Werk & Studie alle pijlers

Demotivatie op werk uitspreken (incl. klaagzang), tips??

13-09-2008 14:19 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Er is iets wat me de laatste tijd veel te veel bezig houdt. Heb je even ;).....



Ik heb een vrij algemene HBO-studie afgerond en ben daarna erg lang zoekende geweest. Ik wist niet goed welke richting ik qua werk moest inslaan en ben toen even als intercedent aan de slag geweest. Toen bij een grote onderwijsinstelling als secretaresse met het idee (eenmaal binnen) snel door te groeien. Dat laatste viel vies tegen en ik bleef er een beetje in hangen. Twee kindjes gekregen maar ik merkte dat naast het moederschap ook doelstellingen wilde hebben op gebied van werk. Mijn afdeling ging reorganiseren en ik werd op een personeelsafdeling geplaatst. En guess what: Dit was PRECIES wat ik zocht! P&O was waarin ik me wil specialiseren. Ik heb inmiddels promotie gemaakt binnen de afdeling (van secretaresse tot medewerker personeelsbeheer) maar ik wil heel graag uit die ondersteunende rol. Ik werk nu een jaar op de afdeling en ik ben sinds september dit jaar bezig met de opleiding HBO Personeel en Arbeid. Gaat dus helemaal goedkomen met me, daar ben ik van overtuigd, maar nu dit:



Ik werk op een kleine afdeling en de een na de ander valt uit wegens ziekte. Ik heb aangeboden om taken van de personeelsfunctionaris waar te nemen maar dat vond mijn baas geen goed idee. Iemand in een ondersteunende rol kan nooit doorgroeien tot pf, is haar mening. Zo iemand wordt nooit geaccepteerd binnen het bedrijf. Ondanks die uitspraken is ze lovend over me. Ik kom er wel en van anderen hoor ik dat ze zo blij is met m'n komst. Leuke meid maar ze is meer een harde werker dan een leidinggevende. Ze coacht absoluut niet en ze zit de hele dag keihard te werken met d'r deur dicht. De afdeling is een echte productieafdeling, er wordt geen beleid gemaakt. Ik wil zooooow graag meer verantwoordelijkheden en meer front-office dan back-office werken. Ik ben echt niet meer gemotiveerd. Afgelopen twee weken was mijn baas op vakantie en heb ik de tent draaiende gehouden. Ik bruis dan van de energie en leef helemaal op.



Op zich is alles bespreekbaar, dat weet ik. Maar ik heb twee kleine kindjes en m'n baas betaalt de helft van m'n studie. Keer later, dag ruilen, eerder weg, echt alles is mogelijk. Ik weet niet in hoeverre ik maar tevreden moet zijn met de situatie. Moet ik eerst maar 's m'n studie afmaken? Los daarvan wil ik het wel bespreekbaar maken maar ik vind het zo lastig. Ik kan natuurlijk aankaarten dat ik zoveel energie krijg van die andere taken etc. Maar ik ken mezelf: ik kan best wel mokken en drammen als ik m'n zin niet krijg (nou, dan zoek je het toch uit met je k..zooi....) en dat is ook niet goed voor de sfeer.



Ik wil zo graag gewaardeerd worden!! En ik vind dat ik veel in m'n mars heb maar het lijkt niet te worden opgemerkt..



Bedankt voor het lezen van dit hele verhaal!!! Hoop dat ik een beetje duidelijk ben. Alle tips zijn welkom!
Alle reacties Link kopieren
Probeer een gesprek in te gaan met positieve punten. Geef aan welke concrete taken je aan denkt te kunnen, en op grond waarvan je dat denkt. 'Ik voel dat ik dat kan' is niet genoeg, 'ik heb in mijn opleiding dit en dit al geleerd' of 'in de vakantie heb ik dit en dat gedaan en dat ging goed' kom je verder mee.



Volledig functioneren als pf zit er niet in op dit moment, baas wil niet, je hebt de studie nog maar net begonnen. En helaas ga je ook elders geen volledige functie kunnen uitoefenen.

Ik zou dus als ik jou was even pas op de plaats maken en die vier jaar volhouden. Sowieso gaat de studie je al meer dan genoeg uitdagingen -en hard werk- bieden die je ook maar moet zien te combineren met je baan en gezin.

Neem aan dat je baan ook je stageplek wordt? Ook vandaaruit kom je aan meer verantwoordelijkheden toe.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor je reactie! Dat 'plas op de plaats maken"verhaal is wel een goeie. Studie duurt trouwens maar 2 jaar en ik hoef geen stage te lopen. Wel een opdracht schrijven en daar mag ik m'n werk voor 'gebruiken'.
Alle reacties Link kopieren
Ik vond het een beetje vreemd om te lezen dat je baas de helft van je studie betaalt, maar ook dat ze vindt dat iemand in een ondersteunende rol, nooit door kan groeien tot pf.

Dus ze investeert in je, maar weet ook dat je na je studie vertrokken bent? Want na het behalen van je diploma blijf je natuurlijk niet het ondersteunende werk doen waar je nu al van baalt.



Verder zou ik de tips van Mamzelle opvolgen.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Interessant verhaal.

Heb je al eens een goed gesprek gehad met je leidinggevende? Of heeft ze die uitspraak dat iemand uit een ondersteunende rol niet kan doorgroeien tot pf tussen neus en lippen door gemaakt?



Lijkt mij een interessante test case om eens met haar rond de tafel te gaan zitten om je gesprek te voeren. Als pf zul je ook gesprekken moeten kunnen voeren die niet ontaarden in een doordrampartij of klaagzang. Je weet dat dat een valkuil voor je is, dus dan moet je dit ook kunnen omzeilen met een gedegen voorbereiding. Maak eens een opzet van hoe je zo'n gesprek zou kunnen voeren en wat de argumenten van je leidinggevende zouden kunnen zijn. Maak de balans op van jouw tegenargumenten en oefen zo'n gesprek met je man/vriend/broer/vriendin. Zij kunnen je erop wijzen wanneer je de fout in dreigt te gaan.



Het kan ook perceptie van jouw kant zijn of, als je leidinggevende inderdaad geen goede coach of leider is, alleen haar persoonlijk mening.



Ken je voorbeelden binnen jouw organisatie van mensen die wel doorgegroeid zijn? Vraag hen eens hoe hun carriere-verloop is geweest en hoe zij zijn gekomen waar ze nu zijn. Analyseer ook hun goede en slechte kanten en de manier waarop ze nu in hun werk staan.



Ik ben recentelijk van baan veranderd. Mijn vorige functies waren ook ondersteunend, waarbij ik veel moeite deed om naast mijn dagelijkste werkzaamheden andere projecten op te pakken. Doorgroeien was voor mij ook een lang proces en de kritische (en soms zelfs denigrerende) opmerkingen van collega's die hoorden dat ik deze nieuwe functie aangeboden had gekregen waren niet mals. Gelukkig had ik een paar goede sponsoren (mijn vorige baas, een pf en een afdelingsmanager) die mij erg steunden en moeite hebben gedaan om mijn kwaliteiten te bespreken met mijn nieuwe baas. Zijn er sponsoren binnen jouw organisatie die je kunnen helpen? Ga ook het gesprek met hen eens aan.



Nu ben ik een aantal weken bezig en ik moet zeggen dat ik het verschil tussen de ondersteunende functies die ik had en deze functie aardig heb onderschat. Ik weet dat ik het kan, maar ik merk dat ik aardig op mijn tenen moet lopen om succesvol te zijn. Dat wordt natuurlijk na verloop van tijd wel minder als ik wat meer ingewerkt ben en meer inzicht heb. De verantwoordelijkheid, vrijheid, zelfstandigheid en de manier waarop ik nu benaderd word t.o.v. mijn vorige functie is een enorm verschil. Vergis je hier niet in! Verdiep je hier vantevoren wel in.



In ieder geval heel veel succes gewenst en ik zou er zeker voor gaan om jouw professionele wens uit te laten komen. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me voorstellen dat ik ook gereageerd zou hebben als jouw leidinggevende. Er is nu eenmaal een groot verschil tussen het uitvoerende werk en de advieskant en sommigen hebben nu eenmaal moeite om iemand met een uitvoerende functie als autoriteit te zien. Een personeelsfunctionaris houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren van anderen en moet daarom kunnen beschikken over sensitiviteit, goede communicatieve vaardigheden, autoriteit en kennis van zaken. Je leidinggevende zegt eigenlijk dat zij verwacht dat anderen onvoldoende vertrouwen in jouw kennis en autoriteit zullen hebben en dat je daarom beter niet bepaalde taken kunt overnemen.



Ik adviseer je een gesprek met haar aan te gaan en haar argumenten heel serieus te nemen. Het kan namelijk goed zijn dat zij gelijk heeft en dat je inderdaad niet serieus genomen zou worden. Laat haar aangeven waar zij zich precies zorgen over maakt. Geef zelf aan dat je haar zorgen serieus neemt en dat je hebt nagedacht over een extra taak die niet heel zichtbaar is en een laag afbreukrisico heeft. Vraag haar of je die taak een tijdje mag uitvoeren en zo mag laten zien wat je waard bent. Het moet gek lopen als dat geen enkel effect zou hebben.
Alle reacties Link kopieren
Hihi, leuke verschrijving.
Alle reacties Link kopieren
Hoi El, ik sluit me aan bij het advies even p(l)as op de plaats te maken, met name omdat ik me erg herken in je karaktertrek van het drammerige en ongeduldig zijn; ik ben precies zo! Je leidinggevende heeft haar mening erover gegeven wat niet inhoudt dat je nu maar je mond erover moet houden, integendeel. Maar ik zou het gesprek niet actief opzoeken maar tijdens je reguliere voortgangs- en beoordelingsgesprekken je mening uiten over wat je wat jou betreft in je mars hebt. Op die manier houd je de discussie levend maar door het niet telkens actief op te zoeken gaat het drammerige eraf. En soms is het niet eens zo'n slecht idee om een andere baan te zoeken. Doorgroeien vanuit een ondersteunende in meer leidinggevende rol binnen hetzelfde bedrijf geeft nu eenmaal vaak problemen met collega's, met name als ze 'onder' je komen te werken. Bij mij heeft het zoeken van een nieuwe baan juist heel goed geholpen. Het bedrijf wil mij nu juist sneller vooruit hebben en heb ik nu zelf zoiets van 'even pas op de plaats'. Zo kan het dus ook. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Wat veel reacties op mijn enorme lap tekst :) Fijn dat jullie hebben gereageerd. Hier kan ik wel wat mee!



Het is inderdaad het beleid van de organisatie om bij te dragen aan studiekosten. Als het maar enig raakvlak heeft met je huidige functie, wordt het al voor 50% vergoed. Zonder terugbetalingsregeling, niet te geloven maar wel fijn.



Dat gesprek gaat er ook wel komen denk ik. En dan zonder drammen en zeuren ;) Vond een tip wel goed dat het functioneringsgesprek een prima moment is. Maar mijn baas doet daar helaas niet aan... Ik loop er sinds juli 2007 rond en in maart 2008 heb ik die nieuwe functie gekregen. Ik moet dus gaan vragen om een funct.gesprek maar dat doe ik wel over een tijdje.



In vind het fijn om te horen dat er mensen zijn die snappen (en ervaren hebben) dat doorgroeien binnen je afdeling moeizaam kan verlopen, vooral qua acceptatie. Ik kon daar met m'n pet niet bij maar mss moet ik daar nog maar 's over nadenken.



Dat verhaal over werkzaamheden met een laag afbreukrisico vind ik ook sterk. Het gaat me inderdaad om ervaring opdoen en niet om hoe dan ook op de voorgrond te treden.



Baas zegt idd dat ik gerust ergens anders ervaring op kan doen en dan terug kan komen maar dat ze geen positieve ervaringen heeft met direct doorgroeien.



Mensen, super bedankt voor jullie reacties. Tips zijn nog steeds welkom maar ik kan hier zeker wat mee!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven