Welk type inductieplaat

18-02-2021 13:46 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben helemaal zat van onze gas op glas kookplaat en we willen overgaan op inductie.
Volgende week wordt er krachtstroom aangelegd.

Hebben jullie tips wat voor type inductie plaat handig is?
Wij hebben ruimte voor een plaat van 75cm breed.
5 pitten of toch 4? We gebruiken nooit 5 tegelijk en ik wil wel dat er genoeg ruimte is om een wok en een koekenpan en nog een pan te gebruiken. Nu is dat met mijn 5 pitten soms wat krap en dan heb ik nog niet eens een hele grote pannen op het vuur staan.
Is een flexibele kookzone een aanrader?
Nog tips of afraders qua merken?
Alle reacties Link kopieren
Ik mag vast geen reclame maken maar als ik had geweten dat er zulke inductieplaten bestonden had ik daar zeker voor gekozen. Google eens op makus.
En nee, ik heb er niks mee te maken maar zag het voorbij komen en vind het werkelijk prachtig.
Ik heb een flexible kookzone en ik vind het heel handig voor een grill plaat.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een Bora en zou nooit meer anders willen. Overigens gewoon 4 pitten, niks bijzonders verder. Wel heb ik mijn aanrecht aan die kant laten verdiepen zodat er meer ruimte is voor pannen.
Alle reacties Link kopieren
Een wok op inductie gaat niet echt handig.

Verder zie ik eigenlijk geen nadelen.

Verdiep je in mogelijkheden als overkookbeveiliging, kookzones en wat voor pannen werken. De meeste van mijn ouderwetse gietijzeren of smeedijzeren pannen werken goed. Alleen de aluminium prullen werken niet.

Pannen moeten ook een vlakke onderkant hebben die zoveel mogelijk aansluit op de glasplaat. Dat is waar het misgaat bij de meeste wokpannen. En hoe groter het oppervlak, hoe meer vermogen er overgebracht kan worden. Je hebt niet zoveel aan een wokpan met een miniscuul vlak onderkantje.
Alle reacties Link kopieren
Wokken op inductie kun je echt vergeten. Voor goed wokken heb je vlammen nodig.

Een prima alternatief is een goede hapjespan met dikke bodem, die je wel voldoende heet krijgt op inductie.
Je hoort de vogels weer, je ruikt de regen nog
Alle reacties Link kopieren
TIP:
Laat de inductieplaat aansluiten door iemand die daar verstand van heeft.
Plaat halen en stekker er in stoppen kan je zomaar een nieuwe kookplaat kosten.
Niet geschoten is altijd mis
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben 4 grote pitten, twee hele grote en twee kleinere. En in het midden een warmhoudzone, die warmhoudzone gebruik ik in praktijk nooit en vind ik echt onzin, maar daardoor zitten de pitten wel ver uit elkaar. Ik zou in het vervolg eerder kiezen voor een brede plaat met 4 pitten en voldoende afstand. Dan 5 pitten die dichter op elkaar zitten.
Alle reacties Link kopieren
En minstens net zo belangrijk als de plaat: investeer in je pannen!

Een goede pan heeft een dikke en zware bodem. Geen aluminium, want dat werkt niet op inductie, maar ferromagnetisch spul.

Met name voor koekenpannen etc. waarbij je vaak kortdurend veel hitte nodig hebt, heb je daar veel profijt van.
Je hoort de vogels weer, je ruikt de regen nog
Alle reacties Link kopieren
3 fasen-aansluiting is niet per se nodig voor inductiekoken.

Maar als je die wel hebt, kun je grotere vermogens aan:

https://www.hier.nu/themas/huishoudelij ... -op-letten
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle tips.

Nieuwe pannen moet ik inderdaad ook naar op zoek.
De makus inductie plaat ziet er leuk uit....maar erg trendgevoelig en eigenlijk passen ze allemaal niet in onze keuken.

De flexzone is dus wel handig.
Ik denk persoonlijk dat je ook beter 4 pitten met ruimte kunt hebben dan 5 pitten dicht op elkaar.

Uiteraard wordt alles goed aangesloten, elektricien doet de krachtstroom.
En de inductie plaat plaatsen we niet zelf maar zullen we laten doen door een keukenspecialist.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben vooral heel blij dat mijn fornuis knoppen heeft. Al meerdere malen in bv. vakantiehuis staan vloeken omdat ik met vette/natte vingers de tiptoetsjes niet lager kreeg terwijl de pasta aan het overkoken was. Vast ook een kwestie van gewenning hoor, maar knoppen waren voor mij echt een vereiste. Verder gewoon vier pitten, niets fancy, werkt perfect.
Alle reacties Link kopieren
ik ga voor een BORA PUXU. Ingebouwde afzuiging in de plaat zelf en BORA is wel de top onder de inductieplaten

En 3 fasen is wel aan te raden, anders heb je echt een waardeloze plaat en is koken een marteling
Alle reacties Link kopieren
Een bora wordt hem niet.
De huidige keuken blijft en de huidige afzuigkap ook. Voor een bora hebben we geen ruimte ivm de huidige lade onder het fornuis.
Alle reacties Link kopieren
Als je per se wil wokken op inductie kun je ook voor zoiets gaan:

Afbeelding
En wij ons maar afvragen waar die afvalberg vandaan komt.
Alle reacties Link kopieren
qwe schreef:
18-02-2021 16:05
Ik ben vooral heel blij dat mijn fornuis knoppen heeft. Al meerdere malen in bv. vakantiehuis staan vloeken omdat ik met vette/natte vingers de tiptoetsjes niet lager kreeg terwijl de pasta aan het overkoken was. Vast ook een kwestie van gewenning hoor, maar knoppen waren voor mij echt een vereiste. Verder gewoon vier pitten, niets fancy, werkt perfect.
Ik had hiervoor een elektisch fornuis met van die draaiknoppen, maar daar heb je echt niks aan als de pasta overkookt, omdat zo'n elekrische kookplaat nog minutenlang kokendheet blijft als je het vermogen wegdraait. Dit in tegenstelling tot met een gasfornuis. De reflex om gelijk de pan weg te tillen, zit er bij mij dus wel in en dat is dan ook het enige wat werkt.

Dat is dus echt simpelweg een kwestie van gewenning. Ik was voordat ik een inductiekookplaat kocht overigens fel anti touch knopjes, maar het is een non-probleem.

Het voornaamste nadeel van die touch knopjes is dat ze nogal eens vals reageren als er wat kokend water uit een pan over die knopjes spettert. Meestal is het ding zo slim om de knopjes te negeren als er water overheen spettert. MAar het wil wel gebeuren dat je op 3 pitten een verschillende timer hebt lopen en dat het kreng zichzelf toch weet af te schakelen. Even een vaatdoekje eroverheen en het werkt weer zoals vanouds, maar die timers zijn dan ineens weg en dan weet je niet meer precies hoe lang de rijst, de groente of wat dan ook nog moest koken.

Kookplaat met verschillende zones is wel lollig, maar ik gebruik het eigenlijk nauwelijks.

https://www.consumentenbond.nl/inductie ... 603-039-33

Deze in mijn geval (is nu 1.5 jaar oud). Achteraf was het wel makkelijk om de hele keuken met alle witwaren bij dezelfde leverancier te bestellen, maar je laat je toch snel verblinden door allerlei onnodige finesses.

Het grootste voordeel was dat deze plaat wat breder was: dat geeft gewoon extra ruimte en dat is fijn, als dat kan.

Verder zou ik goed kijken naar ergonomisch slimme dlingetjes als overkookbeveiliging en kooktimers. Maar het probleem blijft een beetje dat je eigenlijk pas in de praktijk merkt hoe bepaalde finesses bevallen. Je kan dan wellicht beter eens samen koken met een vriend of vriendin met een inductieplaat en dan proberen te leren wat handig is en wat niet handig is.

Qua elektriek:
De meeste kookplaten hebben slechts 2 fases nodig (2x230Volt). Geen krachtstroom (dat betekent 400 Volt) . Maar meestal betekent dat wel dat de zaak uitgebreid moet worden, want vaak vind je alleen maar een gewoon stopcontact (met 1 fase). Mocht er al wel een zogenaamd Perilex stopcontact zitten (die ruimte biedt voor meer fases), bestaat wel een goede kans dat er al is voorbereid, maar dan ook moet een installateur de juiste verbindingen maken, want je kan wel degelijk je nieuwe kookplaat opblazen. Die Perilex contacten hebben GEEN standaard aansluiting. Wat betekent dat het specifiek bekeken moe worden voor de kookplaat die je koopt.

Een inductiekookplaaat op 1 fase aansluiten kan vaak ook wel, maar dan kom je echt vermogen tekort. Het ding past zichzelf dan wel weer aan, maar je kan dan vaak maar 1 kookplaat op vol vermogen zetten. Dat is erg beperkend en irritant. Wil je bijv. water laten koken voor de aardappels en tegelijkertijd vlees aanbraden, dan kan dat niet. Het is bij juist aansluiten dan net zo dat er er dan een stop uitspringt, maar je kan dan gewoon niet meer dan 1 plaat tegelijk op vol vermogen zetten.

Ik heb de installatie uitbesteed, Dat is verplicht waar ik woon, zelfs al bezit ik zelf wel de kennis en de vaardigheden om die installatie te doen.

Praat met een installateur om het te laten beoordelen. Over het algemeen zal het wel kunnen, maar er moet ongetwijfeld een extra draad worden getrokken in een bestaande buis en mogelijk moeten er 2 extra groepen in de meterkast worden geinstalleerd. Is allemaal niet moeilijk, maar het kost wel weer geld.

Oja, inductiekookplaten gaan erg zuinig om met hun vermogen, omdat de warmte wordt gegenereerd in de bodem van de pan. Water kookt razendsnel en je hebt totaal geen vertraging meer. Verder is het schoonmaken super makkelijk. Ik wil nooit meer anders.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven