Werk & Studie alle pijlers

Deskundigenoordeel UWV

17-06-2008 09:52 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wie heeft hier ervaring met een deskundigenoordeel van het UWV? Ik sta namelijk op het punt dit aan te gaan vragen en vraag me af hoe zo iets in zijn werk gaat en wat ik er van kan verwachten. Het gevraagde oordeel gaat over de inspanningen die mijn werkgever (volgens mij) niet doet om een goede werksituatie te creëren.
Alle reacties Link kopieren
Het deskundigenoordeel kan gaan over de reïntegratieinspanningen van de werkgever en/of over passend werk. Je vraag is helaas tamelijk vaag geformuleerd. Wat bedoel je met "het creëren van een goede werkplek"?
Alle reacties Link kopieren
Ja, wat wil je precies weten?
Alle reacties Link kopieren
Er is sprake van een zogenaamd arbeidsconflict met mijn werkgever. De arboarts geeft dan een time-out, maar na een aantal weken moet je er dan uit zijn met je werkegever en ben je dus weer arbeidsgeschikt. Dat ben ik ook, maar ik kan echt niet aan de slag vanwege dat de werkegever geen bemiddeling inschakelt. Al die tijd is er totaal geen contact met mijn werk geweest. De arboarts heeft ook bemiddeling geadviseerd, maar mijn werkgever doet niets.
hoi,

ik vraag me af of er wel sprake is van re-integatieinspanningen als je eigenlijk niet meer arbeidsongeschikt bent. Strikt genomen is er geen sprake van ziekte en re-integratie. Het zou dus kunnen dat ze je vraag niet in behandeling nemen.

Maar goed, je zou het toch kunnen proberen. Voor de werknemer kost het aanvragen van een DO maar een paar tientjes, meen ik. In dit geval zou de arbeidsdeskundige de vraag beantwoorden. Bereid je voor op het invullen van een uitvoerig formulier met veel vragen. Dat formulier kun je downloaden op de site van UWV.

UWV neemt als het goed is ook contact op met je werkgever om zijn kant van het verhaal te horen.

Officieel moeten ze binnen 2 weken (dacht ik) een deskundigenoordeel afgeven, maar dat wordt in de praktijk vaak niet gehaald. De helft van de tijd raakt je aanvraag trouwens zoek (je vroeg naar ervaringen, toch? ;-) diepe zucht...) Je werkgever krijgt een kopie van het DO.

Tegen het deskundigenoordeel kun je geen bezwaar maken.

Heb je hier wat aan?

kan de bedrijfsarts anders niet een aanzet geven tot die mediation? soms zit dat in het bedrijfszorgpakket bij grotere werkgevers, dat maakt de drempel alweer wat lager.
Alle reacties Link kopieren
Lijkt me zonde van je tijd en geld om een deskundigeoordeel te gaan vragen want je zegt zelf al dat je beter bent. Stel mediation voor. Hoe je dat doet en waar je een goede mediator kunt vinden is iets waar het juridisch loket je bij kan helpen.
Alle reacties Link kopieren
Ik wil middels het deskundigenoordeel ook niet aanvechten dat ik ziek ben, maar dat mijn werkgever geen inspanningen doet om het conflict op te lossen. Het DO heb ik inmiddels ingevuld en opgestuurd, kan geen kwaad toch?



Zelf heb ik al eerder mediation voorgesteld aan mijn werkgever, de arboarts heeft dat ook al geadviseerd, maar mijn werkgever heeft dit geweigerd vanwege de kosten. (is nergens voor verzekerd) Dus ja, hoe kom je nu uit deze impasse?
Alle reacties Link kopieren
DO kost 50 euro, maar wat bedoel je me bemiddeling? Je kunt ook een DO aanvragen als je vind dat je werkgever niet genoeg doet om ervoor te zorgen dat jij niet weer ziek word of dat hij niet meerwerkt aan aanpassingen in je werkomgeving. Bedoel je dat?
Alle reacties Link kopieren
Als je niet ziek bent wat wil je dan bereiken met mediation? Je kunt een werkgever niet dwingen te werken volgens jouw normen. Als je vindt dat jij en je werkgever niet langer bij elkaar passen dan is het gebruikelijk dat je een andere baan zoekt. Je bent toch niet verplicht om daar te blijven werken?
Alle reacties Link kopieren
Met bemiddeling bedoel ik mediation. Er is een zeer vervelend arbeidsconflict wat ontstaan is doordat mijn werkgever feiten verdraaid heeft en mij vervolgens deze feiten wil laten onderschrijven. Dat heb ik niet gedaan. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat ik moet ondertekenen hoe de werkwijze zou moeten zijn, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Dit duurt al een poos en ik ben druk met solliciteren, maar zolang dat nog niet in een baan resulteert, zal ik toch met deze werkgever verder moeten.



Dat ook mijn werkgever het een arbeidsconflict vindt, is duidelijk. Het eerste voorstel van de advocaat van de werkgever was ook om het contract te beëindigen, niet echt een logische eerste zet.
Alle reacties Link kopieren
Als je van mening bent dat je niet met elkaar door één deur kunt is het beëindigen van een contract wel degelijk een verstandige optie. Het blijft overigens onduidelijk wat je precies verwacht van die mediator. Als je aan een mediation-traject begint met de gedachte dat de mediator je werkgever gaat vertellen dat jij gelijk hebt, dan vergis je je.
Alle reacties Link kopieren
wuiles schreef op 18 juni 2008 @ 20:38:

Als je van mening bent dat je niet met elkaar door één deur kunt is het beëindigen van een contract wel degelijk een verstandige optie. Het blijft overigens onduidelijk wat je precies verwacht van die mediator. Als je aan een mediation-traject begint met de gedachte dat de mediator je werkgever gaat vertellen dat jij gelijk hebt, dan vergis je je.
De arboarts heeft mediation geadviseerd en in een eerder stadium heb ik het zelf al aangekaart omdat de verhoudingen al zeer gespanen waren. Een normaal gesprek vond niet meer plaats. Het zou toch vreemd zijn als ik dan maar mijn ontslag moest nemen. Mijn werkgever is (mede) debet aan dit probleem en wil er nu met een hele kleine schadeloosstelling vanaf komen. Dat vind ik gewoonweg niet terecht.
Alle reacties Link kopieren
Waarom zou het vreemd zijn als jij ontslag neemt? Dan doen de meeste mensen die het niet naar hun zin hebben op het werk. Je ziekmelden omdat je het niet eens bent met het gevoerde beleid, dat is pas vreemd. Het advies van de arbo-arts moet overigens puur gezien worden in het kader van het reïntegratietraject. Het zegt niets over wie gelijk of ongelijk heeft. Het gaat erom dat jij weer aan het werk gaat.
Alle reacties Link kopieren
Ja maar zou jij ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt? Je gooit zoiets toch niet weg voordat je wat anders hebt. Ik vind het sowieso, ongeacht wie er gelijk heeft, erg belangrijk dat er gecommuniceerd wordt op de werkplek. Daarvan is en was geen sprake meer.
Alle reacties Link kopieren
Gecommuniceerd wordt er altijd. Je bent het niet eens met datgene wat gecommuniceerd wordt en dat is iets anders. Bovendien heb ik begrepen dat jouw werkgever met je in gesprek wil over een afkoopsom. Toch?
Alle reacties Link kopieren
Nee er was een voorstel met een heel kleine afkoopsom, toen mijn advocaat met een tegenvoorstel kwam was het enige antwoord dat dat onbespreekbaar was. Het lijkt mij meer logisch dat verder gaat uit oderhandelen. Eerst zeggen dat je weg moet gaan en daarna willen dat te weer komt werken zonder enige moeite de communicatie vlot te trekken vind ik kansloos.



En nogmaals, ik zou graag mijn ontslag nemen, maar dan zit mijn gezin dus zonder inkomen. Dat is dus geen optie.



Ik probeer met dat DO alles weer in gang te krijgen, maar ik weet gewoonweg niet hoe. Mijn werkgever geeft geen enkel levensteken meer en dreigt alleen via de advocaat met opschorting van loonbetaling. Dat terwijl de arboarts zegt dat ik nog niet arbeidsgeschikt ben.
ik ben je effe kwijt: heeft de bedrijfsarts je nou arbeidsgeschikt of ongeschikt verklaard? ik lees allebei de versies in je posts.



als je geschikt bent verklaard kan UWV niet veel voor je betekenen. Die " doen" alleen in ziekte en werkloosheid.



Als je nog ziek bent, of ziek ten gevolge van het conflict, ligt het anders. Dan is er inderdaad sprake van re-integratieverplichtingen en moeten jij en je werkgever zich daar voor inspannen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ziek tengevolge van het conflict, maar dat kan niet eindeloos voortduren. Bovendien staan die ziektes waaraan een conflict ten grondslag ligt ter discusssie, haal je namelijk de oorzaak weg dan zullen de symptomen verdwijnen. Het nieuwe beleid van de arbo is dus het geven van een time out, dus over een week ben ik weer arbeidsgeschikt. Als ik denk dat ik desondanks niet kan werken vanwege het conflict, is het advies een DO aan te vragen (is inmiddels verstuurd), niet zozeer om mijn arbeidsgeschiktheid aan te vechten, maar om de inspanningen van mijn werkgever ter discussie te stellen.
Alle reacties Link kopieren
Even bijpraten.

Inmiddels is het deskundigenoordeel gegeven, ik ben arbeidsongeschikt verklaard tot en met een bepaalde datum, maar na die datum ben ik in pricipe weer arbeidsgeschikt, zo zegt de arts van het UWV. Nu heeft mijn werkgever de loonbetalingen opgeschort (dus niet betaald), ook over de periode waarover het deskundigenoordeel zegt dat ik arbeidsongeschikt was.

Ik kan echter niet aan het werk vanwege het arbeidsconflict, iets waarvan de arbo zegt dat het juridisch moet worden uitgevochten. Maar ja, mijn werkgever betaalt geen loon, maar ontslaat me dus ook niet. In feite laat mijn werkgever helemaal niets horen, geeft zelfs geen antwoord als mijn advocaat voorstelt gezamelijk het gesprek aan te gaan. Mijn advocaat wil nu mijn werkgever dagvaarden en in gebreke stellen. Heeft iemand dit eerder mee gemaakt en hoe lang gaat het duren voordat zoiets voorkomt bij het kantongerecht?
Alle reacties Link kopieren
Over de periode waarin je volgens de arts van het UWV arbeidsongeschikt was zal je werkgever waarschijnlijk salaris gaan betalen. Dat geldt echter niet voor de periode waarin je arbeidsgeschikt bent. Arbeidsgeschikt betekent dat je aan het werk moet. Doe je dat niet dan ligt het voor de hand dat je werkgever de loondoorbetaling zal opschorten en op termijn ontbinding van je arbeidsovereenkomst zal nastreven. Het advies blijft dus om met hulp van je advocaat met je werkgever in gesprek te gaan over beëindiging van je dienstverband.
Alle reacties Link kopieren
Het vervelende is dat mijn werkgever gewoonweg het gesprek niet aan wil gaan. Ik baal daar echt van, want ik vind het niet oplossingsgezind. En er wordt dus ook geen loon betaald over de periode dat ik arbeidsongeschikt was.
Alle reacties Link kopieren
wuiles schreef op 09 juli 2008 @ 18:11:

Over de periode waarin je volgens de arts van het UWV arbeidsongeschikt was zal je werkgever waarschijnlijk salaris gaan betalen. Dat geldt echter niet voor de periode waarin je arbeidsgeschikt bent. Arbeidsgeschikt betekent dat je aan het werk moet. Doe je dat niet dan ligt het voor de hand dat je werkgever de loondoorbetaling zal opschorten en op termijn ontbinding van je arbeidsovereenkomst zal nastreven. Het advies blijft dus om met hulp van je advocaat met je werkgever in gesprek te gaan over beëindiging van je dienstverband.




Als ik de teksten van wuiles lees, bekruipt me wel het enge gevoel dat het UWV inderdaad maar één belang vertegenwoordigt: dat van de werkgever. Dat is een zeer ongezonde positie en zo heb ik het UWV ook leren kennen. Een wanstaltig gedrocht.



Aan de andere kant is in de praktijk juridisch strijden met je werkgever iets dat heel veel negatieve energie kost en waarbij de kans nihil is dat je bij dezelfde werkgever ooit nog prettig zult werken. Probeer er zoveel mogelijk uit te slepen en ga op zoek naar een andere baan. Veel succes!
Alle reacties Link kopieren
Gelijk hebben is niet gelijk aan gelijk krijgen. Petrus wil gelijk krijgen in de zin dat werkgever toegeeft bepaalde fouten gemaakt hebben. Dat zal natuurlijk niet gaan lukken. Soms moet je je verlies wat dat betreft nemen en zorgen dat je er zo goed mogelijk uitspringt.
Alle reacties Link kopieren
Mijn werkgever ontkent in alle toonaarden dat er überhaupt een probleem is, de wg ontkent zelfs uitspraken gedaan te hebben die hijzelf in emails naar mij geschreven heeft. Die staan zwart op wit en nog wordt er gezegd dat hij zich daar niet in herkent.



Maar goed, dat hele gelijk kan me van lieverlee gestolen worden. Dan maar geen gelijk maar wel een regeling. Er wordt geen loon betaald, wg legt deskundigenoordeel naast zich neer, maar er volgt geen ontslag. Nu heb ik mijn advocaat gevraagd een procedure te starten. De hypotheek moet ook betaald worden en WW kun je niet eens aanvragen. Al hoop ik dat dat uiteindelijk niet nodig is. Als dit is afgerond, hoop ik wat rust in mijn hoofd te krijgen zodat ik weer normaal functioneer. Dan kan ik me helemaal richten op solliciteren/een nieuwe baan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven