Huis gekocht en ee woning huren door scheiding

11-11-2008 16:42 32 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik lig op dit moment in een moeilijke scheiding. We hebben een huis gekocht in februari van dit jaar (ja ik weet het heel dom omdat het toen al niet goed ging) Nu zijn we uit elkaar en wonen we in een huis met onze 3 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 7. Alleen kan geen van ons de hypotheek op zich nemen, dus de woning zal verkocht moeten worden. Ik zou in tussentijd een woning willen gaan huren zodat we niet steeds met elkaar geconfronteerd worden en ruzie maken voor de domste dingen. Ik heb van de woningbouw begrepen dat dit niet kan omdat je geen 2 huizen mag hebben, dat begrijp ik. En als de woning alleen te koop staat is ook niet genoeg. Er moet echt een (voorlopig) koopconract zijn Ik moet echt van de koopcontract af. Alleen daar gaat de bank weer niet mee accoord omdat 1 niet de hyoptheek kan dragen.Kan ik hier wat aan doen dat ik alsnog een woning kan huren van de woningbouw zoalng de huis nog niet is verkocht? Mijn vriend werkt totaal niet mee om dit allemaal te regelen. wat kan ik alleen doen en wat moet ik met hem doen?
Alle reacties Link kopieren
Aangezien het huis nog niet verkocht is zijn er twee opties:

1 gezamenlijk in het huis blijven wonen

2 degene die weg gaat huurt een kamer/ studiootje. (iets wat naast de hypotheek te betalen is.)



Meer smaakjes zijn er niet, dus het huis zal snel verkocht moeten worden. Er is hier op wonen een heel topic over het verkopen van je huis, wellicht dat je daar tips op kunt doen.
Alle reacties Link kopieren
Voor zover ik de regels ken sta je dus nu met je rug tegen de muur en kan dit dus echt niet. Wat verschrikkelijk. Kan je man ook niet tijdelijk bij iemand inwonen zodat jij met de kinderen in het huis kan blijven?



Overigens geld dit volgens mij niet voor vrije sector huur, maar dat is dan ook gelijk weer onbetaalbaar of onderhuur maar ook niet wenselijk.



Sterkte.
Alle reacties Link kopieren
mijn nicht heeft tzelfde gehad. ik weet niet hoe zij het geregeld had, maar zij heeft een huis gekocht terwijl t andere nog niet verkocht was... dan zou je ook kunnen huren lijkt mij...en als je de niet-verkochte woning verhuurt, verdien je je hypotheek ook nog eens voor een gedeelte terug.

maargoed, misschien is hier iets met ouders geregeld ofzo, dat weet ik niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp dat niet dat je van de woningbouw geen twee huizen mag hebben. Ik heb destijds met mijn echtscheiding urgentie aangevraagd voor een huurwoning (bij de woningbouw) en zat op dat moment in een koopflat (die was van ons samen, samen getekend en getrouwd in gemeenschap van goederen). Ik ben toen in juli 2005 in mijn huurflat getrokken en mijn/onze flat is pas per 1 september 2005 verkocht. Dus idd 2 huizen waar ik ook moest meebetalen aan de gezamenlijke koopflat. Welke regel/wet is dat dan? Of is er in drie jaar tijd iets veranderd? Ik heb dus helaas geen raad maar wil je wel sterkte wensen want jij staat idd met je rug tegen de muur!
Alle reacties Link kopieren
Je mag gewoon huren hoor, vertel erbij dat het een scheiding betreft en je man in het huis blijft wonen, jij ben dan een starter.



Veel succes verder.



ps kunnen jullie het niet verhuren zodat je niet zoveel verlies lijdt
Als je vriend niet meewerkt, ga dan zelf weg en huur ergens 'n kamer. Laat hem met de kinderen zitten, kijken of ie dan nog steeds dwars blijft liggen.
Alle reacties Link kopieren
Elninjoo, lekker makkelijk, ik zou mijn kind(eren) echt niet bij zo'n kerel achter laten. Het is weer duidelijk dat je zelf geen kinderen hebt. @TO Ik zou dat dus je kids niet aandoen en met het niet eens met Elninjoo.
Ik ga er van uit dat die man helemaal niet er op zit te wachten om met 3 kleine koters alleen te blijven zitten. Dat ie dan dus uit zichzelf met spoed gaat meewerken om TO met haar kids ergens te huisvesten.
Alle reacties Link kopieren
Ja die insteek snap ik maar ik spreek uit ervaring dat dat soort maatregelen zo'n soort man niet stimuleren, ik heb namelijk een soort gelijk iets meegemaakt en ik heb dan 1 kind, maar mijn ex verwaarloosde mijn zoon dus gewoon! Want ik heb dezelfde tactiek geprobeerd, daarom zei ik dat.
Alle reacties Link kopieren
even toevoeging, mijn ex was namelijk ook erg makkelijk, ik heb de scheiding en de verkoop van het huis, plus het zoeken naar een nieuw huis alleen moeten regelen, hij trok in bij een vriend en daar woont hij na bijna vier jaar nog! Als ik er over nadenk heb ik ook ons huwelijk en de geboorte/uitzet van onze/mijn zoon geregeld omdat het hem niet interesseerde
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 11 november 2008 @ 18:04:

Ik ga er van uit dat die man helemaal niet er op zit te wachten om met 3 kleine koters alleen te blijven zitten. Dat ie dan dus uit zichzelf met spoed gaat meewerken om TO met haar kids ergens te huisvesten.

Ik heb het al zovaak gedacht en ik ga het er nu maar eens uitgooien:



Elninjoo, jij spoort echt van geen kant en je hebt totaal geen flauw benul wat ouderschap inhoudt.



Zo hehe... dat lucht op.
quote:sosofie schreef op 11 november 2008 @ 18:53:

[...]







Ik heb het al zovaak gedacht en ik ga het er nu maar eens uitgooien:



Elninjoo, jij spoort echt van geen kant en je hebt totaal geen flauw benul wat ouderschap inhoudt.



Zo hehe... dat lucht op.Ik lijk wat dat betreft net 'n man idd. Die laten tenslotte massaal hun exvrouwen met de koters zitten (op enkele uitzonderingen na die 50/50 willen bijdragen in kosten en zorg)
Alle reacties Link kopieren
Ik snap ook niet dat je niet zou mogen huren als je nog een koopwoning hebt (of heeft dat met huurtoeslag te maken?).

Toen ex en ik uit elkaar gingen heb ik tijdelijk via een particuliere organisatie gehuurd. Dat was zo geregeld.

Maar goed, ik had een zeer goed betaalde baan en kon de huur makkelijk opbrengen. Ik snap dat dit niet voor iedereen zo maar mogelijk is.

Maar misschien voor jou ook een optie??
Alle reacties Link kopieren
Ik zou gewoon daar blijven wonen met mijn kinderen en het aan de vriend overlaten of hij al dan niet ergens anders wil gaan wonen. Ik zou gewoon mijn ogen op oneindig zetten en me concentreren op de toekomst. Tot het huis verkocht is en er geld vrijkomt om iets anders te beginnen.



Misschien dat je kan praten met een hypotheekadviseur die alle mogelijkheden kent voor de aankoop van een nieuw goedkoper huisje.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou hém inderdaad in eerste instantie iets anders laten zoeken als het de bedoeling is dat de kinderen bij jou blijven wonen. Zodra het huis verkocht is (hebben jullie de woning volledig gefinancierd, of hadden jullie, toen jullie het kochten, overwaarde uit de verkoop van de woning hiervoor?) heb jij de tijd om iets anders te zoeken, wellicht op basis van urgentie. Mag ik vragen waarom je man/vriend niet meewerkt? Heb jij de knoop doorgehakt en is hij het er niet mee eens?
Alle reacties Link kopieren
@zusenzo Ehm , maar je mag niet huren als je al een koophuis hebt bij sociale woningbouw omdat het anders een beetje lullig zou zijn voor al die mensen die dus op een wachtlijst staan...Je kunt niet en een koophuis hebben een een sociale woninbouwvereniginshuis. Dat is gewoon zo....



Mijn zus heeft een huis gekocht, en had toen bedacht dat ze haar huurflat nog wel op zou zeggen later, maar rustig ging verhuizen. Maar zo werkt het niet, sociale woningbouw is er in principe voor mensen die geen huis kunnen kopen, maar ook graag een dak boven het hoofd hebben. Na 3 maanden was dat hele verhaal ook bij mijn zus klaar, ze moest haar huurwoning opzeggen om bovenstaande redenen. Sterker nog, dat werd voor haar gedaan.



Je zou wel particulier kunnen huren, maar dat is gewoon vaak veel duurder(hier in Adam een stuk of 6 a 7 keer duurder dan wat je zou betalen bij sociale woningbouw)



Ik denk idd dat je niet veel keuze hebt dan te wachten tot het huis verkocht is, of dat bijvoorbeeld je man tijdelijk bij een vriend gaat wonen of iets dergelijks(ik weet natuurlikj niet hoe het zit met de kids, en wie waar gaat wonen, ik ga er als vrouw vanuit dat ze bij jou blijven TO)



Haar man kan daar kennelijk niet alleen wonen, omdat hij de hypotheek niet alleen kan betalen. Dan houdt dat verhaal dus een beetje op
Alle reacties Link kopieren
Je mag wel 10 huizen huren als je het kan betalen.

Daar wringt echter de schoen.

Iedere woningbouwvereniging (en ook de meeste particulieren)willen weten of jij de huur kan opbrengen.

Daarom komt je financiele plaatje erbij kijken.

Je bent financieel verantwoordelijk voor een koopwoning en zal jezelf en drie kinderen moeten onderhouden.

Ze gaan dan kijken naar je inkomsten en vaste lasten.

Als deze niet toereikend zijn kan je niet huren.

Heeft niets met het aantal huizen te maken,wel met je kostenpost.



De bank zal ook moeilijk doen,want die wil zijn hypotheek aflossing krijgen en jij bent mede verantwoordelijk.



Je schrijft al dat geen van beide die last alleen kan dragen.

Wat dat betreft zijn er weinig optie's.



Wachten tot je huis verkocht is en de situatie thuis zo leefbaar mogelijk maken met zijn allen.



1 van jullie twee gaat tijdelijk bij iemand anders inwonen.



Of je huurt een klein kamertje waar 1 van jullie intrekt,of om beurten zodat de zorg voor de kinderen gezamelijk in de koopwoning kan blijven bestaan,maar met slechts 1 ouder in huis.



Meer is er helaas niet,ik kan het niet mooier maken voor je.



Denk ook aan de evt schuld die je nog kan overhouden aan je koopwoning.Ik vrees dat de kk er niet uitgehaald wordt.



Echt een k*tsituatie dus.

Ik wens je veel sterkte.

(f)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb echt precies dezelfde situatie, maar dan geen kinderen (wat mij nog moeilijker lijkt).

Een 2e huis huren kan niet. Particulier erbij huren kost teveel en de dubbele lasten. Ik zit nu bij mijn ouders en mijn ex in ons huis. Gaat nu al een half jaar zo. We hebben het huis 2 jaar geleden gekocht, verbouwd, dus alswe het huis verkopen nog een dikke schuld ieders erbij ook.



K*t situatie dus. Waar we echt niet uitkomen. Alles qua inkomsten gaat nog doormidden, ik ben het helemaal zat en kan zo nog niet verder met mn leven.

Schrale troost om te lezen dat jij in hetzelfde schuitje zit..

Hoe lang staat jouw huis te koop al dan?
Alle reacties Link kopieren
Wat een vervelende situatie! Dit zijn van die dingen waarvoor niet 123 een oplossing is en je vaak ook tegen regels aanloopt. Zoals je zegt is het niet mogelijk om zowel een woning te huren bij een woningcorporatie als een koopwoning te bezitten. De reden hiervoor kunnen wij met zn allen raden, maar zal de corporatie zelf het beste weten. Kan zijn dat het in de algemene voorwaarden ligt (de plicht om de woning als je hoofdverblijf te gebruiken) maar kan ook zijn dat de gemeente dit beleid heeft gemaakt.



Daarnaast is het, in geval van een scheiding, meestal niet mogelijk om urgentie te krijgen. Dat hangt wel een beetje af van de gemeente en de corporatie en de regels die zij hebben gesteld. Meestal wordt urgentie alleen verleend als iemand wat huisvesting betreft in een acute noodsituatie zit, en iemand op korte termijn nieuwe huisvesting nodig heeft. Een scheiding wordt niet (meer) als acute noodsituatie gezien... Dus ik zou je toch adviseren om vooral je pijlen op het zoeken van een woning buiten de woningcorporaties om te richten.



Ik bedoel dit overigens niet om je hoop de grond in te boren, maar om je geen valse hoop te geven. Het is altijd lastig om in situaties al de situatie waar jij nu in zit, o kort termijn een nieuwe woning te vinden (als je niet in staat bent een woning te kopen). Ik hoop dat je snel een fijn huis vindt voor jou en de kinderen, dat het huidige huis snel verkocht wordt en dat jullie dan weer vooruit kunnen kijken. Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Vraag eens bij het juridisch loket of een advocaat na wat in deze situatie je rechten zijn totdat julie huis verkocht is.



Sterkte ermee.
Alle reacties Link kopieren
Nog even een toevoeging op mijn verhaal.

Ik en mijn ex-partner zijn nu een paar maanden uit elkaar. We wonen nog in 1 huis omdat ik nergens anders kan gaan met de kinderen. Hij kan wel ergens anders gaan maar doet dit niet. We hebben constant ruzie over alles en nog wat. Ik wil nu het huis verkopen, maar kan dit natuurlijk niet doen zonder dat hij hiervoor mee tekent. Hij zegt dat hij er emoitioneel niet klaar voor is. Mijn vraag is nu kan ik hem op een andere manier bij wijze van dwingen om het huis te verkopen. Ik wil me doordat huis aan hem gegijzelt. Ik wil niet met hem verder en wil door gaan met mijn leven. Ik heb genoeg jaren opgebouwd om snel een huurhuis te krijgen, maar dat kan niet zolang ik dat huis op mijn naam heb

Het kan toch niet zo zijn dat hij mij kan verplichten om met hem dat huis aan te houden. Ik wil dit goed aanpakken maar zo werkt het gewoon niet. Ik heb van de woningbouw begrepen dat we een convenant kunnen laten opstellen waarin staat dat ik een ander huurhuis accepteer en hij mij vrijstelt van het te betalen hypotheek. En ik hem weer vrijstel van de te betalen alimitatie totdat de huis is verkocht. Zo kan ik toch alvast een beetje door, maar ook hier wilt hij niet aan mee werken.
Vraag het na bij je advocaat.

Ik neem aan dat je die hebt, gezien het feit dat je met de scheiding bezig bent.

Zo niet: regel een (goede) advocaat!
Alle reacties Link kopieren
Vervelend. Heb hier een vergelijkbare situatie meegemaakt met mijn vriend en zijn ex.

Je bent beiden eigenaar van het huis, in gelijke mate. Daarom kan de een niet zomaar beslissen het huis te verkopen, de ander moet hiermee akkoord zijn. Wel geldt dat degene die dit tegen houdt, hier wel goede redenen voor moet hebben. Bijvoorbeeld dat hij/zij de hypotheek zelf kan dragen. Dat is niet het geval.



Ik raad je aan eens contact op te nemen met je hypotheekverstrekker. Het verhaal uitleggen, dat jullie uit elkaar gaan en niet afzonderlijk alleen de hypotheek kunnen dragen en de beste oplossing daarom de verkoop van het huis is. Je vriend, mede eigenaar, wil hier echter niet aan meewerken. Reken maar dat je hypotheekverstrekker dan op jouw hand is, het enige wat zij willen is namelijk dat de hypotheek betaald wordt, dmv aflossingen of door verkoop. Aangezien aflossing niet meer kan, zullen zij dus verkoop stimuleren, de enige manier om nu nog aan hun geld te komen.

Je kunt afspreken dat de hypotheekverstrekker een brief verstuurt waarin bv staat dat zij van de nieuwe situatie op de hoogte zijn, er geen toekomst voor de hypotheek meer is, en zij tot verkoop van de woning via veiling zullen overgaan, tenzij jullie zelf verkopen.

Via veiling levert huis altijd stuk minder op, wat een nog veel grotere schuld voor jullie beiden oplevert. Heeft je vriend vast geen zin in.



Zoiets is heel goed mogelijk. Maar zoek het eerst uit met je hypotheekverstrekker, het kan natuurlijk altijd anders zijn. Wel moet je -zeker- weten dat je het huis wil verkopen voor je het verhaal doet, uiteraard.



Een dergelijk traject is toen door mijn vriend ook ingezet. Ex kon toen niet anders dan tekenen, gelukkig.



Advocaat is overigens ook aan te raden.



Over dat huren, het is ook heel goed mogelijk dat de hypotheekverstrekker als eis heeft dat de woning hoofdverblijf van de eigenaren is en er daarom niet nog een pand gehuurd mag worden om te wonen.
anoniem_75636 wijzigde dit bericht op 24-11-2008 14:03
Reden: toevoeging
% gewijzigd
Het is me niet helemaal duidelijk of je een vriend hebt of een wettig echtgenoot. Als dat laatste het geval is, heb jij je advocaat dan al om raad gevraagd? Ik ben er niet helemaal in thuis, maar volgens mij kun je via een voorlopige voorziening aan de rechter vragen om de woning gedurende de scheidingsprocedure (alleen) aan jou toe te wijzen en tevens dat hij wel zijn deel van de hypothekenlasten moet blijven betalen. Ik kan me voorstellen dat dit voor hem ook wel eens een goede motivatie zou kunnen zijn om het hoofdstuk toch maar heel snel af te sluiten en met verkoop in te stemmen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven