Werk & Studie alle pijlers

Auteursrecht en onderwijspublicaties

22-09-2008 12:31 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoe zit het ook alweer met auteursrecht? Als je een reader samenstelt op basis van verschillende boeken, hoeveel mag je dan overnemen (met bronvermelding uiteraard)? Volgens een collega kun je 10% van een boek rechtstreeks overnemen in een reader, maar ik kan dit nergens terugvinden als ik google op 'auteursecht'. Iemand een idee?
Alle reacties Link kopieren
'auteursRecht' natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
volgens mij moet je dan alsnog betalen om het over te mogen nemen hoor.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij moet je altijd betalen. Bij mij op de universiteit kosten readers daarom dan heel vaak rond de vijftig euro
Voor zover ik weet moet je altijd betalen en gaat dat percentage alleen over of je de auteur van tevoren toestemming moet vragen of niet.
Alle reacties Link kopieren
Okee, bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Kijk hier eens: http://www.cedar.nl/pro/r...%202004%20%20-%202006.doc



of hier: www.cedar.nl

of hier: http://www.cedar.nl/pro/onderwijsinstelling.php
Alle reacties Link kopieren
Bij mij op school (HBO) mag ik als docent maximaal 25 pagina's uit een boek overnemen zonder daarvoor apart auteursrechten te betalen. Die 25 pagina's zijn in een soort raamovereenkomst vastgelegd; daarover betaalt mijn werkgever dus jaarlijks een vast bedrag aan auteursrechten.



Om het zeker te weten kun je het even bij de mediatheek/studiecentrum van jouw school vragen?
Alle reacties Link kopieren
Artikel 16 van de Auteurswet:



1. Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd de verveelvoudiging of openbaarmaking van gedeelten ervan uitsluitend ter toelichting bij het onderwijs, voor zover dit door het beoogde, niet-commerciële doel wordt gerechtvaardigd, mits:

1°. het werk waaruit is overgenomen rechtmatig openbaar gemaakt is;

2°. het overnemen in overeenstemming is met hetgeen naar de regels van het maatschappelijk verkeer redelijkerwijs geoorloofd is;

3°. artikel 25 in acht wordt genomen;

4°. Voor zover redelijkerwijs mogelijk, de bron, waaronder de naam van de maker, op duidelijke wijze wordt vermeld; en

5°. aan de maker of zijn rechtverkrijgenden een billijke vergoeding wordt betaald.

2. Waar het geldt een kort werk of een werk als bedoeld in artikel 10, eerste lid onder 6°., onder 9°. of onder 11°. mag voor hetzelfde doel en onder dezelfde voorwaarden het gehele werk worden overgenomen.

3. Waar het het overnemen in een compilatiewerk betreft, mag van dezelfde maker niet meer worden overgenomen dan enkele korte werken of korte gedeelten van zijn werken, en waar het geldt werken als bedoeld in artikel 10, eerste lid onder 6°., onder 9°. of onder 11°. niet meer dan enkele van die werken en in zodanige verveelvoudiging, dat deze door haar grootte of door de werkwijze, volgens welke zij vervaardigd is, een duidelijk verschil vertoont met het oorspronkelijke met dien verstande, dat wanneer van deze werken er twee of meer verenigd openbaar zijn gemaakt, die verveelvoudiging slechts ten aanzien van een daarvan geoorloofd is.

4. De bepalingen van dit artikel zijn mede van toepassing ten aanzien van het overnemen in een andere taal dan de oorspronkelijke.

Voor meer informatie: http://wetten.overheid.nl zoeken op wetten en auteurswet
Alle reacties Link kopieren
Hai,



Ik moest me gisteren met een deadline voor ogen inhouden om niet met een boek naar de kopieermachine te hollen. Gelukkig is de cursus verschoven en ik heb ik alsnog de tijd om de stof in eigen woorden uit te leggen. Het is in elk geval goed om te weten hoe één en ander zit, dus bedankt voor jullie reacties en verwijzingen.



Groet, Mariebelletje

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven