![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Bonus om fulltime te werken
vrijdag 23 september 2022 om 09:49
Ik lees op teletekst dat er in de tweede kamer gesproken wordt over een bonus als je fulltime gaat werken. Dit zou een manier zijn om de tekorten op te vullen.
Ik begreep wel dat dit het college van de rechten van de mens tegen zo'n bonus is, omdat vrouwen die deeltijd werken in verband met de verzorging voor hun kinderen gedupeerd zouden worden.
Zou het voor jou een reden zijn om meer te gaan werken?
Ik begreep wel dat dit het college van de rechten van de mens tegen zo'n bonus is, omdat vrouwen die deeltijd werken in verband met de verzorging voor hun kinderen gedupeerd zouden worden.
Zou het voor jou een reden zijn om meer te gaan werken?
dianaf wijzigde dit bericht op 23-09-2022 10:07
Reden: Slecht lopende zin.
Reden: Slecht lopende zin.
1.72% gewijzigd
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
vrijdag 30 september 2022 om 11:26
Nee, ze verdienen nu in theorie net zoveel als in theorie hbo-geschoolde middelbare schooldocenten.nicole123 schreef: ↑30-09-2022 11:16Eens. Dat heb ik hier ook al een keer genoemd: salarissen zou je niet alleen maar moeten bepalen aan de hand van opleiding, maar de schaarste aan arbeidskrachten en de maatschappelijke waarde ook meer meenemen. Bij basisschoolleraren is dat overigens al gebeurd, die verdienen met hun HBO-opleiding nu evenveel als WO-geschoolde middelbare schooldocenten. (Volgens mij, correct me if I'm wrong, mensen uit het onderwijs.)
vrijdag 30 september 2022 om 11:29
Dat is een lastige vicieuze cirkel denk ik. De problemen zouden opgelost kunnen worden met meer fte per klas, waardoor de werkdruk afneemt en het beroep aantrekkelijker. Maar er zijn nu tekorten, dus die fte is (gemiddeld, in totaal) helemaal niet beschikbaar. Het extra coronageld voor fte betekende volgens mij ook dat op bepaalde scholen er meer leerkrachten waren, maar dat scholen in achterstandswijken daarmee 'leeggetrokken' werden en in nog grotere problemen kwamen. Die hadden wel geld voor meer fte, maar geen geschikte sollicitanten. Externe ZZPers inhuren is een lapmiddel om het totale fte te vergroten, maar je al aangaf met gevolgen die juist averechts uitwerken. Hoe kom je uit die impasse?
vrijdag 30 september 2022 om 11:32
Ah, oké. Alleen net zoveel als tweedegraders dus, niet zoveel als eerstegraders? Ik dacht dat het helemaal gelijkgetrokken was, omdat ik begreep dat diverse middelbare school leerkrachten het heel oneerlijk vonden. Maar als basisschool leerkrachten zelfs hetzelfde opleidingsniveau hebben als tweedegraads middelbare school leerkrachten lijkt het mij helemaal niet oneerlijk om ze gelijk te belonen.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 30 september 2022 om 11:39
Ik ben er helemaal voor dat de overheid bepaalde keuzes stimuleert, dat zeg ik eerder ook al. Maar zoals ik eerder ook al zeg, als mensen genoeg geld hebben dan zal meer geld bieden niet meer stimuleren.nicole123 schreef: ↑30-09-2022 11:24En als je mijn post erbij leest, begrijp je dan wel wat we bedoelen? Niemand zegt dat je niet je eigen keuzes zou mogen maken, wel dat die keuzes consequenties hebben voor de samenleving als geheel. Als je kiest voor enorm vaak in het vliegtuig stappen en elke dag 2 kilo vlees eten, dan mag je die keuze maken. Maar het is dan wel een vorm van luxe, want als iedereen in de wereld dat zou doen dan zou de wereld eraan gaan. Zo is het ook met werken. Iedereen mag zijn eigen keuze daarin maken, maar als we met z'n allen weinig uren willen werken, dan blijft er werk liggen en dan gaat de kwaliteit van onderwijs en zorg naar beneden. En zowel Andersom als ik zeggen daarmee niet dat je dan maar geen eigen keuzes meer zou mogen maken, dat dat iets verkeerds zou zijn. Maar wel dat het goed is om je bewust te zijn van de consequenties van je keuzes, dat het logisch is dat de overheid bepaalde keuzes stimuleert en andere niet en dat het krom is om als samenleving als geheel te klagen over tekorten maar daar zelf niet iets aan te willen doen.
Waar ik niet voor ben en op reageer is om het maken van eigen keuzes te zien als 'luxe gedoe waarmee we verdorie eens moeten stoppen'. Dat kun jij zien als hetzelfde als het standpunt als 'er moeten maatregelen komen om arbeidsparticipatie te stimuleren' maar ik zie dat anders.
vrijdag 30 september 2022 om 11:42
Als 2e graders inderdaad.nicole123 schreef: ↑30-09-2022 11:32Ah, oké. Alleen net zoveel als tweedegraders dus, niet zoveel als eerstegraders? Ik dacht dat het helemaal gelijkgetrokken was, omdat ik begreep dat diverse middelbare school leerkrachten het heel oneerlijk vonden. Maar als basisschool leerkrachten zelfs hetzelfde opleidingsniveau hebben als tweedegraads middelbare school leerkrachten lijkt het mij helemaal niet oneerlijk om ze gelijk te belonen.
Ik weet alleen van de hoon die de minister kreeg die die lastige pubers als argument gebruikte om basisschoolleerkrachten niet hetzelfde te belonen.
vrijdag 30 september 2022 om 11:47
Maar wie bepaalt dan wanneer je een nuttige arbeidskracht bent? Ik ken best wat mensen met een stoma en die benodigdheden worden gewoon bezorgd door DHL of PostNL. De hovenier die bij ons de tuin doet, doet dt ook voor best veel ouderen die daardoor langer thuis kunnen blijven wonen. Die bouwvakker die bij ons een aanbouw zet, heeft misschien niet voldoende werk om die woning voor starters te bouwen, omdat daar geen vergunningen worden verleend. De medisch pedicure heeft misschien wel voor 3 dagen voldoende klanten met medische aandoeningen, maar doet 1 dag in de week de voeten van mensen die dat fijn vinden en kunnen betalen. Enzovoort.merano schreef: ↑30-09-2022 10:54Wat iedereen volgens mij steeds mist is dat we de toegenomen vraag als een vast gegeven zien, en alleen kijken hoe we met het afnemende arbeidspotentieel daaraan tegemoet kunnen komen, maar niet kijken 3aarvoor ons huidige arbeidspotentieel wordt ingezet.
Waar zijn al die mensen die nu werken druk mee? En dan bedoel ik niet alleen beleidsmedewerkers die rapporten voor in de la schrijven, maar vooral ook mensen die worden ingezet om huishoudens die zich dat kunnen permitteren van niet altijd even noodzakelijke goederen en diensten te voorzien.
Dat vraagt veel arbeidskrachten. Die je ook anders zou kunnen inzetten. De DHL bestelbusrijder die nu pakjes van de wehkamp bezorgt kan ook worden ingezet om bejaarden naar hun doktersafspraak te rijden, de nagelstyliste kan ook steunkousen aantrekken. De bouwvakker die een aanbouw plaatst aan een bestaand huis zou ook aan een starterswoning kunnen werken.
Inzet op arbeidsplekken waar de maatschappij nu vastloopt is veel nuttiger.
En nee niet iedereen is zo maar in de zorg of het onderwijs in te zetten, maar met wat bijscholing soms ook wel.
vrijdag 30 september 2022 om 11:48
Dit is ZO waar maar de praktijk is dat in de 'vaksectie Duits' dan 6 collega's zitten die allemaal parttime werken en dat het roostertechnisch allemaal erg ingewikkeld is. Dan geven ze bij wijze van spreken allemaal aan een andere eerstejaarsklas les. Gaan ze dus ook allemaal hun eigen les voorbereiden, overleg lastig want 'Mevrouw Blok werkt op ma-di-woe en mevrouw Vos op do-vrij'.Rosanna1985 schreef: ↑30-09-2022 10:39Vaak is het ook zo dat bvb. een leraar aardrijkskunde in bvb. 6 eerstejaarsklassen telkens hetzelfde lesje kan geven en dan nog eens in 6 tweedejaarsklassen ook telkens hetzelfde lesje, etc. Zo ben je natuurlijk veel sneller klaar met voorbereiding dan een leraar wiskunde of nederlands die in verschillende jaren en richtingen lesgeeft en elk lesuur weer met iets nieuws voor de klas moet staan. Dat is iets wat totaal niet in rekening genomen wordt, hoewel die laatste groep dan wel veel meer werk heeft dan die eerste.
Echt het onderwijs zou zoveel praktischer ingedeeld kunnen worden.
Feit is dat het bestuur gewoon parttime blijft stimuleren zolang leerkrachten blijven overwerken.
vrijdag 30 september 2022 om 12:08
Op bestuurlijk niveau: Begin eens met mensen fatsoenlijke contracten geven. Gewoon een jaarcontract met uitzicht op vast, en dat dan ook écht doen. De meeste scholen hebben een vaste en flexibele schil van 30/70 of 20/80. Dus niet na drie jaar zeggen: Sorry we kunnen je geen vast contract aanbieden want dat past niet in ons plan, doei! En investeer in fatsoenlijke scholingstrajecten voor je werknemers. Het slaat echt helemaal nergens op dat ik al bijna 5 jaar onbevoegd voor de klas sta terwijl ik graag een bevoegdheid zou willen halen, maar geen school die zoveel tijd/energie/geld in me wil investeren. Het zou ook helpen als besturen meer fulltime contracten zouden aanbieden, of in elk geval werknemers de mogelijkheid zouden bieden om fulltime te werken (fulltimebonus ben ik dan ook voor!). Het moet ook duidelijker en makkelijker worden om door te stromen naar een LC of LD-functie. Door al dit bovenstaande verlaten ambitieuze mensen het onderwijs.
En: Teamleider / schoolleiders / bestuurders moeten ook onderwijzer zijn of tenminste met de voeten in het onderwijsaarde staan. Nu teveel mensen die teveel geld verdienen met zaken waar ze 0 verstand van hebben en dan ook nog leerkrachten gaan vertellen hoe ze hun werk moeten doen.
Op leerkracht niveau: Stoppen met overwerken. Op Twitter zie ik collega's met een app hun uren bijhouden, super slim, moet ik ook maar eens gaan doen! 'Ik kan niet bij het schoolfeest aanwezig zijn want ik zit al in m'n overuren', moet het nieuwe normaal worden.
Ik zeg eerlijk, bij mij blijft nakijkwerk wel lang liggen. Voor leerlingen niet altijd fijn. Maar nog altijd fijner dan een thuiszittende leerkracht met burn-out.
yasminmax wijzigde dit bericht op 30-09-2022 12:10
0.41% gewijzigd
vrijdag 30 september 2022 om 12:08
Dat zullen ze niet alleen doen vanwege het geld, maar ook omdat mensen zich nou eenmaal verder willen ontwikkelen. Ik kan me wel voorstellen dat als je in de kinderopvang werkt, het basisonderwijs een heel interessante volgende stap is. Het is vervelend dat er daardoor tekorten ontstaan (sowieso lijkt het mij dat als er tekorten in de kinderopvang zijn, dat dus wellicht ook beter betaald moet worden) maar dat je ervoor op moet passen klinkt ergens een beetje alsof je de mensen die die ambitie hebben vooral niet te veel moet stimuleren.nicole123 schreef: ↑30-09-2022 11:16En wat ik vooral heel veel hoor: medewerkers uit de kinderopvang die in het basisonderwijs gaan werken, wat weer enorme tekorten in de kinderopvang veroorzaakt. En dat zorgt er weer voor dat kinderen niet terecht kunnen op de opvang, waardoor hun ouders minder kunnen werken en hoppa: averechts effect. Daar moet je dus wel voor oppassen en het niet al te rigoreus inzetten.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 30 september 2022 om 12:11
Ik heb dat niet meegekregen. DIe leraren van het voortgezet onderwijs gingen er zelf dus niet op achteruit, maar protesteerden er wel tegen dat basisschoolleerkrachten evenveel kregen als zij, want dat verdienen ze in hun ogen niet, of zo. Eigenaardig.nicole123 schreef: ↑30-09-2022 11:32Ah, oké. Alleen net zoveel als tweedegraders dus, niet zoveel als eerstegraders? Ik dacht dat het helemaal gelijkgetrokken was, omdat ik begreep dat diverse middelbare school leerkrachten het heel oneerlijk vonden. Maar als basisschool leerkrachten zelfs hetzelfde opleidingsniveau hebben als tweedegraads middelbare school leerkrachten lijkt het mij helemaal niet oneerlijk om ze gelijk te belonen.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 30 september 2022 om 12:16
Dit is in het onderwijs wel ingewikkeld en zorgt ook wel dat besturen niet happig zijn om fulltimers aan te nemen.Rosanna1985 schreef: ↑30-09-2022 10:32Op die manier. Ik heb dat ook ooit moeten doen maar werkte toen wel fulltime. Ik nam op die momenten dan gewoon vrij en we verdeelden het een beetje (ja, ook mannen!) zodat niet iedereen elke keer vrij hoefde te nemen. Hangt natuurlijk helemaal af van hoe vaak zo iemand naar de dokter moet.
Parttimers worden nu geacht op hun vrije dag naar tandarts te gaan etc.
vrijdag 30 september 2022 om 12:23
Joh, er is toch geld zat in het onderwijs? Zelfde als in de zorg. Als de potjes eerlijk verdeeld zouden worden....Andersom schreef: ↑30-09-2022 11:16Wij hadden vorig jaar, door coronageld, voor elke groep 1,2 fte aan leerkracht beschikbaar. beschikbaar plus per groep 0,2 leerkrachtondersteuner en 0,1 conciërge die bijvoorbeeld ook kopieerwerk deed.
Gun ik echt iedereen in het onderwijs.
Nu iets minder geld en een zwangerschapsverlof en nu hebben we 0,95 fte per groep. Nog wel steeds 0,2 leerkrachtondersteuner en de conciërge. We lopen de gaten dicht met directeur of leerkrachtondersteuner voor de groep. Wat de werkdruk weer heel hoog maakt.
Het gebrek aan beschikbare leerkrachten en de financiering maken het onmogelijk om op alle scholen zoiets voor de lange termijn te realiseren.
Het is toch van de zotte dat er voor een groep, dat zijn 30 kinderen (of meer?), nog niet eens één 1,0 fte per groep geïnvesteerd kan worden! Of die 1,0 fte nou naar 1 leerkracht of verdeeld wordt over 2 leerkrachten doet er dan niet eens toe.
vrijdag 30 september 2022 om 12:24
Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig aangezien je wel voorbereid voor de klas moet staan. Tenzij je heel goede improvisatieskills hebt, moet je toch weten wat je die leerlingen gaat vertellen, anders wordt het een genante situatie. Of je gaat voor de cliché oplossing en zet een film op maar dat kan je natuurlijk niet te vaak doen.
Zeker voor een startende leerkracht of een leerkracht die voor het eerst een bepaald vak aan een bepaald leerjaar moet geven, lijkt mij dit toch wel een probleem. Verbeterwerk en administratie kan je eventueel laten liggen, maar je zal toch echt 's avonds door moeten doen tot wanneer je voldoende voorbereid bent voor de volgende dag. Zo heb ik het destijds toch zelf ervaren, of zie ik dat verkeerd?
vrijdag 30 september 2022 om 12:30
Niet helemaal. Een hbo-opleidng voor het primair onderwijs (pabo) en een hbo-opleiding voor het voortgezet onderwijs zijn nu gelijk getrokken. Hbo-geschoolde leerkrachten verdienen nu in principe hetzelfde onafhankelijk van op welke school ze lesgeven, dat is de LB schaal.nicole123 schreef: ↑30-09-2022 11:16Eens. Dat heb ik hier ook al een keer genoemd: salarissen zou je niet alleen maar moeten bepalen aan de hand van opleiding, maar de schaarste aan arbeidskrachten en de maatschappelijke waarde ook meer meenemen. Bij basisschoolleraren is dat overigens al gebeurd, die verdienen met hun HBO-opleiding nu evenveel als WO-geschoolde middelbare schooldocenten. (Volgens mij, correct me if I'm wrong, mensen uit het onderwijs.)
Een Hbo-master of WO-geschoolde 'zou' op scholen ingeschaald moeten worden in LC geloof ik. De praktijk is helaas anders.
vrijdag 30 september 2022 om 12:32
Eigenlijk vind ik vooral dat ze in de berekening van de uren van een leerkracht, zouden moeten rekening houden met hoeveel parallellessen die leerkracht heeft.Yasminmax schreef: ↑30-09-2022 11:48Dit is ZO waar maar de praktijk is dat in de 'vaksectie Duits' dan 6 collega's zitten die allemaal parttime werken en dat het roostertechnisch allemaal erg ingewikkeld is. Dan geven ze bij wijze van spreken allemaal aan een andere eerstejaarsklas les. Gaan ze dus ook allemaal hun eigen les voorbereiden, overleg lastig want 'Mevrouw Blok werkt op ma-di-woe en mevrouw Vos op do-vrij'.
Zo is in België bvb. in de eerste graad van het middelbaar onderwijs 22 lesuren van 50 minuten fulltime. Daar komt dan dus de voorbereiding en al de rest nog bovenop. Maar of iemand nu niets parallel heeft en 22 verschillende voorbereidingen per week moet maken, of wel veel parallel heeft en 5 voorbereidingen per week moet maken, dat vinden ze hetzelfde. Het zou veel eerlijker zijn als de persoon die niets parallel heeft dan minder uren effectief voor de klas zou staan, terwijl diegene die zoveel parallel heeft misschien gerust diezelfde les nog een keer extra zou kunnen geven. Maar dit is dus iets wat helemaal niet in rekening genomen wordt.
vrijdag 30 september 2022 om 12:35
vrijdag 30 september 2022 om 12:38
Toen ik destijds op school zat was dat voor de kleine vakken (die je bvb. maar 1 uur per week had) vaak wel zo. Juist omdat het in de voorbereiding scheelt maar ook omdat ze gewoon niet zoveel verschillende leerkrachten hadden voor die vakken. Informatica werd bvb. enkel in het derde en vierde jaar gegeven, 1 uurtje per week. Dat was dan dus gewoon 1 leerkracht die aan al die klassen lesgaf (en dat dan nog met een ander vak combineerde)
Het wordt misschien inderdaad wat saai om telkens hetzelfde te geven, maar elke week 22 verschillende voorbereidingen maken zou ik erger vinden. Als je natuurlijk al jaren dat vak geeft wordt de voorbereiding steeds minder, maar je kan zomaar ineens een ander vak of een ander leerjaar krijgen of ze gooien plots het hele leerplan overhoop en je kan weer opnieuw beginnen...
vrijdag 30 september 2022 om 12:45
Ik zeg ook zeker niet dat het makkelijk is. Integendeel. Maar zolang iedereen braaf blijft overwerken gaat er ook niets veranderen natuurlijk.Rosanna1985 schreef: ↑30-09-2022 12:24Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig aangezien je wel voorbereid voor de klas moet staan. Tenzij je heel goede improvisatieskills hebt, moet je toch weten wat je die leerlingen gaat vertellen, anders wordt het een genante situatie. Of je gaat voor de cliché oplossing en zet een film op maar dat kan je natuurlijk niet te vaak doen.
Zeker voor een startende leerkracht of een leerkracht die voor het eerst een bepaald vak aan een bepaald leerjaar moet geven, lijkt mij dit toch wel een probleem. Verbeterwerk en administratie kan je eventueel laten liggen, maar je zal toch echt 's avonds door moeten doen tot wanneer je voldoende voorbereid bent voor de volgende dag. Zo heb ik het destijds toch zelf ervaren, of zie ik dat verkeerd?
En ja, mijn lessen zijn dan ook weleens rommelig. Maar ik begin te leren dat dat een probleem is van de school zelf en niet van mij.
Leerlingen zijn ondertussen al blij dat ze überhaupt les hebben van een docent die ook echt 100% aanwezig is, en met energie en enthousiasme voor de klas staat.
![Smile :)](./../../../../smilies/smile.gif)
vrijdag 30 september 2022 om 12:48
Precies!Rosanna1985 schreef: ↑30-09-2022 12:32Eigenlijk vind ik vooral dat ze in de berekening van de uren van een leerkracht, zouden moeten rekening houden met hoeveel parallellessen die leerkracht heeft.
Zo is in België bvb. in de eerste graad van het middelbaar onderwijs 22 lesuren van 50 minuten fulltime. Daar komt dan dus de voorbereiding en al de rest nog bovenop. Maar of iemand nu niets parallel heeft en 22 verschillende voorbereidingen per week moet maken, of wel veel parallel heeft en 5 voorbereidingen per week moet maken, dat vinden ze hetzelfde. Het zou veel eerlijker zijn als de persoon die niets parallel heeft dan minder uren effectief voor de klas zou staan, terwijl diegene die zoveel parallel heeft misschien gerust diezelfde les nog een keer extra zou kunnen geven. Maar dit is dus iets wat helemaal niet in rekening genomen wordt.
vrijdag 30 september 2022 om 12:49
Dat is ook wel interessant. Als je in Nederland als leerkracht parttime werkt kan je dus ook echt vragen om 2 of 3 dagen per week volledig vrij te hebben. Dat is onbestaande hier in België. In het middelbaar onderwijs komt parttime werken soms wel voor, maar dan zijn die uren vaak gewoon alsnog gespreid over de hele week. Je hebt dan gewoon een dunner bezaaid rooster zeg maar. Vaak zullen ze wel "hun best doen" om je 1 of 2 halve dagen per week niet in te roosteren, maar er zijn geen garanties. Het is dus goed mogelijk dat je dan bvb. alsnog naar school moet voor 1 uurtje op een dag die verder vrij is. Voor veel mensen dus ook al een reden om niet parttime te gaan werken.
Ergens snap ik het ook wel, want als een klas bvb. 6 uren per week wiskunde heeft, dan willen ze dat wel spreiden over de week. En niet alle wiskunde op 2 of 3 dagen proppen omdat mevrouw Vos de andere dagen niet werkt.
vrijdag 30 september 2022 om 13:01
Ik kan me inderdaad voorstellen dat dat wel stimuleert om fulltime te gaan werken!
Overigens werk ik 0,8 fte verspreid over 5 dagen, maar dat is mijn eigen keuze. (Nouja, niet helemaal, zou liever 1 fte werken maar dat mag niet). Ik geef 21 uur les (50 minuten). Dus als 22 lessen gelijk staat aan 1 fte in België, dan zegt dat ook wel wat over de werkdruk in Nederland.
Overigens werk ik 0,8 fte verspreid over 5 dagen, maar dat is mijn eigen keuze. (Nouja, niet helemaal, zou liever 1 fte werken maar dat mag niet). Ik geef 21 uur les (50 minuten). Dus als 22 lessen gelijk staat aan 1 fte in België, dan zegt dat ook wel wat over de werkdruk in Nederland.
vrijdag 30 september 2022 om 13:13
Hangt er vanaf in welke leerjaren je lesgeeft (voor middelbare school dus):
Eerste en tweede jaar: 1 FTE = 22 lessen van 50 minuten
Derde en vierde jaar: 1 FTE = 21 lessen van 50 minuten
Vijfde en zesde jaar: 1 FTE = 20 lessen van 50 minuten
Er wordt dus wel rekening mee gehouden dat de leerstof in de hogere jaren moeilijker is en dus meer tijd kan vragen.
Als je extra verantwoordelijkheden opneemt (graadcoördinator, kwaliteitscoördinator, etc.) gaat er ook wel nog wat af van het aantal lessen dat je moet geven.
vrijdag 30 september 2022 om 13:29
Daar moet ik dan wel bij vermelden dat behalve voorbereiding/verbeterwerk/administratie/vergaderingen/oudercontacten er ook wel nog uren bij komen waarbij je bvb.toezicht hebt op de speelplaats voor/na school of tijdens de middagpauze, toezicht bij klassen waarvan de leraar ziek is, etc. Dat zijn uren die er nog bij komen, maar wel uren waarvoor je niets moet voorbereiden.
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in