samenlevingscontract zelf maken??

08-11-2008 16:50 35 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Wij wonen momenteel bijna 2 jaar samen, zonder contract. We hebben afgelopen week een huis gekocht waar we in december verwachten in te trekken.

Nu hebben we het over een samenlevingscontract gehad, maar willen waarschijnlijk zelf iets opstellen (ook testamentje) en dat laten ondertekenen door ons beide en onze ouders.

Is dit mogelijk?



Wij vinden het namelijk zonde om ruim 1000 euro (bij de goedkoopste notaris) over de balk te gooien voor een contract en 2 testamenten... met name omdat we op korte termijn willen trouwen (binnen 3 jaar).



In dat contract willen we dan opnemen dat alles in twee gelijke delen gesplitst moet worden en dat als een van ons overlijdt, de partner erfgenaam is en niet de ouders.

Ik zie mijn of zijn ouders er niet voor aan om hun deel op te eisen als een van ons overlijdt, want die hebben eigenlijk nog recht op de helft. (maar je weet maar nooit)



Misschien is dit niet de verstandigste beslissing, maar 1000 a 1500 euro vind ik veel geld.

Ik weet niet of het rechtsgeldig is. Maar het lijkt mij dat wanneer ik kom te overlijden, en mijn vriend kan dat contract/testament met alle handtekeningen overleggen bij onenigheid met tussenkomst van een rechter dat de rechter niet om dat document heen kan.



Iemand met verstand hiervan??



Domo
Hou van jezelf.
Alle reacties Link kopieren
Beste Domo84.



Een verblijvingsbeding kan niet onderhands maar alleen via de notaris omdat dit moet worden ingeschreven in het Centraal Testamenten register. Doe je dit niet gaat de helft naar ouders, broers en zussen
Alle reacties Link kopieren
ok, dat is duidelijk.
Hou van jezelf.
Alle reacties Link kopieren
quote:Domo84 schreef op 10 november 2008 @ 11:33:

We hebben beiden nog geen flink pensioen opgebouwd, dus daar hoeven we het niet voor te doen. Ik ben nu 2 jaar afgestudeerd en mijn vriend studeert nog.



Maar als je overlijdt, wordt niet gekeken naar wat je nu opgebouwd hebt; maar wat het zou zijn geworden.

Je praat dus over een behoorlijk bedrag.



Ik vind het echt heel dom om te bezuinigen op goede, waterdichte afspraken op papier bij de notaris.

Toen vriend, nu man en ik hebben samenlevingsovereenkomst op laten stellen en 2 testamenten. Een jaar later zijn we weer geweest toen voor huwelijkse voorwaarden en aanpassing testamenten.



Het kost wel wat, maar ik heb al zo veel ellende gezien (professioneel) als zaken niet goed geregeld waren, dat dat geld echt maar bijzaak is!
Alle reacties Link kopieren
quote:Pauline65 schreef op 10 november 2008 @ 19:25:

[...]





Maar als je overlijdt, wordt niet gekeken naar wat je nu opgebouwd hebt; maar wat het zou zijn geworden.

Je praat dus over een behoorlijk bedrag.





Precies. Als ik morgen dood neerval, krijgt mijn man van mijn pensioenfonds een jaarlijkse uitkering (partnerpensioen) van rond de 13.000 euro. Reken dat eens over een periode van 30 jaar, en dan heb je het dus over 390.000 euro.

Dan is een paar honderd euro om zoiets te regelen toch peanuts?

Denk maar niet dat je dat soort pensioenen krijgt op basis van een zelfbedacht contractje.
Alle reacties Link kopieren
hmmz, okay, dat is inderdaad vrij duidelijk.

Ik ga eens een definitieve offerte opvragen voor als we het samen met de aktes doen...



dankjewel voor alle tips!
Hou van jezelf.
Alle reacties Link kopieren
Domo, wij hebben onze huwelijkse voorwaarden op laten stellen bij Anotaris in Bunnik. Omdat wij nogal krap bij kas zaten, we snel wilden trouwen (kind op komst) en we weliswaar huwelijkse voorwaarden wilden, maar niks ingewikkelds en bovendien omdat mijn man een juridische achtergrond heeft, hebben we de notaris uitgezocht op de prijs.



Als je zelf al goed weet wat je wil en als het vrij standaard is allemaal, dan kan ik je deze notaris zeker aanraden. We kregen er zelf zelfs nog onverwacht advies bij.
Alle reacties Link kopieren
Eerste les in notarieel recht

"Aanstaande echtgenoten geven heeeel veeel geld uit aan een prachtige bruiloft (jurk/auto/feest etc), maar denken niet na over de juridische gevolgen. Bijna ex-echtgenoten geven heeel veeeeeel geld uit aan hun advocaat als ze gaan scheiden, want ze willen ieder voor zich het beste hebben (en dat komt vaak overeen met het slechtste voor de ander)."



Als je van te voren even nadenkt en toch even een gesprek aangaat bij de notaris (de gemiddelde gemeente-ambtenaar weet er namelijk niets van, maar heeft er dan ook niet jaren voor gestudeerd) dan kun je bewust een keuze maken.



Als je de woning samen aankoopt dan zou een samenlevingscontract voor de gezamenlijke wonin voldoende zijn. Je kan het ook bekijken wat is het jou en je vriend waard om de ander goed achter te laten bij overlijden.
Alle reacties Link kopieren
Xxxjes, mijn jurk was goedkoper dan mijn huwelijkscontract hoor. Maar je hebt wel gelijk: mensen vinden een goed contract vaak te duur of besluiten uit romantische overwegingen geen contract af te sluiten, terwijl een huwelijk (of samenwonen, zeker in een koophuis) ook gewoon een zakelijke overeenkomst is. Je zou wel stom zijn om dat niet goed op papier te zetten.

En wat je zegt: het is ook een vorm van bescherming van elkaar, elkaar verzorgd achterlaten als de andere partij onverhoeds komt te overlijden, of als er onverhoeds toch schulden gemaakt (moeten) worden. Binnen gemeenschap van goederen ben je dan beiden de klos, terwijl je buiten gemeenschap van goederen in ieder geval één van beiden buiten schot kunt houden.



Maar dan nog: de bedragen die hier in de OP genoemd worden, zijn bij lange na niet het bedrag wat wij voor onze huwelijkse voorwaarden betaald hebben. Een notaris met relatief weinig service (dus: die handelt in standaardcontracten, waar je in een standaardsituatie prima mee uit de voeten kunt) hoeft echt niet zo duur te zijn. Wij hebben via één of andere notarissite gewoon gekeken wat er binnen ons bereik zat en wie er dan (reiskosten meegerekend) het goedkoopst een standaardcontract kon leveren.
Alle reacties Link kopieren
Hee hoi,



Wij gaan as. dinsdag een samenlevingscontract afsluiten en gaan daar incl. twee testamenten 550 euro incl. btw voor betalen.... weeweewee punt hobu punt nl!



Liefs Miauwww
Domo, wat kost zo'n samenlevingscontract nou eigenlijk, hup in de hypotheek gooien. En allebei de zekerheid van zekerheid!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven