![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Bonus om fulltime te werken
vrijdag 23 september 2022 om 09:49
Ik lees op teletekst dat er in de tweede kamer gesproken wordt over een bonus als je fulltime gaat werken. Dit zou een manier zijn om de tekorten op te vullen.
Ik begreep wel dat dit het college van de rechten van de mens tegen zo'n bonus is, omdat vrouwen die deeltijd werken in verband met de verzorging voor hun kinderen gedupeerd zouden worden.
Zou het voor jou een reden zijn om meer te gaan werken?
Ik begreep wel dat dit het college van de rechten van de mens tegen zo'n bonus is, omdat vrouwen die deeltijd werken in verband met de verzorging voor hun kinderen gedupeerd zouden worden.
Zou het voor jou een reden zijn om meer te gaan werken?
dianaf wijzigde dit bericht op 23-09-2022 10:07
Reden: Slecht lopende zin.
Reden: Slecht lopende zin.
1.72% gewijzigd
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
zondag 25 september 2022 om 14:27
Dat doorstaat geen toets van de hogere gerechtshoven, aangezien dat een inherente discriminatie is die door de wetgever georganiseerd wordt. En lagere belastingen, in combo met geen toeslagen meer, doen trouwens ook exact dat. Een flattax doet hetzelfde.nicole123 schreef: ↑25-09-2022 12:42Jawel. Wel met hoe ik hier geschreven heb dat ik het zou doen, met een gerichte oplossing: in de sectoren zorg en onderwijs in de lager- en middenbetaalde banen een structurele maandelijkse meer-uren-werken bonus, door het netto uurloon van uur 32-36 hoger te laten uitkomen dan 28-32, dat hoger dan van 24-28, etc. Nu is dat andersom, waardoor elk extra uur relatief minder loont en veel mensen meer nadelen dan voordelen zien aan meer uren werken. Of ervoor kiezen om de partner met bijv een kantoorbaan fulltime te laten werken en de leerkracht of verpleegkundige maar 2-3 dagen.
Een algemene maatregel van iedereen in alle sectoren enkel bij volledig fulltime een bonus geven, dat gaat naar mijn idee inderdaad niet werken. Of werkt zelfs averechts uit voor de problemen in onderwijs en zorg. Maar dat had ik ook al herhaaldelijk aangegeven in mijn posts.
zondag 25 september 2022 om 14:30
Die verschillen kun je niet enorm groot maken, anders verdient iemand die bijvoorbeeld 12 of 16 uur werkt straks bijna niks meer per uur en dat lijkt me ook weer niet de bedoeling. Daar kan iemand ook zijn redenen voor hebben natuurlijk, iemand kan werken naast een studie of naast een eigen bedrijf.nicole123 schreef: ↑25-09-2022 12:42Jawel. Wel met hoe ik hier geschreven heb dat ik het zou doen, met een gerichte oplossing: in de sectoren zorg en onderwijs in de lager- en middenbetaalde banen een structurele maandelijkse meer-uren-werken bonus, door het netto uurloon van uur 32-36 hoger te laten uitkomen dan 28-32, dat hoger dan van 24-28, etc. Nu is dat andersom, waardoor elk extra uur relatief minder loont en veel mensen meer nadelen dan voordelen zien aan meer uren werken. Of ervoor kiezen om de partner met bijv een kantoorbaan fulltime te laten werken en de leerkracht of verpleegkundige maar 2-3 dagen.
Een algemene maatregel van iedereen in alle sectoren enkel bij volledig fulltime een bonus geven, dat gaat naar mijn idee inderdaad niet werken. Of werkt zelfs averechts uit voor de problemen in onderwijs en zorg. Maar dat had ik ook al herhaaldelijk aangegeven in mijn posts.
Tenminste, het lijkt me niet dat bedrijven het zich kunnen veroorloven om de lonen voor kleine contracten te houden zoals ze nu zijn en dan voor contracten van veel uur enorm omhoog te gaan, dus dan krijg je bijna automatisch dat je met weinig uur voor een grijpstuiver mag komen opdraven, omdat je zo weinig uren werkt. Met als gevolg dat die mensen er waarschijnlijk weer mee stoppen - en ook als mensen die weinig uur werken massaal stoppen krijg je tekorten. Genoeg banen die massaal door scholieren en studenten worden uitgevoerd.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
zondag 25 september 2022 om 16:23
Hoe gaat dat dan eigenlijk als bvb. een fulltime werkende man na een polsbreuk ofzo naar fysio moet? Die moet dan dus voor 17u30 gaan, ook al moet die misschien meerdere keren per week komen?Quincy2 schreef: ↑25-09-2022 07:56Kijk, dat scheelt een boel, dat ze dat al weten. Hier willen ze ook gewoon zelf sporten na werktijd (er zitten veel fysio's bij mijn sportclub, want het is onder sporters nou eenmaal een populaire studie), dus als die geweten hadden dat ze hun werk vooral in de avond zouden moeten gaan doen, waren ze het nooit gaan studeren. Volgens mij zijn ze allemaal rond 17.30 klaar.
Wat betreft fysio niet gaan studeren omdat je vooral 's avonds zou moeten werken: er zijn natuurlijk ook nog andere opties. Als je als fysio bvb. in een ziekenhuis gaat werken kan het zijn dat je wel 9 to 5 uren hebt. En verder ben je natuurlijk niet verplicht om élke avond te werken. Als het je eigen praktijk is beslis je dat natuurlijk helemaal zelf. Sowieso raken de uren overdag ook wel gevuld met gepensioneerden, mensen met een ziekteuitkering, zwangerschapsfysio.... Het gaat erom dat er ook momenten moeten zijn na de werkuren voor wie wél 9 to 5 werkt, maar dat hoeft dan misschien niet elke avond zodat je die sportclubavond misschien wel kan vrijhouden.
rosanna1985 wijzigde dit bericht op 25-09-2022 16:40
33.80% gewijzigd
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 25 september 2022 om 16:31
Ik heb soms wel te doen met docenten hoor. Les geven, administratie bijhouden, vergaderen, ouders te woord staan, extra individuele aandacht geven aan leerlingen waar, alle werkstukken lezen, toetsen nakijken, les voorbereiden, les materiaal verzamelen, toetsen in elkaar zetten en altijd alleen maar in de schoolvakanties op vakantie kunnen wat lekker duur is. Ben vast nog dingen vergeten. Ik weet nog wel dat mijn mentor op de middelbare een keer zei dat ze de hele herfst en kerstvakantie bezig was geweest met onze werkstukken lezen, toetsen nakijken en nieuwe toetsen maken voor ons.
Maar zoiets is natuurlijk bij meer beroepen. Waarbij mensen denken dat het allemaal heel relaxed en makkelijk is terwijl dat helemaal niet is. En natuurlijk de bullshit banen met mensen die heel belangrijk doen maar veel uren uit hun neus zitten te vreten of weer met een onzin idee komen om maar bezig te blijven.
Maar zoiets is natuurlijk bij meer beroepen. Waarbij mensen denken dat het allemaal heel relaxed en makkelijk is terwijl dat helemaal niet is. En natuurlijk de bullshit banen met mensen die heel belangrijk doen maar veel uren uit hun neus zitten te vreten of weer met een onzin idee komen om maar bezig te blijven.
zondag 25 september 2022 om 16:34
Ik heb het over netto inkomen, dus dat kun je inderdaad via de belastingen regelen. Maar juist niet via een vlaktaks, want er is al een vlaktaks tot €70.000 per jaar netto en met daarboven ook een vlaktaks doorvoeren daarmee bevoordeel je enkel de hoge inkomens. De leerkrachten en verpleegkundigen hebben daar helemaal geen voordeel van en gaan er dus geen uur meer door werken. Met een totale vlaktaks veroorzaak je juist dat de meerverdienende partner meer uren gaat werken en de minderverdienende leerkracht of verpleegkundige minder. Dat werkt dus averechts.bumblebijtje schreef: ↑25-09-2022 14:27Dat doorstaat geen toets van de hogere gerechtshoven, aangezien dat een inherente discriminatie is die door de wetgever georganiseerd wordt. En lagere belastingen, in combo met geen toeslagen meer, doen trouwens ook exact dat. Een flattax doet hetzelfde.
Lagere belastingen in het algemeen is precies zo'n generalistische maatregel waarvan jij zelf al stelde dat ze niet werken. En geen toeslagen meer: het is zinniger om op mijn reactie (en die van anderen) daarop enkele pagina's terug te reageren dan om elke keer met dezelfde niet erg humane non-oplossing te komen.
Ben je nou trouwens echt bezig met nadenken over het probleem van tekorten aan leerkrachten en verpleegkundigen, of vooral met wat voor jouw eigen portemonnee het beste uitpakt? Daar rieken je 'oplossingen' wel nogal naar namelijk.
zondag 25 september 2022 om 16:36
Ja, in Nederland moet je dan gewoon overdag komen inderdaad.Rosanna1985 schreef: ↑25-09-2022 16:23Hoe gaat dat dan eigenlijk als bvb. een fulltime werkende man na een polsbreuk ofzo naar fysio moet? Die moet dan dus voor 17u30 gaan, ook al moet die misschien meerdere keren per week komen?
zondag 25 september 2022 om 16:40
TsumTsum schreef: ↑25-09-2022 16:31Ik heb soms wel te doen met docenten hoor. Les geven, administratie bijhouden, vergaderen, ouders te woord staan, extra individuele aandacht geven aan leerlingen waar, alle werkstukken lezen, toetsen nakijken, les voorbereiden, les materiaal verzamelen, toetsen in elkaar zetten en altijd alleen maar in de schoolvakanties op vakantie kunnen wat lekker duur is. Ben vast nog dingen vergeten.
Dat is niet zielig, dat is gewoon het werk.
zondag 25 september 2022 om 16:42
Zijn er dan geen mensen die gewoonweg niet gaan naar fysio omdat het niet te regelen is met hun werk, ook al zou het puur medisch gezien beter zijn van wel? Ik zou er alvast niet aan beginnen denk ik. Een voorschrift is vaak meteen voor 18 keren. Als ik daar telkens vrij voor zou moeten nemen dan zou ik denken "laat maar zitten die fysio..."
zondag 25 september 2022 om 16:44
Rosanna1985 schreef: ↑25-09-2022 16:42Zijn er dan geen mensen die gewoonweg niet gaan naar fysio omdat het niet te regelen is met hun werk, ook al zou het puur medisch gezien beter zijn van wel? Ik zou er alvast niet aan beginnen denk ik. Een voorschrift is vaak meteen voor 18 keren. Als ik daar telkens vrij voor zou moeten nemen dan zou ik denken "laat maar zitten die fysio..."
Ja hoor en dat is nog een luxe positie. Alleenstaande moeders met kinderen met medische problemen zitten pas echt in een spagaat.
zondag 25 september 2022 om 16:57
Ik werkte in het onderwijs p.o. 86% een aantal jaar. Dat was 0.86 fte maandag tot en met donderdag. Later op woensdag vrij. Dat was 0.97 fte dus ik snap wel dat mensen dat niet fulltime willen. Ik heb het 1 jaar wel gedaan. Combinatie 7/8 waar op vrijdag de een na de ander gillend wegliep, maar iedereen al naar huis en ik kon mijn krat nakijken meenemen. Wel een uitzonderlijke groep van 36 met maar 4 meisjes. En behoorlijk aanpoten. Later 86% zorg management en 1 dag een groep, welke dan ook prima te doen was. Ongeacht de groep.koreana schreef: ↑25-09-2022 10:34De vriendin die in het MBO werkt, werkte 40 uur, en stond dan 28 uur ingeroosterd. Nu werkt ze 32 uur en is dat teruggebracht naar 24 (geloof ik). Zoveel uren dus fysiek lesgeven of mentoruren.
Ook haar studenten denken dat ze 'maar' 28/24 voor de klas staat en zodanig betaald wordt. Als ze dan vertelt gewoon 40 of 32 uur betaald te worden dan vindt men dat een luizenbaan.
Terwijl ze in die niet-lesgevende uren ook inderdaad vergaderingen heeft, gesprekken met ouders heeft, examens moet regelen, toetsen moet maken, lesvoorbereidingen moet doen (lessen updaten, kijken of linkjes nog werken) en gesprekken met bijv. de studentcoaches of coördinatoren over een student. Vergaderingen zijn er vaak twee in getal: het onderwijsteam en de vakgroep (bijvoorbeeld voor Wiskunde).
Daarnaast heb je soms scholingsmomenten, zo gaan ze weer over op een nieuw systeem dat zeeën van tijd kost.
Verder sprong ik dus Later in bij tandarts, arts en overige bezoeken van leerkrachten. Dat is meestal planbaar. De administratie is vaak bottleneck.
zondag 25 september 2022 om 17:03
Ja, goed punt, dat is een lastige. Aan de ene kant wil je stimuleren dat wie meer uren kan en wil werken dat gaat doen, aan de andere kant wil je niet daardoor wie dat niet kan of wil kwijtraken, want dan beland je van de wal in de sloot. Het gaat om het totaal aantal uren en ieder die daaraan bijdraagt, naar eigen kunnen en willen, is mooi meegenomen. Enorme verschillen moeten het dus inderdaad niet zijn, dat werkt demotiverend. En het kan beter via de belastingen geregeld worden dan via de werkgevers, anders kun je inderdaad krijgen dat ze gaan compenseren door de mensen met kleinere banen juist minder te gaan betalen dan nu.Susan schreef: ↑25-09-2022 14:30Die verschillen kun je niet enorm groot maken, anders verdient iemand die bijvoorbeeld 12 of 16 uur werkt straks bijna niks meer per uur en dat lijkt me ook weer niet de bedoeling. Daar kan iemand ook zijn redenen voor hebben natuurlijk, iemand kan werken naast een studie of naast een eigen bedrijf.
Een andere optie is het over een heel andere boeg gooien en salaris niet meer zozeer bepalen aan de hand van opleiding maar (mede) aan de hand van schaarste. Bij materiële zaken doen we dat ook, dus waarom bij arbeid niet? Waarom moet een arts zo enorm veel meer verdienen dan een verpleegkundige, terwijl men elkaar staat te verdringen om geneeskunde te studeren en daarna voor de opleiding tot specialist, terwijl er aan verpleegkundigen een schrijnend tekort is? Leg die salarissen wat dichter bij elkaar en je lost beide problemen op. Al moet je daarbij oppassen voor een ongewenste golfbeweging, dat bij schaarste van beroep X mensen massaal de opleiding voor X gaan doen en je na 4 jaar juist een enorm overschot hebt. Dit is in het verleden ook wel gebeurd bij verpleegkundigen, al was het toen niet het salaris maar de baanzekerheid waarom men voor de opleiding koos, die vervolgens weer laag was toen die mensen van de opleiding af kwamen. Je moet dit soort stimulansen dus ook weer niet te rigoureus aanpakken.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 25 september 2022 om 17:09
Fysio, tandarts en doktersbezoek mogen gewoon onder werktijd.Rosanna1985 schreef: ↑25-09-2022 16:42Zijn er dan geen mensen die gewoonweg niet gaan naar fysio omdat het niet te regelen is met hun werk, ook al zou het puur medisch gezien beter zijn van wel? Ik zou er alvast niet aan beginnen denk ik. Een voorschrift is vaak meteen voor 18 keren. Als ik daar telkens vrij voor zou moeten nemen dan zou ik denken "laat maar zitten die fysio..."
zondag 25 september 2022 om 17:17
Oh wow, dat is handig. Zonder dat je die tijd moet inhalen? En gaat de baas dan bepalen hoe vaak je naar een dokter mag of is dat onbeperkt?
En waarom komt hier dan een heel leger vertellen dat je parttime moet werken omdat die dingen niet open zijn 's avonds?
zondag 25 september 2022 om 17:19
zondag 25 september 2022 om 17:29
In het onderwijs is dat gewoon voor incidenteel geregeld. Doktersbezoek/specialist/tandarts kun je gewoon heen. Als je kind structureel onder schooltijd ergens heen moet kan dat in overleg, maar hoeft niet perse. Al zijn in mijn ogen veel werkgevers coulant. Mijn kind had bv vanaf groep drie al vermoeden zware dyslexie. Die mocht in pilot vorm drie keer per week naar een extern groepje, van veilig leren lezen. Hier heb ik toestemming voor gekregen, maar toen wel extra ingesprongen bij uitval op mijn niet werkbare dagen. Ik was toen nog geen IB en zorg coördinator,Rosanna1985 schreef: ↑25-09-2022 17:17Oh wow, dat is handig. Zonder dat je die tijd moet inhalen? En gaat de baas dan bepalen hoe vaak je naar een dokter mag of is dat onbeperkt?
En waarom komt hier dan een heel leger vertellen dat je parttime moet werken omdat die dingen niet open zijn 's avonds?
zondag 25 september 2022 om 17:30
Rosanna1985 schreef: ↑25-09-2022 17:22Dat is interessant. Hoe kan je alleenstaande moeder zijn zonder een ex te hebben? Tenzij je bewust alleenstaande moeder bent of de ex dood is natuurlijk.
Mannen hebben exen die de zorg voor hun kinderen op zich nemen. Vrouwen hebben die exen niet, dus die staan er doorgaans alleen voor. Er is vast een handjevol mannen dat in eenzelfde positie zit, maar meestal maken mannen de betere keus las ik hier: de keus voor hun baan. Dat is ook de reden waarom mannen meer verdienen, meer carrière maken en minder baan-zorg stress hebben, las ik hier: ze kiezen gewoon beter. Wel lullig natuurlijk dat iemand anders hun shit opruimt, maar dan hadden die vrouwen ook maar beter moeten kiezen. Las ik hier.
zondag 25 september 2022 om 17:31
Dat ging over afspraken van je kinderen. Daar krijg je geen vrij voor. Ik heb voor mezelf nauwelijks afspraken, behalve af en toe de tandarts. Voor onze kinderen wel. Afgelopen jaren was het hier logopedie, fysiotherapie en speltherapie, allemaal tijdens kantooruren, 1x per week een half uur tot een uur. Naar de dokter moeten we met onze kinderen ook veel vaker dan voor onszelf. En dan hebben wij nog kinderen waar niet heel bijzondere dingen mee aan de hand zijn, geen diagnoses of bij een kinderarts lopend o.i.d.Rosanna1985 schreef: ↑25-09-2022 17:17Oh wow, dat is handig. Zonder dat je die tijd moet inhalen? En gaat de baas dan bepalen hoe vaak je naar een dokter mag of is dat onbeperkt?
En waarom komt hier dan een heel leger vertellen dat je parttime moet werken omdat die dingen niet open zijn 's avonds?
nicole123 wijzigde dit bericht op 25-09-2022 17:34
14.17% gewijzigd
zondag 25 september 2022 om 17:34
Want als vader interesseert het je niks als je kind fysio nodig heeft en vind je het best OK als je kind dan gewoon niet gaat?Thalas schreef: ↑25-09-2022 17:30Mannen hebben exen die de zorg voor hun kinderen op zich nemen. Vrouwen hebben die exen niet, dus die staan er doorgaans alleen voor. Er is vast een handjevol mannen dat in eenzelfde positie zit, maar meestal maken mannen de betere keus las ik hier: de keus voor hun baan. Dat is ook de reden waarom mannen meer verdienen, meer carrière maken en minder baan-zorg stress hebben, las ik hier: ze kiezen gewoon beter. Wel lullig natuurlijk dat iemand anders hun shit opruimt, maar dan hadden die vrouwen ook maar beter moeten kiezen. Las ik hier.
zondag 25 september 2022 om 17:35
Rosanna1985 schreef: ↑25-09-2022 17:34Want als vader interesseert het je niks als je kind fysio nodig heeft en vind je het best OK als je kind dan gewoon niet gaat?
Nee hoor, ze hebben een ex.
zondag 25 september 2022 om 17:37
Helaas is dat bij echtscheidingen heel vaak het geval ja, dat de vader zijn werk als prioriteit heeft en de zorg hoofdzakelijk op de moeder neerkomt. Wat ook weer een verlengde / versterking is vaak van de ongelijke rolverdeling die er tijdens de relatie al was.Rosanna1985 schreef: ↑25-09-2022 17:34Want als vader interesseert het je niks als je kind fysio nodig heeft en vind je het best OK als je kind dan gewoon niet gaat?
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in