Werk & Studie alle pijlers

Chef zegt toe zonder overleg

02-04-2008 14:32 37 berichten
Alle reacties Link kopieren
Regelmatig zegt mijn chef ja op verzoeken uit de organisatie zonder overleg te plegen met de uiteindelijke uitvoerenden.



Ik stoor mij hier mateloos aan, het gaat ook om werkzaamheden die net op de grens werktijd / buiten werktijd vallen.



Nu is er weer een incident, ( op die dag werk ik sowieso niet), waarbij mijn collega's dus weer moeten assisteren.

Nu hebben wij dit moeten vernemen via de interne informatie, dus het is niet eens persoonlijk mede gedeeld.

Ik stoor mij hier behoorlijk aan, het is niet dat we niet willen helpen maar het zit mij dwars dat er geen overleg danwel een medeling hierover komt.

Ik heb mijn chef er nog niet op aan kunnen spreken, dat ga ik zeker doen, maar wat vinden jullie hiervan?



Hoe staan jullie sowieso tegenover werkzaamheden buiten je normale werk, en buiten werktijd?
There's nothing fair in this world, there's nothing sure in this world, there is nothing pure, so you better look for something left in this world.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou inderdaad eens je andere collega's gaan polsen over hun meningen. Als jullie het vrijwel allemaal niks vinden sta je sterk samen om hier tegen in te gaan.



Als je collega's het allemaal wel best vinden, dan zou ik het gewoon zo laten. Zo ontzettend vaak is het niet. En dan gewoon eens aankaarten tijdens een functioneringsgesprek dat je toch wel verwacht dat dit soort zaken normaal met jullie besproken worden.



Is het overigens al zeker dan? Want je zegt dat ze het niet medegedeeld hebben en dat het niet overlegd is, dus in hoeverre is de bron betrouwbaar? Toch niet toevallig gisteren (1 april) door een intern iemand medegedeeld?
Alle reacties Link kopieren
eens in de 5 maanden haar afdeling dus het gaat om nog minder vaak en ze hoeft zelf dus nooit omdat de dag waarop dit is haar werkdag niet is (of nog niet is want wellicht gaan haar collega's daarover zeuren en moet ze dus eens in het jaar of anderhalf jaar ofzo een andere dag werken om die dienst te draaien)

Maar waar het dus uiteindelijk meer om blijkt te gaan is de vraag of de leidinggevende/baas dit niet even had moeten overleggen. Tja dat is zo. Op mijn werk hebben ze daar nu helemaal mooie werkgroepjes opgericht om daar een rapport over te schrijven (dat werk van boven opgelegd wordt en dat dit beter gecommuniceerd moet worden) Tja ik vind het een typisch geval van jammer maar niet teveel over nadenken en gewoon maar doen omdat het toch bijna niet voorkomt en in dit geval nooit want het is niet haar werkdag.
Alle reacties Link kopieren
@TO, ik ben benieuwd wat je bedoelt met 'overleggen'. Wil je dat je werkgever je vooraf informeert of wil je dat hij vooraf jouw instemming vraagt?



Het is wellicht handig om de term 'overleggen' te definiëren. Gaat het dan om informeren of gaat het om meningen uitwisselen over een bepaald onderwerp waarbij alle gesprekspartners een veto kunnen uitspreken?



In dit geval heeft TO kennelijk een intern memo onder ogen gekregen dus zou je kunnen zeggen dat zij is geïnformeerd. Ik kan me voorstellen dat een werkgever niet met elke individuele medewerker gaat bespreken wat zijn of haar mening is over het in eigen beheer uitvoeren van borrels ten behoeve van klanten en het beperkte overwerk dat daaruit voortvloeit. Laat staan dat de mening van een individuele medewerker leidend zou moeten zijn. Ook in een arbeidsverhouding gaat het om geven en nemen en het overwerk in de beschreven situatie is beperkt en incidenteel van aard.
Alle reacties Link kopieren
Daar het al redelijk snel is, had ik graag gezien dat er geinformeerd was of wij wel beschikbaar zijn die dag.

Zeker in het geval van na werktijd beschikbaar zijn.
There's nothing fair in this world, there's nothing sure in this world, there is nothing pure, so you better look for something left in this world.
Jojo80 schreef op 02 april 2008 @ 17:06:

@rider dat moeten staat in de wet. Goed werknemerschapschap noemen ze dat. Anderzijds moet de werkgever wel in overleg gaan met het personeel over dat overwerk en bij dringende redenen van werknemer accepteren dat deze niet kan (en dan dus niet omdat het je club moet spelen en je tv wilt kijken oid). Dat noemen we weer goed werkgeverschap. Normen uit de wet dus.


Aha. Weer wat geleerd.



Waar in de wet trouwens, weet je dat toevallig ook?
Alle reacties Link kopieren
Artikel 611 van boek 7



De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen.
top, bedankt!
Alle reacties Link kopieren
rider schreef op 02 april 2008 @ 15:02:

Van wie moet incidenteel overwerk geaccepteerd worden precies?






De arbeidstijdenwet brengt naast de algemeen grenzen die voor arbeids- en rusttijden gelden, specifieke regels voor overwerk met zich mee. Daarbij wordt overwerk gezien als noodzakelijke, incidentele afwijkingen van de gebruikelijke arbeidstijden in verband met een onvoorziene wijziging in de omstandigheden, dan wel doordat bepaalde arbeid dit met zich meebrengt art 5:9 arbeidstijdenwet (ATW).



Dus ik zou zeggen incidenteel overwerk moet je accepteren van de wetgever.
Alle reacties Link kopieren
maar over dat moeten kun je ook nog zeggen dat het helemaal niet moet omdat overwerk zoals shorty28 zegt noodzakelijke incidentele afwijking is. Incidentele dus en je mag het niet inroosteren. Hier weten ze precies wanneer het is en welke afdeling dan moet. Dat is dus niet incidenteel.
Alle reacties Link kopieren
Hoi!



Structureel overwerk is verboden en dat mag je op een gegeven moment ook weigeren. Maar incidenteel overwerk mag je niet weigeren. Anders is dat werkweigering en dat kan een reden zijn voor ontslag.



In principe ben je aangenomen om een bepaalde functie te verrichten. Daar vallen dan bepaalde werkzaamheden onder. Maar als een werkgever een keer van je vraagt om andere werkzaamheden te doen, is dat niet dramatisch. Je moet dat dan ook doen. Doe je dat niet, dan is dat OOK werkweigering.



Het wordt natuurlijk een ander verhaal als je ineens bijvoorbeeld elke dag andere werkzaamheden moet gaan verrichten waar je niet voor bent aangenomen. Maar ook hier moet je toch wel doen wat de werkgever van je vraagt, anders is dat OOK weer werkweigering. Het werk doe je dan wel onder protest. Wat vast staat is dat een werkgever niet eenzijdig je functie mag wijzigen. Dat moet je dan aangeven. Kom je er dan niet uit, dan zal je contact moeten opnemen met een jurist die je dan verder moet bijstaan.



Hoop dat je hier wat aan hebt,



Grtjs,



Dounia
Alle reacties Link kopieren
Is het dan overwerk als mijn baas vind dat ik de hele zaterdag moet komen om het kantoor te poetsen, terwijl je bijv. een commerciele functie hebt?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat geen overwerk waarvoor je als werknemer verplicht bent om te komen. Want het is dus ingeroosterd en iets wat totaal niet bij je functie hoort. Werkgever vraagt om een gunst dus geen verplichting om te komen. (juridisch dus geen plicht dan hé of het wel een morele plicht is want je moet je baas nu eenmaal helpen of een hart voor de zaak hebben oid is iets heel anders) of het ook verstandig is om te zeggen dat je daar geen trek in hebt is een tweede ivm verstandsverhouding

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven