uit een huurwoning gaan

30-07-2008 22:04 20 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



waar moet je op letten als je uit een huurwoning gaat? In de voorwaarden van mijn verhuurder staat niet veel: netjes achterlaten, geen felle kleuren op de muren. Maar hoe zit dat bvb met een kurkvloer die de huurder voor mij niet verwijdert heeft? Ik heb op de website van de woonbond gelezen dat zoiets niet verwijdert hoeft te worden, maar ben niet zeker of dat betrekking heeft op alle huurwoningen in Nederland, sociaal of boven het huurtoeslagsniveau. Enige Idee?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben recentelijk uit een huurwoning weggegaan en vrij snel nadat ik opgezegd had wilde er iemand van de woningbouwvereniging langs komen om te kijken wat ik allemaal nog moest doen voordat het opgeleverd kon worden.



Dus ik had een heel duidelijk lijstje op basis van die afspraak meegekregen waardoor ik wist wat mij te doen stond.



Sowieso moet je zorgen dat alles gewoon qua onderhoud er ok uit ziet en dat er dus géén gaten in deuren zitten en alle klinken volledig los hangen, etc. Vaak zal ook verwacht worden dat je gaten in de muur keurig wegwerkt (waar spijkers in de muur zaten en zo) maar doe dat niet met tandpasta, want daar trappen ze doorgaans echt niet in.



Verder zal er gelet worden op of je veranderingen aan de woning gedaan hebt (bijvoorbeeld badkamer verbouwd of zo) en in hoeverre je daar toestemming voor gehad hebt van de verhuurder. Heb je geen toestemming, dan bestaat de mogelijkheid dat je alles weer in oude staat terug zult moeten brengen, afhankelijk van wie het beoordeelt.



Vloeren moeten doorgaans eruit gehaald worden tenzij de volgende huurder de vloer wil overnemen (al dan niet tegen een vergoeding). Ook gordijnen en dergelijke zul je weg moeten halen. Verder natuurlijk de woning leeg opleveren en mij werd ook gezegd om het een beetje schoon op te leveren. Het hoefde dus niet spik en span te zijn, maar nou ook weer niet zo dat overal dikke lagen vuil lagen of zo.



Eigenlijk moet je het opleveren zoals je het zelf ooit opgeleverd gekregen ehbt, alleen zijn dan verhuurders ineens lastig over zaken die jij toen ook gewoon zo gekregen hebt (denk aan die vloer van je.... daar zouden ze dus nu wel moeilijk over kunnen gaan doen terwijl jij hem ook zo geleverd gekregen hebt... maar ja, bewijs dat maar eens...).



Beste advies is eigenlijk: vraag het eens na bij de verhuurder zodra je je woning hebt opgezegd.
Alle reacties Link kopieren
Dat kun je het beste bij je verhuurder navragen, die kan het je precies vertellen. De regels kunnen per verhuurder namelijk best verschillen
Alle reacties Link kopieren
http://www.huurders.info/?id=251
Alle reacties Link kopieren
quote:kiks76 schreef op 30 juli 2008 @ 22:12:



Verder zal er gelet worden op of je veranderingen aan de woning gedaan hebt (bijvoorbeeld badkamer verbouwd of zo) en in hoeverre je daar toestemming voor gehad hebt van de verhuurder. Heb je geen toestemming, dan bestaat de mogelijkheid dat je alles weer in oude staat terug zult moeten brengen, afhankelijk van wie het beoordeelt.

.De regels zijn sinds een jaar of 2 versoepeld, je hoeft niet alles weer terug te brengen, als het het woongenot verbetert, mag je meer laten zitten dan vroeger.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle antwoorden. De link ga ik morgen eens doorlezen.

Mijn verhuurder (Vesteda) komt pas volgende week eens langs om te kijken. Maar aangezien ik naar het buitenland vertrek moet ik snel aan de verhuizers doorgeven wanneer ze het huis leeg kunnen halen. En dat kan eerst als ik weet wat er in het huis moet gebeuren (wat pas kan als het huisleeg is) aangezien ik niet een week in het hotel wil gaaan zitten, of geen tijd meer heb om de vloer te verwijderen. De verhuurder heeft toen ik hier ging wonen op het kontrakt gezet wat ik van de voorhuurder heb gehouden. Helaas heb ik toen niet gevraagt wat ik moet doen als ik vertrek, had ik gewoon niet aan gedacht en mij is toen ook niets vertelt hoewel duidelijk was dat ik nog nooit een woning in Nederland gehuurd hat en de verschillende regels niet kende. Tja, stomiteit van mijn kant.
Alle reacties Link kopieren
Ja chelsey, dat is vaak de ellende. Toen ik kwam wonen waar ik nu woon, waren de vorige bewoners met de horizon vertrokken. Zag er niet uit en tjsaa, opknapkosten (op enkel mankement na) waren voor mij.

Als ik nu kijk naar iemand die van dezelfde woningbouw huurt wat die moest doen om het 'acceptabel' achter te laten.

Muren behangvrij, alle kozijnen etc. neutraal (wit) geverfd (mede ivm roken, maar toch, wellicht volgt diegene er gelijk weer een tint/kleur overheen). Ik vond het vrij ver gaan, ondanks de regels van 'een verbetering hoeft niet in de oude staat te worden teruggebracht...'.

Succes met opknappen en naar het buitenland verhuizen!!
Alle reacties Link kopieren
Als de verhuurder heeft besloten wat JIJ hebt gehouden lijkt het me stug dat je dat zou moeten verwijderen. Volgens mij gaat het tussen de onderlinge afspraken tussen vorige huurder en nieuwe huurder. Het verwijderen van een kurkvloer is niet zo slim. Vaak is het verlijmd en moeilijk te verwijderen waardoor er oneffenheden ontstaan. Een kurkvloer, mits strakgelegd, is een hele goede ondergrond voor tapijt of laminaat.
Alle reacties Link kopieren
ik heb alle muren weer wit moeten verven (waren paars en rood) maar zo dat die door de nieuwe bewoners in 1 keer overschilderbaar waren. verder had ik bij de kijkdag op papier gezet wat ik liet staan en dat laten ondertekenen door die gene die nr 1 was. (die het overigens niet werd maar omdat op papier stond wat ik liet staan was dat ok.)



Zorg dat je, als je een contract hebt voor bv geizer/ gevelkachel, je dat bedrijf bijtijds laat weten dat je de huur van t apparaat op zegt. Ik had dat wel gedaan maar er was iets mis gegaan en heb nog een half jaar de huur moeten betalen terwijl er al lang nieuwe huurders in zaten. Deze nieuwe huurders wilde de huur ook niet over nemen dus dat is nogal gehannes geworden. En reken op een narekening van de servicekosten, de mijne kwam toen ik er al een jaar uit was.



Verder komt idd de woningbouw kijken als het huis leeg is voor de overdracht maar daarvoor komen ze als t goed is ook een keer (met een hele actielijst)

succes met verhuizen
Alle reacties Link kopieren
Als ik het zo lees heb ik mazzel gehad toen ik verhuisde.

De vorige bewoners van mijn oude huurflat hadden zelf een nieuwe witte neutrale keuken geplaatst en de badkamer vernieuwd. Ik wilde dat graag overnemen, dus dat kon. Ik heb er zelfs niks voor hoeven te betalen, dat wilden ze niet.

Toen ik na een paar jaar weer verhuisde kwam de woningbouwvereniging eerst kijken en begonnen ze over de keuken en badkamer. Het was een oude flat die te koop zou komen te staan. Ik heb van de WBV zelfs een bedrag gekregen voor de gemaakte kosten van de verbouwing van keuken en badkamer. En dat terwijl ik er zelf niks voor betaald had!

Ik had een paar knalroze muren, die gewoon roze mochten blijven. Ik had in de woonkamer een geel (geverfd dus, niet van het roken) plafond, wat ook zo mocht blijven.

Alleen de laminaatvloer moest eruit en dat was wel zonde. Het was een mooie vloer die ik ook van de vorige bewoners overgenomen had, maar in de flat mochten geen harde vloeren gelegd worden. Toen ik het overnam bestond dat regeltje nog niet bij mijn WVB, toen ik verhuisde wel en dus moest hij eruit.

De uiteindelijke kopers hadden hem graag willen laten liggen, maar het heeft 5 maanden geduurd voordat de flat verkocht was en dar kon ik niet op wachten. Ik zag het niet zitten 5 maanden na de verhuizing nog eens een vloer eruit te moeten breken.
Ik kreeg juist geld, toen ik mijn huurhuis verliet. Maar dat kwam omdat ik de muren had laten stucen en een vaste kast had ingebouwd. Dit was een verbetring van de woning, zo oordeelde de woningbouw. Ook heb ik luxaflex laten hangen en al het (topkwaliteit) laminaat laten liggen. Daar heb ik geld voor gekregen van de volgende bewoner. Anders had ik het waarschijnlijk toch meegenomen.

Ik had veel geinvesteerd in een mijn huurhuis, dat is natuurlijk niet heel slim, maar soms lopen dingen anders dan je ze plant.
Let heel goed op dat de woningbouw er geen slaatje uit probeert te slaan. Heb dit twee jaar geleden aan de hand gehad, en uiteindelijk ben ik naar het bureau voor rechtshulp gaa. Waarop de woningbouw eieren voor zijn geld koos.



Het ging om een verandering die de vorige huurders hadden aangebracht en waarvan ik niets wist; vorige huurders noch woningbouw heeft me dat toen verteld. Woningbouw wilde de kosten voor het terugbrengen in oosrponkelijke staat echter wél op mij verhalen.
Alle reacties Link kopieren
De vorige bewoners mochten de vloer laten zitten omdat jij het daar mee eens was maar inderdaad heel goed mogelijk dat als de nieuwe bewoners het niet willen hebben jij het eruit moet halen. Dit is in het geval van een mooie laminaat vloer in veel gevallen ook zo helaas.
Alle reacties Link kopieren
Fleurtje, zoiets was bij mij ook het geval: er was een verandering in de woning aangebracht door de vorige bewoners waarvan ik geen weet had dat het een verandering was en het mij dus ook niet verteld was. Jaren later ben ik daar eens achter gekomen.



Toen de woningbouw vereniging kwam kijken wat ik nog allemaal zou moeten doen in de woning kwam dat ook weer ter sprake. Gelukkig kom ik eerlijk over (omdat ik ook eerlijk ben waarschijnlijk ) en geloofde die man meteen dat ik van niets wist. Bovendien gaf hij ook al aan dat er niks op papier stond voor wat betreft dat ik akkoord ging met die wijziging of wat dan ook, dus dat de woningbouwvereniging ook geen poot had om op te staan. Dus ik heb mazzel gehad dat de persoon die ik trof dat zelf al besefte en ik dus geen rechtsbijstand heb hoeven inschakelen...
De man van de woningbouw geloofde ook dat ik er echt niks van af wist, maar hij vond het gewoon een gevalletje 'pech gehad', bovendien hád ik het kunnen weten volgens hem. Alsof ik van elk huis in Amsterdam een blauwdruk heb liggen.
Alle reacties Link kopieren
Gelukkig schijnt het dan toch echt zo te zijn dat ze op papier hadden moeten hebben dat je het bewust overgenomen hebt met het risico dat je het weer had moeten herstellen als je er zelf uit zou gaan.



Voor zoiets als een vloer zal het wel anders zijn, volgens mij wordt algemeen aangenomen dat die vloer er gewoon uitmoet, of je 'm nu wel of niet hebt overgenomen van de vorige bewoner en of je nu wel of niet dat op papier hebt staan.



Chelseygirl, veel kun je toch ook al doen als het huis nog niet leeg is, als het kleine reparaties en schoonmaak werk of zo betreft. Alleen zaken als vloer en gordijnen zul je pas op het laatste moment kunnen doen.
Alle reacties Link kopieren
Zo, eindelijk weer eens tijd om te schrijven.



Ja natuurlijk kan ik al veel dingen doen. Ik ben er gedeeltelijk ok al mee bezig. Maar ik heb gewoon niet voldoende ruimte om bvb de schilderijen van de muren te halen, en de trap opnieuw verven terwijl er nog iedereen met zware meubelen af komt lijkt me ook niet zo goed.



Tja, met de woningbouw ben ik nog niet verder. De huur bijna 3 weken geleden opgezegd, meerdere malen gebeld en emails gestuurd. iedere keer werdt verteld van ja wij sturen wel iemand die verteld wat er moet gebeuren, maar ik kan nu geen afspraak maken want dit en dat. En de tijd wordt nu langzaam echt krap. Ze kunnen toch niet verwachten dat ik alles op het laatste moment doe, vooral als je bedenkt dat ik er misschien nog iemand voor in moet huren. Als er duidelijke dingen in het contract stonden was het geen probleem, maar er staat alleen dat de woning netjes terug gegeven moet worden *headdesk*
Alle reacties Link kopieren
hier komt er morgen iemand van de woningbouw kijken. Hebben maandag de huur opgezegd en moeten er 4 september uit.Zo hebben we genoeg tijd. Maar ik verwacht niet dat er veel moet gebeuren. Als je naar het huis kijkt waar we heen gaan.. dat is er slechter aan toe
Alle reacties Link kopieren
Zo, een representant van de verhuurder was er vandaag. Hij wou eerst dat de kurkfloer verwijdert wordt maar hij kon niet bewijzen dat wij officieel ervoor gekozen hadden deze vloer van de voorhuurders over te nemen. Er waren ook andere die niet klopten toen wij in het huis gingen: vele kozijnen en radiatoren waren donkerblauw wat niet mocht (wij hebben alles rood geferfd, en dat mag nu blijven!), bijna alle muren lichtblauw, de trap niet geverfd, andere spullen waren niet verwijdert hoewel iets anders afgesproken was. Dat konden wij allemaal door foto's bewijzen. Blijkbaar heeft de verhuurder bij de laatste eindafname geslapen.



Anyway, vanavond worden wij gebelt met de mededeling dat de kurk mag blijven omdat hij fast ingeboud (dus geleimt) is. Dat hebben wij nu schrijftelijk.
Alle reacties Link kopieren
Dat is wel fijn, dat die vloer mag blijven. Weer een zorg minder, want wat zou dat waarschijnlijk een gedoe geweest zijn om te verwijderen!



Moet je verder nog veel doen? Ik lees alleen maar zaken die niet hoeven gebeuren

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven