Hypotheekvormen, welke?

14-10-2008 20:11 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Momenteel ben ik een hypotheek aan het 'uitzoeken' voor mijn eerste eigen huis. Ik twijfel tussen annuïteit en spaar. Mijn hypotheekadviseur raadt me de spaar aan, maar ik lees al meteen over risico's (beleggingen). Terwijl ik zelf meer neig naar een annuïteiten, want minder risico. De adviseur gaf aan dat er tegenwoordig alleen nog maar spaarhypotheken worden afgesloten en dat lijkt me sterk.



Ik (alleenstaand)ben zowel op de woning- als op de arbeidsmarkt een starter en verwacht dan ook nog dat mijn salaris redelijk progressief zal gaan stijgen. (Ben geen hypo, wel hoger opgeleid.)



Vind zekerheid belangrijker dan maandlasten (dus niet dat ik een 'schijntje' betaal en na 30 jaar een hoop van het gespaarde kwijt ben). Ik heb echter geen extreem hoog salaris.



Wat raden jullie me aan? Wat heb je zelf? Wat zijn de voor- en nadelen van iedere hypotheekvorm? Klopt het echt dat spaarhypotheek de norm is en dat (bijv) annuïteit langzamerhand uisterft?
Alle reacties Link kopieren
Misschien begrijp ik het niet hoor maar een spaarhypotheek is toch sparen en niet beleggen.

Ik heb een gedeelte spaar hypotheek ( daar heb ik ook een levensverzekering over) en een gedeelte aflossingsvrij daar betaal ik alleen rente over.

Over 30 jaar heb ik het spaargedeelte afgelost en blijft er nog en klein gedeelte over.

Mocht ik overlijden dan komt dat spaar gedeelte ook vrij en blijft dat kleine gedeelte over en dat kan dan betaald worden met de verkoop van mijn appartement.
Alle reacties Link kopieren
Annuiteit sterft langzaam uit inderdaad. Spaarhypotheek is volgens mij ook het meest verkocht, al dan niet in combinatie met een gedeelte aflossingsvrij.



Ik snap niet zo goed wat je bedoelt met risico's van beleggen want bij een spaarhypotheek beleg je, voor zover ik weet, niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik adviseer je om bij tenminste drie verschillende adviseurs een offerte op te vragen voor een spaarhypotheek en voor alle andere varianten die je interessant vindt. Vergelijk vervolgens de offertes en laat je bij twijfel aanvullend voorlichten.
Het nadeel van annuiteit is dat je steeds een stukje hypotheekrenteaftrek kwijtraakt. Je betaalt namelijk rente en aflossing en de verhouding daartussen verschuift naarmate je een steeds groter aandeel hebt afgelost. Hyporenteaftrek krijg je niet over het stuk aflossing. Bij een spaarhypotheek spaar je zodat je aan het einde (een deel) kunt aflossen en betaal je tijdens de looptijd alleen rente.



Heb je al eens geinformeerd naar banksparen? Is nog vrij nieuw, niet zo aantrekkelijk voor je hypoadviseur, maar klinkt best aantrekkelijk.
Even een linkje over banksparen bij postbus51.
Alle reacties Link kopieren
Kijk eens op: www.hypotheekvormen.info

Hier staan in het kort de voor- en nadelen van verschillende hypotheekvormen. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Sinds kort in de markt en - naar mijn mening - te prefereren boven een 'spaarhypotheek', is banksparen. Bij een zgn. spaarhypotheek is een levensverzekering aan je hypotheek gekoppeld waarmee je de aflossing voor je hypotheek (of een deel ervan) bij elkaar spaart. Je ingelegde premies worden niet belegd (itt bij een beleggingsverzekering), maar op een soort spaarrekening gezet. Over je ingelegde premies ontvang je een rente die gelijk is aan de hypotheekrente die je betaalt. Een deel van de premie gaat naar de overlijdensrisicodekking, dat is het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden voordat de looptijd van de hypotheek voorbij is. Met dat bedrag wordt dat hypotheekdeel (of een deel daarvan) afgelost, zodat degene die achterblijft, niet de volle hypotheek voor zijn/haar kiezen krijgt.



Zoals ik al zei, het nieuwe banksparen lijkt daarop. Je betaalt per maand een spaarbedrag, daarover krijg je spaarrente. Er komt een 'losse' overlijdensrisicoverzekering, waarbij je premie betaalt voor een overlijdensdekking. Voordeel van deze constructie t.o.v. een spaarhypotheek is dat de kostenstructuur veel helderder is. Bij een levensverzekering zoals zo'n spaarverzekering is het nog altijd niet helemaal helder wat de kosten zijn die de verzekeraar berekent, en dus inhoudt van de premie, en welk deel van je spaarpremie opzij wordt gezet voor de overlijdensrisico dekking.



Ik snap wel dat die adviseur de spaarhypotheek (dus de combinatie met een spaarpolis) aanraadt, hij - of zij - vangt daar nl. veel meer provisie voor dan voor banksparen met een losse orv.....



Annuïteiten vind ik overigens nog steeds een prima optie om bijvoorbeeld de top van je hypotheek (dus zeg maar het deel dat je extra leent voor de kosten koper) versneld mee af te lossen. Tegenwoordig stijgen de huizenprijzen niet meer zo hard, en als je nu na 5 jaar weer wil vertrekken, is er een kans dat de prijs niet zo hard gestegen is dat je hypotheek af kunt lossen met de verkoopopbrengst zonder dat je de polis af hoeft te kopen. Bij annuïteiten los je direct af, dan heb je dus bij verkoop na 5 of 10 jaar wel minder af te lossen of je hoeft minder te goochelen met afkoop van je polis (wat overigens ook weer geld kost).
Wij zijn ook met een hypotheek bezig. Wij kiezen voor een gedeelte banksparen en losse overlijdensrisicoverzekeringen en de rest aflossingsvrij.



Wat ik moeilijker vind is de vraag: hoelang zet ik mijn rente vast?



Heb een aanbod voor 30 jaar vast tegen 5.7% (rabobank).

We zijn niet voornemens om nog eens te gaan verhuizen.

Iemand een advies?
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook pas een hypotheek afgesloten. We hebben gekozen voor banksparen. 30 jaar vast voor 5.2% en ongeveer 1/3 aflossingsvrij (dit wordt u aangeboden door de rabo ) ook mijn collega heeft een zelfde bod gekregen. ga dus iig ff informeren daar.



Ik kan je het boekje 'hoera een hypotheek' ook aanraden.

Auteur: Vonk, E. Co-auteurSabée, W.

ISBN10 9081190016 ISBN13 9789081190015

Hierin staat veel uitgelegd. OP BOL.com kan je al een stukje bekijken. Het is een onafhankelijk boekje.



Vraag iig meerder offertes aan. En onderhandel over de rente. De rabo was daar bij ons iig gevoelig voor.



Succes
Alle reacties Link kopieren
Wapiti, ik heb 10 jaar geleden een huis gekocht, alleen.

Ik heb toen een spaarhypotheek met levensverzekering genomen. Ik wilde geen beleggingshypotheek vanwege het risico. Een levensverzekering was verplicht bij een spaarhypotheek ( garantie voor de bank) al is dat als alleenstaande een beetje overbodig. Als je dood gaat komt je huis vrij, dat is dan voor je nabestaanden.

Na 8 jaar zat er flinke overwaarde op het huis. Ik heb daarom de hypotheek in zijn geheel over kunnen zetten in een aflossingsvrije hypotheek. Het gespaarde geld van de levensverzekering heb ik gekregen.

Ik ben echt blij dat ik het zo gedaan heb want ik heb nu een hele lage hypotheek. Die levensverzekering heb ik als alleenstaande toch niet nodig en de overwaarde is zo groot dat ik geen risico loop. Beleggen wilde ik echt niet. Ik heb geen zin in de stress te zitten zoals nu bij een crisis.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb 5 jaar geleden gekozen voor een spaarhypotheek en gedeelte aflossingsvrij. Juist omdat ik zekerheid wil hebben hebben we ook de rente voor 20 jaar vastgezet.



Heb te weinig verstand om je eea over hypotheekvormen te vertellen, maar wat ik je kan aanraden is bij meerdere hypotheekvertrekkers/adviseurs langs te gaan.

Hebben wij toen ook gedaan, en overal kwamen ze met andere dingen aan (meerdere probeerden ons belegging aan te smeren terwijl we gelijk al zeiden dat niet te willen, anderen kwamen weer met goede adviezen).



Probeer een paar banken, een kleiner tussenpersoon of De Hypotheker (ben ik zelf niet enthousiast over, bij ons hadden ze een foutieve offerte opgesteld, stond toch belegging in dus naar andere gegaan). Vraag ook in je omgeving naar ervaringen met hypotheekvertrekkers.



Verder vind ik dat je gelijk een goed gevoel moet hebben met degene die je hypotheek gaat regelen, zit dat de 1e keer niet goed, ga naar een andere. Uiteindelijk heeft diegene er het meeste verstand van, en moet jouw advies geven wat voor jou het beste is, en naar jouw wens is. Ook de tijd nemen om het voor jou duidelijk te maken hoe het werkt met de hypotheken zodat je zelf niet op zoek hoeft naar info.



Succes :-)
Alle reacties Link kopieren
oh, hoor net op radio iets over het aanvragen van infoboekje voor starters bij Delta Lloyd. Msschien ook een idee.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties. Ik ben al een stuk verder nu en ga vanavond (of morgen overdag) offertes aanvragen. Zoals het er nu naar uitziet (wel nog even doorrekenen) kies ik toch voor spaarhypotheek. M.n. vanwege belastingvoordeel ( voor zolang het nog duurt) en de garantie.



O ja en niets aflossingsvrij en mogelijk 30 jaar rentevast.
quote:Villahollandia schreef op 15 oktober 2008 @ 11:44:

Wat ik moeilijker vind is de vraag: hoelang zet ik mijn rente vast?

Je kan mixen. Wij hebben een deel voor lange tijd vast gezet, en een deel volledig variabel. Daardoor profiteren we van het feit dat variabele rente meestal wat lager is, en aan de andere kant dempen we de schommelingen wat. Nog geen spijt van gehad.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven