Werk & Studie alle pijlers

Baan bij ministerie van defensie?

05-11-2008 18:40 42 berichten
Alle reacties Link kopieren
ik ben bijna klaar met mijn WO-bachelor en ik ben me al aan het orienteren op banen. Nu zit ik te denken aan een baan bij ministerie van defensie (koninklijke landmacht)

Ik weet nog niet hoe of wat...maar dit leek me wel interessant. Ik vraag me af of er vrouwen zijn die gewerkt hebben of werken bij defensie.

Is het een verstandig idee om te solliciteren als starter zijnde daar of krijg je meteen een stempel en ben je nadien niet meer zo in trek als werknemer of juist wel?



Ben benieuwd of iemand tips heeft.

Ik ben me dus aan het orienteren, weet niet zo goed waar ik terecht kan met mijn vragen...dus mensen die objectief zijn tov het leger.
Alle reacties Link kopieren
Doe eerst een master.



Met enkel een WO bachelor ben je nog minder waard dan een afgestudeerde HBO'er.



Als je echt in dienst wilt heb je dat niet persé nodig natuurlijk. Wat voor functie wil je?
Alle reacties Link kopieren
nou justme ik heb dus geen flauw idee wat voor functie precies. Ik zat te denken aan logistiek. Dat trekt mij wel en daar ben ik goed in. Dingen regelen etc.

Waar het me om gaat is om een master te doen die door werkgever wordt betaald (in dit geval door defensie).

Ik heb weinig tijd meer om te studeren...ik ben genoodzaakt om aan de slag te gaan. Als persoonlijke omstandigheden het zouden toelaten dan zou ik zeker doorgaan voor een master, maar helaas is niet zo. Vandaar dat ik aan leger dacht of politie.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan dus helemaal niks met jouw vraag. Ik denk dat je je wat nader moet specificeren. Wil je als burger of als militair werken? Wat is je opleiding? Wil je daar iets verder mee? Denk je eraan naar de militaire academie te gaan? Of wil je gewoon op het ministerie werken als ambtenaar? Ik denk dat je bedoelt dat je naar de militaire academie wil maar je zult daar toch echt even opheldering over moeten geven.



Wel kan ik je vertellen dat het salaris dus echt niet vergelijkbaar is met het bedrijfsleven. Wel zijn er nu zo'n 7000 vacatures en willen ze graag mensen werven, dus de kans dat je een baan vindt is vrij groot.
Alle reacties Link kopieren
Huh??? er was even iets raars gaande want ik zie nu jouw reactie pas waarin je je nader verklaart. Maakt mijn post weer zinloos. Sorry.
Alle reacties Link kopieren
Wil je trouwens per se bij defensie of zoek je gewoon een werkgever die bereid is opleidingswise in je te investeren?
Alle reacties Link kopieren
heey ziweber...eigenlijk zoek ik beide. Ik moet aan de slag, heb een studieschuld die ik graagd wil aflossen dus wil graag geld verdienen.

Aan de andere kant vind ik het erg jammer dat ik geen master aan de uni zal volgen...maar die wil ik hoe dan ook binnenhalen. Vandaar dat ik dacht dat ik bij defensie wel de mogelijkheid zou krijgen om die master alsnog te behalen. Gaat niet zo zeer om welke master, gaat erom dat ik die titel binnenheb.



Zou je kunnen vertellen wat je bedoelt met dat de salaris bij defensie niet vergelijkbaar is met het bedrijfsleven? Is het een stuk lager? Zou jammer zijn



O ja ik denk niet dat ik tussen al die 17/18 jarigen oefeningen wil doen in het veld...meer tja een inhoudelijkere baan (voor zover je dat kan zeggen)
Alle reacties Link kopieren
Via mijn werk ken ik een hoop juristen en ingenieurs die werken voor het leger. Het zijn echt mensen met een hart voor de zaak want ja, het salaris is zeker niet marktconform. Een jurist of ingenieur in het bedrijfsleven verdient veel meer.



Is het niet handiger op de master in deeltijd of avond te doen en intussen gewoon een baan te vinden? Werkgevers zijn vaak pas bereid een opleiding te betalen als je er of al wat langer zit, of je in je contract toezegt voor minimaal zoveel jaar te blijven.



Welke opleiding heb je nu gedaan? Wat justme zegt is ook zeker waar, een universitaire bachelor wordt in nederland nog steeds niet voor vol aangezien. En terecht overigens, aangezien de meeste studies zo zijn ingericht dat je, wil je echt weten wat je moet weten, wel de master MOET doen. Vandaar dat ik me afvraag welke opleiding het is.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk trouwens dat het met jouw wensen handiger is als burger bij het leger/defensie te gaan.
Alle reacties Link kopieren
Nou zwieber, bedankt voor je inhoudelijke reactie!



Ik kan je helaas niet vertellen welke opleiding ik doe omdat het anders te herkenbaar wordt. Er zijn niet veel mensen die deze studie doen, +/- 5 á 6 per jaar.



Ik heb ook gekeken naar mogelijke banen, maar het aanbod is te gering...dat is nauwelijks een optie.

Het leger/politie lijkt me zo ontzettend leuk en avontuurlijk, alleen ik durf me er niet te enthousiast over uit te spreken omdat ik bang ben dat het toch tegenvalt. Ben bang voor negatieve reacties.

Ik sluit me aan bij je opmerking dat een burgerfunctie beter past dan een militaire.
Alle reacties Link kopieren
Laat ik het dan wat globaler vragen: is je studie technisch, management achtig of meer sociaal of juridsch?



Ik zit me net te bedenken: wij hebben hier een opleiding speciaal gericht op veiligheid in de publieke sector. Dus voor de brandweer, politie, maar ook bijvoorbeeld de veiligheidsmanager van de efteling. Misschien is zoiets denkbaar. Vaak is het namelijk al genoeg om te zeggen dat je die master doet om aan een baan te komen. Zeldzame masters zijn veelal gewild. En dit is weer echt een master voor professionals dus je krijgt gelijk veel praktijkfeedback. Misschien is zoiets ook een optie. Je studeert en komt zo dus aan een baan.



Is het aanbod in banen voor je studie te gering of is wat jij wil zo specifiek dat je door je eigen voorkeur beperkt wordt een baan te vinden?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook geinteresseerd in een baan bij defensie. Ben jurist. Dus ik heb weinig toe te voegen, maar lees graag mee!
Alle reacties Link kopieren
Mijn studie is taal/cultuur. Helaas niet technisch/economisch en dus niet al te aantrekkelijk voor het bedrijfsleven. IN mijn vakgebied weinig is werk te vinden en daarom ben ik niet zo happig op een master die direct aansluit op mijn studie. Opties die jij aangaf zijn inderdaad ook mogelijk. Ik heb gisteren een sollicitatie verstuurd naar de politie (rechercheur master) Ik krijg binnenkort informatie toegestuurd, dan ga ik even kijken wat het precies inhoudt.
Alle reacties Link kopieren
Trouwens, ik weet niet of het professioneel is om aan te geven dat een baan bij defensie mij ontzettend avontuurlijk en spannend lijkt. (ben 24 jaar)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een half jaar bij Defensie gewerkt als burger (niet bij de landmacht) en ik heb het als heel erg leuk en positief ervaren. Ik ben na mijn studie via een uitzendbureau daar binnen gekomen in een lagere functie dan mijn opleiding (WO), maar ze hebben me een baan aangeboden. Uiteindelijk ben ik weggegaan omdat ik een baan vond die beter aansloot op mijn studie, maar qua gezelligheid en mensen vond ik het helemaal super. Mocht ik de kans krijgen om terug te gaan naar Defensie dan zou ik het zeker overwegen
Alle reacties Link kopieren
hey magnolia, wat leuk om te lezen!



Ik heb wat vragen aan je, kijk maar of je ze wilt/kan beantwoorden. Ben echt nieuwschierig!



1) Loop je altijd ''het riciso'' uitgezonden te worden, ook al heb je een burgerfunctie? (niet dat ik het erg vind overigens)

2) Is het professioneel? Bedoel meer of het goed is voor cv-building?

3) Zit je niet vast aan een bepaalde termijn...dat je verplicht in dienst moet blijven?

4) Wat mij niet helemaal duidelijk is, waar is defensie 'gevestigd'.. is er één hoofdkantoor/lokatie?

5) Is de salaris enigzins redelijk?

6) Kun je gemakkelijk een (vervolg)opleiding volgen?

7) Ik heb op de site gekeken en ik zie dat voor mensen met een HBO/WO studie officier-opleidingen/functies zijn? KLopt dat, ben jij daarvoor ook aangenomen?



Beste magnolia, het zijn toch vrij veel vragen geworden, ik hoop dat je er enkele van wilt beantwoorden, hoeft niet allemaal.
Alle reacties Link kopieren
Present. Werkzaam bij defensie als burger op personeelszaken.

Burgers worden niet uitgezonden, alleen in heel zeldzame gevallen als er een functie uitgeoefend moet worden in het uitzendgebied waar geen enkele militair voor voorhanden is.

De burger wordt dan wel eerst gemilitariseerd.



Professioneel ja, gewerkt hebben bij Defensie staat goed op je CV, mits je een redelijke rang hebt (gehad). Vanaf Sgt 1/Wachtmeester. Mijn exvriend heeft 15 jaar gewerkt als militair bij de KL en kon zo in de burger aan de slag.

Het maakt indruk, vooral de uitzendingen en het leidinggeven.



Ja, je zit vast aan een termijn. Je kunt niet zo ontslag nemen voor einde contract, dat kan alleen in overleg met je commandant. Als die denkt, wtf, ik heb niets aan je, dan word je ontslag verleend.

Ook wordt je om de 2 of 3 jaar verplaatst naar een andere arbeidsplaats.



Defensie heeft verschillende locaties en banenwinkels. Het miniisterie zelf in Den Haag natuurlijk. De KMA ( voor HBO en WO) In Breda, de KMS ( voor MBO) In Weert en dan heb je alle verschillende kazernes in den lande.



Salaris ligt aan opleiding, leeftijd, ervaring en rang.



Opleidingen in alle soorten en maten zijn genoeg te volgen, als het van Rijkswege moet, wordt alles betaald.



HBO en WO zijn idd officiersopleidingen.



Het beste kun je je laten voorlichten in de banenwinkels van Defensie.



Nou, op de plaats rust maar weer.

Nog meer vragen, shoot.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
De landmacht heeft in bepaalde plaatsen informatie/banenwinkels waar je heen kunt gaan voor informatie. Daarnaast zou je naar hun stand op de studiebeurs kunnen gaan. Of al je vragen opschrijven en bellen met het Ministerie.



Als je veel talen spreekt is het misschien ook goed om te kijken bij de UN. Daar moet je wel een bepaald aantal talen voor spreken, maar ook daar zijn vaak veel leuke functies met goede doorgroeimogelijkheden (en mogelijk avontuur).



De landmacht is natuurlijk veel groter dan alleen de "soldaten", daar zit ook een heel beheersorgaan omheen. En mensen die op het Ministerie zelf werken worden voor zover ik weet niet uitgezonden, dat is alleen als je ervoor kiest om beroepsmilitair te worden.



Mijn pa is beroepsmilitair en moet officieel om de 3 jaar solliciteren. Hij heeft een redelijk logistieke functie (planning en beheer van oefenterreinen). Hij is in zijn hele leven als beroepsmilitair nog nooit uitgezonden geweest, alleen op oefening. (Volgend jaar heeft hij echter wel de kans uitgezonden te worden.)



Als ik jou was zou ik gewoon eens contact met ze opnemen www.werkenbijdelandmacht.nl

werken bij MinDef

Defensie Traineeprogramma (Ik ben zelf ingestapt in een andere branche via een Traineeprogramma. Kan ik zeer aanraden als je niet al te veel kennis/ervaring hebt in die richting maar je er wel graag in zou willen werken)
biebeltje wijzigde dit bericht op 06-11-2008 11:58
Reden: mhm, enigszins mosterd na de posting van Yasmijn
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
lepa ana, ik zou zelf altijd voorzichtig zijn om bij een sollicitatie heel erg bezig te zijn met de mogelijkheden dat de werkgever een opleiding mogelijk maakt en vergoedt. Dat komt omdat ik zelf sollicitaties afneem en af en toe mensen tegen kom die daar in mijn ogen te zeer op gefixeerd zijn. De werkgever wil nu iemand in een bepaalde rol en als je ambitieus bent en verder wilt groeien is dat positief Veel beter dan helemaal geen ambitie en liever lui dan moe), maar ik wil ook het gevoel krijgen dat je het huidige werk leuk zult vinden, goed zult doen en niet alleen aan de baan begint omdat je dan een opleiding zult krijgen. Als je aangenomen wordt moet ik aardig investeren om je op te leiden om werk op een goed niveau te kunnen doen en het doel van een bedrijf is gewoon geld verdienen en als ik vooraf kan inschatten dat je je minimaal zult inzetten in je baan, alles zult inzetten op die betaalde opleiding en daarna hard verder zoekt en het bedrijf als een leuke naam op je cv ziet dan moet je verder wel heel briljant zijn of hele unieke kennis hebben waar ik ook maar een paar jaar naar op zoek ben (of echt, echt echt nu niet zonder kan en je bent de enige op de hele wereld) voor ik je aanneem. Anders investeer ik liever tijd en moeite aan iemand die gewoon met plezier lekker gaat werken en gaat leren en zich ontwikkelen. Nu wil ik helemaal niet zeggen dat jij zo bent of dit van plan bent, maar ik schets even een beeld voor je.
Alle reacties Link kopieren
quote:lepa_ana schreef op 06 november 2008 @ 11:38:

hey magnolia, wat leuk om te lezen!



Ik heb wat vragen aan je, kijk maar of je ze wilt/kan beantwoorden. Ben echt nieuwschierig! * Ja hoor geen probleem!



1) Loop je altijd ''het riciso'' uitgezonden te worden, ook al heb je een burgerfunctie? (niet dat ik het erg vind overigens)

* in principe wordt je als burger niet uitgezonden als je werkt bij defensie. Wel kan het zo zijn dat je een bepaald specialisme hebt en waar ze geen militairen voor hebben. Je kan dan gevraagd worden om mee te gaan op uitzending. Dit komt zelden voor



2) Is het professioneel? Bedoel meer of het goed is voor cv-building?

* elke organisatie heeft wel wat. Het was soms qua personeelszaken wel een rommel. Ik denk dat het altijd goed is voor je cv, het is in ieder geval beter dan thuiszitten. Ik heb het geluk gehad dat ik me heb bewezen en ze me echt graag wilden houden.



3) Zit je niet vast aan een bepaalde termijn...dat je verplicht in dienst moet blijven?

* volgens mij wel, maar alleen als je militair bent. Je krijgt dan vaak een contract voor bepaalde tijd en dat kan dan voor onbepaalde tijd worden. Maar het fijne weet ik er niet van



4) Wat mij niet helemaal duidelijk is, waar is defensie 'gevestigd'.. is er één hoofdkantoor/lokatie?

* Het departement Defensie zit in Den Haag. Daarnaast zijn over het land verschillende kazernes gevestigd van de verschillende Defensie onderdelen. Ik zelf heb op een stafkazerne gewerkt in Den Haag, dus bij alle generaals.



5) Is de salaris enigzins redelijk?

* voor burgers is het gewoon hetzelfde als op andere ministeries, voor militairen ook wel prima geregeld geloof ik



6) Kun je gemakkelijk een (vervolg)opleiding volgen?

* volgens mij wel, ik kon een paar cursussen doen



7) Ik heb op de site gekeken en ik zie dat voor mensen met een HBO/WO studie officier-opleidingen/functies zijn? KLopt dat, ben jij daarvoor ook aangenomen?

* Nee ik ben geen militair geweest. Maar het klopt dat je voor officiersopleidignen een HBO/WO studie gedaan moet hebben. Ik heb daar als burger gewerkt



Beste magnolia, het zijn toch vrij veel vragen geworden, ik hoop dat je er enkele van wilt beantwoorden, hoeft niet allemaal.

Heb ik toch nog alle vragen beantwoord.....
Alle reacties Link kopieren
Nou, 3 dezelfde postings van drie verschillende mensen!



Ik zit hier echt te grijnzen.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
@ aikidoka: Bedankt voor de tips! Ik begrijp jouw standpunt als werkgever helemaal. Kijk, vragen die ik hier stel komen voort uit onwetendheid, nieuwschierigheid en wat naiviteit. Ook is het makkelijker vragen te stellen omdat het annoniem is. Dan weet ik wat ik kan verwachten en ben ik enigzins voorbereid als ik straks op de sollicitatie verschijn. Nu zal ik er zeker voor waken te vragen naar vervolgopleidingen etc. Maar dat is wel erg belangrijk... mogelijkheid om me verder te ontwikkelen



@ yasmijn: Super, echt geweldig al die info...ben er helemaal blij van geworden!!



@Biebeltje: Dank je voor je tips en informatie! Misschien is UN inderdaad een idee, maar ik dacht, laat ik eerst eens dichter bij huis beginnen (weet niet eens waar UN is...of het uberhaupt in Nederland is (schaam) Maar dat lijkt me ook geweldig.



Ik heb een afspraak gemaakt voor een sollicitatiedag, dat schijnt verplicht te zijn. Ik heb een heleboel formulieren opgestuurd gekregen, die ik voor die tijd op orde moet hebben.

Stond er echt van te kijken.

Ik denk neit dat ze me bij ministerie zullen aannemen, omdat ik geen master heb gedaan.



PS. nog een vraag: Ik hoor van mensen dat je niet wordt aangenomen als je meer dan vier keer bent verhuisd? Is dit een gerucht of klopt dit? Ik ben student en was genoodzaakt vaker van kamer te veranderen en dus ook van adres.
Alle reacties Link kopieren
magnolia, ik was net te laat om jouw posting erbij te betrekken! Bedankt voor je antwoorden. Ze komen precies overeen met die van yasmijn. dank dames



Inderdaad, ik denk dat het zoiezo beter is dan thuis zitten. Maar vooral nu is het gewoon vrij lastig om een baan te vinden. Ik doe mijn best, solliciteer op verschillende functies die ik vaak niet eens zie zitten, om maar werk te krijgen, maar het mag niet baten.

Dit lijkt me i.t.t. functies waarop ik solliciteer wél erg spannend, interessant, avontuurlijk én leuk! Natuurlijk heb ik geen ervaring daar, maar ja, het spreekt me gewoon aan. Ik heb een grote discipline, ben trouw, toegewijd, sportief etc.

hahaha het lijkt alsof ik jullie aan het overtuigen ben
Alle reacties Link kopieren
Nog een vraag:

Ik heb net de uitnodiging voor sollicitatie bekeken en zie daar dat het hier gaat om een sollicitatie voor beroepsmilitair. Gaat het hier alleen om lagere regionen of ook om die functies als officier e.d.?

Want nu zit ik te twijfelen of ik me voor de juiste sollicitatie heb aangemeld?
Alle reacties Link kopieren
quote:lepa_ana schreef op 06 november 2008 @ 12:18:

@ aikidoka: Bedankt voor de tips! Ik begrijp jouw standpunt als werkgever helemaal. Kijk, vragen die ik hier stel komen voort uit onwetendheid, nieuwschierigheid en wat naiviteit. Ook is het makkelijker vragen te stellen omdat het annoniem is. Dan weet ik wat ik kan verwachten en ben ik enigzins voorbereid als ik straks op de sollicitatie verschijn. Nu zal ik er zeker voor waken te vragen naar vervolgopleidingen etc. Maar dat is wel erg belangrijk... mogelijkheid om me verder te ontwikkelen







lepa ana, begrijp me niet verkeerd. Aangeven dat je verder wilt ontwikkelen, aangeven dat je nog wel een vervolgopleiding wilt doen vind ik helemaal geen probleem in een sollicitatiegesprek, vind ik positief. Maar soms heb ik gewoon mensen, waarbij je het gevoel hebt dat ze helemaal niet echt gemotiveerd zijn om dit werk te doen bij dit bedrijf, maar dat het de makkelijkste weg is naar dat diploma en dat zijn meestal niet de meest productieve werknemers. Maar ambitie tonen mag best, naar mogelijkheden van cursussen en opleidingen vragen vind ik ook prima. Om het nog wat preciezer aan te geven, als iemand me geen duidelijke motivatie kan geven waarom je bij bijvoorbeeld een groot internationaal bedrijf wil werken in techniek, maar wel weet te vertellen dat hij/zij mensen kent die er werken en hun master gehaald hebben in deeltijd en dat het bedrijf daar dan aan mee betaalt en je er vrij voor krijgt. En dat als ik dan vraag naar eerst door studeren zelf, aangezien dat toch een minder zware belasting zal zijn aangeven dat ze graag een huis willen gaan kopen omdat ze in een studentenhuis wonen zo vervelend vinden en met het salaris van het bedrijf gaat dat wel lukken. Dan gaan er bij mij alarmbellen af.



Overigens een hypothetische situatie waar ik nu meerdere ervaringen bij elkaar gooi hoor. En oh ja, ik ben zelf gewoon ook werknemer bij dat bedrijf hoor, het is niet van mij. Ik voer naast mijn technische werk ook sollicitatiegesprekken zo nu en dan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven