Werk & Studie alle pijlers

Carrièreswitch? Het onderwijs in?!?

01-04-2009 02:21 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vooraf even een korte introductie: ik ben 22 jaar en woon in Rotterdam. Ik lees al een tijdje mee hier, vond nooit echt een aanleiding om te posten, maar heb nu een vraag die ik graag aan jullie wil voorleggen.



Sinds twee jaar werk ik op een accountantskantoor en sinds anderhalf jaar volg ik ook een deeltijd studie accountancy. Helaas heb ik te horen gekregen dat mijn contract niet wordt verlengd. Het heeft te maken met de huidige economische omstandigheden (er zijn nog een aantal contracten niet verlengd en beëindigd) en het feit dat ik afgelopen jaar een periode ziek ben geweest.



Dit is natuurlijk erg vervelend, maar het geeft me ook de kans om nog eens kritisch te kijken naar mijn huidige werk: is het wel wat ik echt wil? Mijn antwoord op die vraag neigt steeds meer richting nee. Ik vind het werk wel leuk, maar het heeft niet echt mijn passie. Hoe meer ik me ontwikkel in mijn werk, hoe meer ik merk dat ik de werkzaamheden waar ik naartoe groei steeds minder interessant vind. Ook blijk ik wat karaktereigenschappen te hebben die niet zo handig combineren met accountancy. Dat zijn zowel dingen die opspelen bij werkzaamheden als het feit dat accountants een heel ander type mens blijken dan ik ben. Daarnaast valt de combinatie vier dagen werken met een universitaire studie (een studie die niet bekend staat als heel licht; vrijwel niemand rondt hem nominaal af) me erg zwaar.



Allemaal zaken die onbewust al wel speelden in mijn hoofd, maar die ik van mij afzette vanwege een enorme studieschuld die ik inmiddels had opgebouwd bij mijn werkgever waardoor ik geen mogelijkheden zag om uit de accountancy te vertrekken. Nu mijn studieschuld is vervallen omdat mijn werkgever mijn contract heeft opgezegd, zie ik ineens ruimte voor een carrièreswitch. Mijn eerste twijfel is echter of ik dat moet doen. Elk werk heeft natuurlijk nadelen en dingen die je minder leuk vindt. Ik vind het moeilijk om te bepalen in hoeverre de nadelen van mijn werk in die categorie vallen en in hoeverre ze in de categorie hints dat je ander werk moet gaan zoeken vallen. Wie biedt raad?



Mijn gedachtes gaan uiteraard wel verder naar wat ik dan zou willen doen als ik een andere baan zou zoeken. Al vrij snel kwam ik op het onderwijs uit. Het is zelfs een optie die ik al eerder heb bekeken, maar die toen niet praktisch leek. Van kleins af aan stelde ik me al voor hoe het zou zijn om voor de klas te staan en ik kan me herinneren dat ik regelmatig door mijn middelbare school liep met het idee dat daar later toch wel terug zou keren. Wat me leuk lijkt aan het onderwijs is het feit ik een stukje van mijn enthousiasme voor wiskunde (want dat zou dan het vak zijn dat ik zou willen geven) kan overdragen aan jongeren. Niet zozeer dat ik nou verwacht dat ze daar allemaal in geïnteresseerd zijn, maar ik zou hopen dat ik ze iets van de verwondering die maakt dat ik zulk plezier heb in dat vak en de onverwachte toepassingen van dat vak aan ze over kan dragen. Daarnaast lijkt het mij geweldig om op andere vlakken bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van jongeren.



Waar ik nog over twijfel is of werken in het onderwijs wel zo leuk is. Dat heeft uiteraard ook nadelen. Wat zijn die? Wat zijn de taken die bij het beroep van leraar passen die ik nu nog niet zie, maar die docenten vreselijk vinden? Ben ik wel geschikt als docent? Kan ik wel orde houden? Zaken uitleggen aan mensen die geen aanleg hebben voor wiskunde en er verder ook niet in geïnteresseerd zijn? Ik heb wel eens bijles gegeven en dan kreeg ik zaken wel over gebracht, maar dat is natuurlijk toch anders. Hoe ga ik erachter komen of ik wel geschikt ben?



Mocht ik besluiten om de accountancy uit en het onderwijs in te stappen, hoe ga ik dat dan praktisch doen? Ik heb een hypotheek en dus inkomen nodig. Fulltime studeren zit er dus niet in. Een deeltijdstudie is dan wel een optie. Vanaf het tweede jaar loop je echter 2,5 dagen in de week stage. Dat combineert wat lastig met een fulltime baan. Dan zou ik dus een baan in het onderwijs moeten zien te vinden. Zijn die er te vinden als je niet bevoegd bent? (Ik ben onlangs op mijn oude middelbare school langs geweest en de manager onderwijs was erg enthousiast om een plekje voor me te vinden als ik dat zou willen. Ik weet natuurlijk niet zeker of dat lukt, dus vandaar deze vraag.)



De combinatie met de studie lijkt overigens wel mee te vallen. Inhoudelijk is een HBO-studie natuurlijk al iets lichter dan een universitaire studie en qua wiskunde lijkt het niveau me ook niet zo zwaar als op de universiteit (waar ik al aan heb geproefd en waar ik geod mee kwam). Iemand die me daar wellicht iets over kan vertellen? Wat is ongeveer het niveau dat je qua wiskunde haalt als je gaat voor een tweede graadsbevoegdheid?



Allemaal vragen die bij mij leven en waarvan ik het moeilijkvind om me er een beeld van te vormen. Ik ben overigens sowieso van plan binnenkort een dagje mee te gaan lopen bij een leraar wiskunde om te kijken of dat mijn voorkeur nog wat kan beïnvloeden, maar wellicht dat mensen hier me alvast wat op weg kunnen helpen.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan je niet helpen kiezen, zit zelf volop in het proces van 'wat wil ik'..

Maar wat ik wel weet is dat je NU al als docent aan de slag kunt (en dus inkomen hebt) en tijdens je werk kunt studeren voor 2e of 1e graads docent. Je mag 2 jaar onbevoegd lesgeven voor je aan je bevoegdheid moet beginnen.

Gezien het lerarentekort doen scholen hier meestal ook niet moeilijk over. Succes met kiezen!
Alle reacties Link kopieren
Naar docenten Wiskunde is enorm veel vraag! Je zou eens kunnen kijken of je het als deeltijder 1 dag in de week naar school kan doen via de lerarenopleiding (=tweedegraads). Verder gewoon inderdaad dat contact warm houden van die docent wiskunde en je oude school. Op een HBO moet je wel minimaal HBO niveau hebben in het vak dat je geeft, en moet je een pedagogische aantekening behalen. Informeer eens bij de hogescholen in Rotterdam, zijn er 2 volgens mij.
Alle reacties Link kopieren
Eerst even een andere vraag: hoelang moet je nog op deze studie? Want als je over een jaar klaar bent, zou ik zeggen: afmaken! Dan heb je al in ieder geval een diploma op zak en niet drie jaar weggegooid. Als je net in je eerste jaar zit of net begonnen met het tweede zou ik adviseren te switchen.



Wat je ook kan doen is bijvoorbeeld in Leiden eindexamentraining geven voor wiskunde voor VWO-ers. Om te wennen aan je doelgroep. Elk jaar vragen ze hier studenten voor die goed in wiskunde zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou zeggen: DOEN! Je bent nu jong, en in Rotterdam is genoeg werk!



Zal ik je dan ook een klein beetje over de nadelen vertellen:

- Nakijken,

- Vergaderingen die nergens over gaan,

- Een enorme papierwinkel,

- Verschillende commissies waar je weet ik het wat allemaal voor moet doen,

-

-



Maar er zijn natuurlijk ook heeeeeel veel leuke dingen! En ik heb altijd gezegd dat die niet opwegen tegen de nadelen!

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Dat vergaderingen nergens over gaan is toch inherent aan de term vergadering????
Alle reacties Link kopieren
quote:Zwieber schreef op 01 april 2009 @ 09:00:

Wat je ook kan doen is bijvoorbeeld in Leiden eindexamentraining geven voor wiskunde voor VWO-ers. Om te wennen aan je doelgroep. Elk jaar vragen ze hier studenten voor die goed in wiskunde zijn.En hele hoge cijfers (lees minstens gemiddeld een 8 en ook wel enkele negens) op hun vwo-eindlijst hebben. Ik weet niet of je dat ook hebt?
Alle reacties Link kopieren
quote:teacher schreef op 01 april 2009 @ 10:01:

Ik zou zeggen: DOEN! Je bent nu jong, en in Rotterdam is genoeg werk!



Zal ik je dan ook een klein beetje over de nadelen vertellen:

- Nakijken,

- Vergaderingen die nergens over gaan,

- Een enorme papierwinkel,

- Verschillende commissies waar je weet ik het wat allemaal voor moet doen,

-





Exact waar ik tegen aan loop, maar dan in het bedrijfsleven



Ik sluit me bij de rest aan: Doen nu je nog jong bent, maakt het toch een stukje makkelijker.
Alle reacties Link kopieren
Hmm, ik maak even gebruik van dit topic, als dat mag... (overigens, Anne, fantastisch dat je deze switch aan het overwegen bent!)



Ik heb een leuke opleiding gedaan en werk nu wel in de taal waarin mijn opleiding was, maar ik zou ook graag het onderwijs in willen. Iemand bekend met het feit of er veel vraag is naar docenten Engels/Spaans op middelbare scholen, in de randstad? Dat trekt mij namelijk enorm, meer dan het werk wat ik nu uitvoer.



Zijn middelbare scholen die happig zijn op mensen die hun onderwijsbevoegdheid nog moeten halen? Weet iemand dat?



Anne, succes met je keuze/zoektocht!
Alle reacties Link kopieren
quote:Elmira schreef op 01 april 2009 @ 12:38:

[...]



En hele hoge cijfers (lees minstens gemiddeld een 8 en ook wel enkele negens) op hun vwo-eindlijst hebben. Ik weet niet of je dat ook hebt?Ja, voor het betreffende vak wel. Lijkt me een logische eis toch?
In het middelbaar onderwijs is heel veel vraag naar vakleerkrachten. Dus als je je heil daar wilt zoeken, DOEN!



Basisonderwijs daarentegen is (in mijn regio in ieder geval) echt beroerd. 3 Jaar invallen voordat je een eigen klas krijgt is geen uitzondering.



Tja als je dit in je hebt, zeker doen hoor. Je wordt er nooit slechter van!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle reacties!quote:Zwieber schreef op 01 april 2009 @ 09:00:

Eerst even een andere vraag: hoelang moet je nog op deze studie? Want als je over een jaar klaar bent, zou ik zeggen: afmaken! Dan heb je al in ieder geval een diploma op zak en niet drie jaar weggegooid. Als je net in je eerste jaar zit of net begonnen met het tweede zou ik adviseren te switchen.



Goeie vraag! Mijn huidige opleiding duurt nog zeven jaar. Dat vind ik wel een zodanige periode dat ik afmaken toch nog iets te veel werk vind.



Wat overigens ook meespeelt in mijn overweging is dat in mijn vader nogal een CV heeft met een boel switches. Ik lijk nogal op hem, dus ik ben bang dat ik op mijn vijftigste ook eindig met vijf niet afgemaakte opleiding en een CV van drie kantjes. wat ik me dus vooral afvraag: hoe weet ik nou of ik het onderwijs wél leuk genoeg vind om er een flinke periode te werken?
Alle reacties Link kopieren
7 jaar is wel erg lang voor iets waar je hart niet ligt!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven