UZB en intentieverklaring

27-01-2008 15:58 46 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zit met een dilemma, of eigelijk zit mijn broer met een dilemma.

Hij heeft al een paar jaar een koopwoning en een jaar geleden is het uitgegaan met z'n vriendin. Een jaar lang heeft hij daarom een student in huis gehaalt om zo de hypotheek te kunnen blijven betalen, en dat is tot nu toe goed gegaan, hij woont in een van de grote steden met kamertekort dus hij zal altijd wel een nieuwe student in huis hebben als er 1 vertrekt.



Maar zijn ex vriendin wil nu een eigen huis kopen en dat kan niet want haar naam staat nog op het oude huis waar mijn broer nog in woont.

Hij heeft nu een probleem want alleen mag hij niet in dat huis wonen volgens de bank. Tenzij hij iemand vind die in de plaats van z'n ex zijn/haar naam op het huis wil zetten.



Ik heb aangeboden om hem te helpen maar zelf werk ik al bijna een jaar via het uitzendburo. De 2 jaren ervoor was ik nog student.

Een intentieverklaring wil het uitzendburo niet geven en ik heb een intentieverklaring nodig om mn broer te kunnen helpen zijn huis te behouden.



Iemand ideeen/tips ?
Jij hebt echt geen idee wat het betekent om mede ondertekenaar te worden van een hypotheekakte en mede-eigenaar van het huis he?



Als haar naam eraf moet moet hij haar idd uitkopen. Als jouw naam er opkomt ben je mede-eigenaar betekent weer een gang naar de Notaris, en jij zult jezelf moeten inkopen, en betaalt dan dus ook overdrachtsbelasting ( 6% van de helft van de waarde van het huis) . Omdat het niet jouw hoofdverblijf is, mag je de hypotheekrente niet aftrekken. Als je broer legaal verhuurt, kan het ook zo zijn dat de helft van die huuropbrenhsten bij jou inkomen worden geteld, en dat je daar dan dus belasting over moet betalen. je bent dan namelijk ook mede-huisbaas.

Daarnaast ben jij dus ook aansprakelijk voor de rest van de schuld als je broer niet betaalt en zul hje ook een verzekering en een testament moeten maken voor als een van jullie komt te overlijden, zodat de ander niet met een schuld komt te zitten. Betekent dus ook dat zolang jij in deze constructie zit, je zelf niet fiscaal partner van iemand anders kan worden en dus ook jij met jouw eventuele partner rekening moet houden bij het opmaken van een testament. Zelf kun je ook geen ander huis kopen. Dus als je broer langer vrijgezel blijft dan jij, heb je een probleem. Ook als je broer wel weer een relatie krijgt, dan moet die dame zich inkopen, en daar moet ze a) genoeg voor verdienen en b) dat moet ze ook maar net willen want zij moet dan ook weer overdrachtsbelasting betalen.



Wordt jouw broer verliefd op een bijstandsmoeder, dan heb jij dus mooi een probleem. Ook moet ie jou wel degelijk uitkopen, ookal betaal je niet mee. je bent wel mede-eigenaar. je kunt wel an je deel afzien, maar dat kan wel weer belastingtechnisce consequenties hebben als je zelf een huis dan gaat kopen, ivm de bijleenregeling.



Al met al zitten hier zoveel haken en ogen aan dat ik het niet zou doen, hoe lief het ook is om je broer te willen helpen. Als hij dit huis niet kan betalen, zal ie het moeten gaan verkopen en een huis zoeken dat ie wqel kan betalen. Sneu, maar dat is het leven.
anoniem_63d7e10aaaad5 wijzigde dit bericht op 27-01-2008 22:32
Reden: nog was aanvullingen.
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Kijk, dat verhaal van Kreng, dat probeer ik nu al de hele dag zo te verwoorden, thanks!!!



Het is inderdaad meer dan een naam op een contractje!
bovendien, als eventuele nieuwe vriendin zelf al een koophuis heeft, moet ze dat dus eerst verkopen, alvorens ze dus mede-eigenaar kan worden van het hius van je broer.

persoonlijk ben ik erg gehecht aan mijn paleisje en ik zal ook echt niet na een paar maandjes al besluiten om dat op te geven, om samen met mijn vriend eigenaar te worden, want stel dat ie dan uiteindelijk toch niet zo leuk blijkt, moet je heel veel kosten maken en weer verhuizen.



Daarnaast kan die hurende student ook een probleem zijn voor de bank.

die heeft namelijk huurbescherming, ook als het huis verkocht moet worden. het huis moet dus als gedeeltelijk verhuurd worden verkocht, en brengt dan een stuk minder op. verkoop is geen reden voor ontbinding van een huurcontract, dus je broer moet dan vervangende woonruimte zoeken voor die student.
Ik zit dit topic echt met open mond te lezen. Sorry, maar ik vind het echt ongelooflijk dat je als volwassen persoon denkt dit wel even makkelijk te kunnen regelen en dat je blijkbaar ook totaal geen benul hebt van hoe het in zijn werk gaat en wat de gevolgen voor jou (zouden kunnen) zijn.
Maar het is mij wel meteen duidelijk geworden waarom half Nederland tegenwoordig tot over zijn oren in de schulden zit. Het lijkt me beter als je broer zijn huis verkoopt en in een huis gaat wonen dat hij wel kan betalen, dan dat hij jou meesleurt in zijn leven-op-veel-te-grote-voet.
Alle reacties Link kopieren
quote:Celeone schreef op 28 januari 2008 @ 10:45:

Ik zit dit topic echt met open mond te lezen. Sorry, maar ik vind het echt ongelooflijk dat je als volwassen persoon denkt dit wel even makkelijk te kunnen regelen en dat je blijkbaar ook totaal geen benul hebt van hoe het in zijn werk gaat en wat de gevolgen voor jou (zouden kunnen) zijn.



Helemaal mee eens en ook met Onderdezon!!!



Als je jouw broer, die naar ik aanneem een volwassen vent is, nou eens fijn zijn eigen leven laat leiden en zijn eigen 'problemen' laat oplossen.

Er zijn zoveel mensen die een huis (moeten) verkopen na het beëindigen van een relatie.

Ik snap werkelijk niet dat je zelfs maar overweegt je eigen (financiële) toekomst op het spel te zetten, alleen om hem in dat huis te laten wonen.



Brand je vingers er niet aan en laat het hem fijn zelf regelen!
Alle reacties Link kopieren
Goed ik heb em gesproken, als ik zou meedoen met dit hele plan zou de koop van het huis wel op papier staan maar alle kosten die hierboven worden genoemt op zijn rekening komen te staan
Alle reacties Link kopieren
quote:Krengiserweer schreef op 28 januari 2008 @ 10:35:

persoonlijk ben ik erg gehecht aan mijn paleisje en ik zal ook echt niet na een paar maandjes al besluiten om dat op te geven, om samen met mijn vriend eigenaar te worden,.Bovendien, in het kader van de emancipatie: Ik heb vast een veueueul groter huis, kan ie toch ook bij mij intrekken
Alle reacties Link kopieren
quote:leewin schreef op 28 januari 2008 @ 14:06:

Goed ik heb em gesproken, als ik zou meedoen met dit hele plan zou de koop van het huis wel op papier staan maar alle kosten die hierboven worden genoemt op zijn rekening komen te staanja, dat kun je wel met hem afspreken, maar als hij geen geld meer heeft, komt de bank toch echt bij jou praten... hoe goed jij en broer het ook met elkaar eens zijn!
quote:leewin schreef op 28 januari 2008 @ 14:06:

Goed ik heb em gesproken, als ik zou meedoen met dit hele plan zou de koop van het huis wel op papier staan maar alle kosten die hierboven worden genoemt op zijn rekening komen te staan



heeft ie zoveel geld dan? en als ie zoveel geld heeft, waarom is die hypotheek dan een probleem. want overdrachtsbelasting, doorhalingskosten kadaster, notariskosten, dan praat je al heel snel over een kleine 10.000 euro, plus het bedrag dat ie aan zijn ex moet betalen om haar uit te kopen.



En wat ga je doen als je zelf eerder weer een relatie krijgt dan je broer? Hem alsnog dwingen zijn huis te verkopen?
@Leeuwin



Het gaat niet alleen om kosten, het gaat ook om aansprakelijkheid. Als jouw broer op basis van zijn inkomen geen voldoende hoge hypotheek af kan sluiten, dan betekent dit dat zijn financiele draagkracht onvoldoende is voor dat risico. Hij zou dus boven zijn financiele pet gaan. Extra kosten (en dat zijn in dit geval geen tientallen maar duizenden euro's!) gaan dus VER boven zijn pet. De kans dat hij het toch allemaal niet redt financieel is groot. En jij kunt daar uiteindelijk dan voor opdraaien, want dat is waar je voor zou tekenen.



Bovendien is het niet zo eenvoudig als jij misschien wel denkt om hem alle kosten te laten betalen.
Bovendien is het niet zo eenvoudig als jij misschien wel denkt om hem alle kosten te laten betalen.[/quote]



Klopt ook. je kunt namelijk nergens officieel laten vastleggen dat je deze vordering op je broer hebt. teken jij de hypotheekakte, dan moet JIJ betreffend bedrag voldoen bij de notaris. je kunt dat terugvorderen van je broer, maarals hij dat niet betaal, heb je geen poot om op te staan> je broer kan je nu van alles beloven en toezeggen, maar als hij niet wil of kan betalen, komt de bank en de fiscus mooi van jou incasseren. En zie het dan maar eens terug te krijgen.
Alle reacties Link kopieren
@ kreng: pcies, zo zit 't (zei ik ook al, maar lijkt erop dat de lantaarnpaal beter luistert)
quote:leewin schreef op 28 januari 2008 @ 14:06:

Goed ik heb em gesproken, als ik zou meedoen met dit hele plan zou de koop van het huis wel op papier staan maar alle kosten die hierboven worden genoemt op zijn rekening komen te staanMisschien zou je je, in plaats van je vraag op een forum te gooien, beter kunnen laten voorlichten door een financieel adviseur. Ga naar je eigen bank toe en laat je voorrekenen wat alle financiele consequenties voor jou zijn als je deze constructie wilt doorzetten; niet alleen voor nu, maar ook voor de lange termijn.

Wees verstandig, en ga alsjeblieft geen enorme schuld aan voor je exact weet wat de gevolgen zijn. Want die gevolgen kunnen zeker niet gering zijn. Als je broer onverhoopt geen inkomsten meer heeft, zul jij de hypotheek moeten opbrengen. Als hij besluit het huis te verkopen en het wordt voor minder dan de hypotheekwaarde verkocht, zul jij voor de kosten op moeten draaien.



Wat voor hypotheekvorm nemen jullie? Gaan jullie beide een levensverzekering afsluiten voor dit huis? En wie gaat dat betalen?



Het zou echt heel dom zijn om een schuld van tienduizenden, misschien wel tonnen euro's aan te gaan (want dat doe je!) zonder dat je weet wat de gevolgen zijn. Laat je dus heel goed en onafhankelijk financieel adviseren!
Alle reacties Link kopieren
Eens met alles wat Kreng en anderen zeggen, en nog een aanvulling erbij.



Als jíj onverhoopt een schuld ergens mocht krijgen, komt een schuldeiser ook bij jouw broer aankloppen. Je bent namelijk mede-eigenaar van het huis, en jouw schuldeisers zullen rustig eisen dat het huis verkocht moet worden om jouw schulden af te betalen......



Nou zeg je natuurlijk "maar ik ben helemaal niet van plan me verder in de schulden te steken". Nee, maar dat zeiden alle mensen die ooit failliet zijn geraakt/in de schuldsanering zijn geraakt.



Dus jij raakt in de problemen als je broer in de problemen raakt, en je broer raakt in de problemen als jij in de problemen raakt. En dan heb ik het nog niet eens over de WOZ-aanslag, verzekeringen, en -tig "wat-als" situaties.



En wat denk je dat er gebeurt als je ooit in de bijstand mocht geraken (je kan, om wat voor reden dan ook, een tijdje niet werken), denk je dat die jouw 'eigen huis' ongemoeid laten?



Het zal elke instantie volkomen worst wezen wat jij hebt afgesproken. Het enige dat telt is wat op papier staat.



Afgaand op wat je hier schrijft, heb je echt veel te weinig kennis van zaken om zo'n mega-schuld als een hypotheek te nemen. Het is heel aardig van je dat je je broer wilt helpen, maar bij mij springen alle lampjes op rood van dit verhaal.



Doordenkertje: als jouw broer écht genoeg zekerheden heeft om langdurig alle kosten zelf te dragen (niet alleen nu, maar ook over jaren), dan zou de bank hem ook wel alleen die hypotheek geven. Als de bank het risico te groot vindt, wie ben jij dan om dat risico wél aan te gaan?!



Ik kan maar een ding zeggen: DOE DIT NIET. Het is écht onverstandig.
anoniem_42666 wijzigde dit bericht op 28-01-2008 16:09
Reden: Ik tik de ene slordigheid na de andere...
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of je ook gaat meebetalen aan de hypotheek en van de belastingdienst renteaftrek wil ontvangen.

Tegenwordig kan je maar voor maximaal 30 jaar renteaftrek krijgen. Betaal je bijvoorbeeld 5 jaar mee aan de hypotheek van je broer en krijg je 5 jaar renteaftrek dan heb je nog maar 25 jaar over voor als je zelf ooit een huis koopt. Dit kan dus behoorlijk in de papieren lopen. Dus laat je maar eerst eens heel goed adviseren voordat je deze stap neemt. Het kan goed bedoeld zijn maar er zitten aardig wat haken en ogen aan.

En even de woning en hypotheek deels op je naam zetten om deze na een tijdje weer te alten verwijderen zijn dus 2x bezoekje notaris en eventuele extra kosten hypotheek. Reken maar op een bedrag van 3 nullen
Alle reacties Link kopieren
ik ben genoeg overtuigd en heb besloten het niet te doen, bedankt voor alle reacties, achteraf had hij ook nog andere schulden dus het is maar goed dat ik er toch vanaf gezien heb. Wel heb ik overigens die intentieverklaring van het UZB thuis ontvangen, dus zo moeilijk doen ze helemaal niet.
Alle reacties Link kopieren
Heel verstandig!!
Alle reacties Link kopieren
Ik wilde ook net een heel verhaal gaan schrijven maar lees net je laatste post. Heel verstandige beslissing. Je had je echt in een wespennest gestoken.
Alle reacties Link kopieren
quote:leewin schreef op 03 februari 2008 @ 15:16:

...achteraf had hij ook nog andere schulden dus het is maar goed dat ik er toch vanaf gezien heb...Fijn, zo'n broer... Zou ik toch nog eens een ernstig gesprekje mee hebben over eerlijkheid en openheid!
Idd verstandig dat je dit niet gedaan hebt, en gelukkig dat je achter die andere schulden bent gekomen voordat je getekend had.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven