Viva’s hondenveldje

10-01-2020 09:52 3874 berichten
Er zijn hier kattenkletstopics, er zijn zwanger willen worden in 2023 kletstopics en er zijn topics voor vrekken en mensen met liefdesverdriet.

Dus wáárom is er geen hondenkletstopic?!?!!

Nu zit ik in een soort postnatale puppybubbel en kan ik de hele dag wel over de nagel aan mijn doodskist mijn allerliefste harige vriend kletsen, maar mogelijk zijn er andere mensen die verhalen, weetjes, vragen en dergelijke willen delen?

Mocht je een hond overwegen, kijk dan eerst dit:
https://youtu.be/c4q3n8SSxUA

En verder wees welkom!
Alle reacties Link kopieren
bumbly schreef:
14-01-2020 19:17
Kan me ook echt niet voorstellen dat je je hond wegdoet.
Ik kan het me alleen voorstellen als het echt beter is voor de hond.

Zo ken ik een ouder koppel; net met pensioen, zij slecht ter been, maar hij nog fit en hij wilde graag nog 1x een hond. Dus er kwam een pup, maar na een jaar werd hij plots ernstig ziek en kon ook niet meer met de hond wandelen. In eerste instantie keken ze nog naar oplossingen met uitlaatservice ed, maar dit was echt een werkhond en met allerlei noodoplossingen kon er gewoon nog niet aan die hond zijn behoeften worden voldaan. Zij hebben dus, met heel veel verdriet, toch gekozen voor herplaatsen.
Alle reacties Link kopieren
-Bladora- schreef:
14-01-2020 18:54
Nou inderdaad! En al helemaal niet aan een Border Collie pup zoals in ons geval. Border Collies zijn harig, actief en hebben veel aandacht, beweging en ruimte nodig. Dat weet je toch van te voren zou je denken! De vorige eigenaars woonden in een piep klein huisje zonder tuin. En er was net een baby geboren. Onvoorstelbaar dat mensen denken dat zo'n hond wel even kan of zo.
Daar zakt mijn broek werkelijk van af, van zulke lui.

Het punt is dat mensen zich totaal niet in een hond verdiepen voordat ze er aan beginnen. Vooral het soort volk dat stafford terriërs aantrekken. Dat zijn ook honden met hoge energielevel, en er komt allemaal dom volk op af met een postzegeltuintje dat aan het riempje wil wandelen. Sukkels. Daarom zitten er ook zoveel van die honden in de opvang!
Alle reacties Link kopieren
Ik snap het ook echt niet dat je een hond neemt om hem vervolgens weer weg te doen. In het geval met onze herplaatser kon de vrouw er echt niet meer tegen. Ze had smetvrees en langharige borders haren flink!, woonde in een klein huis, er kwam een baby bij, de hond had teveel aandacht en beweging nodig. Man veel aan het werk. Wat de initiële verwachting is van die mensen als ze een hond aanschaffen begrijp ik ook niet.

Wij hebben deze hond gratis kunnen overnemen. Terwijl de eerste eigenaren er best veel voor hebben betaald, want stamboom. Ik ben blij dat wij deze hond een goed thuis hebben kunnen geven.
'It's better to be absolutely ridiculous, than absolutely boring'
Alle reacties Link kopieren
ohohwatnuweer schreef:
14-01-2020 19:01

Als je een herplaatser uit het buitenland hebt, heeft die socialisatie dus (meestal) niet plaatsgevonden.
Ik heb een straathond uit Spanje, was ongeveer 1,5 jaar toen ze bij ons kwam. Schat van een beest en ik heb er geen seconde spijt van gehad, maar het is niet de makkelijkste hond. Uitvallen aan de lijn, ze blaft naar alles wat voor mijn ramen langsloopt, etc. Heb wel een hondengedragskundige ingeschakeld maar dit gedrag is zeer hardnekkig en moeilijk af te leren.
We weten gewoon niet wat ze in haar leven heeft meegekregen voor ze bij ons kwam...
Praat jij nu op basis van deze ene ervaring?
Want ik baseer me op meerdere ervaringen. Namelijk op mijn eigen spanjool, en op de Griekse honden die ik opgevangen heb. De stichting waar ik voor opgevangen heb, kunnen heel goed weergeven wat de problemen van de hond zouden zijn, of juist niet. Dus ik weet eigenlijk nog beter waar ik aan begin, dan wanneer ik een pup koop.

Een hond wegdoen is voor mij een no go. Ik zou namelijk, geen oog meer dicht doen. Mijn honden horen bij mij. Herplaatsen is daarom geen optie. Je heht rare ongevoelige mensen. Die hechten zich nergens aan. En die doen een hond weg alsof ze oude schoenen weg doen. Ik heb zulke lui niet in mijn vriendenkring.
Alle reacties Link kopieren
Onze eerste hond kwam bij mijn man zijn ouders vandaan.
Schoonmoeder loopt heel slecht en schoonvader was toen heel erg aan het kwakkelen met zijn gezondheid
Maar daar hebben we wel samen heel goed over gesproken voordat de hond bij ons in huis kwam.

Ik heb er ook nooit over gepiekerd dat de hond weg moest toen de kinderen geboren werden en daar heb ik het ook best druk mee gehad.
Maar ik maakte tijd om met de hond uit te gaan en de kinderen gingen gewoon mee in de kinderwagen

Beest is nog jaren bij ons geweest, ondanks dat schoonvader weer opknapte.
Want we zagen wel dat zij dat niet meer aan konden.
Soms pasten ze dan nog wel eens een dag op en ze hebben ook wel eens in onze vakantie de hond een weekje gehad, dat ging dan nog.
Een kus is een indruk, die met nadruk vraagt om een herdruk
Alle reacties Link kopieren
Wat een heerlijke verhalen hier! Wij hebben een leonberger in huis van bijna 6 jaar, die nog steeds denkt dat ie een pup is. Het is een echte schat, maar een rustige lobbes is het niet. Wanneer we thuis komen springt hij van enthousiasme door de kamer met 4 poten van de grond, ook als we wandelen raakt ie soms zo enthousiast dat ie blaft en met 4 poten De lucht in springt wanneer we iemand of een hond tegenkomen die hij leuk vindt.
Als pup heeft hij hersenvliesontsteking gehad en ik vraag me wel eens af of hij daar een tikje van overgehouden heeft. Maar ach, er zit geen kwaad in, hij is superlief met onze (kleine) kinderen en een blij ei eerste klas!
iones schreef:
14-01-2020 19:35
Praat jij nu op basis van deze ene ervaring?
Ja. Want mijn ervaring telt niet omdat???
Alle reacties Link kopieren
Ahw zo leuk al die verschillende honden!

Hier ook 2 honden; een roemeen van 4 jaar en een australian shepherd van 1,5 jaar. Roemeentje is er eentje met een flinke gebruiksaanwijzing (vooral angstig) en het heeft heel veel bloed, zweet en tranen gekost hem te leren kennen en hem vertrouwen te geven. Het is een schatje, als hij je kent gaat hij voor je door het vuur. De aussie is áltijd blij, het leven is een feestje voor haar, slim, sociaal, stapelgek en ze geeft veel stabiliteit aan haar broer. En ze zijn zo enorm gek op elkaar!

Beiden zijn actieve honden die uitdaging nodig hebben, dus we zijn veel op pad, speuren en als ik werk gaan ze naar een dagopvang of mee met uitlaatservice. Dit vinden ze allebei enorm leuk; gezellig met allemaal andere honden racen en spelen.

Tuurlijk, soms is het wel ‘lastig’. Ben single dus moet er veel rekening mee houden, wat 99% van de tijd geen probleem is en wat ik met liefde doe. Maar een dagje weg of vakantie vergt toch even wat meer geregel dan zonder honden.
Alle reacties Link kopieren
ohohwatnuweer schreef:
14-01-2020 20:50
Ja. Want mijn ervaring telt niet omdat???
Nou, een enkele ervaring is niet persé illustratief. Dat is alles wat ik wou zeggen.
Ik weet dat er ook bij veel stichtingen honden zijn met een rugzakje. Maar ik ken dus een stichting die veel honden heeft zonder rugzakje. Het is fijn als je dan van te voren weet waar je aan begint en een goede stichting wil dat ook.
Ik vind dat het taboe op herplaatsen er best een beetje af mag. Beter vaststellen dat iets niet werkt dan doormodderen met een hoop ellende tot gevolg. Natuurlijk moet je goed nadenken voordat je een hond neemt, maar mensen maken soms toch verkeerde keuzes, het ras blijkt toch niet te passen bij het gezin, of mensen denken dat alles wel weg te trainen is en dat is niet zo of mensen stellen vast dat ze de hond echt te kort doen door te weinig tijd en aandacht. Zoek dan gewoon een fijn nieuw plekje. Is voor iedereen veel prettiger dan door moeten bijten omdat je ooit verkeerd koos
Oh en ik heb me jaren en jaren verdiept in honden, rassen en gedrag en opvoeding. En toch heeft echt niets me kunnen voorbereiden op écht een pup in huis, ik bleek geen enkel idee te hebben terwijl ik veel voorwerk heb gedaan en veel ervaring met andermans hond heb.

Ik snap dat mensen zich daar op verkijken en een keer moet toch je eerste hond zijn. Als dan blijkt dat het in praktijk toch niet werkt vind ik dat echt niet heel bizar eigenlijk
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook heel lang nagedacht en ons ingelezen voordat we een hond namen. Mijn man had vroeger bij zijn ouders 2 keer een hond. Ik had helemaal geen ervaring. We hebben gewacht tot onze kinderen ouder waren en wij beiden niet meer full time werkten, zodat we voldoende tijd voor de hond zouden hebben. Natuurlijk ook gezocht naar een ras dat bij ons gezin zou passen. Dat heeft best veel tijd gekost.
Nu achteraf kan ik zeggen dat ik ook geen idee had wat het betekende om een pup in huis te halen, hoeveel werk dat was. Maar nu na 3 jaar kunnen we zeggen dat de opvoeding toch wel aardig goed gelukt is. En nog steeds leren we bij en begrijpen we elkaar steeds beter. Onze hond kan af en toe ons echt aankijken met een blik van: Ja, jij begrijpt wat ik bedoel! En inmiddels weten we ook dat hij perfect kan luisteren, maar af en toe absoluut geen zin heeft en dan onze blik nadrukkelijk ontwijkt, zodat hij niet hoeft te doen wat wij zeggen (denkt hij).
Teckels kunnen vreselijk manipuleren. Ze hebben zogenaamde onschuldige smoeltjes met hangflappers en heldere oogjes (vooral veel met oogwit werken) maar intussen. Ze springen in de vaatwasser voor de voorwas, jumpen over meubels in een dolle bui, ze zijn in een buitengebied bij 1 seconde de andere kant opkijken rustig 2 uur weg en als je dan in alle staten bent (mijn herder ook van zoveel burgerlijke ongehoorzaamheid) komen ze rustig aankuieren, niet begrijpend waar je je zo druk over maakt. De oudste teckel ontsnapt wel eens razendsnel door het tuinhek wat een postbezorger open heeft laten staan en loopt dan rustig bij mensen naar binnen in de zomer. Gezellig. Hij komt er nog altijd mee weg ook. Muizen graven doen ze als de beste. Een van de teckels heeft eens ongezien een levende muis in de auto gesmokkeld die onder het rijden op mijn dashboard sprong zodat ik van schrik bijna tegen een boom reed. Laat geen etenswaren staan want dat wordt gejat. Als we na het eten de tafel afruimen, springt de jongste stiekem op tafel om te checken of er nog wat ligt. s'Avonds liggen ze gelukkig voor pampus, dan hebben we rust. Ik vraag mij wel eens af waarom ik zo nodig teckels moest :facepalm:
Alle reacties Link kopieren
Malinois schreef:
14-01-2020 22:30
Ik vind dat het taboe op herplaatsen er best een beetje af mag. Beter vaststellen dat iets niet werkt dan doormodderen met een hoop ellende tot gevolg. Natuurlijk moet je goed nadenken voordat je een hond neemt, maar mensen maken soms toch verkeerde keuzes, het ras blijkt toch niet te passen bij het gezin, of mensen denken dat alles wel weg te trainen is en dat is niet zo of mensen stellen vast dat ze de hond echt te kort doen door te weinig tijd en aandacht. Zoek dan gewoon een fijn nieuw plekje. Is voor iedereen veel prettiger dan door moeten bijten omdat je ooit verkeerd koos
Tsja, ik vind dat dat taboe er best mag blijven. Al is het alleen maar om mensen ervan bewust te maken dat je niet lichtzinnig over het nemen van een hond moet denken.

Wat mij betreft ga je met dieren eenzelfde verplichting aan als met kinderen; die plaats je ook alleen uit huis als het echt niet anders kan.

Natuurlijk bevestigen de uitzonderingen de regel. Maar de asiels zitten vol met slecht gesocialiseerde puberende honden van rassen die enorm veel beweging en uitdaging nodig hebben. En hebben ze eenmaal zo’n ervaring, dan zijn die honden vaak voor het leven getekend. Dat gaat mij echt enorm aan mijn hart.
iones schreef:
14-01-2020 21:59
Nou, een enkele ervaring is niet persé illustratief. Dat is alles wat ik wou zeggen.
Ik weet dat er ook bij veel stichtingen honden zijn met een rugzakje. Maar ik ken dus een stichting die veel honden heeft zonder rugzakje. Het is fijn als je dan van te voren weet waar je aan begint en een goede stichting wil dat ook.
Het merendeel van honden uit het buitenland heeft een groot of klein rugzakje. Kan ook niet anders, die hebben vaak op straat geleefd, zijn mishandeld, weten wij veel.
Ik heb mijn Spaanse hond ook via een betrouwbare organisatie, maar bij ons thuis laat ze toch ander gedrag zien dan daar in een kennel tussen een roedel honden.
Niet alles is te voorzien of van te voren te weten.
Mij maakt het niet uit, ik ben gek op haar en ik heb leren dealen met haar rugzakje.
Ik ben blij dat ik haar een liefdevol thuis kan bieden en ze niet meer op straat hoeft te leven.

Het is een super grappig hondje, ze heeft een prachtig koppie. Het is een kruising van meerdere honden, met een hond die op straat geboren is, weet je natuurlijk nooit wat allemaal op elkaar is gesprongen :P

Mijn vorige honden waren nooit zo knuffelig, maar zij vindt het heerlijk om heel dicht tegen mij aan te liggen. Dat is dubbel genieten.
Ik ben gek op haar en zo blij dat ze in mijn leven is gekomen :heart:
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriendin heeft een herplaatser.
Schat van een beest.
Die hond is bij zijn eerste baas mishandeld en door de fokster terug gehaald
Ze had hem graag willen houden maar hij trok het niet met haar andere honden.
Dus toen is ze op zoek gegaan naar een beter huis.
Vriendin heeft nog steeds contact met de fokster en die zegt dat de hond heel erg ten goede veranderd is.
Een kus is een indruk, die met nadruk vraagt om een herdruk
Nummer*Zoveel schreef:
14-01-2020 23:54
Tsja, ik vind dat dat taboe er best mag blijven. Al is het alleen maar om mensen ervan bewust te maken dat je niet lichtzinnig over het nemen van een hond moet denken.

Wat mij betreft ga je met dieren eenzelfde verplichting aan als met kinderen; die plaats je ook alleen uit huis als het echt niet anders kan.

Natuurlijk bevestigen de uitzonderingen de regel. Maar de asiels zitten vol met slecht gesocialiseerde puberende honden van rassen die enorm veel beweging en uitdaging nodig hebben. En hebben ze eenmaal zo’n ervaring, dan zijn die honden vaak voor het leven getekend. Dat gaat mij echt enorm aan mijn hart.
Mij ook en helemaal met je eens. Maar wat is dan het alternatief als die honden niet herplaatst mogen worden? Als ze bij de eigenaar blijven hebben ze het óók niet goed. Dan beter naar het asiel dan in een huis waar ze geen aandacht krijgen. Zolang iedereen vrij is om een hond te kopen en hondenschool niet verplicht is kun je niet anders dan hopen dat mensen dan hun hond maar op tijd afstaan ipv verwaarlozen.

En voor mezelf: ik zou een hond alleen wegdoen als de veiligheid in het geding is. Voor mezelf zou ik eerder álles in het werk stellen om het wel te laten werken dan een huisdier weg te doen. Maar de vergelijking kinderen en honden vind ik toch nog steeds redelijk ongelijk eigenlijk, ik vind dat ook echt niet dezelfde verplichting.

En ik heb hetzelfde onbegrip hoor, ik zie zoveel exemplaren van ‘mijn’ hond in het asiel zitten of op Facebook voorbij komen met ‘breekt alles af, kan niet alleen zijn, kan niet aan de lijn lopen, is nooit op cursus geweest’ en dan vraag ik me wel echt af wat je bezielt om een werkhond te nemen als je niet eens van plan bent een puppycursus, laat staan meer cursussen, te doen.

Maar tegelijk snap ik ook dat niet iedereen even snugger is en dus een volwassen goed opgevoede hond ziet en denkt ‘dat wil ik ook’ en dus een pup koopt en vervolgens rustig afwacht tot hij volwassen en goed opgevoed is, zonder daar iets voor te doen. Niet iedereen kan overzien hoeveel werk daar in zit. Ik krijg van iemand in mijn omgeving nu ook al ‘jeetje wat luistert hij goed, ik neem denk ik ook maar een herder, zulke leuke honden’ terwijl diegene al meerdere schoothondjes volkómen heeft verpest door gebrek aan opvoeding. Die denkt nu dat dat aan het ras ligt en dat zo’n herder dus wel goed luistert. Die schoothondjes richten geen schade aan, want klein en als die grommen moet iedereen lachen en als ze asociaal naar andere honden zijn is dat geen probleem want komen toch vrijwel niet de straat uit. Maar bij een herder gaat dat gruwelijk mis nstuurlijk. Ik kan dat dan wel weerleggen door uit te leggen dat ik daar al 4 maanden bijna 24/7 mee bezig ben geweest om die hond te laten luisteren, maar er zijn zat mensen die zo een hond aanschaffen. Morgen in huis via marktplaats.

En zolang dat zo kan vind ik herplaatsen echt een prima optie. Onwenselijk maar minder onwenselijk dan zo’n hond die in zo’n huis blijft zitten
Dit was mijn spreekbeurt
Alle reacties Link kopieren
Malinois; dank je wel voor je spreekbeurt! Ik denk er hetzelfde over..... Onze pup is nu een paar dagen bij ons, en we hebben nog een lange weg te gaan voordat hij zo is als de rest van het roedel.....

En op dit moment valt het wel weer even tegen; iedere 2 uur het bed uit nachts, net buiten gepiest; en dan snel binnen weer poepen..... Ik hoor me da hele dag NEEEEEE roepen. Gelukkig weet ik hoe het eindproduct eruit ziet! Maar het kost vooral veel tijd.

Ik snap ook mensen echt niet die een pup nemen omdat het zo leuk voor de kinderen is... Of ik heb nu toch zwangerschapsverlof, een pup doe ik er even bij!
Alle reacties Link kopieren
@malinois

Ik maak de vergelijking met het nemen van kinderen omdat ik die verantwoordelijkheid ook echt zo diep en groot voel. Ik ga onvoorwaardelijk voor mijn hond, zoals ik dat met een kind ook zou doen. Beiden zijn wezens van vlees en bloed, die onvoorwaardelijke liefde en aandacht en verzorging nodig hebben, en waarbij het geweldig is om ze te hebben maar het niet altijd alleen maar leuk is.

En ik snap wat je zegt, hoor. Zoals ik al eerder al schreef, ben ik ook voor uithuisplaatsing als dat beter is voor de hond.

Ik zou het liefst iets van een verplichte cursus oid zien voordat je een hond überhaupt op jouw naam mag registreren. Eentje die helder uitlegt wat honden precies nodig hebben en wat er gebeurt als je hen dat niet geeft. Als je slaagt mag je een hond nemen, en dan door naar training of iets consultatiebureau-achtigs met controle en zo nodig niet geheel vrijblijvend advies mbt verzorging en opvoeding.

Maar goed, dat is natuurlijk allemaal niet realistisch, haalbaar en betaalbaar en zal vast een utopie blijven. Maar ik denk echt dat goede voorlichting een hoop verschil zou kunnen maken, zolang er nog altijd mensen zijn die denken dat puppies alleen maar schattig zijn, dat de zieligste en ziekste pups uit bestelbusjes gered moeten worden, en die er vanuit gaan dat gedragsproblemen altijd aan de hond liggen.
Oh heftig die eerste weken....
Sterkte.

En een pup voor de kinderen: dezelfde persoon die tegen me zei ‘goh leuk zo’n herder’ heeft haar eigen hond compleet laten verstieren door de kinderen. Die laat haar heel jonge kinderen de hond optillen (en laten vallen), uitlaten (voortslepen aan een touwtje) en de hond heeft nergens rust. In dezelfde 5 minuten als ‘goh herders zijn toch wel leuk want luisteren goed’ kreeg ik namelijk ook ‘ja jeetje, Mali, zo’n hond is niet alleen maar om onder je stoel te liggen’ omdat ik haar kinderen wegstuurde die mijn slapende pup wilden wakker maken om mee te spelen en omdat ik het niet ok vond dat iemand de pup wilde opjutten. Want ‘je moet er wel wat mee doen Mali, zo’n hond’
:P

Dat ik dat de hele dag doe en dat ie dáárom onder mijn stoel ligt te pitten in een kamer vol bezoek, en omdat ie weet dat hij echt niet gestoord wordt als hij slaapt komt niet in dr op.

Die zou een herdershond na 3 maanden als totaal onhandelbaar weer afleveren, want ‘er is iets mis met dat beest’
Alle reacties Link kopieren
JobEva schreef:
15-01-2020 08:52
Malinois; dank je wel voor je spreekbeurt! Ik denk er hetzelfde over..... Onze pup is nu een paar dagen bij ons, en we hebben nog een lange weg te gaan voordat hij zo is als de rest van het roedel.....

En op dit moment valt het wel weer even tegen; iedere 2 uur het bed uit nachts, net buiten gepiest; en dan snel binnen weer poepen..... Ik hoor me da hele dag NEEEEEE roepen. Gelukkig weet ik hoe het eindproduct eruit ziet! Maar het kost vooral veel tijd.

Ik snap ook mensen echt niet die een pup nemen omdat het zo leuk voor de kinderen is... Of ik heb nu toch zwangerschapsverlof, een pup doe ik er even bij!
Ik weet precies hoe jij je voelt, die eerste weken zijn echt slopend. Maar het komt goed, hoor! :hug:
Alle reacties Link kopieren
Malinois schreef:
15-01-2020 09:06

Die zou een herdershond na 3 maanden als totaal onhandelbaar weer afleveren, want ‘er is iets mis met dat beest’

Bij dit soort mensen gaat het vaak een keer mis. Dan wordt hond of kind gebeten, en dan ligt het altijd aan de agressieve (andere) hond. Vreselijk!
Nummer*Zoveel schreef:
15-01-2020 09:10
Bij dit soort mensen gaat het vaak een keer mis. Dan wordt hond of kind gebeten, en dan ligt het altijd aan de agressieve (andere) hond. Vreselijk!
Ah ja joh. Vreselijk. Het idee van ‘socialiseren’ was de pup aangelijnd naast een andere hond te zetten en hem daar te houden, ookal was het beestje in paniek en wilde het beestje weg. Met geweld op de plek houden want ‘hij moet er maar aan wennen’
Alle reacties Link kopieren
Nou ik ben toch wel voor herplaatsen als dat in het belang is van de hond. Mijn schoonouders hebben een Duitse Herder overgenomen van een stel waarvan de man heel graag een hond wilde maar de hele dag weg was en de vrouw thuis was, maar het maar niets vond. Die hond zat dus de hele dag in een bench. Het wandelen moest echt vanaf nul worden opgebouwd, met steeds een paar minuten erbij want hij miste gewoon spierkracht. Zo sneu.

Even een vraag voor mezelf voor andere met (witte) herders. Sinds een maandje ofzo is onze hond opeens begonnen met trekken aan de lijn. We zijn meteen met hem gaan trainen om hem dit weer af te leren, maar ik vind het nu zo frustrerend om met hem te gaan wandelen. Ik zie er echt enorm tegenop. Een stukje dat eerst tien minuten duurde, duurt nu soms een halfuur of meer. In het park waar hij los kan rennen, kom ik nu niet eens meer want alleen de wandeling er naartoe kost me een uur in plaats van een twintig minuten. Herkennen jullie dit? Hoe lang heeft het bij jullie hond geduurd?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven