Het Grote Viva Katten Topic deel 3

25-08-2020 22:42 3269 berichten
Alle reacties Link kopieren
Alweer een nieuw deel waar wij, enorme kattenliefhebbers, met elkaar kletsen over onze katten en hoe deze poezelige viervoeters ons leven verrijken. Meestal zijn ze lief en grappig, soms ondeugend, soms eten ze teveel of te weinig, soms maken we ons zorgen, kortom we kletsen hier over alles wat met katten te maken heeft. En soms gaan we off-topic, ook dat kan hier ;-D
Iedereen is natuurlijk welkom om mee te schrijven.

Happy New Miauw!

Afbeelding
Liefhebben
is meer
lief
dan hebben
Alle reacties Link kopieren
Hoi, zou ik hier als nieuweling mogen aansluiten? Ik ben normaal niet zo van het meeschrijven en juist een stille lezer, maar ik voel me zo rot en had graag wat advies van andere kattenmensen.

Wij hebben sinds oktober een hele lieve kater die we hebben geadopteerd uit het asiel. Hij is geschat op een jaar of 8.
Vanaf dag 1 deed hij het fantastisch. Hij kwam meteen het reismandje uit, heeft een plekje bij ons op de bank gekozen en is daar eigenlijk niet meer weg gegaan. We zijn verliefd :heart:

Het viel me wel op dat hij erg weinig op de bak ging om te poepen (eens per 2 dagen) vergeleken met mijn vorige kat. Met drinken en plassen geen problemen. Eten ook niet overigens. Maar hij leek wel veel persdrang te hebben, met als gevolg een milde anale prolaps die uit zichzelf ook weer verdween.

Nou, hop, naar de DA. Die heeft gevoeld en geluisterd en ons vervolgens laxeermiddel meegegeven. Als dat de klachten zou verminderen dan was het een kwestie van makkelijkere ontlasting creëren met vezelsupplementen (ander voer is lastiger ivm hypoallergeen voer).

Helaas blijkt dit, ook na verhoging van de dosering, niet de oplossing. We zijn inmiddels een ruime maand verder na het allereerste dierenartsbezoek.
Het leek even te helpen, maar hij is weer terug naar eens per 2 dagen en een pijnlijke achterkant. Zo sneu. :"-(
Uiteraard is de DA weer gebeld, maar we zijn nu al een aantal keer langs geweest en ze lijkt het niet helemaal te weten. Ze bellen vandaag nog terug, maar ik wilde het toch even kwijt. Zit nu zelf ook met buikpijn en maak me zorgen om ons lieve vriendje.

Herkenbaar? Een knuffel in de aanbieding? Ik weet niet precies wat ik zoek. Partner is een ASS binnenvetter en kan mij dus niet zo goed steunen op dit soort momenten.
Alle reacties Link kopieren
Ach, wat ontzettend naar KaQ :hug:
Ik heb hier geen ervaring mee, maar zelf zou ik in zo'n geval voor een second opinion gaan bij een gespecialiseerde dierenkliniek, bijvoorbeeld Wilhelminapark in Utrecht. In Amsterdam is er ook een weet ik, maar daarvan ben ik de naam even kwijt. Weten anderen hier vast wel.

Zelf heb ik door PDS heel vaak problemen met mijn ontlasting en neem daarvoor een lepel extra vierge olijfolie per dag, dat helpt goed. In deze link lees ik dat katten ook olijfolie mogen. Misschien kan je het door zijn voer mengen?
https://www.olivarera.eu/olijfolie-ook- ... ezond-bij/
calamitycat wijzigde dit bericht op 29-12-2020 18:38
0.24% gewijzigd
Ik kom oorspronkelijk uit Ironië. Dat ligt naast de Sarcastische zee.
Alle reacties Link kopieren
Dit zijn de gegevens van de dierenkliniek in Amsterdam. Geen idee waar je woont maar misschien kan je er iets mee?
https://www.mcvoordieren.nl/dierenarts-amsterdam
Ik kom oorspronkelijk uit Ironië. Dat ligt naast de Sarcastische zee.
Wat een zorg Kings maar als ze straks bellen met we weten het niet dan kan ze helpen met doorverwijzen naar een dierenarts die het wel weet.

Wat ik zelf zou willen is een echo van het spijsverteringskanaal en de diagnose van een expert.
Alle reacties Link kopieren
Hoi, dank allebei! Ik denk dat dat inderdaad een goede tip is... als zij er niet uitkomen dan een gespecialiseerde dierenarts zoeken.
De beide tips zijn wel wat verder weg, maar ik zal ze meenemen!

:)
Ik zou vooral natvoer geven en geen brokjes. Veel vocht is belangrijk bij verstopping.
Alle reacties Link kopieren
Wat ontzettend sneu KaQ!

Wat Mieke inderdaad al zegt, als hij graag zachtvoer/natvoer eet zou ik hem dat voorlopig voeren. Wel van een goede kwaliteit dus graanvrij en hoog echt vlees aandeel zodat hij wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Animonda, Carny, Mac’s zijn allemaal goede merken.

Verder zou je nog kunnen kijken voor een drinkfontein, katten drinken daar vaak liever van dan gewoon uit een drinkbakje dus dat stimuleert ook om meer vocht binnen te krijgen.

De Groene Os heeft ook twee supplementen die je zou kunnen proberen (niet tegelijk 😅), Darmcompositum of Psylliumvezels.
Die laatste gebruik ik zelf ook ivm PDS, ik gebruik ze voor te dunne ontlasting maar het wordt ook vaak ingezet bij te harde ontlasting. Om die laatste goed te kunnen laten werken moet je wel zeker weten dat de kat voldoende drinkt dus mijn keuze zou dan eerst de Darmcompositum zijn.

Overigens zou ik zeker een lichamelijke oorzaak uit willen sluiten zeker omdat jullie kat ook al een prolaps heeft gehad. Maar het zijn ook onschuldige adviezen dus je zou daar al wel mee kunnen starten om zijn lichamelijke ongemakken wat te verzachten.

In het midden van het land zit dierenkliniek de Wagenrenk, hele goede kliniek met verschillende gespecialiseerde dierenartsen.
Hele goede ervaringen daar met een dierenarts die gespecialiseerd is in neurologie.

Sterkte ermee!
The problem is people are being hated when they are real, and are being loved when they are fake.
Alle reacties Link kopieren
Dankjulliewel voor alle lieve tips! Natvoer zou nog kunnen, maar met het laxeermiddel is zijn ontlasting wel al erg zacht en dat lijkt dus niet de oplossing... ivm gebitsproblemen toen hij in het asiel zat is ons afgeraden te veel natvoer te geven. Hij drinkt gelukkig zeker wel genoeg. We hebben inderdaad een drinkfontein waar hij gretig gebruik van maakt.

Dierenarts had het vandaag druk en is er niet aan toe gekomen aangezien dit geen dringende spoed is... :blauwoog: Heb alleen de assistente gesproken die even overlegd heeft. Zo naar dit.
Dus ondanks dunne poep is het probleem nog steeds steeds aanwezig?

Soms is er nog verstopping maar dat de dunne poep er bij langs gaat. Of hij heeft een andere darmaandoening waar goed naar gekeken moet worden. En misschien een operatie zodat de darm niet meer naar buiten kan komen.

Ik denk dat je niet ontkomt aan een uitgebreid onderzoek tenzij de dierenarts de ervaring had en het gemakkelijk kon oplossen.

Was het dierenasiel op de hoogte van het probleem?
Hij zou een slappe darm kunnen hebben. Ik zag dit staan bij persdrang;

https://www.mcvoordieren.nl/megacolon
Alle reacties Link kopieren
miekemv schreef:
29-12-2020 19:52
Dus ondanks dunne poep is het probleem nog steeds steeds aanwezig?

Soms is er nog verstopping maar dat de dunne poep er bij langs gaat. Of hij heeft een andere darmaandoening waar goed naar gekeken moet worden. En misschien een operatie zodat de darm niet meer naar buiten kan komen.

Ik denk dat je niet ontkomt aan een uitgebreid onderzoek tenzij de dierenarts de ervaring had en het gemakkelijk kon oplossen.

Was het dierenasiel op de hoogte van het probleem?
Ja. Het beginnetje is wel echt keihard, maar dat lijkt me niet gek na 2 dagen in de dikke darm. Het probleem lijkt mij dus dat hij te laat een poging doet? En dat het dan al zo hard is dat het pijn doet en veel moeite en persen kost. Maarja, dat is gokken.

Een megacolon is een optie, maar verwachtte ze na het rectale onderzoek niet. Een echo en uitgebreid onderzoek lijkt mij ook de volgende stap om dat echt uit te sluiten.

Het asiel heeft hier niks over gezegd en er stond ook niets in zijn medisch dossier van daar. Maarja, met 8 katten per ruimte hebben ze natuurlijk ook geen idee welke kat wanneer poept...
Ja hier moet echt goed naar gekeken worden en bij voorkeur een specialist of een erg goede dierenarts.
Rectaal onderzoek is niet voldoende.
Alle reacties Link kopieren
Dierenarts heeft teruggebeld. Omdat het allereerste beginnetje van zijn poep ook met lactulose wel hard is en het de rest niet, passeert het "gewoon" allemaal te langzaam. Meer vezels in het voer moet de oplossing zijn, denkt ze. Ik word dus terug gebeld door hun voedingsspecialist (zij zelf is hun maag-darmspecialist) om te kijken welk vezelrijk hypoallergeen voer een optie is. Dat zou, na starten, na 2 weken echt verbetering moeten opleveren. Is dat niet zo, dan gaan ze uitgebreid inwendig onderzoek doen, maar ze verwacht dus dat het echt flinke persdrang is vanwege ontlasting die te langzaam passeert door een gebrek aan vezels.
Je kunt het twee weken uitproberen,ik heb wel veel twijfels. Ik ken hun motivatie niet en zou het juist andersom willen. Eerst een slappe darm uitsluiten en dan over gaan op vezelrijk.

Wat is jouw gevoel hierbij?
Alle reacties Link kopieren
Ze klonk toch wel erg overtuigd en dat stelde me redelijk gerust. Het scheelt ook wel dat het geen volledige prolaps is, maar alleen een lichte uitstulping van de anus na het poepen. Ik houd het nauw in de gaten en zolang het niet erger wordt en hij is verder nog happy, aan het eten en drinken etc durf ik die 2 weken wel aan.

Maarrr. We hebben dus een toppertje qua persoonlijkheid en echt een drama op fysiek gebied. We gaan vanmiddag langs de DA want hij heeft sinds vanochtend ook nog een ontstoken oogje. :facepalm:
Jeetje KaQ, wat een zorgen :(. Veel sterkte met de lieverd!


Dames, mag ik jullie alsjeblieft om advies vragen? Graag geen grote delen quoten i.v.m. herkenbaarheid :).

De situatie is als volgt: Ik had een asielkat (Tom), heb daar na 2 jaar een kitten (Max) bij genomen. Goede socialisatie en binnen een week beste maatjes. Vijf jaar later overleed Tom. Max heeft goed afscheid kunnen nemen, maar hing altijd onwijs aan Tom, veel meer dan aan ons. Dat hij Tom mistte was merkbaar; hij was wat lusteloos, wilde minder spelen en leek ongelukkiger. Vier maanden later ook nog verhuizing naar een andere stad. Max was gelukkig binnen een week of 2 goed gewend aan dit nieuwe huis en in de periode daarna werd hij meer zichzelf. Hij is wel altijd een redelijk afstandelijke kat gebleven, wat prima is.

De verhuizing is nu meer dan een jaar geleden. Max gaat in ons nieuwe huis spaarzaam naar buiten en maakt dan graag contact met andere katten. Ook in het pension (i.v.m. onze vakantie) maakte hij vriendjes. Naar ons werd hij wat socialer zonder Tom, maar niet uitbundig. Zo'n 10 weken geleden besloten wij er weer een kitten (Toet) bij te nemen. We vinden het idee van 2 katten prettiger voor wanneer we er niet zijn of een weekje op vakantie gaan. Gezien Max zo sociaal doet naar andere katten, voorzagen we geen grote problemen. We kozen voor een kitten om de socialisatie nog net een stukje makkelijker te laten gaan.

Toet is 5 weken geleden bij ons aangekomen (was toen 12 weken). Het is een enorme knuffelkont zoals Tom ook was en hij zit natuurlijk barstensvol energie. We hebben de socialisatie heel rustig aangepakt en dat leek heel goed te gaan. Toet heeft wat geblazen en Max vond het spannend, maar duidelijk interessant. So far so good.

Maar nu het probleem: Toet is inmiddels 17 weken oud en ik krijg ontzettend gemende signalen van Max. Ik maak me zorgen of hij wel happy (genoeg) is en of het nog beter zal worden. Voor het beeld: Max is een forse kater van 6kg (geen overgewicht), Toet is ongeveer 1,7kg.

Enerzijds wordt er samen gegeten, liggen ze af en toe binnen 40cm van elkaar te slapen en wordt er ook gespeeld/gestoeid. Wanneer Toet een keer rustig doet, grijpt Max de kans om Toet te wassen. Het spelen/stoeien is meestal op initiatief van Toet, maar soms ook van Max.

Anderzijds is Max chagrijniger naar ons, blaast en gromt hij soms al als Toet simpelweg langsloopt en gaat het spelen soms over in echt gemep (wel altijd zonder nagels, er heeft nog nooit bloed gevloeid). Toet is er geenszins van onder de indruk en belaagt Max met regelmaat. Zodra we dat zien leiden we Toet af zodat hij Max met rust laat. Ook sluiten we Toet soms op met één van ons, zodat Max het rijk voor zich alleen heeft.

Max is altijd al een beetje een grumpy cat geweest, maar nu lijkt het erger dan normaal. Ik snap het wel, met zo'n druktemaker in huis. Mijn grote hoop is dat Toet steeds een stukje kalmer zal worden en dat Max daardoor weer meer zichzelf wordt. Toet probeert heel af en toe bij Max te kruipen om te slapen, maar dat wil Max écht niet hebben.

Hebben jullie tips, tricks of bemoedigende woorden voor me?
Het is in elk geval een herkenbaar probleem, zoals eerder omschreven als complex eigenlijk omdat je wat dingen moet uitproberen. Bijvoorbeeld dat Max zich kan afzonderen en rust nemen. Een hoge paal of op een andere manier de hoogte in. Ik heb een stellingkast boven voor het raam neergezet met dekentjes er op. Voor kitten Louise heb ik een speelgoedje met laser lichtje, ze richt zich dan daarop ipv op de anderen.

Max heeft geen hekel aan Toet maar zit op een geheel ander energielevel.
Dank Mieke, ik hoopte al dat je zou reageren. Ik denk ook niet dat Max een hekel heeft aan Toet (thank god), maar dat hij inderdaad niet aan z'n rust toekomt zo. Denk je dat het beter wordt als Toet volwassen (en gecastreerd) is?

We hebben een vrij groot huis met heel veel verschillende rustplekken, ook de hoogte in. Max kan eigenlijk altijd aan Toet ontsnappen, tenzij Toet het écht op hem voorzien heeft (om te spelen). Dan wordt er al blazend trappen op en af gerend etc. Het probleem is dat Toet súper snel en behandig is en overal op/in/onder kan waar Max heen kan vluchten. Anderzijds slaapt Toet soms ook echt úren achter elkaar (bij voorkeur op schoot ;-D), en dan is er wel rust in de tent.

Is dat trouwens een automatisch lasertje waar je het over hebt? Ik heb wel een handlasertje. Wanneer we daarmee spelen krijgen ze achteraf altijd wat lekkers als "prooi". Ik had begrepen dat dat nodig is omdat zo'n laser ongrijpbaar is?
Ik zie het hier ook, katten zijn kitten zat en gaan hard wegrennen en kitten denkt leuk spelen en gaat er snel achteraan. Soms gaan de andere katten meespelen wat ook goed voor hen is om niet helemaal in te dutten en soms haal ik ze uit elkaar.
Het wordt zeker beter maar het gaat niet snel. Als ze naar de 9 maanden gaan tot een jaar zie je dat kittens weer andere interesses krijgen. Gaan ze bij jou ook naar buiten?

Het is een automatisch lasertje inder daad en ze miauwt naar me als hij uit is gegaan, dan moet ik hem weer aanzetten. Een beloningsysteem ken ik eigenlijk niet.

En ik schrijf hier altijd enthousiast over de Catsmeow. Misschien ook leuk voor Toet voor de afleiding. En nog een tip, straks komt Pasen weer en dan kan je eitjes kopen om in een paastak te hangen. Deze eitjes met lusje is hier altijd een groot succes, ook als ze al wat ouder zijn.

Dus eigenlijk zoveel mogelijk speelgoed waar ze zichzelf ook mee kan vermaken zodat ze haar " jaagvaardigheden" kan verbeteren en hasr energie kwijt kan.
KingsAndQueens schreef:
30-12-2020 13:49
Ze klonk toch wel erg overtuigd en dat stelde me redelijk gerust. Het scheelt ook wel dat het geen volledige prolaps is, maar alleen een lichte uitstulping van de anus na het poepen. Ik houd het nauw in de gaten en zolang het niet erger wordt en hij is verder nog happy, aan het eten en drinken etc durf ik die 2 weken wel aan.

Maarrr. We hebben dus een toppertje qua persoonlijkheid en echt een drama op fysiek gebied. We gaan vanmiddag langs de DA want hij heeft sinds vanochtend ook nog een ontstoken oogje. :facepalm:
Ja nauwlettend volgen. Niet leuk voor jullie en sneu voor deze lieve kat.
Weet je iets over zijn geschiedenis?
Hoe is zijn gebit?
Alle reacties Link kopieren
K0koro, dit is volgens mij een redelijk veelvoorkomend probleem. Een vriendin van mij heeft nog niet zo lang geleden precies hetzelfde gehad. Haar kat (9) wilde duidelijk een maatje, dus ze nam er nam een kitten (6 mnd) bij en hoewel ze redelijk met elkaar overweg kunnen (spelen, wassen, naast elkaar slapen), merkte zij in het begin ook al snel op dat het veel te veel was voor haar oudste kat. Ook blazen naar de kitten, terugtrekken, chagrijnig zijn, etc.

Haar oplossing en volgens haar ook het beste wat ze ooit heeft kunnen doen (misschien wil je dit niet horen): een tweede kitten erbij. De twee jongsten trokken vrij snel naar elkaar toe en dat hielp de oudste echt enorm om zijn rust en plekje weer te vinden. En hoewel het veel klinkt, drie katten, heeft zij er veel minder werk aan dan eerst.

Het is precies wat Mieke zegt: ze hebben geen hekel aan elkaar, maar ze zitten op een compleet ander energielevel en dat gaat ook echt nog even blijven. Toet gaat alleen nog maar drukker worden, ik denk dat castreren geen of heel weinig verschil gaat maken, net als Toet zelf proberen bezig te houden, hoe goed bedoeld ook. Dat haalt het gewoon niet bij een katten vriendje of vriendinnetje.

Goed dat je ze iets lekkers geeft als prooi na het spelen met het laserlampje! Het kan inderdaad heel frustrerend voor katten zijn dat ze het lampje niet te pakken kunnen krijgen, dus het helpt altijd om het 1) zeker niet te lang achter elkaar te doen en 2) ze uiteindelijk een "prooi" (bijvoorbeeld een knuffeltje met catnip oid) te laten vangen, door het lampje erop te laten schijnen of ze iets lekkers te geven.
Alle reacties Link kopieren
miekemv schreef:
30-12-2020 15:48
Ja nauwlettend volgen. Niet leuk voor jullie en sneu voor deze lieve kat.
Weet je iets over zijn geschiedenis?
Hoe is zijn gebit?
Hij is bij het asiel binnen gekomen met een slecht gebit, maar dat is toen uitgebreid behandeld. Twee tanden getrokken en overal tandsteen behandeld, geloof ik. Hij had ook last van oormijt, vlooien en eczeemplekjes die duidden op een allergie (vandaar het hypoallergeen voer). Hij was (en is) ook te zwaar, maar wel erg lief en goed opgevoed in huis. Mijn beste gok is dus dat hij voor hij op straat terecht kwam (verdwaald? Baasje overleden) een fijn huisje had, goed is opgevoed en een eigenaar die hem verwende met eten.

Ik heb een oogzalf gekregen voor 4x per dag, 5 dagen lang. Dat wordt nog wat... hij houdt niet van gepruts aan het koppie. ;-D
KingsAndQueens schreef:
30-12-2020 17:11
Hij is bij het asiel binnen gekomen met een slecht gebit, maar dat is toen uitgebreid behandeld. Twee tanden getrokken en overal tandsteen behandeld, geloof ik. Hij had ook last van oormijt, vlooien en eczeemplekjes die duidden op een allergie (vandaar het hypoallergeen voer). Hij was (en is) ook te zwaar, maar wel erg lief en goed opgevoed in huis. Mijn beste gok is dus dat hij voor hij op straat terecht kwam (verdwaald? Baasje overleden) een fijn huisje had, goed is opgevoed en een eigenaar die hem verwende met eten.

Ik heb een oogzalf gekregen voor 4x per dag, 5 dagen lang. Dat wordt nog wat... hij houdt niet van gepruts aan het koppie. ;-D

Hij heeft in elk geval een slechte tijd gehad, dat zie je terug in zijn conditie.
Alle reacties Link kopieren
Gelukkig nieuwjaar, kattenvrouwtjes :P

Zijn jullie en de katten oudejaarsavond goed doorgekomen? Hier is helaas echt veel vuurwerk met keiharde knallen afgestoken, de zwartwitte was helemaal over de zeik en liet van angst zijn plas lopen, echt zo zielig. Vanaf 3.00 uur werd het pas rustig, ik kon ook niet goed in slaap komen want geen kat op bed. Heel ongezellig :$

Ik heb een vraag. Bij Lotta steekt er nog steeds een hechtingsdraadje uit haar buik. Is ongeveer een centimeter lang. Ik heb er al voorzichtig aan getrokken maar het komt niet los en durf niet harder te trekken. Moet ik hier iets mee? Zou het op een gegeven moment vanzelf loskomen? Om hiervoor nou 50 euro voor een consult te betalen vind ik ook zo wat... Ik had gehoopt dat ze het vanzelf wel los zou likken/trekken maar dat gebeurt dus niet. Ik zou het natuurlijk af kunnen knippen maar ja, dan zit er nog steeds iets 'in' haar buik wat er niet hoort.
Ik kom oorspronkelijk uit Ironië. Dat ligt naast de Sarcastische zee.
Haha kattenvrouwtjes :heart:
JIj ook een fijn en vooral een gezond 2021toegewenst en alle anderen hier.

Wat vervelend zeg van dat rottige vuurwerk bij jou. Het moet wel heel akelig zijn wil een dier zijn plas laten lopen. Ik vraag me trouwens af welk deel ze niet begrepen hebben ivm het vuurwerkverbod. Het zijn dan toch wat triestige mensen als vuurwerk hun ziel en zaligheid is.

Bij mij was het wat vervelend doordat een clubje telkens rondjes liep door het dorp en strijkers gooiden. Mijn hond normaal niet bang zag ik af en toe op schrikken en nerveus worden. Mijn broer en ik gooiden een zachte bal waar ze dan achteraan ging, alles voor de afleiding. Louise is nu onmiskenbaar doofen ze had een geweldige avond met haar speelgoedjes. Alle andere katten zaten boven verstopt. Een witje (van het pootje) durfde vanmorgen niet naar buiten.

Over hechtdraad; is het draad wat uit zichzelf oplost kan het geen kwaad maar anders zou ik het laten weghalen. Draad hoort er niet uit te hangen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven