvrij, losse overlijdensrisicopolis (goedkoop voor niet-rokers!), rente 10 of 20 jaar vast, vaak met arbeidsongeschiktheidsverzekering, soms met koopsubsidie en altijd de laagste rente die ik voor een dergelijke constructie kan vinden. Soms kom ik bij een geldverstrekker uit die nét even hoger in de rente zit, maar waarvan de spaar- en risicopolis een stuk goedkoper is. Vraag maar eens op een verjaardag hoeveel hypotheekrente iemand betaalt. Dat weten ze bijna altijd heel precies, maar over hun (spaar-)polis kunnen maar heel weinig mensen je precies vertellen hoe het zit. Tenslotte is het misschien aardig om te weten dat een spaarhypotheek bij een bank een stuk minder flexibel is (meenemen naar andere geldverstrekker bij oversluiten of verhuizen bijvoorbeeld) dan een spaarhypotheek bij de tussenpersoon (tenzij deze hem weer bij een bank onderbrengt natuurlijk) Als klant zit je daardoor vaak noodgedwongen 30 jaar aan je bank vast en geloof mij maar, ik heb genoeg klanten gezien die er na 10 jaar al spuugzat van waren.
Alle reacties Link kopieren
He, gefeliciteerd! Nof even de fincancieen regelen, en dan komt het echt leuke deel van bedenken waar je je spullen neer gaat zetten en zo.

De notaris neemt inderdaad ook wel uit zichzelf contact op, maar als je graag vast een tijd wilt weten, kun je ook gewoon bellen hoor. De notaris regelt ook de overdrachtsbelasting, en het afwikkelen van lopende kosten (onroerend goed belasting, rioolheffing etc) daar hoef je zelf niks voor te doen. Bewaar de papieren wel heel goed, want bij mij heeft de vorige eigenaar een jaar later nog eens geprobeerd om me te laten betalen voor dingen die bij de notaris al verrekend waren! Wat de belasting betreft: je kunt bij de belastingdienst doorgeven dat je vanaf 1 april een huis hebt, dan krijg je je hypotheekrenteaftrek al per maand uitbetaald. Als je dat niet doet kan het ook gewoon bij de aangifte van 2008, dan krijg je het achteraf in een keer terug.



En het belangrijkste: bedenk goed dat jij een klant bent waar de makelaar, bank, notaris, evt adviseur etc veel aan verdienen. Als je vragen hebt, hoe dom je ook denkt dat ze zijn: gewoon bellen! Niet bellen en er later achterkomen dat je iets had moeten doen/regelen is juist stom. Ik heb mijn bankmeneer destijds bijna gestalkt omdat ik zo veel vrgaen had, maar hij heeft me goed geholpen, en bleef altijd heel vriendelijk.
Alle reacties Link kopieren
Lili. was het helemaal vergeten: Gefeliciteerd! Altijd weer leuk, een nieuw huis. Spannend.



@Hondagirl:

Gelukkig hebben wij ook een adviseur zoals jij omschrijft (en zelf ongetwijfeld bent): niet zelf hele verhalen ophangend tot je als klant scheel ziet, maar veel vragen en veel verduidelijken. Was ook steeds heel snel voor onze verdere vragen bereikbaar, en doet nu veel aan (na)zorg gedurende het traject (ook na oplevering hebben we nog alle recht op zijn aandacht en advies).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven