Hoeveel geld opzij zetten voor onderhoud huis?

11-06-2008 14:38 39 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wij wonen sinds april in een koopwoning en hoewel alles tot in den treure uitgerekend is, is het ons niet geheel duidelijk hoeveel je nu opzij moet zetten elke maand voor het onderhoud van je huis. Uiteraard sparen wij elke maand, maar er zijn nog meer potjes waarvoor we willen sparen en we willen nu een goede verdeling der potjes maken Wie heeft tips?
quote:Surface2 schreef op 11 juni 2008 @ 16:53:

[...]





Dan weet je wat je te doen staat Gelukkig kan ik als ik een beetje zuinig leef 2000 euro per maand sparen, dan moet het voor het einde van het jaar lukken
Alle reacties Link kopieren
2000 euro per maand? Dat is best veel, respect! Dat lukt mij dus echt niet!
goedkoop wonen en goed verdienen helpt een hoop hoor
Alle reacties Link kopieren
Ik las ooit als vuistregel voor onderhoud eigen huis: 1% van de koopsom per jaar.



Dat is dus alléén voor het onderhoud en nieuwe cv-ketel en zo, niet voor overige spaardoelen.
Alle reacties Link kopieren
Emily81 - je woont nu voor 150 Euro minder per maand... Is het dan zo moeilijk om daar nog 50 Eurietjes bij te sparen?



En anders begin je toch met die 150 Euro per maand? Dan heb je over 14 maanden die 2000 Euro ook als buffer... met het risico dat deze tegen die tijd al uitgegeven zijn aan het schilderwerk of zo.



2% van de waarde als buffer is heel normaal - zeker voor een oud huis.
quote:Surface2 schreef op 11 juni 2008 @ 16:56:

2000 euro per maand? Dat is best veel, respect! Dat lukt mij dus echt niet!



Nee, zoveel salaris krijg ik niet eens netto per maand, laat staan dat ik dat zou kunnen sparen.



Wij hadden een buffer, maar die is nu even leeg. Maar toen we hier kwamen wonen, hebben we badkamer en keuken volledig vervangen, schilderwerk binnen en buiten gedaan, cv-ketel vervangen... Afgelopen jaar hebben we ook nog eens het stuk platte dak moeten vervangen, de dakgoot achter en de wasmachine. Ik ga er eigenlijk vanuit (en hoop dit ontzettend) dat we voorlopig even geen onderhoud/vervangingen hoeven te doen, zodat onze buffer weer aangevuld kan worden. Je zou toch haast denken, wat kan er nog meer stuk dan, maar dat moet je nooit hardop zeggen, want voor je het weet, ben je er achter.
Alle reacties Link kopieren
quote:Spammie schreef op 11 juni 2008 @ 15:47:

Levensonderhoud (huur, gas, electra, water, etc) mag officieel maar 1/3e van je inkomen zijn...... Ehm.... nou.................. eh tja.........
Alle reacties Link kopieren
quote:Spammie schreef op 11 juni 2008 @ 15:47:

Levensonderhoud (huur, gas, electra, water, etc) mag officieel maar 1/3e van je inkomen zijn. Van welk inkomen eigenlijk? Bruto of netto?
Alle reacties Link kopieren
Het is toch echt de moeite waard om voor je eigen huis te sparen. Na een aantal jaren huren hebben mijn vriend en ik net ons eerste huis gekocht. Ik ben er erg blij mee en ik moet zeggen dat ik me meer een "volwassene" voel hierdoor. De huur was wel een stuk minder dan de hypotheek nu is en dus zijn we een stuk zuiniger geworden. We gaan niet meer uit eten in het weekeind en die reisjes zodra we er zin in hadden, dat gaat ook niet meer. Maar we hebben een huis!



Ik heb ook gemerkt dat je best zuiniger kunt zijn zonder dat je het echt merkt in je leven. Goed op de kleintjes letten bij het boodschappen doen gaat nu vanzelf en scheelt zo tientjes. Ik heb spaarlampen en dat maakt uit in het energie gebruik, en nu hebben we onze telefoon omgeschakeld naar Pretium Telecom. Dat soort dingen. Alle kleine beetje helpen eigelijk een boel. Ik zou niet weten of het 2000 euro is, maar ik minimaliseer het niet.



Ik ben ook blij dat ik 2dehands.nl gevonden heb om mijn huis in te richten. Je kunt zelfs goedkoper uitzijn dan bij Ikea. Ik vond laatst een hardstikke mooi eiken kastje voor 100 euro dat in de logeer kamer staat (ja, we hebben nu een logeerkamer).



Ik krijg steeds meer lol om geld te besparen. En weet je, het gaat in ons eigen zitten en het is dus voor ons. Je kunt het merken he, ik ben nog steeds blij als een kind met ons huis.
Een mooie manier om die buffer te sparen is je hypotheek bruto op te nemen in je maandelijkse uitgaven. Oftewel niet die voorlopige teruggaaf aan te vragen, maar jaarlijks laten uitbetalen en opzij zetten.
Alle reacties Link kopieren
Hm, wij hebben een huurhuis, geen auto, geen hoog inkomen. Dus volgens mij gaat het bij dingen die bij ons stuk kunnen niet om enorme bedragen. Of laat ik het zo zeggen: het is redelijk goedkoop (voorlopig) op te lossen. Zo heb ik nu al een jaar of twee een wasmachine van 50 euro. En een enorm oude tv in bruikleen. Binnenkort loop ik ook nog even de verzekeringen na. Maar goed, dit is dus allemaal een beetje offtopic omdat ik geen huiseigenaar ben en aan onderhoud huis dus ook niet die kosten maak waar het hier over gaat.
Alle reacties Link kopieren
quote:Emily81 schreef op 11 juni 2008 @ 15:40:

@ kaasfondue,

Omdat wij niet meer dan 200 Euro per maand sparen, wonen wij in een te duur huis? Ik mis de logica denk ik even...Sowiezo vind ik sparen een mysterieus onderwerp, als ik soms hoor wat mensen opzij kunnen zetten...En dan hebben wij nog niet eens kinderen, een auto, noem maar op!



Hiervoor hadden wij een huurhuis, van 900 Euro inclusief. Nu hebben wij een koophuis voor 150 Euro minder, en daar zitten alle vaste kosten al bij (verzekeringen, g/w/l, gemeentelijke belastingen, ziektekosten en boodschappen). Ons huis kostte net geen 2 ton en wij werken allebei fulltime in een MBO+ functie. Wij konden een hogere hypotheek krijgen, maar juist omdat we willen sparen, hebben we hiervoor gekozen.



Tja, wat verdien je met een MBO+ functie? Kan tussen de ¤1600 en ¤6000,- bruto per maand liggen? Werkniveau zegt mij echt niks, meestal bij mensen die een + achter hun niveau zetten heb ik al mij vraagtekens.



Ik weet niet of jij in een te duur huis woont of dat je een gat in je hand hebt. Als ik lees dat jij ¤750,- inclusief alle vaste lasten inclusief boodschappen betaald dan zal dat wel voor een huis van 2 ton GULDENS geheel aflossingsvrij en netto zijn.



Bij fulltime minimumloon breng je netto ongeveer ¤1100,- binnen en heb je dus ¤350,- per maand over om over de balk te smijten!

De partner die ook een inkomen heeft kan dus met zijn/haar inkomen voor een luxer leven zorgen of sparen. Dus als jullie beide fulltime minimumloon werken is jullie inkomen ¤2200,- min ¤750 is ¤1450 per maand EXTRA. Daar kan je toch zeker de helft van sparen? Maar jullie werken beide op MBO+ dus ik ga er dan vanuit dat jullie meer verdienen dan het minimum loon en dan hou je dus nog meer over! Tja, dan snap ik dus echt niet dat je niet meer dan ¤200,- kan sparen.

Tis maar net wat jou keuze is. Als jij iedere avond met verse Sushi en een fles Champagne op de bank wil hangen of je hele salaris uitgeeft aan kleren en andere onzindingen dan blijft er weinig over om te sparen. Als je dat niet doet dan denk ik dat je toch maar eens goed na moet kijken wat jou echte vaste lasten zijn per maand als je niet meer dan ¤200,- kan sparen.



Maar wat is er mysterieus aan sparen? Is toch inkomsten -uitgaven = sparen?
Zie QR
Alle reacties Link kopieren
@ kaasfondue,

Nee, wij eten niet elke avond sushi en drinken geen champagne, en nee, ik heb geen gat in mijn hand. Ik bedank iedereen voor de relevante reacties op mijn vraag.
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof dat er al wel vaker onderwerpen zijn geweest op dit forum over sparen mocht je een indicatie willen van wat mensen sparen. Als het goed is wordt daar ook vaker gesproken over percentages van het netto en/of bruto loon wat mensen sparen.



Lees in ieder geval eens goed bij www.nibud.nl Ik neem aan dat daar ook de nodige tekst bij staat waarom ze komen tot bepaalde buffers en voor wat voor soort zaken je die nodig zou kunnen hebben. En die buffer is dan inderdaad losstaand van enige andere spaardoelen die je zelf nog mocht hebben van persoonlijke aard.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven