Wat zijn jullie vaste lasten per maand en salaris?

15-11-2008 23:11 73 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



i.v.m. scheiding kom ik binnenkort in een totaal nieuwe situatie terecht. Ik moet binnen korte tijd een klein autootje aanschaffen, appartementje kopen, en allerlei verzekeringen afsluiten; kortom: me dus voorbereiden op een nieuwe -financiele- situatie.



Wat zijn jullie vaste lasten en wat verdienen jullie?

Komen jullie goed uit?

Waar moet ik allemaal aan denken?



Tot nu toe heb ik gedacht aan: huur/ zorgverzekering/ maandelijkste lasten auto/ benzine/ autoverzekering allrisk/ levensonderhoud (eten/ kleding)/ sportschool/ studiekosten (ik studeer deeltijd: 130 euro p.m. excl OV) etc.



Lijkt me fijn om wat ervaringen te delen en zo een goede indicatie te krijgen van 'wat normaal is om te betalen' aan bijv. een verzekering.



Bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Sluit me helemaal aan bij Pearle: elke situatie is anders en het heeft dus niet echt veel zin lukraak bedragen te gaan vergelijken.

Wat door anderen ook al werd gezegd over boodschappen: als je het niet ruim hebt, zal je op een andere manier inkopen (moeten) doen, dan wanneer je niet echt op een Euro meer of minder hoeft te kijken.

Daarnaast weet je nog niet wat je aan woon- en energielasten kwijt bent, dat moet je als uitgangspunt nemen en vandaar uit verder kijken wat in volgorde van belangrijkheid nodig, nuttig of wenselijk is.

Ik zag bijvoorbeeld ergens een levensverzekering opduiken, dat is nou niet bepaald het eerste dat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Maar een levensverzekering heb je wel nodig als je een hypotheek afsluit.

Ik vind een rechtsbijstandsverzekering of een doorlopende reisverzekering weer niet nodig.

Uitvaartverzekering heb ik ook niet, mocht er geld nodig zijn, dan heb ik behoorlijke overwaarde op het huis.

Verder heb ik het hoogste eigen risico bij de ziektenkostenverzekering. Scheelt een hoop premie.

Er zijn verschillende ziektenkosten die je toch moet betalen, ook met eigen risico, gewoon even alles op een rijtje zetten.

Vakantie zit er voor mij op dit moment niet in, ik zou wel op vakantie kunnen, maar dat betekend dat ik de maanden ervoor heel zuinig moet doen, en dat heb ik er niet voor over. Voordeel is dat ik geen echt vakantiemens ben, zodra ik thuis was, was ik vroeger ook alweer de hele vakantie vergeten....
Alle reacties Link kopieren
Een levensverzekering heb je niet persé nodig als je een hypotheek afsluit (al willen ze je nog wel eens anders laten geloven).

Alleen als het hypotheekbedrag hoog is tov de waarde van de woning kan het verplicht worden gesteld een deel te verzekeren. Het gaat er dan alleen maar om dat als jij overlijdt de bank er goed uitspringt.

Maar als er verder niemand van jou afhankelijk is (kind), dan moet je dat deel zo minimaal mogelijk houden.

Daarnaast altijd proberen die verzekering los af te sluiten, dus niet inbouwen in de hypotheek, dat scheelt ook heel veel geld.

Je schrijft dat je al overwaarde van jullie huidige woning kunt inbrengen, dus dan is het waarschijnlijk al niet eens nodig.



Het is inderdaad een heel gepuzzel. Ik heb inmiddels al weer ruim 9 jaar geleden in een zelfde situatie gezeten!

Succes met alles!!
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben aan 200 euro p.m. voor boodschappen voor 2 personen genoeg...



Ik denk dat wij aan 1300 vaste lasten komen (incl álles, dus ook boodschappen en benzine)
Hou van jezelf.
Alle reacties Link kopieren
2-persoons huishouden:



Hypotheek 830,- (= inclusief overlijdensrisicoverz).

Overige vaste lasten (= verz, belasting en benzine voor 2 auto's, zorgverz, inboedel en opstalverz, gas/water/licht, gemeentelasten, TV/internet, lijfrentepolis(toekomstsparen), 2mobiele telefoons) ca ¤ 1.000,-

Onvoorzien: 170,-

Totaal ca 2.000,-

Komt alleen eten nog bij en dingen als cadeautjes en kleding.

En studie van manlief.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties: heel leerzaam!

Die auto heb ik écht nodig, anders kan ik uberhaupt mijn huidige werk/ studie niet voortzetten. Bovendien is OV veel stress en onnodig tijdsverlies. Die 200 euro die ik had gereserveerc voor de auto: daar bedoel ik nog geen eens benzine mee, maar gewoon de maandelijkse aflossing. Ik ga een auto (kleine) kopen met een minimaal inruilwaarde van 5000 euro (na 36 maanden).Die 100 euro autoverzekering is ook niet overdreven: want ik neem een allriskverzekering.



Pff het lijkt wel alsof je in NL gestrafd wordt als je alleen bent, je kan maar beter een partner hebben (even puur zakelijk gezien dus he )...Ik heb veel huren gelezen van maar 200 tot 300 euro. Hoe kan dat ingodsnaam? Ik woon in de randstad en een klein appartementje hier kost al 600 euro (dat is nog echt de bodemprijs, al bijna niets voor te vinden). Ik sta nu wel ingeschreven bij de woningbouw (is vaak goedkoper), maar daar sta ik op een gi-gan-ti-sche wachtlijst van 4875675867 jaar.



Ik was idd vergeten kleding/ cadeautjes erbij te zetten. Het leek me altijd vreselijk als je niet in staat bent om te sparen. Dus mensen die elke maand precies uitkomen of maar 30 euro p. maand kunnen sparen....Waar doe je het dan allemaal voor...???????????????

Maar nu snap ik dat daar soms echt niet aan te ontkomen is...zwaar hoor.



Ik moet dus in ieder geval een WA/ inboedel verzekering afsluiten? Ik wist niet dat dat zo goedkoop was.?
Alle reacties Link kopieren
Inboedel is onmisbaar, anders ben je alles kwijt als er wat gebeurt.

WA moet je ook zeker doen voor die paar euro per maand.



Alleen is idd veel duurder. Een huur van 200/300 per maand is ook extreem laag. Ik woon in de 'goedkope' achterhoek en daar vind je dat ook vrijwel niet hoor (via een woningstichting is 350 wel mogelijk, maar idd hele lange wachttijden).



Sterkte met alles.
Alle reacties Link kopieren
quote:madelief82 schreef op 16 november 2008 @ 23:47:

Ik moet dus in ieder geval een WA/ inboedel verzekering afsluiten? Ik wist niet dat dat zo goedkoop was.?

Ja, dat is inderdaad niet zo duur, daar heb ik de bank ook al een paar keer over gebeld?... Klopt dit wel...?

Het is in je eentje inderdaad geen vetpot. Uitgaan/uit eten gaan doe ik nauwelijks, onder andere vanwege de kosten. Voor het geld wat je dan in een avond opmaakt kan ik meer dan een week eten.

In plaats daarvan koken mijn vriendinnen en ik bij toerbeurt voor elkaar. (Alleen kom je dan die 'meneer' niet tegen... )

Ik heb ook 10 jaar lang op een wachtlijst gestaan voor en goedkopere huurwoning. 10 jaar lang een huur van 700 euro gehad in mijn uppie. Kopen lukte ook niet. Waar ik wil(de) wonen kon ik het niet betalen en waar ik het kon betalen wilde ik niet wonen...

Nu huur van 400 euro, dat is een stuk prettiger!

Sterkte de komende tijd!
Alle reacties Link kopieren
@madelief, de verhouding tussen gezinnen en alleenstaanden is inderdaad enorm scheef in Nederland. 'Singles' hebben bijvoorbeeld nauwelijks toeslagen en dergelijke, waar gezinnen met kinderen honderden euro's krijgen. Alleen de kinderbijslag al.. daarnaast vaak nog de toeslagen voor kinderdagverblijven en dergelijke of kortingen op gezinsbundels voor verzekeringen of lidmaatschappen etc.



Alexander Pechtold van D66 heeft eindelijk eens aangekaart dat het gewoon niet klopt op het moment >>



"Het aantal alleenstaanden groeit, maar in de politiek zijn ze haast onzichtbaar. Dat moet anders, vindt D66, dat vandaag congresseert.



D66-leider Alexander Pechtold kan als geen ander in enkele steekwoorden helder zijn kritiek uiten over een bepaald onderwerp. Zo zette hij de deze week bekendgemaakte gezinsnota van minister Rouvoet (jeugd en gezin) weg als ’moralistisch’. Eerder gebruikte hij het woord ’betuttelend’ om de inzet van het kabinet op dit punt te beschrijven.



Toch is het maar de vraag of D66 inhoudelijk er wezenlijk heel anders over denkt. Want ook de democraten willen artsen en medewerkers van jeugdzorg makkelijker laten ingrijpen achter de voordeur. Ouders moeten van D66 verplicht naar het consultatiebureau en ze moeten verplicht opvoedcursussen krijgen als er problemen zijn in het gezin. Het kind staat centraal, vindt D66. Een uitgangspunt dat met precies dezelfde woorden staat beschreven in de gezinsnota van het kabinet.



De kritiek van Pechtold moet vooral gezien worden in het perspectief dat zijn partij nooit zoveel heeft opgehad met het gezin als politiek beginsel. Democraten voelden zich vanaf de jaren tachtig thuis in de groeiende individualisering van de samenleving en later bij de snel toenemende groep tweeverdieners, vaak zonder kinderen. Wie naar de achterban van D66 kijkt ziet dan ook hoogopgeleide, goed verdienende een- en tweeverdieners, mannen en vrouwen, die uitstekend hun eigen leven weten in te richten.



De huidige D66-leider, die zijn partij blijkens peilingen uit het slop heeft weten te halen, lijkt deze traditionele lijn nu door te trekken naar de alleenstaanden in de samenleving, de zogeheten singles of zoals ze formeel heten: eenpersoonshuishoudens. Deze groep is inmiddels net zo groot als de groep gezinnen (allebei circa 2,5 miljoen huishoudens), neemt in omvang nog steeds toe, maar wordt politiek nauwelijks gehoord. „De politiek is altijd meer op het gezin gericht geweest dan op het individu”, zei de voormalige minister eind vorige maand in een lezing bij het twintigjarig bestaan van het Centrum voor Individu en Samenleving.



Het gevolg is volgens hem dat alleenstaanden in allerlei opzichten (fiscaal, pensioenstelsel, koopkracht, overheidstoeslagen, zorg) meer moeten betalen dan huishoudens die uit meer personen bestaan. Ten onrechte, vindt Pechtold: „Ouders moeten de mogelijkheid hebben om én te werken én kinderen op te voeden. Maar alleenstaanden hoeven daar niet in onevenredige mate aan mee te betalen. Niet meer dan tweeverdieners zonder kinderen, niet meer dan gezinnen.”



Aan deze ’doorgeschoten solidariteit’ moet een einde komen, vindt hij, ook al omdat een groot deel van de alleenstaanden een laag inkomen heeft. Voor deze mensen gaat D66 zich sterk maken. Zo pleit de fractie in de Kamer nu voor verlaging van de successierechten voor alleenstaande erfgenamen."
Alle reacties Link kopieren
Eenpersoons huishouden:



bruto hypotheek: 630 per maand (incl. overlijdensrisico verzekering)

Servicekosten: 105 per maand

Gas/electriciteit: 90 per maand

water: 45 euro per kwartaal

OZB: 390 per jaar

waterschapsbelastingen: 125 per jaar

Ziektekosten: 1750 per jaar (max. aanvullend, en bijna max aanvullend tandheelkunde)

diverse verzekeringen (inboedel, WA, duik/reisverzekering, uitvaart, etc): 50 per maand

Telefoon/internet: 35 per maand

mobiel: 20 per maand



= circa 1125 euro aan vaste lasten per maand. Hmmm... volgens mij zou ik meer moeten kunnen sparen.





Overigens was huren voor mij duurder dan kopen. Ik herken mezelf ook niet in de opmerking van Quincy - maar ik was dan ook aangewezen op de particuliere verhuur.
anoniem_67352 wijzigde dit bericht op 17-11-2008 21:31
Reden: vergeten aan te geven dat hypotheeklasten bruto waren
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
@ Annepanne: Interessant artikel, dank je!
Alle reacties Link kopieren
@Madelief, je gaat je toch niet in de schulden steken voor een auto?? Je schreef dat er overwaarde is, dus je moet toch wel geld hebben om een redelijke auto te kunnen kopen?

De maandelijkse lasten om een lening af te betalen, gaan echt als een molensteen om je nek hangen!

Ik weet natuurlijk niet of en hoeveel schadevrije jaren jij hebt, maar ik betaal voor de allriskverzekering van mijn auto echt geen 100 Euro in de maand hoor!
Alle reacties Link kopieren
quote:JWvB schreef op 17 november 2008 @ 14:14:

Eenpersoons huishouden:



hypotheek: 630 per maand (incl. overlijdensrisico verzekering)

Servicekosten: 105 per maand

Gas/electriciteit: 90 per maand

water: 45 euro per kwartaal

OZB: 390 per jaar

waterschapsbelastingen: 125 per jaar

Ziektekosten: 1750 per jaar (max. aanvullend, en bijna max aanvullend tandheelkunde)

diverse verzekeringen (inboedel, WA, duik/reisverzekering, uitvaart, etc): 50 per maand

Telefoon/internet: 35 per maand

mobiel: 20 per maand



= circa 1125 euro aan vaste lasten per maand. Hmmm... volgens mij zou ik meer moeten kunnen sparen.





Overigens was huren voor mij duurder dan kopen. Ik herken mezelf ook niet in de opmerking van Quincy - maar ik was dan ook aangewezen op de particuliere verhuur.Je bent vergeten te eten, niet zo overdrijven voor dat mooie strakke pakje van je he!!
Alle reacties Link kopieren
Onze uitgaven zijn als volgt (we zijn met zijn tween):



Huur inclusief gas, water en licht: 575

Ziektekosten: 216

Boodschappen: 200

Dieren: 50

Internet/telefoon: 50

Benzine auto: 250

Overig: 50

Wegenbelasting 22

Debitel 20

Automatisch sparen 250



We sparen om de grote beurt/APK van de auto te kunnen betalen, de autoverzekering, de doorlopende reis- en annuleringsverzekering, inboedel, wa en ongevallen verzekering en ons tv abonnement. Daarnaast sparen we ook voor onvoorziene uitgaven. Onze jaarlijkse kosten zijn ongeveer 1200 euro.
Alle reacties Link kopieren
quote:sarah2ndlife schreef op 17 november 2008 @ 19:05:

[...]





Je bent vergeten te eten, niet zo overdrijven voor dat mooie strakke pakje van je he!! Niet vergeten Da's een variabele uitgave bij mij. De ene keer luxe, de volgende maand karig. Ik zou niet weten wat het gemiddelde bedrag is. Wel boven die 200 euro die ik iemand anders op zag voeren, al zou ik met prijsbewust shoppen (ik ga nu voor gezondheids- en milieubewust) daar best bij in de buurt/onder kunnen komen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb pas een eigen appartementje gekocht, maar woon er nog niet, dus wbt. vaste lasten kan ik je niet veel vertellen. Maar wat me hier opvalt is dat er velen zo weinig hypotheek betalen. Ik heb een appartement(je), verdien ruim 1700 netto en betaal maandelijks (dadelijk) ruim 700 euro netto, overigens volledige aflossing en via NHG.



Edit: en op het nibud vind je een module waarmee je alle lasten kunt bereken op basis van inkomen, woontype (huis, appartement etc) en gezinssamenstelling. Je moet dan ook alle inkomsten (dus ook evt. koopsubsidie, belastingsteruggaven etc) invullen en zo kom je op een schatting op basis van eerdere berekeningen (van personen in soortgelijke situaties) en kun je zelf aangeven wat je denkt uit te geven voor alles. Dit is ook incl. uiterlijke verzorging, vakantie, reserves, abonnementen etc. Een heel brede berekening dus en kosteloos.
Alle reacties Link kopieren
Wapiti >> mijn hypotheek was rond de 145.000, de helft is aflossingsvrij, de andere helft spaar, e.e.a. met NHG. De rente lag 4 jaar geleden lager dan nu. De lasten die ik hierboven opgeef zijn trouwens bruto (denk ik niet eens meer bij na). Toen ik hier kwam wonen had ik ca 1500 netto per maand.

Mijn hypotheek heb ik mee kunnen verhuizen naar het nieuwe huis. Dus ik kan nog een paar jaar genieten van een lagere rente. We lossen ook extra af, dus dat helpt ook.
Alle reacties Link kopieren
Ik blijf het bijzonder vinden dat je met zijn tweeën 200 euro maar uitgeeft aan boodschappen,
Alle reacties Link kopieren
hi,



ik heb juist helemaal geen overwaarde van een huis, ik moet gaan beginnen met nul, net als een student. Ook is dit mijn eerste auto, dus geregistreerde schadevrije jaren heb ik niet. En dan kom ik toch bij de meeste verzekeraars rond 100 euro uit voor een allriskverzekering.



Iemand hierboven zei:



'Waar ik wil(de) wonen kon ik het niet betalen en waar ik het kon betalen wilde ik niet wonen...'



Eerlijk dat dit gezegd wordt. In NL heerst toch de mentaliteit dat 'je op een gegeven moment geen keuze hebt en als je geen genoegen bent met minder dan ben je verwend'.

Ik zou ook het liefst in mijn eigen buurt willen blijven wonen. Ben echt bang dat ik in mn nieuwe woning me niet thuis ga voelen. Je kent de buren niet, ik bedoel, misschien draaien ze wel de hele dag hardhouse muziek ofzo. Een nieuwe situatie is altijd eng.



Heeft er hier iemand al een nieuwe kleine auto gekocht? Wat betaal je maandelijks af? Ik zou dan, als ik die auto doe, 36 maanden 182 euro betalen en dan daarna min. inruilwaarde. Excl verzekering (100) en wegenbelasting uiteraard.



Bedankt allemaal he!
Alle reacties Link kopieren
quote:madelief82 schreef op 15 november 2008 @ 23:48:

[...]





Wow is niet zo veel. Maar 200 voor huur? Ik ben vooral bang waar ik terecht kom, waar ik kom te wonen. Ik hoop dat ik me er thuis kan gaan voelen.



Helemaal niet aan gedacht. Hoe weet je of een verzekering écht nodig is?Is een WA verzekering nodig?



huur is eigenlijk 424

maar ik woon samen en we krijgen huursubsidie omdat we weinig verdienen. Als je daarbij weer gwl/internet/tv bij optelt is het 200 p.p.



Ik heb een WA, inboedel, brand en reisverzekering.

Als je iets stuk maakt van iemand anders moet je anders zelf betalen. Met WA wordt het vergoed. Informeer bij je bank voor meer info (vaak is het daar het goedkoopst, zeker als je al je verzekeringen daar aflsuit)
Misschien moet ik het idd maar eens op een rijtje zetten, het is net alsof mijn geld er tegenwoordig harder uitrent dan vroeger. 't is wel een schatting..



Per maand:

Huur: 355 euro (incl verwarming en groot deel water)

Electra: 35 euro

Verzekeringen: 110 euro

Water: 5 euro

TV en internet: 40 euro

Telefoon: 25 euro

Studie: 150 euro (incl boeken)

Boodschappen: 200 euro (mss wat meer)

Katten: 50 euro



De laatste tijd gaat het allemaal wat minder omdat ik ook nog rijles moet betalen en wat uitgaven qua kleding en zo heb gedaan, maar normaal kom ik makkelijk rond. Ongeveer 1000 euro per maand (bovenstaande bedragen + een beetje meer voor de zekerheid, telefoon en boodschappen vallen wel eens hoger uit als ik veel lekkere extraatjes wil eten) en mijn inkomen is netto ruim 1300 per maand gok ik zo. Dus nog ruim 300 euro per maand normaalgesproken over voor etentjes, eens wat sparen, kleding, etc. Maar met de grote uitgaven de laatste tijd (studie in één keer betaald, rijles dus, veel te dure lingerie ) sta ik inmiddels al een paar week rood. Is nu teruggebracht tot 95 euro trouwens en ik moet mijn loon nog krijgen (morgen, ik krijg per week), dus éindelijk kom ik weer boven nul en blíjf ik daar ook even deze week
Alle reacties Link kopieren
Wie maakt er nog meer gebruik van zon regeling voor een auto:

36 maanden relatief lage maandlasten en dan een minimaal inruilwaarde van 5000 euro (je betaalt de auto dus nooit helemaal af, maar tot 5000 euro). Is dit een bekende/ populaire regeling?
Alle reacties Link kopieren
quote:madelief82 schreef op 18 november 2008 @ 14:21:

Wie maakt er nog meer gebruik van zon regeling voor een auto:

36 maanden relatief lage maandlasten en dan een minimaal inruilwaarde van 5000 euro (je betaalt de auto dus nooit helemaal af, maar tot 5000 euro). Is dit een bekende/ populaire regeling?



Een auto lenen maar nooit afbetalen lijkt me dat je 2 keer opgelicht wordt.

Als je niet kan sparen moet je zeker niet lenen.
Zie QR
quote:madelief82 schreef op 17 november 2008 @ 22:56:

hi,



ik heb juist helemaal geen overwaarde van een huis, ik moet gaan beginnen met nul, net als een student. Ook is dit mijn eerste auto, dus geregistreerde schadevrije jaren heb ik niet. En dan kom ik toch bij de meeste verzekeraars rond 100 euro uit voor een allriskverzekering.



Iemand hierboven zei:



'Waar ik wil(de) wonen kon ik het niet betalen en waar ik het kon betalen wilde ik niet wonen...'



Eerlijk dat dit gezegd wordt. In NL heerst toch de mentaliteit dat 'je op een gegeven moment geen keuze hebt en als je geen genoegen bent met minder dan ben je verwend'.

Ik zou ook het liefst in mijn eigen buurt willen blijven wonen. Ben echt bang dat ik in mn nieuwe woning me niet thuis ga voelen. Je kent de buren niet, ik bedoel, misschien draaien ze wel de hele dag hardhouse muziek ofzo. Een nieuwe situatie is altijd eng.



Heeft er hier iemand al een nieuwe kleine auto gekocht? Wat betaal je maandelijks af? Ik zou dan, als ik die auto doe, 36 maanden 182 euro betalen en dan daarna min. inruilwaarde. Excl verzekering (100) en wegenbelasting uiteraard.



Bedankt allemaal he!



V.w.b. de auto; ik vond hem eerst geen reet aan, maar ben hem gaan waarderen en respecteren. De Smart ForTwo, Tweedehands niet al te duur in aanschaf en hij brengt zijn geld ruimschoots op. Betaalde per kwartaal nog geen EUR 30.- Wegenbelasting, verzekering idem per kwartaal en kon tevens voor EUR 40.- naar Parijs rijden.



Das pas een goedkoop en praktisch wagentje!
quote:tove schreef op 18 november 2008 @ 11:06:

[...]





huur is eigenlijk 424

maar ik woon samen en we krijgen huursubsidie omdat we weinig verdienen. Als je daarbij weer gwl/internet/tv bij optelt is het 200 p.p.



Ik heb een WA, inboedel, brand en reisverzekering.

Als je iets stuk maakt van iemand anders moet je anders zelf betalen. Met WA wordt het vergoed. Informeer bij je bank voor meer info (vaak is het daar het goedkoopst, zeker als je al je verzekeringen daar aflsuit)





Volgens mij is WA zelfs wettelijk verplicht. Anders zou je toch mooi de sigaar zijn als iemand anders jou invalide rijdt ofzo. (al is het maar met je fietsje) Krijg je nooit je schade vergoedt.



Ik tjek net even mijn polissen; Interpolis



Daar betaal ik voor een gezin van 3 personen EUR 46.- per maand voor uitvaart, WA, ongevallen, partner en kind-verzekeringn (keert uit bij overlijden), buiten de deurschade en de tandjes van dochterlief.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven